Μας χλευάζουν;Με χρέος 129% του ΑΕΠ χρεοκοπήσαμε, με χρέος 175% του ΑΕΠ σωθήκαμε!




1.

Κανείς δεν πιστεύει πια την κυβέρνηση για την οικονομία

Εχει καταρρεύσει η παραγωγική βάση της χώρας και το χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς νέο «κούρεμα»,διαπιστώνει ως και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Ούτε καν το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, που έχει συσταθεί στη... Βουλή (!), δεν μπορούν πλέον να πείσουν οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας βάσει της μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζεται. Καταπέλτης είναι η έκθεση του Γραφείου αυτού.
Τινάζει στον αέρα τις κυβερνητικές εκτιμήσεις. «Είναι ψευδαίσθηση να αναμένουμε ότι η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές μετά το 2014 για να καλύψει με λογικούς όρους τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους», τονίζει χωρίς περιστροφές. «Η χώρα είναι σε χειρότερη θέση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του δημόσιου χρέους της, αφού έχει καταρρεύσει η παραγωγική της βάση», υπογραμμίζει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους του Κοινοβουλίου.Συνεχίζει τινάζοντας στον αέρα τους μύθους αφενός των «πρωτογενών πλεονασμάτων» και αφετέρου της «σωτηρίας» της Ελλάδας μέσω του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας: «Η επίτευξη και κυρίως η διατήρηση μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων στο μέλλον (πάνω σε μια εξασθενημένη οικονομία) είναι σχεδόν αδύνατη. Ούτε μπορεί κανείς να αναμένει σοβαρή μείωση του χρέους μέσω ιδιωτικοποιήσεων», ξεκαθαρίζουν οι οικονομολόγοι της Βουλής. Το συμπέρασμά τους είναι σαφέστατο και διατυπώνεται πεντακάθαρα: «Το χρέος δεν πρόκειται να τεθεί σε τροχιά μείωσης και να γίνει βιώσιμο έως το 2022 αποκλειστικά με εθνικές προσπάθειες αποταμίευσης». Εχουν απόλυτο δίκιο. Χθες το «Εθνος» δημοσίευσε στις οικονομικές σελίδες του ένα πολύ διαφωτιστικό γράφημα.

Κατά την τετραετία 2013-2016 η χώρα μας πρέπει να πληρώσει συνολικά και για τα τέσσερα χρόνια 74,7 δισεκατομμύρια ευρώ για ομόλογα που έχει εκδώσει και τόκους 36,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για δάνεια που έχει πάρει - συνολικά δηλαδή... 111,2 δισεκατομμύρια ευρώ! Υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να νομίζει ότι με τέτοιου ύψους δανειακές υποχρεώσεις μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει το δημόσιο χρέος της χωρίς αυτό να «κουρευτεί» κατά μεγάλο ποσοστό; Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί. Στα τέλη του 2009 το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν 299 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αφού «κουρεύτηκε» υποτίθεται κατά 53% και αφού και με την «επαναγορά ομολόγων» οι δύστυχοι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων, που ζουν κυρίως στην Ελλάδα και είναι άτομα ή ασφαλιστικά ταμεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία κ.λπ., έχασαν το 80% (!) των χρημάτων τους, το ελληνικό δημόσιο χρέος αυτήν τη στιγμή έχει... εκτιναχθεί στα 321 δισεκατομμύρια ευρώ! Και επειδή ταυτόχρονα η μνημονιακή πολιτική οδήγησε σε καταβαράθρωση το ΑΕΠ της χώρας, η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου μάς είπε ότι έχουμε χρεοκοπήσει επειδή το δημόσιο χρέος ανερχόταν στο 129% του ΑΕΠ το 2009 και η κυβέρνηση Σαμαρά μάς λέει ότι μας έχει σώσει τώρα που το δημόσιο χρέος έχει απογειωθεί στο... 175,5% του ΑΕΠ!

Με χρέος 129% του ΑΕΠ χρεοκοπήσαμε, με χρέος 175% του ΑΕΠ σωθήκαμε! Θα μας τρελάνουν ή απλούστατα μας θεωρούν τόσο ηλίθιους που απλώς μας χλευάζουν; Φτάσαμε στο εξωφρενικό σημείο να κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι λέει ψέματα για την άθλια οικονομική κατάσταση της Ελλάδας στον ελληνικό λαό το... ΔΝΤ! Δεν θα παρθεί κανένα νέο αντιλαϊκό μέτρο το 2014, ισχυρίζεται η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, μόνο για το 2015 και το 2016 απαιτούνται νέα μέτρα ύψους 4,1 δισ. ευρώ που έχουν ήδη συνομολογηθεί με την ΕΕ και συμπεριλαμβάνονται στο Μνημόνιο, στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο του Αυγούστου. Ψέματα, λέει το ΔΝΤ, για την τριετία 2014-2016 θα απαιτηθούν μέτρα κατά 60% επαχθέστερα - αντί για 4,1 θα χρειαστούν μέτρα ύψους 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προτείνει τη δική του λύση: «Η οργανωμένη διαγραφή μέρους του χρέους εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης θα δημιουργούσε νέα δεδομένα. Θα κατένεμε πιο ισόρροπα τα βάρη σε δανειστές και οφειλέτες», γράφει. Την αναγκαιότητα διαγραφής μεγάλου μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους υποστηρίζει και το ΔΝΤ, οι εκθέσεις του οποίου φαντάζουν... «αριστερίστικες (!)» σε σχέση με την πολιτική που έχει επιβάλει η Γερμανία σε ολόκληρη την ΕΕ. Η σκληρή λιτότητα τελικά αποδεικνύεται ότι υπονομεύει την ανάπτυξη που είναι η βασική προϋπόθεση για τη μείωση του δημόσιου χρέους οποιασδήποτε ανεπτυγμένης χώρας, έγραφε π.χ. έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε προ δύο εβδομάδων, στις 26 Σεπτεμβρίου. Αντί γι' αυτό, τεχνοκράτες της Κομισιόν προτείνουν να... αυξηθούν κατά 10% οι τιμές των τροφίμων, των φαρμάκων κ.λπ. στην Ελλάδα μέσω αύξησης του ΦΠΑ! Τι να πει κανείς;


2.

Μαύρα σύννεφα και το 2014

Μαύρα μαντάτα για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Σωρεία δυσάρεστων ειδήσεων για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και για τις προοπτικές της. Πρώτα πρώτα αναφορικά με το δημόσιο χρέος της χώρας μας. Σε λίγο συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια πρωτοφανών σε καιρό ειρήνης θυσιών του ελληνικού λαού και καταβαράθρωσης του βιοτικού του επιπέδου. Παρ' όλα αυτά όμως, το ελληνικό δημόσιο χρέος παραμένει, όπως έχουν πλέον πειστεί οι πάντες, μη βιώσιμο. Με άλλα λόγια, αν δεν «κουρευτεί» και πάλι κατά πολύ σοβαρό ποσοστό (της τάξης του 50% και πάνω), η Ελλά­δα θα χρεοκοπήσει. Αυτή τη φορά όμως θα πρέπει να χάσουν τμήμα των χρημάτων που μας δάνεισαν οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ.

Οι Γερμανοί αρνούνται να εγκρίνουν τέτοια απόφαση για «κούρεμα» με έξοδα της ΕΕ αυτή τη φορά. Οχι δηλαδή σαν το «κούρεμα» που έγινε και το πλήρωσαν τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, οι ελληνικές τράπεζες, τα ελληνικά ΑΕΙ και νοσοκομεία, οι Ελλη­νες μικροκαταθέτες που είχαν κάνει τα λεφτά τους ομόλογα.
Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι τελικά το Βερολίνο θα προωθήσει τέτοια λύση. Οι Γερμανοί πολιτικοί ηγέτες δηλώνουν με κάθε ευκαιρία ότι αποκλείουν νέο κούρεμα. Θα δούμε τι θα κάνουν όταν σχηματίσουν κυβέρνηση, ίσως αυτή την εβδομάδα. Αντικει­μενικά πάντως δεν έχουν παρά δύο επιλογές: είτε να μειώσουν ουσιαστικά το ελληνικό δημόσιο χρέος είτε να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ, χάνοντας έτσι ουσιαστικά όλα τα χρήματα που της έχουν δανείσει και αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους εμφάνισης διαλυτικών τάσεων σε μεγάλο μέρος της Ευρω­ζώνης. Λογικό φαίνεται να επιλέξουν το «κούρεμα». Μικρότερη ζημιά θα υποστούν. Αυτοί όμως αποφασίζουν, όχι εμείς - και φυσικά αυτοί ξέρουν ποιο είναι το συμφέρον της Γερμανίας και της ηγεμονίας της στην Ευρώπη.

Εξωφρενικές είναι πάντως για την ώρα οι προτάσεις των τεχνοκρατών της ΕΕ. Εκτός τόπου και χρόνου. Συνι­στούν οι τεχνοκράτες των Βρυ­ξελλών να γίνει 23% ο συντελεστής του ΦΠΑ παντού, να μην υπάρχουν εξαιρέσεις. Από 6,5% δηλαδή που είναι σήμερα ο συντελεστής στα φάρμακα, στις εφημερίδες, στα βιβλία, στον τουρισμό να αυξηθεί κατά... 16,5 εκατοστιαίες μονάδες και να πάει 23%! Από 13% που είναι σήμερα ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς κ.λπ. να αυξηθεί κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες και να πάει κι αυτός στο 23%!

Να τρώμε λιγότερο, να διαβάζουμε λιγότερο, να μη μετακινούμαστε, να πλενόμαστε λιγότερο για να καταναλώνουμε λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα, να μην παίρνουμε φάρμακα είναι δηλαδή η συνταγή της ΕΕ! Α, ναι, πρέπει επίσης να παγώνουμε περισσότερο τον χειμώνα, λένε οι τεχνοκράτες της ΕΕ και προτείνουν στην Κομισιόν να... αυξήσει τους φόρους στο πετρέλαιο!

Φτώχεια σε όλη την ΕΕ, όχι μόνο στην Ελλάδα, διαπιστώνει ο Ερυθρός Σταυ­ρός. Πάνω από 120 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή ετοιμάζονται να διαβούν το κατώφλι της φτώχειας, αναφέρουν σε έκθεσή τους ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος. Αυξήθηκε κατά 75% ο αριθμός των ατόμων που εξαρτώνται από τη διανομή τροφίμων
 του Ερυθρού Σταυρού από το 2009 ως το 2012.

Νέο Μνημόνιο το 2014 θα υποχρεωθεί να υπογράψει η Ελλάδα, προβλέπουν με μισόλογα οι Ευρωπαίοι. Νέα μέτρα ύψους πάνω από 2,5 δισ. ευρώ πρέπει να πάρει η κυβέρνηση Σαμαράς εκτιμά το ΔΝΤ. Χαλεποί καιροί.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

ΠΗΓΗ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=63901196


Σκίτσο του Βαγγέλη Παπαβασιλείου


Σκίτσο του Γ.ΙΩΑΝΝΟΥ