Η Μέρκελ ψηφίζει Λεπέν!
Πρώτο κόμμα με ποσοστό 24% στις ευρωεκλογές της άνοιξης, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν, μια προειδοποίηση που μόνο έκπληξη δεν αποτελεί. Η Δεξιά του Σαρκοζί δεν έχει συνέλθει ακόμη από την ήττα της άνοιξης του 2012, ενώ ο Ολάντ και το Σοσιαλιστικό Κόμμα προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη οργή και απαξίωση της πολιτικής, καθώς εξαπάτησαν την εκλογική τους βάση, υποσχόμενοι τερματισμό της δημοσιονομικής λιτότητας και επιστροφή στην ανάπτυξη.
Ακόμη χειρότερα αν ο Σαρκοζί είχε υποταγεί συντεταγμένα στη Μέρκελ και διατηρούσε την ψευδαίσθηση του ήσσονος εταίρου στον Γαλλογερμανικό Αξονα, ο Ολάντ λάμπει με τη σιωπή του και οδηγεί τη Γαλλία σε πολύ χειρότερη μοίρα. Ολα δείχνουν ότι στο Βερολίνο αντιμετωπίζουν πλέον το «Μεγάλο Εθνος», όπως γράφει ειρωνικά ο γερμανικός Τύπος, σαν μια χώρα του Νότου εξίσου προβληματική και αφερέγγυα με την Ιταλία του Λέτα και την Ισπανία του Ραχόι.
Για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του '50, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών Σουμάν είδε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ως εργαλείο ελέγχου της αναγεννημένης γερμανικής ισχύος, μια πλειοψηφία στη Γαλλία μοιάζει να τη βλέπει ως συνώνυμη μιας οδυνηρής λιτότητας αλλά και εθνικής ταπείνωσης.
Ποτέ άλλοτε στην ταραγμένη ιστορία των σχέσεων των δύο χωρών το Παρίσι δεν είχε υποστεί παρόμοια ταπείνωση. Οπως έγραφε την περασμένη άνοιξη αρθρογράφος της «Monde Diplo-matique» στη γερμανική Ευρώπη το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει η Γαλλία είναι μια θέση σαν αυτή που παραχώρησε η Πρωσία του Μπίσμαρκ στη Βαυαρία στο πλαίσιο της Ενιαίας Γερμανίας που συγκροτήθηκε το 1870.
Το μήνυμα της Λεπέν είναι ξεκάθαρο. Δεν μιλάμε για Ευρωπαϊκή Ενοποίηση αλλά για γερμανική Ευρώπη. Που σημαίνει εθνική ταπείνωση, συμπίεση της κοινωνίας, ανοικτά σύνορα στη λαθρομετανάστευση. Η δημοσκοπική της άνοδος οφείλεται στην πολιτική της Μέρκελ και η μόνη δυνατή αντιμετώπισή της δεν είναι άλλη από την αδύνατη σήμερα χάραξη κόκκινων γραμμών από τη δεξιά αντιπολίτευση ή από την κυβέρνηση των Σοσιαλιστών. Αν στο Βερολίνο περίμεναν ατύχημα στη Ρώμη, από ό,τι φαίνεται θα το συναντήσουν στο Παρίσι.
Καπόπουλος Γιώργος
14-10-2013
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=31706&subid=2&pubid=63902528