Εμβάθυνση ή κανιβαλισμός;
Τον Οκτώβριο του 2010 στην Ντοβίλ η Μέρκελ επέβαλε στον Σαρκοζί τη φόρμουλα της Συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα στις διασώσεις -το κούρεμα δηλαδή των ομολόγων- παρά την έντονη αντίθεση του τότε επικεφαλής της ΕΚΤ, Τρισέ, οι ανησυχίες του οποίου επιβεβαιώθηκαν όταν σε λίγες μέρες ξέσπασε το τσουνάμι πίεσης των αγορών στον Νότο, που έφτασε μέχρι τη Γαλλία και το Βέλγιο.
Στα μέσα του περασμένου Μαρτίου ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ντράγκι, επέλεξε να αποδεχθεί το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο ως εξαίρεση στη διάσωση των τραπεζών στην Ευρωζώνη και μάλιστα απέφυγε να είναι παρών στη σχετική συνεδρίαση του Eurogroup, αφήνοντας τη βρώμικη δουλειά στον Ασμούσεν.
Σήμερα που η εξαίρεση είναι κανόνας -από την 1.8.2013 που ετέθησαν σε ισχύ οι κανόνες για το bail in των τραπεζών- ο Ντράγκι προβάλλει μεταχρονολογημένα τις αντιρρήσεις του καθώς σε επιστολή του στον αρμόδιο επίτροπο Αλμούνια χρησιμοποιεί τη σκληρή γλώσσα του προκατόχου του, Τρισέ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ ο υπερβάλλων ζήλος στο κούρεμα των ομολογούχων μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση της εμπιστοσύνης.
Αυτό που δεν λέει δημόσια ο Ντράγκι είναι η ρώσικη ρουλέτα που παίζει το Βερολίνο με τη θεσμοθέτηση ως ύστατου μέτρου του κουρέματος των καταθέσεων που υπερβαίνουν το εγγυημένο πλαφόν: Προφανώς υπολογίζεται ότι η εμπιστοσύνη θα καταρρεύσει κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, στον Νότο, με το τραπεζικό σύστημα της Γερμανίας να αποστραγγίζει τις χώρες της περιοχής και να καλύπτει τις μαύρες τρύπες του που καθιστούν τον Σόιμπλε αλλεργικό στην τραπεζική ένωση.
Ετη φωτός μοιάζουν να μας χωρίζουν από τον Ιούνιο του 2012 όταν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ Ραχόι και Μόντι επέβαλαν να γίνεται η ανακεφαλαίωση των τραπεζών απευθείας από τον Μόνιμο Μηχανισμό ESM, για να σπάσει ο φαύλος κύκλος τραπεζικού και δημόσιου χρέους. Τότε ήταν ένα βήμα προς την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ενώ σήμερα ο Ντράγκι ανακαλύπτει το πολύ ακριβό τίμημα της θυσίας της Κύπρου, μια δυναμική όχι απλά περιχαράκωσης αλλά κανιβαλισμού του Νότου προς όφελος του Βορρά, δηλαδή του Βερολίνου.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=31706&subid=2&pubid=63906807