Οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ "κολυμπούν" σε φθηνό χρήμα. Γιατί δεν επενδύουν;





Οι αμερικανικές επιχειρήσεις απολαμβάνουν σήμερα το φθηνότερο κόστος κεφαλαίου σε διάστημα άνω των 50 ετών. Σύμφωνα με τη Moody’s, ο μέσος όρος των αποδόσεων των εταιρικών ομολόγων ξεπερνά ελαφρώς το 5%. Το ποσοστό είναι υψηλότερο από το 4,5% του Απριλίου, αλλά με βάση τα ιστορικά πρότυπα, θεωρείται εξαιρετικά χαμηλό. Οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων είχαν να επιμείνουν σε τόσο χαμηλά επίπεδα από τα μέσα της δεκαετίας του 1960. 

Corporate bond yields haven΄t been this low since the 1960s

Οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων έχουν να κινηθούν σε τόσο χαμηλά επίπεδα
 από τη δεκαετία του ΄60.


Η διαφορά είναι ότι εκείνη την εποχή, οι επιχειρήσεις στην πραγματικότητα ξόδευαν τα μετρητά που ήταν σε θέση να δανείζονται τόσο φθηνά, αγοράζοντας εξοπλισμό, χτίζοντας εργοστάσια και προσλαμβάνοντας εργαζόμενους. Σήμερα απλά τα αποθησαυρίζουν. Ο όγκος ρευστότητας στους ισολογισμούς των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων έχει αυξηθεί στα 1,48 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τη Moody’s. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 81% από το 2006. «Οι εταιρείες έχουν πλημμυρίσει με μετρητά βγαίνοντας από έναν τεράστιο κύκλο κέρδους», λέει ο David Rosenberg, επικεφαλής οικονομολόγος της Gluskin Sheff και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Merrill Lynch. Ο Rosenberg επισημαίνει ότι παρά την αφθονία φθηνού χρήματος «είμαστε στη μέση ενός από τους πιο αδύναμους κύκλους επενδύσεων που έχουν καταγραφεί ποτέ». 

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι παραγγελίες μη αμυντικών κεφαλαιακών αγαθών στις ΗΠΑ (εξαιρουμένων των αεροσκαφών) αυξάνονταν κατά μέσο μόλις 0,3% το μήνα. Αυτό ισοδυναμεί με λιγότερο από το ήμισυ του ρυθμού αύξησης των επιχειρηματικών επενδύσεων την περίοδο 1993-1998, όταν οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων διαμορφώνονταν κατά μέσο όρο περίπου στο 8% και ο δανεισμός δεν ήταν τόσο φθηνός όσο σήμερα. 

Γιατί λοιπόν δεν επενδύουν οι επιχειρήσεις; 
Για δύο λόγους: ασθενής ζήτηση και μηδενική σιγουριά σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ. Αυτή είναι και η ουσία στο γιατί η ανάκαμψη υπήρξε τόσο αργή κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών. Μια νέα έκθεση της Macroeconomic Advisors, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Ιδρύματος Peter G. διαπιστώνει ότι η αβεβαιότητα για τη δημοσιονομική πολιτική έχει κοστίσει στην ΗΠΑ 900.000 θέσεις εργασίας από το 2009 και έχει αφαιρέσει 0,3 ποσοστιαίες μονάδες από την οικονομική ανάπτυξη κάθε έτος. 

Έως ότου το Κογκρέσο "διαλύσει τα σύννεφα" και προσφέρει στις επιχειρήσεις λίγη σιγουριά ως προς τις δαπάνες και τους φορολογικούς συντελεστές, πόσω μάλλον τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ δεν θα χρεοκοπήσουν και η κυβέρνηση δεν θα "κλείσει", δεν θα πρέπει να περιμένουμε σπουδαίες αλλαγές. Αργή ανάπτυξη, ασθενής ζήτηση και ολοένα περισσότερα μετρητά που θα συσσωρεύονται στους εταιρικούς ισολογισμούς.

http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=1890140