ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ-ΔΑΝΕΙΑ: Διαγραφή χρέους 380.000 ευρώ για οδοντίατρο από τη Θεσσαλονίκη



Διαγραφή χρεών σε ύψος ρεκόρ πέτυχε οδοντίατρος από τη Θεσσαλονίκη, τον οποίο το Ειρηνοδικείο Λαγκαδά απάλλαξε από οφειλή 380.000 ευρώ, ορίζοντας ως ελάχιστο ποσό διαβίωσης τις 2.500 ευρώ.

Ο δανειολήπτης (που είχε συνολικές οφειλές 531.238 ευρώ) είναι 54 ετών, οδοντίατρος στο επάγγελμα και πατέρας πέντε παιδιών. Τα εισοδήματά του κατά τον χρόνο συζήτησης της αίτησης ανέρχονταν στο ποσό των περίπου 3.500 ευρώ, ενώ από περιουσιακά στοιχεία διέθετε στην κυριότητά του μία πρώτη (κύρια και μοναδική) κατοικία, άλλο ένα ακίνητο, καθώς και ένα οικόπεδο και ένα αγροτεμάχιο μικρής αξίας.
«Ένα σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι το δικαστήριο αναγνώρισε πως ο αιτών εμπίπτει στον νόμο (ο οποίος αποκλείει όσους ασκούν εμπορική-επιχειρηματική δραστηριότητα), καθώς δέχτηκε ότι η αμοιβή τού οδοντιάτρου αποτελεί ανταμοιβή των επιστημονικών του γνώσεων και του σωματικού του μόχθου και, εξ αυτού του λόγου, δεν αποκτά την εμπορική ιδιότητα» επισημαίνει, μιλώντας στη «ΜτΚ», η δικηγόρος και νομική σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ, κυρία Φωτεινή Μάρκου.
Για να διασώσει την κύρια και μοναδική κατοικία του, αντικειμενικής αξίας 130.000 ευρώ, ο 54χρονος δανειολήπτης θα καταβάλλει 434,61 ευρώ μηνιαίως και επί 20 έτη, μετά από μια περίοδο χάριτος τεσσάρων ετών -και μάλιστα χωρίς ανατοκισμό, με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο που θα ισχύει κατά τον χρόνο αποπληρωμής. Όσο για το υπόλοιπο της οφειλής, ρυθμίζεται με μηνιαίες καταβολές συνολικού ύψους 1.000 ευρώ προς όλες τις τράπεζες, για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών.
Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το κόστος διαβίωσης των 2.500 ευρώ, που αναγνώρισε το δικαστήριο στον αιτούντα, αποδεχόμενο το αυξημένο κόστος διαβίωσης της οικογένειάς του -έχει τέσσερα ανήλικα παιδιά, εκ των οποίων το ένα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

ΔΕΥΤΕΡΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΣΤΗ Ν. ΖΙΧΝΗ ΣΕΡΡΩΝ
Ακόμη μία περίπτωση όπου το δικαστήριο αποφάσισε σημαντική διαγραφή οφειλής και ικανοποιητικό ποσό ελάχιστης διαβίωσης -«αναγνωρίζοντας ότι, με την υψηλή φορολογία και τις έκτακτες εισφορές, το κόστος διαβίωσης ανεβαίνει», όπως σημειώνει η κ. Μάρκου- είναι αυτή μιας δημοτικής υπαλλήλου στον δήμο Νέας Ζίχνης Σερρών.
Η αιτούσα είναι 49 ετών σήμερα, διαζευγμένη και μητέρα τριών παιδιών (δύο φοιτητών και ενός ανηλίκου), και εργάζεται ως υπάλληλος σε βρεφονηπιακό σταθμό, με μηνιαίες αποδοχές 1.471 ευρώ. Το σύνολο των οφειλών της ανέρχονταν στο ποσό των 154.774 ευρώ, ενώ διέθετε στην κυριότητά της μία πρώτη και μοναδική κατοικία, η αντικειμενική αξία τής οποίας προσδιορίστηκε στο ποσό των 16.923,82 ευρώ.
Το Ειρηνοδικείο Ροδολίβους έκανε δεκτή της αίτησή της, ορίζοντας ότι για τα πρώτα δύο έτη θα καταβάλλει μηνιαίως το ποσό των 300 ευρώ συνολικά σε όλες τις τράπεζες και στη συνέχεια θα επαναξιολογηθούν τα εισοδήματά της, ώστε να ληφθεί υπ’ όψιν τυχόν αλλαγή τους. Για να διασώσει την κύρια και μοναδική κατοικία της, μετά από περίοδο χάριτος 5 ετών, θα πληρώνει 90 ευρώ μηνιαίως για μία πενταετία.
Το δικαστήριο όρισε ως ελάχιστο κόστος διαβίωσης τα 1.100 ευρώ και διέγραψε οφειλή 132.000 ευρώ.

http://www.makthes.gr/news/economy/112913/