Bραζιλιάνικος κολοσσός «ψάχνεται» στην Ελλάδα ...
1.
Μπίζνες με τη Βραζιλία στην παραγωγή τροφίμων
Συμπαραγωγή και εξαγωγή προϊόντων σε Ρωσία - Ανατολική Ευρώπη
Ελληνοβραζιλιάνικες μπίζνες ενόψει, με τις πρώτες συμφωνίες να υπογράφονται ήδη στον γεωργικό τομέα και την αγροτεχνολογία και με απώτερο σκοπό να μετατραπεί η χώρα σε κόμβο για τη συμπαραγωγή και εξαγωγή αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τη δεκαήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ελλάδα αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Βραζιλίας, η οποία συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάση Τσαυτάρη, τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, και τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο Κλάουντιο Κάβα, εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας της Βραζιλίας, επιδίωξη είναι να γίνει η Ελλάδα μέρος της αλυσίδας παραγωγής των βραζιλιάνικων αγροτικών προϊόντων μέσα από συμπράξεις εταιρειών των δύο χωρών, που θα χρησιμοποιούν λατινοαμερικάνικες πρώτες ύλες, από σόγια, ζάχαρη, και κρεατάλευρα μέχρι βοδινό κρέας. Τα τελικά προϊόντα θα εξάγονται στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, αρχής γενομένης από τη Ρωσία.
Οσο για την επιλογή της Ελλάδας για τον συγκεκριμένο ρόλο, οφείλεται σύμφωνα με τους συνομιλητές μας, αφενός στον πολύ δυναμικό αγροτικό της τομέα, αφετέρου στο γεγονός ότι είναι χώρα της ΕΕ και επομένως έχει υιοθετήσει τα ευρωπαϊκά κριτήρια παραγωγής. Πρωταγωνιστής στις πρώτες συμφωνίες ο κολοσσός Coonagro, από τους μεγαλύτερους αγροτικούς συνεταιρισμούς της Βραζιλίας, με ετήσιο τζίρο 6 δισ. δολάρια, παραγωγή ημερησίως 3 εκατ. πουλερικών, 3 εκατ. λίτρων γάλακτος και 100.000 χοιρινών. Πρώτη από τις συμφωνίες που υπέγραψε ήταν με την Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ) στη Θεσσαλονίκη για την παρασκευή ζωοτροφών και σογιέλαιου με βραζιλιάνικο σπόρο σόγιας. Θα παράγονται ζωοτροφές και με το 45% σογιέλαιο. Τόσο οι ζωοτροφές όσο και το σογιέλαιο θα εξάγονται στη Ρωσία, και ό,τι περισσεύει θα πωλείται πίσω στη Βραζιλία.
Δεύτερη συμφωνία που έκλεισε η Coonagro είναι με την βορειοελλαδίτικη εταιρεία Δήμητρα που θα παρασκευάζει για λογαριασμό των Βραζιλιάνων τροφές για κατοικίδια με κρεατάλευρα από τη λατινοαμερικάνικη χώρα, τα οποία επίσης θα εξάγονται. Τέλος, στα σκαριά βρίσκονται και άλλες συμφωνίες της Coonagro, όπως με τη γαλακτοβιομηχανία Εβροφάρμα, την αλλαντοβιομηχανία Υφαντής και την ΕΒΖ.
«Εκτός από τη συμπαραγωγή, η Coonagro ενδιαφέρεται να επενδύσει και σε παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα, σε χώρους αποθήκευσης πρώτων υλών (σιλό), καθώς και να αποκτήσει πρόσβαση σε λιμάνια», λέει ο πρόεδρος του Ελληνοβραζιλιάνικου Επιμελητηρίου Κίμων Πάτκας.
Επίσης έχει ξεκινήσει επαφές με τις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Καρδίτσας, και Αλεξανδρούπολης για συμφωνίες συμβολαιακής καλλιέργειας 500.000 στρεμμάτων σιταριού που θα εξάγεται στη Βραζιλία.
Καθοριστικό ρόλο, σύμφωνα με το σχέδιο, θα διαδραματίσει ένας άλλος σημαντικός όμιλος της χώρας, η IBRA, ο μεγαλύτερος παίκτης αγροτεχνολογίας στη Λατινική Αμερική. Μέσω της νανοτεχνολογίας θα επιδιωχθεί να καλλιεργηθούν στην Ελλάδα ποικιλίες σιταριού που αποφέρουν ακόμη και διπλή σοδειά τον χρόνο.
Σχέδια για ενέργεια και τουρισμό
Στις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά, η βραζιλιάνικη αντιπροσωπεία πρότεινε επίσης μια σειρά άλλων σχεδίων σε τομείς όπως η ενέργεια και ο τουρισμός. Στον τομέα της ενέργειας, για παράδειγμα, υπάρχει ενδιαφέρον από τον όμιλο διύλισης Petrobras να προμηθεύει με πετρέλαιο τα ΕΛΠΕ που θα το μετατρέπουν για λογαριασμό του σε ντίζελ κίνησης.
Πηγή
Γιώργος Φιντικάκης
http://www.tanea.gr/news/economy/article/5047653/mpiznes-me-th-brazilia-sthn-paragwgh-trofimwn/
2.
Τεράστια είδηση για την Ελλάδα που πέρασε στα «ψιλά»…
Σε μια περίοδο όπου η ελληνική οικονομία υποφέρει, η έλευση ενός συνεταιριστικού κολοσσού στον τομέα της γεωργίας από τη μακρινή Βραζιλία, δίνει την ελπίδα στον αγροτικό κόσμο, ότι οι μέρες που θα έρθουν θα είναι καλύτερες και πιο ορθολογικές…
Ο βραζιλιάνικος συνεταιριστικός κολοσσός Coonagrο, έστειλε στην Ελλάδα στελέχη του για να καλλιεργηθεί το έδαφος ανάπτυξης συνεργασιών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ικανών να πείσουν αρκετό κόσμο που αμφιταλαντεύεται να επιστρέψει στην ύπαιθρο, ενώ ανοίγει διάπλατα την πόρτα για τη συνεργασία της Ελλάδας με χώρες όπως αυτές των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρικη), σε αμοιβαίως επωφελή επενδυτικά προγράμματα…
Σύμφωνα με το «http://www.agronews.gr» και το ρεπορτάζ του Γιάννη Τσατσάκη, η βραζιλιάνικη εταιρία που έχει ετήσιο τζίρο της τάξης των 6 δισ. δολαρίων (!) και παραγωγή ημερησίως 3 εκατ. πουλερικών, 3 εκατ. λίτρων γάλακτος και 100.000 χοιρινών, βρέθηκε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες στη χώρα μας πραγματοποιώντας ένα «σαφάρι» επαφών με Ενώσεις και Επιμελητήρια από τη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Αλεξανδρούπολη, Κιλικίς).
Ενδεικτικό της σοβαρότητας του θέματος, είναι το γεγονός ότι το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Coonagrο, Κλαούντιο Κάβα, συνόδευαν εκπρόσωποι της βραζιλιάνικης Προεδρίας και του υπουργείου Γεωργίας, καθώς επίσης και οι ιδιοκτήτες της ΙΒRA, της μεγαλύτερης εταιρείας αγροτεχνολογίας στη Νότια Αμερική. Η εννεαμελής βραζιλιάνικη αντιπροσωπεία βρέθηκε και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου συναντήθηκε με τον Θ. Τσαυτάρη
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, στο πλαίσιο των συζητήσεων εκφράστηκε η επιθυμία της εταιρείας να προμηθεύεται σε μακροπρόθεσμη και συστηματική βάση μεγάλες ποσότητες μαλακού σιταριού, το οποίο θα καλλιεργείται στις περιοχές αυτές με τη μέθοδο της συμβολαιακής γεωργίας. Στο «τραπέζι» έπεσαν τεράστια νούμερα τόσο σε ό,τι αφορά τις ποσότητες (όπως π.χ. 5 εκατ. τόνοι σε ετήσια βάση, κάτι που αυτή τη στιγμή ξεπερνά το σύνολο της ελληνικής παραγωγής, ενώ αν το υπολογίσει κανείς με 0,20 ευρώ ανά κιλό το ύψος της συμφωνίας μπορεί να φθάσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ), όσο και τις καλλιεργούμενες εκτάσεις (500.000 στρέμματα).
Με απλά λόγια, οι Βραζιλιάνοι θα απορροφούν την παραγωγή έχοντας υπογράψει συμβόλαια με «κλειδωμένες» τιμές, κάνοντας λόγο για αμοιβές που θα ικανοποιούν τους Έλληνες αγρότες, υπενθυμίζοντας τη συνεταιριστική φύση της Coonagro. Προκειμένου, μάλιστα, να υποστηρίξουν το πρότζεκτ τόνισαν ότι είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε επενδύσεις και σε υποδομές, όπως η αγορά σιλό.
Όπως ενημερώνει το ενδιαφέρον ρεπορτάζ, η Βραζιλία έπεσε τη φετινή χρονιά «θύμα» των ακραίων καιρικών συνθηκών που είχαν ως αποτέλεσμα η μισή περίπου παραγωγή σιταριού να χαθεί λόγω του παγετού. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο, μειώθηκε και η παραγωγή στη «γειτονική» Αργεντινή, μιας εκ των παραδοσιακών προμηθευτών της. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε δύο μόλις μήνες την άνοιξη η Βραζιλία αναγκάστηκε να εισάγει 1 εκατ. τόνους σιτάρι από τις ΗΠΑ.
Η πρόταση που κατέθεσαν οι Βραζιλιάνοι φέρεται να προβλέπει κι άλλες συνεργασίες που θα μπορούσαν να δώσουν σε ελληνικά τρόφιμα και προϊόντα όπως π.χ. το κρασί πρόσβαση στην βραζιλιάνικη αγορά. Προβλέπει, όμως, και παραγωγικές συμπράξεις μεταξύ εταιρειών των δύο χωρών οι οποίες θα χρησιμοποιούν πρώτες ύλες από τη Βραζιλία με στόχο την εξαγωγή στην Ευρώπη.
Πηγή
Defence.point
3.
Η Βραζιλία επενδύει στη Βόρεια Ελλάδα
«Παράθυρο» σε «μπίζνες» με ελληνικές εισηγμένες εταιρείες και μη που δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων στους κλάδους της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της μεταποίησης ανοίγουν Βραζιλιάνοι επιχειρηματίες, οι οποίοι στις αρχές του περασμένου μήνα βρέθηκαν στην Ελλάδα, «ψάχνοντας» για συνεργασίες που θα τους εδραιώσουν στις αγορές των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής.
Ο λόγος για την κορυφαία Coonagro, μίας από τις μεγαλύτερες συνεταιριστικές οργανώσεις στη Λατινική Αμερική που κάνει κάθε χρόνο τζίρο ύψους 6 δισ. δολαρίων και παραγωγή ημερησίως 3 εκατ. πουλερικών, 3 εκατ. λίτρων γάλακτος και 100.000 χοιρινών. Εκπρόσωποι της εταιρείας βρέθηκαν μαζί με αποστολή από τη Βραζιλία στην Ελλάδα από τις 6 Οκτωβρίου έως και τις 12 Οκτωβρίου και πραγματοποίησαν επαφές με ελληνικές επιχειρήσεις, προκειμένου να συνάψουν σημαντικές συνεργασίες τόσο στην αγορά του σιταριού όσο και στους κλάδους των ζωοτροφών και των κρεάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Coonagro προσέλκυσε κυρίως Ενώσεις και Επιμελητήρια από τη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, τη Λάρισα και την Καρδίτσα.
Στόχος του βραζιλιανικού κολοσσού είναι μία πιο γρήγορη και οικονομική πρόσβαση στις αγορές των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής, μέσα από ένα μοντέλο συμπαραγωγής με ελληνικά εργοστάσια. Πηγές από το Ελληνοβραζιλιάνικο Επιμελητήριο αναφέρουν στην «Παραγωγή» πως η Coonagro ενδιαφέρεται για «μπίζνες» κατά το μοντέλο της συμβολαιακής γεωργίας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Ελλάδα, η συνεταιριστική οργάνωση υπέγραψε συμφωνίες με ελληνικές εταιρείες στο χώρο των ζωοτροφών και της μεταποίησης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως θέμα χρόνου είναι και τα επιχειρηματικά «ανοίγματα» στην ελληνική αγορά γάλακτος, τεύτλων και αλλαντικών.
Σιτάρι - Ζωοτροφές
Η βραζιλιάνικη Coonagro θέλει να προμηθεύεται από την Ελλάδα σιτάρι, το οποίο θα καλλιεργείται με τη μέθοδο της συμβολαικής γεωργίας. Η επιλογή του ελληνικού σιταριού δεν είναι τυχαία, δεδομένης της κατεστραμμένης παραγωγής σιταριού σε Βραζιλία και Αργεντινή. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες ανάγκασαν το βραζιλιάνικο κολοσσό να «ψαρέψει» για σιτάρι σε άλλες χώρες. Οι συμφωνίες συμβολαιακής καλλιέργειας αφορούν 500.000 στρέμματα σιταριού, που θα εξάγεται στη Βραζιλία.
Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον του CEO της Coonagro Daniel Dias εστιάζεται και στην παραγωγή ζωοτροφών στη χώρα μας με πρώτη ύλες (κυρίως σόγια) που εισάγονται από τη Βραζιλία. Στο πλαίσιο αυτό κατά τη διάρκεια της παραμονής της βραζιλιάνικης αποστολής στην Ελλάδα, υπεγράφη συμφωνία με την Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ) στη Θεσσαλονίκη για την παρασκευή ζωοτροφών και σογιέλαιου με βραζιλιάνικο σπόρο σόγιας. Θα παράγονται ζωοτροφές και με το 45% σογιέλαιο. Τόσο οι ζωοτροφές όσο και το σογιέλαιο θα εξάγονται στη Ρωσία, και ό,τι περισσεύει θα πωλείται πίσω στη Βραζιλία.
Μεταποίηση
Ο κλάδος της μεταποίησης ενδιαφέρει εξίσου την Coonagro, για το λόγο αυτό και οι εκπρόσωποι της εταιρείας κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα είχαν τετ-α-τετ με ελληνικές επιχειρήσεις μεταποίησης τροφίμων ανάμεσά τους και η «Υφαντής». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κολοσσός προσβλέπει στην εισαγωγή κρέατος από τη Βραζιλία και τη μεταποίησή του σε ελληνικά εργοστάσια, με στόχο το τελικό προϊόν που θα προκύψει να κατευθύνεται προς τη Ρωσία. Η «Υφαντής» αποτελεί την εταιρεία-στόχο, με την οποία, όπως πληροφορείται η «Παραγωγή», έπεται συνεργασία.
Η δεύτερη συμφωνία που υπέγραψε ο βραζιλιάνικος κολοσσός είναι με την «ΕΛΓΟ Δήμητρα». Το σχέδιο προβλέπει πως η «ΕΛΓΟ Δήμητρα» θα παρασκευάζει για λογαριασμό των Βραζιλιάνων τροφές για κατοικίδια με κρεατάλευρα από τη λατινοαμερικάνικη χώρα, τα οποία επίσης θα εξάγονται.
Γαλακτοκομικά
Το ελληνικό γιαούρτι κατακτά κατά καιρούς μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Κύκλοι από την εγχώρια αγορά αναφέρουν πως οι Βραζιλιάνοι έχουν έρθει σε επαφή με την Εβροφάρμα, εκδηλώνοντας έντονο ενδιαφέρον για το προϊόν, ενώ κρούσεις λέγεται πως έχουν γίνει και σε μικρότερες γαλακτοβιομηχανίες.
Λιμάνια
Όπως προέκυψε από τη 10ήμερη επίσκεψή της στην Ελλάδα, η προσοχή της Coonagro επεκτείνεται και στα λιμάνια, στα οποία θέλει να αποκτήσει πρόσβαση, γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι σχετικές συναντήσεις της βραζιλιανικής αποστολής με εκπροσώπους από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, τον Λιμένα Αλεξανδρούπολης και την ΕΛΓΕΚΑ.
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ
Πηγή
http://www.paragogi.net/1888/h-vrazilia-ependyei-sth-voreia-ellada