Ακυβέρνητη Γαλλία


Η δημοτικότητα του Ολάντ έχει καταβαραθρωθεί στο 20% και ταυτόχρονα η δεξιά αντιπολίτευση βρίσκεται στο επίσης ιστορικό χαμηλό του 25%. Πρόκειται για πρωτοφανή ποσοστά από την ίδρυση της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας το 1958, που δείχνουν το βάθος της οργής και της απαξίωσης των ψηφοφόρων για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την κρίση στην Ευρωζώνη πρώτα ο Σαρκοζί και στη συνέχεια ο Ολάντ.
Το κόκκινο χαλί για μία πολύ πιθανή πλέον πρωτιά της Λεπέν στις ευρωεκλογές της άνοιξης είναι πλέον στρωμένο με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη χώρα και για την ΕΕ. Το ερώτημα που τίθεται είναι πλέον πώς θα μπορέσει ο Ολάντ να εξακολουθήσει να κυβερνά και να ολοκληρώσει τη θητεία του την άνοιξη του 2017, αλλά και ποιο θα είναι το διαπραγματευτικό του βάρος στην Ευρώπη.
Διέξοδος δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα: Από τη μια μεριά με μία σαφή πλειοψηφία η γαλλική κοινωνία, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, απαξιώνει την υποταγή του Σαρκοζί στη Μέρκελ και χλευάζει την απραξία του λαλίστατου όταν ήταν στην αντιπολίτευση Ολάντ και από την άλλη το Βερολίνο κατά κύριο λόγο και οι Βρυξέλλες κατά δεύτερο, που βλέπουν τη Γαλλία σαν τον πιο κακό μαθητή της γερμανικής σχολής δημοσιονομικής λιτότητας και των διαρθρωτικών αλλαγών.
Αν προσθέσουμε στην πιθανή πρωτιά του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν στις ευρωεκλογές την καταγραφή στην Ιταλία ενός ισχυρού αν όχι πλειοψηφικού πόλου κατά της λιτότητας, καθώς, μετά την αποστασία του Αλφάνο, της ομάδας του, ο Μπερλουσκόνι και η Φόρτσα Ιτάλια δεν έχουν κανέναν φραγμό στη ρητορική τους, τότε είναι βέβαιο ότι την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών το αδιέξοδο στην Ευρωζώνη θα έχει βαθύνει.
Τις τελευταίες δύο βδομάδες καταγράφηκε μία ομοβροντία επικρίσεων από ΗΠΑ, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΕΚΤ για την πολιτική του Βερολίνου στην Ευρωζώνη, αλλά και η περιχαράκωση των Βαυαρών Χριστιανοσοσιαλιστών σε ακραίες θέσεις. Τα τρένα έχουν ξεκινήσει σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης και η συνολική σύγκρουση στην Ευρωζώνη είναι πλέον ένα ατύχημα σε αναμονή...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=31706&subid=2&pubid=63920490