Σύντομα τα έτοιμα τελειώνουν...


Σε προηγούμενο άρθρο που μιλούσα για εισφορές, ένας αναγνώστης έγραψε στα σχόλια ότι, ενώ έχει κλείσει την επιχείρησή του προ πενταετίας, λόγω του ότι δεν είχε να πληρώσει τον ΟΑΕΕ την εποχή εκείνη, συνεχίζουν να τον χρεώνουν εισφορές. Αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα χρωστά 25.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ και μάλλον κινδυνεύει να πάει και αυτόφωρο αν έχω καταλάβει καλά.

Το ερώτημα είναι το εξής. Έχει δικαίωμα ο ΟΑΕΕ ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας να επιμένει να θέλει να εισπράξει αυτά τα λεφτά; 

Για μένα η απάντηση είναι όχι.


  Βεβαιωμένη οφειλή μπορεί να είναι, αλλά στην πραγματικότητα είναι cyber money που διεκδικεί το δημόσιο. Αυτή η οφειλή δεν είναι δίκαια και δεν μπορεί και δεν πρέπει να εισπραχθεί. Το γεγονός ότι τόσα τους λείπουν, στο όνομα του ότι κάποιοι εισφοροδιαφεύγουν (η… άλλη καραμέλα) είναι αλλού παπά ευαγγέλιο.


Άπαντες σχεδόν στον περίγυρό μου χρωστούν εισφορές στον ΟΑΕΕ και όπου αλλού μπορεί κανείς να φανταστεί. Όλοι έχουν το άγχος του πως θα ξεμπερδέψουν με το δημόσιο προκείμενου να συνεχίσουν τη ζωή τους. Πιστεύει κανείς ότι η χώρα μπορεί να πάει μπροστά αν όλοι παίρνουν ψυχοφάρμακα;

Όσον αφορά τον φόρο εισοδήματος, και εδώ έχουμε μια από τα ίδια. Με λίγα λόγια, το κράτος απαιτεί και διεκδικεί φόρους βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης, ενώ όλοι ξέρουμε ότι αυτά τα εισοδήματα δεν υπάρχουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις φίλων και γνωστών που εγώ προσωπικά έχω δει, το εισόδημα βάσει των τεκμαρτών εισοδημάτων είναι στις περισσότερες φορές το διπλάσιο από τα πραγματικά εισοδήματα, αν υποθέσουμε ότι δεν είναι άνεργοι. Διότι σε πολλές περιπτώσεις το κράτος φορολογεί πολίτες βάσει τεκμηρίου, ακόμα και αν έχουν μηδέν εισόδημα.

Έως πότε όμως;

Ένας φίλος μου από την Βόρεια Ελλάδα μου εκμυστηρεύτηκε ότι έως τώρα δεν χρωστά τίποτα στο κράτος και δεν έχει το άγχος να του πάρουν τα ακίνητα κτλ. Διότι όταν άρχισε η κρίση είχε περίπου 180.000 ευρώ στην τράπεζα και έως τώρα τρώει από τα έτοιμα.

Το μαγαζί όμως που είχε δεν κάνει απολύτως τίποτα και μπαίνει κάθε μήνα μέσα. Ούτε καν τις εισφορές και την ΔΕΗ δεν βγάζει. Αλλά επειδή δεν έχει κάτι άλλο να κάνει ακόμα το κρατά ανοιχτό. Από τότε που εφαρμόστηκε ο φόρος ακινήτων, μου λέει ότι έως τώρα έχει πληρώσει περίπου 70.000 ευρώ συσσωρευτικά. Έχει μια αρκετά αξιόλογη ακίνητη περιουσία, αλλά μόνο ένα κατάστημα στην Θεσσαλονίκη είναι ενοικιασμένο, με τα υπόλοιπα να μην ενοικιαζόταν σε οποιαδήποτε τιμή (εδώ και πολλά χρόνια ακόμα και πριν αρχίσει η κρίση).

Μου τόνισε όμως ότι από του χρόνου δεν θα έχει άλλες αντοχές και ρευστότητα προκειμένου να είναι νόμιμος, διότι πολύ απλά του τελειώνουν τα λεφτά. Παράλληλα, θα πρέπει να κάνει και το οικογενειακό του κουμάντο, διότι μεταξύ εφορίας, ΟΑΕΕ και του γάλακτος των παιδιών (έχει 2 παιδιά), τα παιδιά θα κερδίσουν την μάχη της ρευστότητας. 

Με λίγα λόγια, ναι μεν τα πράγματα είναι άσχημα, αλλά η αλήθεια είναι ότι έως τώρα πολλοί από αυτούς τους φόρους μπορούσαν να πληρωθούν διότι υπήρχε κάποιο... στρώμα λίπους.

Αυτό το στρώμα λίπους όμως σύντομα τελειώνει. Και τελειώνει ενώ δεν έχουμε κάνει τίποτα την περασμένη πενταετία προκειμένου να αλλάξει η οικονομία έτσι ώστε να δει φως η αγορά και να θελήσει να επενδύσει.

Και αν διαβάζω την κατάσταση σωστά, ναι μεν μπορεί από του χρόνου η ύφεση να μηδενιστεί (αν και είμαι πολύ δύσπιστος με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης και της τρόικας), αλλά μένει να δούμε από που μπορεί να δημιουργηθεί πλούτος και εισόδημα, για να μπορεί ο μέσος πολίτης να συνεχίσει να πληρώνει τους φόρους που του βάζουν.

Διότι σύντομα τελειώνουν και τα έτοιμα και με απαιτήσεις cyber money δεν νομίζω η κυβέρνηση να μπορεί να πληρώνει τις υποχρεώσεις της...

Του Γιώργου Καισάριου  
http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=4076332&pg=4&OrderDir=


   Βαγγέλης Παπαβασιλείου