Το δώρο της ντεμπιτάντ

Janet L. Yellen at the Federal Reserve System(FED)

Αν κάποιος χρηματιστής ξυπνούσε χθες, ύστερα από πενταετή μυστηριώδη ύπνο, θα δίσταζε να αποφανθεί για το αν ξύπνησε στη γνωστή του πραγματικότητα ή σε μια εναλλακτική, με αντεστραμμένους νόμους αίτιου-αποτελέσματος. Και αυτό γιατί θα έβλεπε τους ευρωπαϊκούς δείκτες να κάνουν άλλο ένα άλμα σε επικράτεια ρεκόρ, την ίδια ημέρα που τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε. επιβεβαίωναν πως η εύθραυστη ανάκαμψη που είχε εντοπιστεί –και πολυδιαφημιστεί– το καλοκαίρι, ξεφουσκώνει.
Υπήρχε όμως καλός λόγος για την αυτοπεποίθηση των επενδυτών στην Ευρώπη, και όχι μόνο. Είχε ήδη διαρρεύσει η εισαγωγική ομιλία της Τζάνετ Γέλεν στην «επιτροπή διορισμών» του Κογκρέσου για τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ. Αυτό που κράτησαν οι αγορές από τις διατυπώσεις της διαδόχου του Μπεν Μπερνάνκι είναι ότι οι ενέσεις χρήματος θα αποσυρθούν «κάποτε» – όχι τώρα, όχι κοντά, όχι αν γίνει «αυτό ή το άλλο». Αρα το πάρτι των αγορών μπορεί να συνεχιστεί χωρίς να επηρεάζεται από την πεζή πραγματικότητα. Το ότι η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε το τελευταίο τρίμηνο, έπαψε να προκαλεί άμεσα αντανακλαστικά. Το ότι η γερμανική ατμομηχανή επίσης δείχνει να ρετάρει, δεν αποτυπώθηκε στις αγορές. Αυτό που καταγράφηκε, και το μόνο που έμοιαζε να έχει σημασία, είναι ότι η τρέχουσα νομισματική στήριξη θα συνεχιστεί. Από κει και πέρα το χάος.
Ανάλογα μηνύματα για συνέχεια της πολιτικής «εύκολου χρήματος» έστειλαν Ευρωπαίοι και Ιάπωνες κεντρικοί τραπεζίτες. Ετσι οι αγορές την Πέμπτη δέχθηκαν όχι μία, αλλά τρεις υποσχέσεις παροχής ρευστότητας. Δεν θέλει και πολύ ο επενδυτής να νιώσει ότι ο Αη Βασίλης υπάρχει και να αγοράσει ό,τι κινείται. Πάντως, οι υποσχέσεις για περισσότερα μέτρα ρευστότητας από Ευρώπη και Ιαπωνία υποσκελίστηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, από την «αμερικανική πρεμιέρα» της δρος Τζάνετ Γέλεν.
Μια ιδιότυπη σούπερ σταρ γεννιέται. Παντρεμένη με νομπελίστα οικονομολόγο, μητέρα ενός άλλου, είναι η επόμενη «κλειδοκρατόρισσα» του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Ενα χαμογελαστό στρογγυλό πρόσωπο με «εύθραυστη» φωνή που θα μπορούσε να διαβάζει τηλεοπτικά παραμύθια, θα βρεθεί στον πιο ευαίσθητο και ισχυρό θώκο της οικονομίας. Ξεπερνά την έκταση αυτής της στήλης η ερμηνεία για το πόσο κεντρικός είναι ο ρόλος της ομοσπονδιακής τράπεζας Fed στο παγκόσμιο σύστημα: Μοιάζει με πυραμίδα από κολονάτα ποτήρια, που γεμίζοντας το κορυφαίο γεμίζουν και τα υπόλοιπα λόγω υπερχείλισης. Η Τζάνετ Γέλεν θα είναι αυτή που θα κρατάει το μπουκάλι με τη σαμπάνια, τη ροή ρευστότητας στην οικονομία – ή, αλλιώς, το νέο χρέος που δημιουργείται «με αγάπη» για τις επόμενες γενιές. (Φυσικά, στον πραγματικό κόσμο υπάρχουν και άλλες κεντρικές τράπεζες, δεν είναι «δισδιάστατος», δεν υπάρχει μόνο ένα «μπουκάλι».) Το νέο έτος θα είναι η πιο ισχυρή γυναίκα του πλανήτη.
Αν και έμπειρη, ως προϊόν πολυετούς ζύμωσης εντός του συστήματος της Fed, ήταν η πρώτη φορά που μίλησε θεσμικά για τις προσωπικές οικονομικές της πεποιθήσεις. Δεν είχε καμιά συστολή να επιβεβαιώσει ότι δεν βιάζεται να αποσύρει τις πατερίτσες από το σύστημα (σε μια μάλλον φιλική εξέταση). Η ανάδειξη της Γέλεν στο τιμόνι του οργανισμού που τυπώνει το ισχυρότερο νόμισμα του πλανήτη, επιβεβαίωσε την αλλαγή στην επικοινωνία των κεντρικών τραπεζών με τις αγορές: Εχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή που το σημαντικότερο εργαλείο παρέμβασής τους ήταν το κόστος του χρήματος, τα επιτόκια. Τώρα πια, το ισχυρότερο μήνυμα που μπορούν να δώσουν ενσωματώνεται στην προσωπικότητα και στα χαρακτηριστικά τού επικεφαλής – για καλό ή για κακό. Με αυτό κατά νου, ο χρηματιστής από το παρελθόν θα αντιλαμβανόταν πως η Πέμπτη ήταν μέρα ενθρόνισης στον πλανήτη. Οι εχθροπραξίες παύουν, και οι αγορές υποκλίθηκαν στη νέα τους τροφοδότρια.
ΥΓ.: 
Γέλεν, Μέρκελ, Λαγκάρντ: το 2014 το ευρωατλαντικό τόξο θα έχει έντονο άρωμα γυναίκας.


Του Ηλία Σιακαντάρη
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1
_15/11/2013_527966







ΣΧΕΤΙΚΑ


 "Obama nominates Yellen as Fed chair". USA Today. Retrieved 9 October 2013.