Το κουρδικό χαρτί




Μια από τις πιο εύστοχες αποφάσεις του Ασαντ ήταν να αποσύρει πριν από περίπου δύο χρόνια τις δυνάμεις του από τη βορειοανατολική Συρία και να δημιουργήσει ένα δεύτερο -μετά το Βόριο Ιράκ- Ντε Φάκτο Ανεξάρτητο Κουρδιστάν.
Σήμερα οι Κούρδοι της Συρίας κατατροπώνουν τους ακραίους τζιχαντιστές στον Βορρά, αποκόπτουν την απευθείας παροχή βοήθειας μέσω Τουρκίας στους αντικαθεστωτικούς και παρεμβάλλονται ανάμεσα στους σουνίτες της Συρίας και του Ιράκ. Με δυο λόγια οι Κούρδοι της Συρίας έχουν αναδειχθεί στο ισχυρό χαρτί της Δαμασκού, της Τεχεράνης αλλά και της σιιτικής κυβέρνησης στη Βαγδάτη.
Το Κουρδιστάν της Συρίας έχει βραχυκυκλώσει την Αγκυρα εντός και εκτός συνόρων. Εντός συνόρων επηρεάζει προς πιο σκληρή γραμμή το ΡΚΚ, που κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι μειοδοτεί, και εκτός δυσκολεύει εκ των πραγμάτων τη συνεργασία της κυβέρνησης της Κουρδικής Οντότητας του Βορείου Ιράκ στο Αρμπίλ, καθώς ο πρωθυπουργός Μπαρζανί έχει επενδύσει στη στενή διμερή συνεργασία με την Τουρκία για τη μεταφορά του πετρελαίου της περιοχής μέσω της τουρκικής επικράτειας.
Το δίλημμα στα νότια σύνορα της Τουρκίας γίνεται δραματικό για τον Ερντογάν καθώς έχει να διαλέξει ανάμεσα στην παρουσία των Κούρδων Ανταρτών της Συρίας και των εξτρεμιστών ισλαμιστών τύπου Αλ Κάιντα, δύο προοπτικές που εμπεριέχουν τη βεβαιότητα της διάχυσης της σύγκρουσης στη Νοτιοανατολική Τουρκία.
Δίχως αμφιβολία ο Ερντογάν και ο πολυπράγμων Νταβούτογλου θα θυμούνται με νοσταλγία τις παλιότερες ευτυχισμένες στιγμές όπου οι δυνάμεις του Ασαντ φρουρούσαν τη μεθόριο και οι δύο ηγέτες μελετούσαν την τελωνειακή ένωση των δύο χωρών και την ελεύθερη διακίνηση πληθυσμών.
Σε ποιο βαθμό το Κουρδιστάν της Συρίας θα επηρεάσει την κυβέρνηση του Αρμπίλ στο Βόρειο Ιράκ αλλά και το ΡΚΚ εντός ή εκτός Τουρκίας; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις περιφερειακές ισορροπίες.
Η Μέση Ανατολή είναι περίπλοκη καθώς οι Κούρδοι της Συρίας σουνίτες μουσουλμάνοι προβάλλουν σαν σύμμαχοι του σιιτικού-αλαουιτικού στρατοπέδου σε μια κρίσιμη στιγμή για την ευρύτερη περιοχή.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=31706&subid=2&pubid=63917414