Νησίδες Ποιότητας


Χαρακτηριστική των επιλογών και της «ανάγνωσης του πολιτικού», σήμερα, από την Κίνηση Πολιτών – που και φέτος απένειμε τα βραβεία των «Νησίδων Ποιότητας» σε καινούργιες ή λιγότερο γνωστές, πάντως δυνάμενες να βοηθούν με προβολή και δημοσιότητα εθελοντικές κινήσεις – ήταν η πρόταξη στη σχετική εκδήλωση (στην παλιά Βουλή) με παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και ανθρώπων σαν τον Τ. Πικραμμένο, τον Γ. Καμίνη, τον Βασίλη Ράπανο, τον Κ. Ζέπο κ.ο.κ. της Πακιστανο-Ελληνικής Πολιτισμικής Εταιρείας (www.pepe.gr). Που εδώ και περισσότερες από 4 δεκαετίες – κυρίως όμως τα τελευταία πικρά χρόνια… - παλεύει να κρατήσει ανοιχτές τις γέφυρες επικοινωνίας της μεταναστευτικής κοινότητας. Τα λόγια που ακούστηκαν από τον πρόεδρό της Σαγιέντ Μοχάμμεντ Τζαμίλ – που ήταν και μέρα γενεθλίων του μικρότερου γιου του… - άξιζαν όσο μύριες επίσημες δηλώσεις.
Επίσης χαρακτηριστική η βράβευση του περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ (www.shedia.gr), που κυκλοφορεί σε 13.000 τεύχη και κινητοποιεί 120 «πωλητές» - τα έσοδα του οποίου (υπάρχει και χορηγική στήριξη από το Ίδρυμα Νιάρχου) περιέρχονται σε αστέγους, ανέργους και άλλους κοινωνικά ευάλωτους. Συγγενής δράση, η Εθνική Ποδοσφαιρική Ομάδα Αστέγων «Γκολ στη Φτώχεια», με στόχο την κοινωνική ένταξη ανθρώπων που κινδυνεύουν να βρεθούν στο άκρο περιθώριο.
Με τέτοιες επιλογές, το κατεξοχήν mainstream προφίλ της Κίνησης Πολιτών (αλλά και του συμβοηθούντος Σώματος Ελληνικού οδηγισμού) οδηγούν με ιδιαίτερη διορατικότητα τη συζήτηση περί εθελοντισμού…
Όμως οι φιλόξενες στήλες του Protagon θα 'ταν κρίμα να μη στεγάσουν το σύνολο των πρωτοβουλιών που βραβεύθηκαν/αναδείχθηκαν στις Νησίδες Ποιότητας, σαν ένα είδος roll call τιμής αλλά και ενημέρωσης (μικρό παράπονο: η Τηλεόραση όχι όσο παρούσα θα μπορούσε/θα 'πρεπε). Αναγνώριση λοιπόν:
Στον ΔΕΣΜΟ (www.desmos.org), που στόχο έχει την οργανωμένη επικοινωνία μεταξύ ιδιωτών και εταιρειών που θέλουν να προσφέρουν αφενός, αλλά και των εχόντων πραγματικές ανάγκες: πάνω από 200 φορείς μπόρεσαν, έτσι, να έρθουν σε επαφή με 50.000 ανθρώπους ανά την Ελλάδα.
Στη VSA Hellas (www.vsahellas.gr) που βοηθά στην καλλιτεχνική έκφραση ατόμων με αναπηρία, με διεθνή συνεργασία (εργαστήρια θεάτρου, χορού, εικαστικών κοκ) και με μέριμνα για την προσβασιμότητα των χώρων.
Στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – παράρτημα Κω (eodkos@yahoo.gr) που παρεμβαίνει με ειδικά εκπαιδευμένους εθελοντές σε ορεινές ή θαλάσσιες καταστροφές και ατυχήματα.
Στην Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι, στη Δράμα (www.peliti.gr), που στόχο έχει τη διάσωση και διατήρηση ντόπιων ποικιλιών σπόρων – αλλά και η προώθηση της ανταλλαγής αγαθών χωρίς χρηματικό αντάλλαγμα. (Πάνω από 12.000 καλλιεργητές έχουν λάβει δωρεάν σπόρους).
Στην Ένωση Πολιτών Πλατείας Καλλιγά (pkalliga@gmail.com) που δραστηριοποιείται στην εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή από Αγίου Μελετίου, έως Κολιάτσου και Ι. Δροσοπούλου μέχρις Αχαρνών, σε μια προσπάθεια άρσης της γκετοποίησης της περιοχής.
Στην ομάδα τεχνολογία Επιστήμη για Σένα (www.scify.gr), που προσπαθεί να δημιουργήσει – και να προσφέρει ανοιχτά, ελεύθερα προσβάσιμα - προϊόντα και υπηρεσίες πληροφορικής (από υπηρεσίες ξενάγησης σε Μουσεία μέχρι υποβοήθηση τυφλών σε δημόσιους χώρους).
Στην Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών (www.equalsociaty.gr) που λειτουργεί το πρόγραμμα «Σπουδάζω με Υποτροφία», με το οποίο στηρίζονται δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα ώστε με τη σειρά τους να ενισχύουν νέους που δεν έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους: το 2012-13 προσφέρθηκαν 49 υποτροφίες, 600.000 ευρώ.
Στην Κίνηση Συμπαράστασης Παιδιών+Οικογένειας (www.supportcenter.gr) που βοηθάει ενήλικες και παιδιά – πολλά «παιδιά των φαναριών» που πλήττονται από τα φαινόμενα ρατσισμού και αποκλεισμού, για ένταξη στον σχολικό και κοινωνικό ιστό. 153 παιδιά έχουν γραφτεί σε 13 σχολεία του κέντρου, 746 άτομα έχουν λάβει περίθαλψη, 500 οικογένειες νομική υποστήριξη.
Επειδή όμως παρόμοια πράγματα δεν γίνονται χωρίς ανθρώπους-κινητήριες δυνάμεις, να θυμίσουμε ότι η Κίνηση Πολιτών ξεκίνησε την πρωτοβουλία όταν την κατεύθυναν από κοινού δυο άνθρωποι με αναγωγές ανόμοιες όσο ο Θόδωρος Παπαλεξόπουλος και ο Λεωνίδας Κύρκος (και με επικεφαλής της Επιτροπής που αξιολόγησε τις πρώτες υποψηφιότητες τον Γεώργιο Ράλλη…). Καθώς δε, πλην των ανθρώπων, δει και χρημάτων μην προσπεράσουμε τους οικονομικούς υποστηρικτές: Αegean, Electra Hotels, Genesis, Interamerican, S+B και (παγίως για τις πρωτοβουλίες της Κίνησης Πολιτών…) «ένας ανώνυμος υποστηρικτής».

Αντώνης Παπαγιαννίδης
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=29415