Ο (στριμωγμένος) Γιάννος κάνει ακόμα τον ανήξερο για να γλιτώσει το σκαμνί


Το έτος 2000 ο Γιάννος Παπαντωνίου είναι από τους πιο ισχυρούς άνδρες της πολιτικής σκηνής, επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, και βρίσκεται στο κομβικό υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Την ίδια χρονιά η σύζυγός του Ρούλα Κουράκου -χωρίς να του πει... κουβέντα, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος- σε τραπεζικό της λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα HSBC Private Bank (Suisse) στη Γενεύη καταθέτει, σε τρεις δόσεις, συνολικά 1.333.000 ευρώ. Για 13 ολόκληρα χρόνια ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου ισχυρίζεται ότι δεν έμαθε για την ύπαρξη του λογαριασμού, ο οποίος «έκρυβε» ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Σε αυτήν του την άγνοια βασίζει και το γεγονός ότι η επίμαχη κατάθεση δεν περιελήφθη ποτέ στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» που ήταν υποχρεωμένος να υποβάλλει. Ωστόσο, η Δικαιοσύνη έχει ήδη αρχίσει να «στριμώχνει» τον πρώην υπουργό για αυτήν του την «παράλειψη». Ηδη σε βάρος του ιδίου και της συζύγου του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» για το έτος 2008 και «τρέχει» η προκαταρκτική εξέταση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου για τις δηλώσεις των ετών 2009 και 2010.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι στις αρχές της εβδομάδας ο Γιάννος Παπαντωνίου έδωσε εξηγήσεις στην Ελένη Ράικου με την ιδιότητα του «υπόπτου» (μέσω γραπτού υπομνήματος που παρέδωσε ο συνήγορός του) για το κακούργημα της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» για το έτος 2010 και για το ίδιο αδίκημα αλλά σε βαθμό πλημμελήματος (λόγω διαφορετικού νομοθετικού πλαισίου) για το 2009, η στάση του σχετικά με την επίμαχη κατάθεση της συζύγου του παρέμεινε ίδια με εκείνη που είχε τηρήσει και στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής. 

Αγνοια
Η υπεράσπιση που έχει χαράξει κινείται στη γραμμή «δεν γνωρίζω τίποτα για την “ταμπακιέρα”, τα χρήματα αυτά ήταν της συζύγου μου». Και όλα αυτά ενώ η πρώτη αντίδραση του Γιάννου Παπαντωνίου, όταν αποκαλύφθηκε η ύπαρξη της κατάθεσης της συζύγου του μέσω της «λίστας Λαγκάρντ», ήταν να δηλώσει πλήρη άγνοια και να κάνει λόγο για συνωνυμία.
Στο υπόμνημα που είχε καταθέσει στη Βουλή υποστήριζε: «Είναι γεγονός ότι η σύζυγός μου Σταυρούλα Κουράκου διατηρούσε λογαριασμό στην Ελβετική Τράπεζα “HSBC Private Bank (Suisse)” στη Γενεύη. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός ανοίχτηκε εν αγνοία μου και τα χρήματα που κατατέθηκαν σε αυτόν αποτελούν ουσιαστικά χρήματα της συζύγου μου Σταυρούλας Κουράκου και του τέως συζύγου της Θεόδωρου Ουσταμπασίδη». Ο έμπορος ανταλλακτικών αυτοκινήτων και πατέρας των δύο πρώτων παιδιών της κυρίας Κουράκου και δημόσια και στην κατάθεσή του στο ΣΔΟΕ αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση του με «θησαυρό» στην Ελβετία, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να διαθέτει τέτοιου ύψους κατάθεση.
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, όπως και στο υπόμνημά του στη Βουλή, επιμένει: «Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν δικά μου χρήματα και, εξ όσων έχω ήδη πληροφορηθεί, στον συγκεκριμένο λογαριασμό κατατέθηκαν το έτος 2000 συγκεκριμένα χρηματικά ποσά (συνολικά τρεις καταθέσεις) και μέχρι το κλείσιμο αυτού δεν υπήρξε ουδεμία άλλη κατάθεση. Τα χρήματα αυτά κατατέθηκαν ως διαπίστευμα για τις σπουδές και την αποκατάσταση των δύο υιών τους. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός ότι το έτος 2010 το χρηματικό ποσό (όπως αυτό τελικά διαμορφώθηκε) επαναπατρίσθηκε σύμφωνα με τον ν. 3842/2010 και κατατέθηκε σε τραπεζικό λογαριασμό των δύο παιδιών τους στην Ελλάδα, όπως αυτό αποτελούσε εξαρχής τη βούληση των δύο γονέων. Ηδη στο σημείο αυτό δηλώνω ότι μέρος των χρημάτων της συζύγου μου, που κατατέθηκαν στον συγκεκριμένο λογαριασμό, είναι χρήματα που είχε δικαίωμα να αναλαμβάνει σταδιακά από κοινούς τραπεζικούς μας λογαριασμούς (ήδη δηλωθέντες) που τηρούσαμε στην Ελλάδα και κυρίως στην ALPHA BANK».

Μέχρι τέλους
Ο Γιάννος Παπαντωνίου πάντως συνεχίζει να υποστηρίζει, παρά το γεγονός μάλιστα ότι βρίσκεται πλέον ένα βήμα προτού βρεθεί στη θέση του κατηγορουμένου για αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος, ότι «η μη αναφορά των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων της συζύγου μου στις Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης οφείλεται στο γεγονός ότι δεν γνώριζα την ύπαρξη του συγκεκριμένου λογαριασμού, ο οποίος, ως ανωτέρω ελέχθη, θεωρήθηκε “οικογενειακή υπόθεση” της Σταυρούλας Κουράκου, του τέως συζύγου της και των δύο παιδιών τους». Και προσθέτει ότι η σύζυγός του δεν του είχε αναφέρει κάτι σχετικό «για λόγους καθαρά προσωπικούς και οικογενειακούς, όπως του εξήγησε μετά τη δημοσιοποίηση της “λίστας Λαγκάρντ”, στην οποία περιλαμβάνονταν και το όνομά της».

Ξόδευε περισσότερα απ' όσα δήλωνε
Οι εισαγγελικές Αρχές έχουν επίσης εντοπίσει ότι τη δεκαετία 2000-2010 υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένη φοροδιαφυγή του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του ύψους 3.000.000 ευρώ. Μετά τον οικονομικό και φορολογικό έλεγχο που διενήργησε το ΣΔΟΕ, η επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου κατέληξε στο ότι πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή κατ' εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος του πρώην υπουργού και σε βαθμό κακουργήματος κατά της συζύγου του για την κατάθεσή της στην Ελβετία. Οπως προέκυψε, για μία δεκαετία το ζεύγος Παπαντωνίου ζούσε ξοδεύοντας περισσότερα από όσα δήλωνε. Περίπου κάθε χρόνο ο πρώην υπουργός φέρεται ότι απέκρυπτε 80.000-90.000 ευρώ. Ωστόσο, για να απαγγελθούν οι σχετικές κατηγορίες από τον οικονομικό εισαγγελέα που έχει την αρμοδιότητα θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα ο διοικητικός-φορολογικός έλεγχος από την αρμόδια ΔΟΥ.

Ελεγχος και για «μαύρο» χρήμα από τα εξοπλιστικά προγράμματα
Οι εισαγγελικές Αρχές της χώρας συνεχίζουν τον έλεγχο για τις προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων, οι οποίες υπεγράφησαν ή επεκτάθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του Γιάννου Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Μεταξύ άλλων, οι εισαγγελικές Αρχές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τη νομιμότητα συμβάσεων, όπως εκείνη για τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών το 2003, την αγορά αρμάτων μάχης τύπου Leopard, την αγορά 12 ελικοπτέρων Απάτσι και την προμήθεια συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.
Παράλληλα, ερευνούν και τα προγράμματα για τον εκσυχρονισμό των γερμανικών υποβρυχίων που προμηθεύτηκε η χώρα επί Ακη Τσοχατζόπουλου, αλλά και το σύστημα αυτοπροστασίας των 60 F16. Με αιτήματα δικαστικής συνδρομής οι εισαγγελικές Αρχές αναμένουν να βρουν «φως» και να καταλήξουν ενδεχομένως στους αποδέκτες μιζών εκατομμυρίων ευρών.
15-12-2013

Πηγή
http://www.dimokratianews.gr/content/21117/%CE%BF-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BC%CF%89%CE%B3%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CE%BE%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%BB%CE%B9%CF%84%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CE%BD%CE%AF