Το υστερόγραφο του Καβαλιέρε

Toυ Hλία Mακρή
Στην ''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''

Ο Μπερλουσκόνι καθαιρέθηκε από τη Γερουσία, αλλά η πολιτική του σταδιοδρομία δεν τελείωσε. Ως ουσιαστικός ηγέτης της επανιδρυθείσας Forza Italia είναι πλέον ελεύθερος να μεγιστοποιήσει -έστω και ως κατ' οίκον κρατούμενος- τη λαϊκιστική του ρητορική, την αντιγερμανική του ρητορεία και να εισπράξει τη λαϊκή δυσαρέσκεια από την κυβερνώσα Κεντροαριστερά του Λέτα, που μοιραία συνεχίζει και θα εντείνει τη δημοσιονομική περιοριστική πολιτική του τεχνοκράτη Μόντι.
Οι περιστάσεις έκαναν ένα μεγάλο δώρο στον Καβαλιέρε: του επιτρέπουν να πολιτικοποιήσει την καταδίκη του, να αποφύγει να δώσει δημόσιες εξηγήσεις για τη διαπλοκή και τη διαφθορά και να προβάλει ως θύμα πολιτικής συνωμοσίας που εξυφάνθηκε εντός και εκτός Ιταλίας.
Την ίδια στιγμή, ο Μπερλουσκόνι προβάλλει έμμεσα ως παράγων συστημικής σταθερότητας: χωρίς τη λαϊκιστική ρητορική της ρήξης με το Βερολίνο και της απειλής για επιστροφή στη λιρέτα, το μονοπώλιο της απορρόφησης της δυσαρέσκειας θα την είχαν ο αντισυστημικός Μπέπε Γκρίγιο και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ή κάποιο νεοφασιστικό πολιτικό μόρφωμα.
Οι θέσεις του Καβαλιέρε άλλωστε για την Ευρώπη, που δίχως αμφιβολία είναι ελκυστικές ακόμη και για τους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς, αλλά και για ένα μεγάλο τμήμα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, είναι πολύ κοντά αν δεν ταυτίζονται με την προεκλογική εν όψει ευρωεκλογών Πλατφόρμα της Μαρίν Λεπέν, η οποία στις δημοσκοπήσεις καταγράφει πρωτιές με ποσοστά που πριν από λίγους μήνες θα ανήκαν στον χώρο της πολιτικής φαντασίας.
Επόμενος σταθμός λοιπόν για τον Μπερλουσκόνι οι κάλπες των ευρωεκλογών, όπου ένα ισχυρό ποσοστό της Forza Italia θα τον αποπλύνει από την αμετάκλητη ποινική του καταδίκη και θα μεταφέρει το πρόβλημα στους αντιπάλους του.
Η είσοδός του στην πολιτική ήταν έκπληξη, καθώς ο από τότε διαπλεκόμενος και διεφθαρμένος επιχειρηματίας και μεγιστάνας των ΜΜΕ ήλθε αμέσως μετά την επιχείρηση «Καθαρά Χέρια». Σήμερα, μετά 20 χρόνια στην πολιτική και εννέα στην πρωθυπουργία, ύστερα από σωρεία σκανδάλων διαπλοκής και οπερετικών ροζ ιστοριών, αποβάλλεται από το Κοινοβούλιο αλλά σε καμιά περίπτωση από την πολιτική σκηνή της Ιταλίας.

Γιώργος Καπόπουλος
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=
31706&subid=2&pubid=63926213