Το ξεπούλημα του Αστέρα! Μόνο από τις νέες βίλες θα βγάλουν όσα έδωσαν!





 «Μόνο από τις πολυτελείς βίλες, για τις οποίες διαρρέουν ότι πρόκειται να πωλούν περί τα 30.000.000 ευρώ έκαστη, οι Τούρκοι της Dogus και οι Αραβες συνεταίροι τους θα βγάλουν περισσότερα από τα 400.000.000 ευρώ που έδωσαν για τον Αστέρα» υποστηρίζουν όσοι αντιδρούν στο χαμηλό τίμημα πώλησης του ακινήτου-φιλέτου.  Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, στο επενδυτικό σχήμα υπό την Dogus, υποστηρίζουν ότι κάθε πολυτελής βίλα μπορεί να πωληθεί αντί περίπου 30.000.000 ευρώ. Με βάση το ειδικό χωροταξικό σχέδιο που προωθεί το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) οι νέοι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν περί τις 15 τέτοιες βίλες, οπότε εύκολα μπορεί κάποιος να υπολογίσει τα έσοδα στα οποία στοχεύουν. Αντίστοιχο σχέδιο κατασκευής πολυτελών κατοικιών είχαν και οι άλλοι υποψήφιοι, αλλά μόνο το επενδυτικό σχήμα Τούρκων και Αράβων θεωρεί ότι μπορούν να τις πωλήσουν τόσο ακριβά. 

Τις φήμες για κατασκευή μόνο λίγων πολυτελών κατοικιών δεν φαίνεται να πιστεύει, πάντως, η δημοτική αρχή της περιοχής, με τον δήμαρχο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης Σ. Πανά να υποστηρίζει ότι σχεδιάζεται η δημιουργία μιας νέας πόλης. Αλλά και στην αγορά ακινήτων κυκλοφορεί ότι εκτός από τις πολυτελείς βίλες το σχέδιο των νέων ιδιοκτητών του Αστέρα προβλέπει την κατασκευή και πώληση μικρότερων διαμερισμάτων στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκονται οι γνωστές καμπάνες, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί προ σχεδόν μισού αιώνα. Ενα άλλο σενάριο προβλέπει ότι δεν θα κατεδαφιστούν οι καμπάνες, αλλά θα αναβαθμιστούν σε επτάστερες. 

Ο δήμαρχος 
Στις συναντήσεις που είχε τις τελευταίες ημέρες τόσο με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ όσο και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο δήμαρχος είπε ότι το σχέδιο που προωθείται προβλέπει την τσιμεντοποίηση της έκτασης του Αστέρα Βουλιαγμένης, μέσω της αλλαγής των χρήσεων γης και των όρων δόμησης. Προ ημερών περιφερειακοί σύμβουλοι είχαν προχωρήσει σε καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες οι όροι δόμησης άλλαξαν, ενώ ο διαγωνισμός βρισκόταν σε εξέλιξη. Με βάση τις συγκεκριμένες καταγγελίες διεξάγεται, μάλιστα, έρευνα από τις δικαστικές Αρχές. Το μόνο μοντέλο αξιοποίησης που δέχεται η τοπική κοινωνία ότι μπορεί να υπάρξει για το ακίνητο του Αστέρα είναι να διατηρηθεί ο τουριστικός χαρακτήρας και να μη χτιστεί στην έκταση αυτή ουσιαστικά μια νέα πόλη, στα όρια της ήδη υπάρχουσας, επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ο Σ. Πανάς.  
Στο ΤΑΙΠΕΔ απαντούν ότι το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για την περιοχή θα έχει εγκριθεί ως το καλοκαίρι του 2014. Συνεπώς, ως τότε ουδείς μπορεί να υπολογίσει τα περιθώρια ελιγμών που θα έχουν οι νέοι ιδιοκτήτες του Αστέρα: Πόσες κατοικίες θα κατασκευάσουν; Ποια θα είναι η τύχη των σημερινών ξενοδοχείων; Τι θα συμβεί με τους χώρους πέριξ της μαρίνας Βουλιαγμένης, που επίσης περνάει στον έλεγχο του σχήματος υπό την Dogus;     
Σε όσους αντιδρούν στην πώληση του Αστέρα με τόσο χαμηλό τίμημα, με παράλληλη δυνατότητα τσιμεντοποίησης της χερσονήσου Μικρό Καβούρι, η άλλη πλευρά απαντά ότι θα υπάρξουν σημαντικές επενδύσεις από τον αγοραστή. Αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα επενδύσει περί το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Εκτός από τις βίλες και τα διαμερίσματα, το επενδυτικό σχήμα σχεδιάζει την ανακαίνιση των υφιστάμενων ξενοδοχείων  «West In» και «Arion». Οπως λένε, οι βίλες θα κατασκευαστούν μόνο στο οικόπεδο όπου σήμερα βρίσκεται το κλειστό ξενοδοχείο «Αφροδίτη», ενώ θα υπάρξει σεβασμός του πρασίνου της περιοχής και του Ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα. Η δημοτική αρχή και η τοπική κοινωνία δεν έχουν, πάντως, πειστεί κυρίως γιατί βλέπουν το ειδικό χωροταξικό σχέδιο να έχει γίνει φυσαρμόνικα και να βρίσκεται σε εκκρεμότητα, ενώ ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε. Η κοινή λογική επιβάλλει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για ένα ακίνητο τι μπορούν να κατασκευάσουν ώστε να καταθέσουν και αντίστοιχη προσφορά. Στην περίπτωση του Αστέρα το ακίνητο πωλείται χωρίς να είναι γνωστό πώς ακριβώς θα αξιοποιηθεί. Γι' αυτό και το ενδιαφέρον υπήρξε σχετικά περιορισμένο σε σύγκριση με την αξία του ακινήτου, που θεωρείται ένα από τα ελκυστικότερα της Ελλάδας.    

Καμία δέσμευση 
Ακόμα ένα ζήτημα που θέτουν όσοι θεωρούν ότι το τίμημα για την απόκτηση του Αστέρα ήταν προκλητικά χαμηλό είναι και η απουσία δέσμευσης από πλευράς νέου ιδιοκτήτη για το χρονοδιάγραμμα των επενδύσεων. Το ίδιο πρόβλημα διαπιστώνεται και σε άλλους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίοι έχουν δομηθεί κατά τρόπο που δεν προσελκύουν «στρατηγικούς επενδυτές» (δηλαδή εταιρίες που θα επενδύσουν άμεσα για να αναπτύξουν ακίνητα ή κρατικές εταιρίες), αλλά «κερδοσκόπους» (δηλαδή καιροσκοπικούς επενδυτικούς ομίλους οι οποίοι αγοράζουν σε χαμηλή τιμή περιουσιακά στοιχεία με στόχο να τα μοσχοπουλήσουν με την πρώτη ευκαιρία). Οι καθυστερήσεις στις επενδύσεις αποδίδονται από το Ταμείο στις αδυναμίες της ελληνικής διοίκησης και στις απανωτές προσφυγές σχεδόν για κάθε διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται γιατί καθυστερούν οι αποφάσεις για το χωροταξικό στον Αστέρα Βουλιαγμένης και στο Ελληνικό, όταν λειτουργεί ειδική επιτροπή 13 (!) γενικών γραμματέων ώστε να επιλυθούν οι εκκρεμότητες με τον χώρο του πρώην αεροδρομίου. Υποτίθεται ότι ως το τέλος του μήνα θα υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές, αλλά το χωροταξικό παραμένει σε εκκρεμότητα. Μια άλλη επιτροπή, με 10 γενικούς γραμματείς, ασχολείται με το ειδικό χωροταξικό στο Μικρό Καβούρι, με τα γνωστά αποτελέσματα και τις γνωστές καταγγελίες της δημοτικής Αρχής. Γι' αυτό αρκετοί θεωρούν ότι όσοι αγοράζουν ή αναλαμβάνουν την εκμετάλλευση (μέσω μακροχρόνιας παραχώρησης) κρατικών ακινήτων πρέπει να δεσμεύονται για το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα ολοκληρώσουν τις επενδύσεις.

Το οικόπεδο της Εκκλησίας
Οι νέοι ιδιοκτήτες του Αστέρα Βουλιαγμένης καλοβλέπουν και τη γειτονική έκταση των 85 στρεμμάτων που ανήκει στην Εκκλησία, η οποία είχε εκδηλώσει την πρόθεσή της να τα αξιοποιήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη πευκόφυτη έκταση εντός της οποίας βρίσκεται το πρώτο Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο που εγκαινιάστηκε το 1920 πρόκειται να ενταχθεί στην επενδυτική εταιρία ακινήτων που σχεδιάζει η Αρχιεπισκοπή με βάση νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε προ μηνών. Μάλιστα, το 50% των εσόδων από την αξιοποίηση των ακινήτων που θα ενταχθούν στην επενδυτική εταιρία θα πηγαίνουν στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Επιπλέον, απέναντι από τη Βουλιαγμένη βρίσκεται η νήσος Φλέβες, η οποία κατά το παρελθόν είχε εντοπιστεί στις λίστες του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση νησιών και βραχονησίδων. Ενδεχομένως οι επενδυτές καλοβλέπουν και τη συγκεκριμένη νησίδα προκειμένου να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο του τουριστικού φιλέτου στο Μικρό Καβούρι.

Τι προβλέπει η τελευταία έκδοση του χωροταξικού για την περιοχή
Το ΕΣΧΑΔΑ προβλέπει ότι τα 33.500 τ.μ. από τα 56.700 τ.μ. της συνολικής έκτασης στο Μικρό Καβούρι θα καλύπτονται από χρήσεις που συνδέονται με πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες. Οι χρήσεις γης στην περιοχή μεταβάλλονται σε ζώνη τουρισμού - αναψυχής, αλλά διατηρείται ο Συντελεστής Δόμησης στο 0,20 και το ποσοστό κάλυψης στο 10%. Οπως είναι γνωστό, αίρεται η δέσμευση της αποκλειστικής λειτουργίας ξενοδοχειακών μονάδων εντός του ακινήτου και ειδικότερα των τριών μονάδων που λειτουργούν. Ετσι, ο επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα ακόμα και να κατεδαφίσει κάποια υφιστάμενη ξενοδοχειακή μονάδα προκειμένου να κατασκευάσει πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες. Επιτρέπεται, επίσης, η αναβάθμιση - μετατροπή σε κατοικίες τμήματος των σημερινών εγκαταστάσεων (οι καμπάνες στο συγκρότημα ΑΡΙΩΝ έχουν κατασκευαστεί στη δεκαετία του 1960). 
Το ΕΣΧΑΔΑ επιβάλλει τη λειτουργία  μίας τουριστικής μονάδας, επιφάνειας τουλάχιστον 17.000 τ.μ. και δυναμικότητας 265 κλινών. Ο επενδυτής έχει τη δυνατότητα ή να διατηρήσει μία από τις υφιστάμενες μονάδες ή να τις κατεδαφίσει και να κατασκευάσει μία καινούργια. Το ίδιο σχέδιο προβλέπει ότι σε περισσότερο από το 50% της έκτασης (περί τα 160 στρέμματα) δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση και δόμηση. Το ακίνητο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος (192.622 τ.μ.) περιλαμβάνει τα εξής ξενοδοχεία:
- Το «Αrion Resort and Spa» με 123 δωμάτια, 58 bungalows, συνεδριακό κέντρο κ.λπ., που ανακαινίστηκαν το 2004.
- Το «Τhe Westin Hotel Athens» με 162 δωμάτια, χώρους εστίασης, συνεδριακό κέντρο κ.λπ., που έχουν ανακαινιστεί επίσης το 2004.
Το γειτονικό ακίνητο (115.671 τ.μ.), ιδιοκτησίας του ΤΑΙΠΕΔ (η Εθνική Τράπεζα έχει το δικαίωμα επικαρπίας και η Αστήρ Παλάς μισθώνει το ακίνητο κατόπιν συμφωνίας ισχύος 30 ετών, έως το 2029), περιλαμβάνει το πρώην «Aphrodite Hotel», με συνολική επιφάνεια 20.027 τ.μ. και αναξιοποίητη έκταση. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί και χρήζει εκτεταμένης ανακαίνισης. Στο παρελθόν αριθμούσε συνολικά 165 δωμάτια. Επιπλέον, η Αστήρ Παλάς έχει τα δικαιώματα χρήσης της παραλίας του Αστέρα (έως το 2022) και της μαρίνας για περίοδο 40 ετών (από τον Οκτώβριο του 2012).

15.12.2013

http://www.dimokratianews.gr/content/21120/%CF%84%CE%BF-%CE%BE%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%BD%CE%AD%CE%B5%CF%82-%CE%B2%CE%AF%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CE%B2%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%8C%CF%83%CE%B1-%CE%AD%CE%B4%CF%89%CF%83%CE%B1%CE%BD

Π.ΜΑΡΑΓΚΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ