Τουρισμός μόνο για συμφέροντα πολλών... Αστέρων



ΣΕ ΧΡΟΝΟ-ΡΕΚΟΡ ΘΕΣΜΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΠΟΥ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΜΕΤΡΗ ΔΟΜΗΣΗ

 Με το βλέμμα στραμμένο στην υπόθεση του «Αστέρα Βουλιαγμένης», που βάλλεται τόσο για τους επαχθείς όρους πώλησης μέσω ΤΑΙΠΕΔ σε τουρκοαραβικά συμφέροντα όσο και για τη σχεδιαζόμενη υπέρμετρη δόμηση στην περιοχή, η κυβέρνηση εν μέσω γενικευμένων αντιδράσεων θεσμοθέτησε, σε χρόνο - ρεκόρ λίγων ημερών, το νέο χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό.
Στόχος της νέας νομοθετικής παρέμβασης είναι με νέους ευνοϊκότερους όρους δόμησης και αρτιότητας να προωθηθούν εκκρεμείς και να δρομολογηθούν νέες τουριστικές επενδύσεις, κυρίως από οργανωμένα συμφέροντα. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος της τουριστικής αξιοποίησης μικρών ακατοίκητων νησιών έκτασης άνω των 300 στρεμμάτων, γεγονός που συνδυάζεται με την εκποίηση νησιών, που προωθεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Επίσης, αυξάνεται μέχρι και 20% η υφιστάμενη δομημένη επιφάνεια για την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων σε ορεινούς οικισμούς που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα προβλέπονται και οικονομικά κίνητρα προς τους σημερινούς ιδιοκτήτες είτε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Εξπρές συνάντηση
Προκειμένου να τονιστεί η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για τις νέου τύπου επενδύσεις στον τουρισμό, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δέχθηκε χθες το μεσημέρι στο μέγαρο Μαξίμου την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για το νέο χωροταξικό του τουρισμού, το οποίο ωστόσο ήταν ήδη νόμος του κράτους από την προηγούμενη ημέρα, δημοσιευμένος με τη μορφή κοινής υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η κυβερνητική σπουδή για ταχεία προώθηση του νέου χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό υπερκέρασε την αρνητική γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας, όπου οι εκπρόσωποι επιστημονικών και παραγωγικών τάξεων (Ενωση Περιφερειών, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, σύλλογοι αρχιτεκτόνων πολεοδόμων κ.ά.) διαφώνησαν με τις νέες ρυθμίσεις, κυρίως όσον αφορά τις μεγάλης κλίμακας τουριστικές επενδύσεις, που ξεπερνούν τη φέρουσα ικανότητα υφιστάμενων τουριστικών περιοχών αλλά και τις τουριστικές επενδύσεις σε μικρά και ακατοίκητα νησιά.
Το γεγονός ότι έπειτα από κυοφορία ετών, οι νέες ρυθμίσεις τέθηκαν σε διαβούλευση και θεσμοθετήθηκαν σε διάστημα μικρότερο των δέκα ημερών, παρατηρούν αρμόδιοι παράγοντες, σε πρώτο πλάνο σχετίζεται με την πώληση και δόμηση του «Αστέρα», που προωθούνται μέσω Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ). Χωρίς την ύπαρξη ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό η επένδυση του «Αστέρα», όπως και κάθε παρόμοια επένδυση, είναι ευάλωτη σε προσφυγές φορέων και κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Παράλληλα το νέο χωροταξικό πλαίσιο έρχεται ως αναγκαίο υπόβαθρο για να ενισχύσει και να θωρακίσει το νέο τουριστικό νόμο (ν. 4179/2013) του περασμένου Αυγούστου, που δίνει προτεραιότητα σε σύνθετες τουριστικές αναπτύξεις συνδυάζοντας τουριστικά καταλύματα και παραθεριστικά χωριά.
Με το νέο χωροταξικό παράλληλα με τις ήδη χωροθετημένες θέσεις κρουαζιέρας στο Λιμάνι του Πειραιά και του Λαυρίου προβλέπει νέο λιμάνι κρουαζιέρας και στο Φαληρικό Ορμο.
Πρόκειται για πρόταση επιχειρηματικών συμφερόντων, η οποία παραμένει σε εκκρεμότητα. Παράλληλα αμβλύνονται οι απαγορεύσεις τουριστικής δόμησης σε περιοχές Natura, καθώς θα επιτρέπεται η δόμηση σε ειδικές ζώνες εκτός του πυρήνα απόλυτης προστασίας. Επιπλέον, με τις περιφερειακές ζώνες του Natura θα επιτρέπεται με μελέτες «ειδικής οικολογικής αξιολόγησης» τουριστική δόμηση και σε ορεινές περιοχές, με ήπιους όρους δόμησης κτηρίων έως δύο ορόφων.

Αναπτυγμένες περιοχές
Με άλλες ρυθμίσεις του νέου χωροταξικού πλαισίου προβλέπεται ότι: αυξάνεται η αρτιότητα στις εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές για αποτροπή της διάχυσης και μειώνεται ο αριθμός κλινών ανά στρέμμα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις αναπτυγμένες περιοχές η αρτιότητα αυξάνεται στα 20 στρέμματα (από 15 με το προϋφιστάμενο), ενώ στις αναπτυσσόμενες περιοχές στα 10 ή 15 στρέμματα (από τα 8 στρέμματα στο προϋφιστάμενο) ανάλογα με τη μορφή του τουριστικού προϊόντος. Παράλληλα:
* Τροποποιούνται κριτήρια χωροθέτησης τουριστικών δραστηριοτήτων και αίρονται περιορισμοί με στόχο την τόνωση του τουρισμού και συγκεκριμένα αφορούν: Στην επιτρεπόμενη δόμηση στο νησιωτικό χώρο (αίρονται περιορισμοί όπως π.χ. του ποσοστού των ετήσιων κλινών). Στη χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων ήπιας ανάπτυξης σε νησιά με επιφάνεια μικρότερη των 90 τετρ. χιλιομέτρων. Στην επιτρεπόμενη δόμηση από τα όρια των οικισμών (αίρεται ο περιορισμός των 500 μ.). Στην έκταση των ακατοίκητων νησιών όπου επιτρέπεται η δόμηση (από 500 στρ. σε 300 στρ.). Στον επανακαθορισμό των κριτηρίων για τον χαρακτηρισμό της κατηγορίας του ορεινού χώρου (από 600 μ. στα 800 μ.).
* Στους οργανωμένους υποδοχείς οι συντελεστές δόμησης καθορίζονται ανάλογα με το μέγεθος της έκτασης και όχι ανάλογα με την περιοχή, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Ετσι, για έκταση από 300 έως 2.000 στρέμματα ορίζεται ως ανώτατος μεικτός συντελεστής δόμησης 0,05. Για έκταση από 2.000 έως 4.000 στρέμματα ο συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,03, ενώ για μεγαλύτερες εκτάσεις ο συντελεστής δόμησης περιορίζεται στο 0,01.
Σε ό,τι αφορά τους οργανωμένους υποδοχείς ήπιας ανάπτυξης, συνδέονται οι επενδύσεις με δράσεις οικολογικού και πολιτιστικού χαρακτήρα και ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογιών. Για τους οργανωμένους υποδοχείς ήπιας ανάπτυξης, ο συντελεστής δόμησης είναι γενικά 0,05.

Εθνικό σπορ το... γκολφ
Εντυπωσιακό στοιχείο, που προδίδει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νέων τουριστικών επενδύσεων, για τις οποίες εκδηλώνεται ενδιαφέρον από οργανωμένα συμφέροντα κυρίως του εξωτερικού προς την κυβέρνηση, είναι ότι στο σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής χώρας και των μεγάλων νησιών οι τουριστικές εγκαταστάσεις συνδυάζονται με υδροβόρα γήπεδα γκολφ. Πιο συγκεκριμένα, μονάδες με γήπεδα γκολφ μπορούν να χωροθετούνται στις περιοχές αστικών κέντρων ή και των κύριων τουριστικών προορισμών όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, τα Ιωάννινα, η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Ζάκυνθος και η Κως, ενώ μπορούν επίσης να χωροθετηθούν στις περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Μεσσηνίας, Χαλκιδικής, Αχαΐας, Αργολίδας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας και Κεφαλονιάς.

Rent rooms και σε ακατοίκητα νησιά
Τουριστικές εκμεταλλεύσεις επιτρέπονται σε ακατοίκητα νησιά έκτασης άνω των 300 στρεμμάτων, ενώ εξαιρούνται βραχονησίδες και ακατοίκητα νησιά (ανεξαρτήτως έκτασης) που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλιών από τα θαλάσσια σύνορα. Στην (ενιαία, πλέον) κατηγορία των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων νησιών προστίθενται τα νησιά Αλόννησος, Κύθνος, Αμοργός, Αστυπάλαια, Ιος, Κέα, Μήλος, Σαμοθράκη, Τήνος και Φολέγανδρος, ενώ μεταφέρονται στην κατηγορία των μικρών ή με προβλήματα ανάπτυξης νησιών η Κίμωλος και η Ανάφη. Δηλαδή στην κατηγορία των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων νησιών ανήκουν, πλέον, τα εξής νησιά: Αίγινα, Αλόννησος, Αμοργός, Ανδρος, Αντίπαρος, Αστυπάλαια, Ζάκυνθος, Θάσος, Θήρα, Ιθάκη, Ικαρία, Ιος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Κέα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κύθηρα, Κύθνος, Κως, Λέρος, Λευκάδα, Λέσβος, Λήμνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Πάτμος, Πόρος, Ρόδος, Σαμοθράκη, Σάμος, Σέριφος, Σίφνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος, Σπέτσες, Σύμη, Σύρος, Τήνος, Υδρα, Φολέγανδρος, Χίος.
Σε αυτή την κατηγορία επιτρέπονται πλέον μόνο νέες μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων, οργανωμένοι υποδοχείς και σύνθετα τουριστικά καταλύματα σύμφωνα με τις προβλέψεις που ισχύουν γενικότερα για τις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες περιοχές. Στην κατηγορία «σχετικά μικρά νησιά με προβλήματα ανάπτυξης» ανήκουν όλα τα υπόλοιπα κατοικημένα νησιά της χώρας (εκτός Κρήτης και Εύβοιας που στο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό αντιμετωπίζονται ως ηπειρωτικός χώρος).
Στα μικρά νησιά αυτής της κατηγορίας, η αρτιότητα για τις εκτός σχεδίου περιοχές ορίζεται στα 15 στρέμματα και επιτρέπονται 8, 9 και 10 κλίνες ανά στρέμμα σε πέντε, τεσσάρων και τριών αστέρων μονάδες αντίστοιχα. Για νέα ξενοδοχεία (εντός σχεδίου ή οικισμού) επιτρέπεται μόνο η ανέγερση μονάδων τριών, τεσσάρων και πέντε αστέρων και μέχρι 100 κλίνες συνολικά. Ολες οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις θα εντάσσονται στα μορφολογικά πρότυπα των υφιστάμενων οικισμών.

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=404604