ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ EU OBSERVER:Παχυλά συμβόλαια με αδιαφανείς διαδικασίες από τους τροϊκανούς



Πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ έχουν κοστίσει στους ευρωπαίους φορολογούμενους τα πρότζεκτ που αναθέτουν οι εκπρόσωποι της τρόικας (στις διάφορες χώρες που τελούν υπό μνημόνιο) σε εταιρείες χρηματοοικονομικών συμβουλών αναφέρει δημοσίευμα του κοινοτικού εντύπου EU Observer που καταγγέλλει τις εν λόγω αναθέσεις για αδιαφάνεια.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εταιρείες όπως η BlackRock, η Αlvarez and Μarsal, η Pimco και η Oliver Wyman, παρείχαν συμβουλές για τη διάσωση της Κύπρου, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, που μέχρι χθες ήταν σε μνημόνιο, με αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς καμία εξασφάλιση από τη χρήση διαβαθμισμένων πληροφοριών για ίδιον όφελος.

Οι σκοτεινές διαδρομές των στελεχών της κάθε τρόικας με αυτόν τον πολύχρηστο κύκλο εταιρειών χρηματοοικονομικών συμβούλων, δημιούργησε μία κατάσταση όπου λεφτά φορολογουμένων ενδέχεται να έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον τους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για παράδειγμα, η Alvarez and Marsal έλαβε 2 εκατ. ευρώ για να δώσει τραπεζικές συμβουλές στην περίπτωση της Ισπανίας και 6,6 εκατ. ευρώ για τις αναφορές που έγραψε για την Κύπρο.
Ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου οι Αρχές έχουν ξεκινήσει και διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου. Σε πολλές περιπτώσεις οι εταιρείες αυτές λαμβάνουν αμοιβές που εξαρτώνται από τις λύσεις που προτείνουν. Οι αμοιβές των εταιρειών που συμβούλευσαν τη λύση για την Κύπρο για παράδειγμα εξαρτώνται από το μέγεθος της εκκαθάρισης των τραπεζών στην Κύπρο, δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα για τα κίνητρα.
Επιπλέον, έπειτα από συστηματική έρευνα που έχει κάνει το Observer, έχει εντοπίσει πάρα πολλές περιπτώσεις λογιστικών λαθών αλλά και μη ηθικής χρήσης των πληροφοριών που έχουν στη διάθεσή τους αυτές οι εταιρείες, με τις περισσότερες να εντοπίζονται στην περίπτωση της Ιρλανδίας.
Σε σχέση με την Ελλάδα το δημοσίευμα αναφέρει ότι η BlackRock που έχει πάρει 12,3 εκατ. ευρώ από τις ελληνικές Αρχές, έχει δώσει με τη σειρά της υπεργολαβίες σε άλλες παρόμοιες εταιρείες, δρα στην Ελλάδα υπό τον ψευδή εταιρικό τίτλο Solar και απασχολεί 18 οπλισμένους σεκιουριτάδες για να υποστηρίξουν το έργο της.
Το βέβαιο είναι, όπως καταλήγει το δημοσίευμα, πως με αυτή τους την εμπλοκή οι 12 περίπου πολύ μεγάλες εταιρείες συμβούλων έχουν διεισδύσει σχεδόν μονοπωλιακά στην Κοινοτική αγορά κι έχουν αποκτήσει προνομιακή πρόσβαση σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και νομοθέτες.

ΣΥΡΙΖΑ: 
Τεράστιο σκάνδαλο οι αδιαφανείς αναθέσεις μελετών της τρόικας

Ανακοίνωση σχετικά με το δημοσίευμα του EU Observer, για το σκάνδαλο με τις εταιρίες παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλών σε χώρες υπό καθεστώς μνημονίου, εξέδωσε το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το δημοσίευμα του EU Οbserver σχετικά με τις αδιαφανείς και εξόχως προβληματικές αναθέσεις μελετών σε εταιρίες για την παροχή συμβουλών σε χώρες υπό καθεστώς μνημονίου, εκθέτει ανεπανόρθωτα την τρόικα, αλλά και τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών, συνιστώντας ένα τεράστιο σκάνδαλο. Το γεγονός, μάλιστα, ότι σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, οι αμοιβές των εταιρειών που συμβούλευσαν τη λύση για την Κύπρο εξαρτώνται από το μέγεθος της εκκαθάρισης των κυπριακών τραπεζών, αποκαλύπτει την «αντικειμενικότητα» των ερευνών και την «ανεξαρτησία» αυτών των εταιριών.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σχετική ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών αναφορικά με τα ιλιγγιώδη ποσά (1,2 δισ.) που δαπανήθηκαν ως έξοδα δημοσίου χρέους σε τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και χρηματοοικονομικούς συμβούλους. Όπως είχαμε επισημάνει, η δαπάνη αυτή είχε υπερτριπλασιαστεί τα δύο πρώτα έτη των μνημονίων και έχει δεκαπλασιασθεί το 2012 , εγείροντας ποικίλα ερωτήματα τόσο για τις σκοπιμότητες πίσω από αυτήν την αύξηση, όσο και για αυτές καθεαυτές τις διαδικασίες ανάθεσης, τα κριτήρια και τη διαφάνειά τους.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να σιωπά γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Πρέπει να φέρει στον έλεγχο της βουλής όλες τις σχετικές συμφωνίες και να εξηγήσει που πάνε τα λεφτά των φορολογούμενων πολιτών και πως το συμφέρον τους διασφαλίζεται από τέτοιου είδους μελέτες, ανατιθέμενες σε εταιρίες που από ότι φαίνεται δεν τηρούν στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας και ανεξαρτησίας». 

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid
=22770&subid=2&pubid=63934858