Ferit Şahenk:Ενας Τούρκος μεγιστάνας στους κήπους του Αστέρα





Φερίτ Σαχένκ
Ο επικεφαλής του τουρκικού ομίλου Dogus Holding συμμετέχει στο επενδυτικό σχήμα που έδωσε την καλύτερη προσφορά και αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς στον Αστέρα Βουλιαγμένης 

 Ferit Şahenk

«O Τούρκος στον κήπο» είναι ο τίτλος ενός από τα μυθιστορήματα του Γιάννη Ξανθούλη. Με μία ελαφρά τροποποίηση θα μπορούσε να αποδίδει τα νέα δεδομένα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Αστέρα Βουλιαγμένης και έναν από τους ιδιοκτήτες του, τον Τούρκο δισεκατομμυριούχο Φερίτ Σαχένκ της Dogus Holding. Η καλύτερη προσφορά για το ξενοδοχειακό συγκρότημα υποβλήθηκε από την επενδυτική εταιρεία Jermyn Street Real Estate Fund, η οποία ελέγχεται από την αραβικών συμφερόντων AGC Equity Partners. Σε αυτήν συμμετέχει και η τουρκική Dogus Holding με ποσοστό 15%.
O 49χρονος Φαρίτ Σαχένκ είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Dogus, ενός πολυσχιδούς ομίλου συμμετοχών με δραστηριότητες στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τις κατασκευές, την αυτοκινητοβιομηχανία, τα ακίνητα, την ενέργεια και τον τουρισμό. Ο όμιλός του αριθμεί περί τις 25 εταιρείες, μεταξύ των οποίων και μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας, την Garanti Βank. Με προσωπική περιουσία 3,4 δισ. δολαρίων, την οποία κληρονόμησε από τον πατέρα του Aϊχάν και την αύξησε, ο ίδιος, ο Φαρίτ Σαχένκ βρίσκεται στην κορυφή των πλουσιότερων ανθρώπων της Τουρκίας. Στη χορεία των δισεκατομμυριούχων ανήκουν και η μητέρα του Ντενίζ Σαχένκ, καθώς και η αδελφή του Φιλίζ Σαχένκ. Στην κατάταξη του περιοδικού Forbes με τους ζάμπλουτους όλου του κόσμου έχει την 395η θέση, σύμφωνα με τα δεδομένα του 2013.


Ο όμιλος

Ο οικογενειακός όμιλος συμμετοχών κτίστηκε σταδιακά, ξεκινώντας το 1951 ως Dogus Insaat με τις πρώτες επενδύσεις του Αϊχάν Σαχένκ στον κλάδο των κατασκευών. Εκτοτε έχει ενισχύσει την παρουσία του στις εγχώριες και τις διεθνείς υποδομές στην Τουρκία και την Ευρώπη, συμμετέχοντας σε έργα αυτοκινητοδρόμων, λιμένων και νοσοκομείων, καθώς και σε υδροηλεκτρικά έργα. Το 1966 συγκροτήθηκε ο βραχίονας κατασκευών και εμπορίου, παράλληλα απέκτησε παρουσία στις τουριστικές δραστηριότητες και επεκτάθηκε στις τράπεζες στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Στη δεκαετία του 1980, οπότε και η γειτονική χώρα υιοθέτησε την οικονομία της ελεύθερης αγοράς, η Dogus Holding επεκτάθηκε στις εισαγωγές, τα αυτοκίνητα και τα τρόφιμα. Στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας ειδικά, ο όμιλος έχει αντιπροσωπεία των μεγαλύτερων διεθνών εταιρείων, μεταξύ των οποίων των Audi, Volswagen και Porsche, ενώ στον τουρισμό διαχειρίζεται εμπορικά σήματα όπως των ξενοδοχείων Sheraton. Επιπροσθέτως, δραστηριότητες έχει και στην παροχή υπηρεσιών συμβούλων επιχειρήσεων.
Αυτόν τον κολοσσό ανέλαβε ο Φερίτ Σαχένκ το 1997. Εν τω μεταξύ, είχε μεγαλώσει και εκπαιδευθεί ως ένα γνήσιο παιδί της παγκόσμιας ελίτ του χρήματος και των επιχειρήσεων. Τελείωσε το Αμερικανικό Σχολείο της Ελβετίας (ΤASIS) και σπούδασε μάρκετινγκ και διαχείριση ανθρωπίνων πόρων στο πανεπιστήμιο Μπόστον στις ΗΠΑ. Επιστρέφοντας το 1989 στην Κωνσταντινούπολη, ο πατέρας του τον τοποθέτησε στην τράπεζα του ομίλου Garanti Bank, όπου ξεκίνησε τη μαθητεία του. Οκτώ χρόνια αργότερα εισήλθε στον κεντρικό όμιλο συμμετοχών και από το 1998 και μετά άρχισε να τον εμπλουτίζει. Τα ηνία ανέλαβε επισήμως το 2001 μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του από καρδιακό επεισόδιο.
Απέκτησε δυο αλυσίδες σουπερμάρκετ και δραστηριοποιήθηκε στην τηλεόραση. Οι πόροι για τη χρηματοδότηση αυτών των δραστηριοτήτων προήλθαν από την πώληση μετοχών της Garanti. Το 2004 εκχώρησε το 25% της τράπεζας στον αμερικανικό κολοσσό της General Electric αντί 1,6 δισ. δολαρίων, ενώ το 2010 εισήλθε στην Garanti και η ισπανική τράπεζα Banco Bilbao Vizcaya Argenteria. Το ποσοστό της τελευταίας ανέρχεται στο 6,3% και το αντίτιμο, που κατέβαλε, είναι της τάξεως των 2 δισ. δολαρίων. Ο Φερίτ Σαχένκ, επιπλέον, δημιούργησε και μία εταιρεία ανθρωπίνου δυναμικού την Humantitas για να μπορέσει να έχει μία δεξαμενή εξοπλισμένων στελεχών για την πολυσχιδή εταιρεία του. Το 2012 διείσδυσε σε έναν ακόμα ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο, αυτόν των μοντέρνων πολυσυλλεκτικών εστιατορίων, αποκτώντας το 74% του τουρκικού Door’s Group. Ο όμιλος διαθέτει 18 εμπορικά σήματα, όπως τα Kitchenette (διεθνής κουζίνα), Gina και Da Mario (ιταλική), καθώς και ένα πλειοψηφικό μερίδιο στην αλυσίδα εστιατορίων Go Mongo (ινδική και κινεζική).


Με 18.000 υπαλλήλους

Ο όμιλος συμμετοχών Dogus Holding, δημιούργημα της ισχυρής οικογένειας Σαχένκ, είναι από τους τρεις μεγαλύτερους της Τουρκίας. Διατηρεί ευρείες δραστηριότητες σε πολλούς τομείς της οικονομίας της χώρας. Απασχολεί περί τους 18.000 υπαλλήλους και εξυπηρετεί περισσότερους από 5 εκατομμύρια πελάτες και χρήστες. Στόχος του Dogus είναι να χρησιμοποιεί το ανθρώπινο κεφάλαιό του και την υψηλής ποιότητας τεχνογνωσία του ώστε να δημιουργεί προστιθέμενη αξία στα εμπορικά του σήματα. Με αυτά τα εμπορικά σήματα διασφαλίζει μια σχέση αφοσίωσης με το καταναλωτικό κοινό και συνθήκες ανάπτυξης στην εγχώρια αγορά, η οποία στηρίζεται και στη διεθνή συνεργασία. Ο επικεφαλής του Dogus, Φερίτ Σαχένκ, πέραν των άλλων του σπουδών, παρακολούθησε στο Χάρβαρντ και το ειδικό πρόγραμμα διοίκησης το οποίο είναι στοχευμένο σε ιδιοκτήτες ή/και προέδρους μιας επιχείρησης. Αλλωστε, τον όμιλο ίδρυσε πριν από 62 χρόνια ο πατέρας του. Επιπλέον, ο κ. Σαχένκ είναι ιδιαίτερα δραστήριος στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ελέγχοντας τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 10% της συνολικής διαφημιστικής αγοράς στην Τουρκία. Η φιλοκυβερνητική στάση που υιοθετούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του Φερίτ Σαχένκ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από μερίδα πολιτών. Αυτό κατέστη ιδιαίτερα εμφανές κατά τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στην πλατεία Ταξίμ φέτος το καλοκαίρι. Επιπλέον, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου συμμετοχών Dogus Holding είναι δραστήριος και στις διμερείς εμπορικές σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, ενώ έχει παντρευτεί με Αμερικανίδα. Στο Τουρκοαμερικανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο είχε εκλεγεί το 2006 πρόεδρος του Εκτελεστικού του Συμβουλίου. Οσο για το ποδόσφαιρο, είναι οπαδός της Φενερμπαχτσέ, ενώ είχε διατελέσει και μέλος του Δ.Σ. της την περίοδο 2000-2002

Της Κατερινας Καπερναρακου
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_
14/12/2013_543033




ΣΧΕΤΙΚΑ


Πράγματι είναι πονηροί οι καιροί

''Πάααρε κόσμεεε'' ...