Οι 150 σελίδες του πορίσματος για το "πάρτι" εκατομμυρίων στο ΤΤ




Πέντε βαριά κακουργήματα που επισύρουν μέχρι και ισόβια κάθειρξη, 30 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων επιφανή στελέχη τραπεζών με γνωστές πολιτικές καταβολές, διαπρεπείς επιχειρηματίες και μιντιάρχες, τουλάχιστον 5 - 7 επισφαλή ή «προβληματικά δάνεια» εκατομμυρίων ευρώ και βέβαια 7 εντάλματα εκ των οποίων έχουν εκτελεστεί τα 4, συνθέτουν την αριθμητική προσέγγιση μιας υπόθεσης που πρωταγωνιστεί - επίσης- ένας αριθμός: Τα περίπου 400-500 εκατομμύρια ευρώ ως εκτιμώμενη ζημία για το ελληνικό δημόσιο, που μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έδωσε 5,5 δισ. ευρώ για να «σώσει» το ΤΤ. Σε

  150 σελίδες λοιπόν,  η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου, ξετυλίγει όλο το εύρος του πάρτυ που -κατά την δικανική της κρίση- παίχτηκε επί μια πενταετία στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το οποίο σχηματοποίησε μια ζημία της τάξης των 400-500 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων περίπου 200 εκατομμύρια από «κόκκινα» και ουσιαστικά, όπως αναφέρεται, ανείσπραχτα δάνεια. Οι καταιγιστικές εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση του πάλαι ποτέ κραταιού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, οδήγησαν στη «νύχτα των ενταλμάτων», όπως θα μπορούσε να βαφτιστεί το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, όπου με εντολή του ανακριτή Γιώργου Ανδρεάδη και της εισαγγελίας Διαφθοράς, αναζητήθηκαν 7 άτομα ως εμπλεκόμενα:


1. Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, πρόεδρος του ομίλου Alpha και της εταιρίας DEMCO , ο οποίος είχε εισαχθεί με διάγνωση «λοίμωξης του αναπνευστικού» στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών την Τρίτη, μια ημέρα δηλαδή πριν την έκδοση του εντάλματος. Ο κ. Κοντομηνάς, για τον οποίο πληροφορίες αναφέρουν πώς ο ιατροδικαστής ζήτησε τη μεταφορά του σε δημόσιο νοσοκομείο ώστε να κάνει διάγνωση, πήρε προθεσμία από τον ανακριτή και θα απολογηθεί την Τρίτη το πρωί. 

2. Ο Άγγελος Φιλιππίδης, πρώην διοικητής του ΤΤ, που δεν ανευρέθη αφού είχε φύγει πριν τα Φώτα για τη Νέα Υόρκη, αλλά ο συνήγορός του Θανάσης Βαρλάμης δήλωσε σε ανακριτή και ΜΜΕ πως θα επιστρέψει άμεσα (εντός 10ημέρου) να απολογηθεί.

3. Ο επιχειρηματίας Κυριάκος Γριβέας (καμία σχέση με τον πρώην συνεργάτη του Κων/νου Μητσοτάκη), κάτοικος Λονδίνου, ο οποίος φέρεται να πήρε δάνειο  ύψους 17.000.000 ευρώ στην εταιρία «Εμπορική, Ξενοδοχειακή Εταιρία Συμμετοχών», συμφερόντων του ιδίου και της συζύγου του. Τα δάνεια δεν χρησιμοποιήθηκαν ως κεφάλαιο κίνησης, όπως είχαν ζητηθεί, αλλά το εισέπραξαν οι Γριβέας και Βάτσικα ως... αντίτιμο πώλησης στην Ξενοδοχειακή Εταιρεία 3 δικών τους κυπριακών εταιρειών, οι οποίες ήταν ζημιογόνες!!

4. Η συζυγος του Γριβέα, Αναστασία Βάτσικα.

5. Ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΤΤ, Μάριος Βαρόστης, ο πρώτος που συνελήφθη το βράδυ της Τετάρτης και θα απολογηθεί την Δευτέρα.  

6. Ο Χαραλαμπος Γιαγκούδης, στέλεχος του ΤΤ που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη και θα απολογηθεί τη Δευτέρα. 

7. 35χρονη υπάλληλος της τράπεζας που εμφανίστηκε αυθορμήτως στην ασφάλεια και θα οδηγηθεί το πρωί στον εισαγγελέα. 

Τα αδικήματα που περιγράφει η εισαγγελέας στο πόρισμά της είναι αυτά  της απιστίας (και άμεσης συνέργειας) σε συνδυασμό με τον νόμο 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, της απάτης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος (και άμεσης συνέργειας). Για την υπόθεση κατηγορούνται τουλάχιστον 25 υπάλληλοι και πρώην διευθυντικά στελέχη του ΤΤ καθώς και επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων και ο ήδη κρατούμενος από την υπόθεση της Proton Bank, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Το πόρισμα 

Η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου ξεκίνησε την έρευνα τον Ιούνιο του 2013 έπειτα από παραγγελία της συναδέλφου της Ελένης Ράικου. Στην πολυσέλιδη πορισματική αναφορά της περιγράφει τα θαλασσοδάνεια που δόθηκαν από το ΤΤ τη χρονική περίοδο από το 2007 έως το 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα αναφέρει ότι τα δάνεια αυτά δόθηκαν χωρίς καμία εγγύηση και χωρίς να τηρηθεί κανένας από τους όρους του τραπεζικού δανεισμού. Μάλιστα, όπως αναφέρει η κα Παπανδρέου, όλο αυτό το διάστημα κάποιοι από τους επιχειρηματίες δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ. Η εισαγγελέας φέρεται να  εντόπισε περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων που αποκτήθηκαν από τη λήψη των επίμαχων παράνομων δανειοδοτήσεων με απόκρυψη των ποσών σε offshore εταιρείες και σε αγορές ακινήτων στο εξωτερικό, οι οποίες αναφέρονται αναλυτικά στην πορισματική αναφορά της.  Η συνολική ζημιά που υπέστη η τράπεζα υπερβαίνει τα 400 με 500 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα χρήματα αφορούν μόνο στις ροές των δανείων.

Χαρακτηριστική ένδειξη του σκανδάλου αποτελεί το γεγονός ότι στην υπογραφή των κάποιων τουλάχιστον συμβάσεων αναγραφόταν ρητά ότι δεν επιτρέπεται το ΤΤ να παρακολουθεί τη χρήση του δανείου. Η εισαγγελέας στο πόρισμά της αναφέρει ότι τα δάνεια δεν χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό που δόθηκαν αλλά αποκλειστικά για τη δημιουργία πλουτισμού και όχι ενίσχυσης κάποιας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ποια δάνεια κοιτούν 

Στο «μικροσκόπιο» των δικαστικών αρχών έχουν μπει:

- το δάνειο ύψους 110 εκατ. ευρώ προς τον Δημήτρη Κοντομηνά αλλά και η εξαγορά εταιρείας πιστωτικών καρτών από το ΤΤ.

- δάνειο 100 εκατ. ευρώ προς τον επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη.

- δάνεια 10 εκατ. και 7 εκατ. ευρώ προς τους Κ. Γριβέα και Α. Βάτσικα αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελικές αρχές έχουν δώσει εντολή και έχουν δεσμευτεί χρήματα των ανωτέρω επιχειρηματιών. Όπως σημειώνεται στο πόρισμα, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που αφορούν σε μικρότερα ποσά που δόθηκαν ως επισφαλή δάνεια και οι οποίες εξετάζονται.

Ήδη όμως υπάρχει σε εξέλιξη και άλλη έρευνα που αφορά δάνεια γνωστού κύριου εφοπλιστή, για τον οποίο συντάχθηκε και πόρισμα της αρχής για το ξέπλυμα χρήματος. 

Οι πιστωτικές 

Ενώ πάντως οι εμπλεκόμενοι που έχουν ήδη τοποθετηθεί δημόσια (όπως ο Δημήτρης Κοντομηνάς και ο Αγγελος Φιλιππίδης) αρνούνται κατηγορηματικά κάθε έκνομη στάση, φαίνεται πώς τα δάνεια του κ. Κοντομηνά, όπως επιμένει ο ίδιος, και εξυπηρετούμενα είναι και προσωπικές εγγυήσεις έχει δώσει. Πλην στο πόρισμα , ένα μεγάλο μέρος 50-60 σελίδων, αφιερώνεται στην υπόθεση της σύμπραξης του επιχειρηματία με το ΤΤ για την πιστωτική κάρτα που ήθελε να εκδώσει το Ταμιευτήριο. Η υπόθεση αυτή αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανακριτική τύχη του γνωστού επιχειρηματία καθώς υπάρχει το αδίκημα της «απάτης» για το οποίο άσκησαν δίωξη οι εισαγγελείς και το οποίο δεν έχει να κάνει με το δανεισμό αλλά αφορά εξαγορά εταιρείας πιστωτικών καρτών του επιχειρηματία από το ΤΤ.   Η σύμβαση αυτή φέρεται να αφορά τη βούληση του ΤΤ να κάνει άνοιγμα στις πιστωτικές κάρτες. Ο πρόεδρος του ΤΤ ανέλαβε την επιλογή και την υλοποίηση, φέρεται δε να επέλεξε τον συγκεκριμένο επιχειρηματία για τη διαδικασία υλοποίησης. Υπάρχει δε για το θέμα και απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου , ενώ η εισαγγελία θεωρεί ότι προκύπτει θέμα εξαπάτησης, αλλά την οριστική κρίση έχουν οι δικαστές. Πάντως η ζημία από τη διαδικασία για τις πιστωτικές εκτιμάται πάνω από 100 εκατομμύρια και η υπόθεση χαρακτηρίζεται  πολυδαίδαλη αφού φέρονται να εξαπατήθηκαν τα μέλη του ΔΣ του ΤΤ ως προς το προϊόν που εξαγόραζαν. Συνεπεία αυτής της εξαγοράς, κατά τις αρχές,  φέρεται να άνοιξε Κερκόπορτα για το ΤΤ ώστε να ζημιωθεί σε πολλά επίπεδα αφού εμφανίζεται να έδωσε πολλά χρήματα σε σχέση με την αξία του προϊόντος.

Φιλιππίδης: Έχω λύσει το οικονομικό μου πρόβλημα από το 1999

Θα είμαι στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και θα καταθέσω, σημείωσε με παρέμβασή του στο Πρωινό ANT1, ο κ. Άγγελος Φιλιππίδης, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Ταχυδρομικού ταμιευτηρίου από τον Οκτώβριο του 2007 μέχρι το Δεκέμβριο του 2009. 

«Θα τηρήσω το λόγο μου και θα έρθω όπως είπα χθες. Θα έρθω και θα είμαι παρών. Τελεία και παύλα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «είμαι καταζητούμενος αυτή τη στιγμή και αυτοβούλως θα εμφανιστώ». Όπως είπε, το αργότερο μέχρι την άλλη Παρασκευή θα βρίσκεται στην Ελλάδα. 

Πρόσθεσε ότι μόλις επιστρέψει στην Ελλάδα, η διαδικασία θα είναι η εξής: «θα συλληφθώ, θα οδηγηθώ στη ΓΑΔΑ και θα οδηγηθώ στον ανακριτή». 

Ο κ. Φιλιππίδης εξέφρασε πολλά ερωτήματα όσον αφορά στο πόρισμα της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς, το οποίο είναι εξαιρετικά επιβαρυντικό για τον ίδιο. «Σοκαρίστηκα με κάποια πράγματα που διάβασα χθες», ανέφερε ο κ. Φιλιππίδης και είπε ότι περιμένει να πάρει στα χέρια του πόρισμα για να το διαβάσει και να καταλάβει σε ποια δάνεια αναφέρεται. 

«Είμαι επιχειρηματίας πάνω από 20 χρόνια. Αργότερα, πήγα στον Παναθηναϊκό και από το 1999 έχω λύσει το οικονομικό μου πρόβλημα. Μιλάτε για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει φορολογικές δηλώσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ. Έχω πληρώσει για όλα αυτά», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Του Παναγιώτη Στάθη
http://www.capital.gr/News.asp?id=1936945



 ΣΤΑΘΗΣ

Σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη 


ΣΧΕΤΙΚΑ


2.

Όταν ο κ. Κυριάκος Γριβέας διάβαινε, εκείνο το ζεστό πρωινό του Αυγούστου, την πόρτα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για να συναντήσει τον διευθύνοντα σύμβουλό του κ. Αγγ. Φιλιπίδη γνώριζε από πριν ότι θα μπορούσε έυκολα να εξασφαλίσει το δάνειο των 17 εκατ. ευρώ που ζητούσε για την επέκταση των επιχειρήσεών του. Και οι δύο ήταν φίλοι προέρχονταν από τη λεγόμενη γαλάζια γενιά της ΟΝΝΕΔ και πολύ συχνά έκαναν παρέα. Ο Κυριάκος Γριβέας εμφανιζόταν ως ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, υιός αστυνομικού, δεν προκαλούσε απέφευγε την χλιδάτη ζωή. Άλλωστε ο πρώτος του εξάδελφος του Γριβέα (Κυριάκος Γριβέας και αυτός) ήταν από τα σημαίνοντα κομματικά στελέχη της ΝΔ και προσωπικός φίλος και στενός συνεργάτης  δύο πρώην πρωθυπουργών των κκ. Κ. Μητσοτάκη και του Κ. Καραμανλή.

Ήταν Αύγουστος του 2009, προεκλογική περίοδος, και ο κ. Γριβέας ( οποίος ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως...φαρμακοποιός) ζήτησε ευθέως από τον κ. Φιλιππίδη 17 εκατ. ευρώ ως δάνειο, λέγοντας ότι το δάνειο αυτό το θέλει από κοινού με τη σύζυγό του κυρία Αναστασία Βάτσικα, η οποία ξεκίνησε και αυτή την επαγγελματική της καριέρα με τη σύσταση μίας εταιρίας για επιστημονικές εκδόσεις. Έδρα της εταιρίας ήταν στο Μαρούσι, σ΄ένα μικρό διαμέρισμα 100 τ.μ. με ενοίκιο. Ήταν τότε που δημιουργήθηκε η κοινή τους εταιρία C&C, η οποία είχε ως «αποστολή» τη διοργάνωση συνεδρίων, κάθε λογής συνεδρίων, κυρίως όμως ιατρικών. Γι΄αυτή την εταιρία ζήτησε το δάνειο των 17 εκατ. ευρώ.

 Ένα τέτοιο δάνειο, αυτού του ποσού, σε περίοδο που η χώρα μας βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο απαιτούνταν ορισμένες (έστω τυπικές) προϋποθέσεις για να δοθεί. Άσχετα εάν ήταν παραμονές εκλογών και τα δάνεια φαίνονταν για τους κρατούντες  και τους έχοντας πρόσβαση στην εξουσία, όχι και τόσο δύσκολη υπόθεση υπόθεση. Έπρεπε να δοθούν εκ μέρους των αιτούντων το δάνειο, ισχυρές εμπράγματες εγγυήσεις. Οι πιθανότητες ωστόσο να πάρει το ζεύγος Γριβέα ολόκληρο το δάνειο σε μία δόση φαινόταν, για τους γνωρίζοντας τα τραπεζικά θέματα, σχεδόν αδύνατο. Όχι όμως παραμονές εκλογών.

Η διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου χορήγησε ολόκληρο το ομολογιακό δάνειο, σχεδόν αμέσως, σε χρόνο ρεκόρ. Η πρώτη δόση των 10 εκατ. ευρώ, δόθηκε τον ίδιο μήνα, τον Αύγουστο και η δεύτερη δόση, των 7 εκατ. ευρώ, λίγες ημέρες αργότερα, δηλαδή τον Σεπτέμβριο. Όσον αφορά τις εμπράγματες εγγυήσεις δεν εδόθησαν επαρκώς, όπως αναφέρεται και στο πόρισμα των ανακριτών, παρά μόνον κάποια ακίνητα του ζεύγους, που το πολύ να άξιζαν 3 εκατ. ευρώ. Τώρα, πώς είναι δυνατόν να χορηγείται δάνειο 17 εκατ. ευρώ με εγγυήσεις τριών εκατ. ευρώ, είναι θέμα το οποίο εξετάζει η Δικαιοσύνη. Και το σημαντικότερο τους δόθηκε μεγάλη περίοδος χάριτος. Η πρώτη δόση, 500.000 ευρώ, θα μπορούσε να την καταβάλει το 2011!

Η Δικαιοσύνη εξετάζει και το θέμα της χορήγησης δανείων. Τότε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με εντολή του κ. Φιλιππίδη, είχε δημιουργηθεί μία επιτροπή δανείων εντός του ΤΤ, στην οποία όμως δεν μετείχε ο διευθύνων σύμβουλος, αλλά ο γενικός διευθυντής κ. Μάριος Βαρότσης (έχει ήδη συλληφθεί από την Τετάρτη), ορισμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες, όπως ο διευθυντής διαχείρισης δανείων και άλλοι. Την υπογραφή όμως για το δάνειο την είχε ο κ. Φιλιππίδης. Εδώ, θα πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο ότι οι κκ. Βαρότσης  και Φιλιππίδης ήταν μαζί στην περίφημη τάξη της δεκαετίας του ΄80 του Κολλεγίου;

Έτσι το δάνειο δόθηκε, και η εταιρία του ζεύγους Γριβέα επέκτεινε αμέσως στην Ελλάδα τη δραστηριότητά της με τη διοργάνωση των περίφημων πράσινων συνεδρίων σε συνεργασία με πράσινους πολιτικούς και με τη πρόσληψη της συζύγου του κ. Αντρίκου Παπανδρέου.

Το μεγαλύτερο όμως, ποσό του δανείου το εξήγαγαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο,  στην Αγγλία και εκεί εξαγόρασαν άλλες δύο επιχειρήσεις. Αλλά το ζεύγος δεν εξυπηρετούσε, το δάνειο. Η διοίκηση του ΤΤ στο μεταξύ είχε αλλάξει και τον Οκτώβριο του 2011 ο διευθύνων σύμβουλος κ. Κλ. Παπαδόπουλος (και αυτός τώρα κατηγορούμενος αλλά για την υπόθεση των καρτών και δανείων του κ. Δ. Κοντομηνά) κατήγγειλε το δάνειο και ζήτησε να του επιστραφεί όλο μαζί με τους τόκους. Ο Γριβέας προχώρησε σε κάποιες δικαστικές κινήσεις, προσφεύγοντας κατά των διαταγών πληρωμής, πλην όμως δεν κατάφερε τίποτα. Στην Ελλάδα άλλωστε όλα τα ακίνητά του, αυτά που έδωσε ως εγγύηση για να πάρει το δάνειο, είχαν δεσμευτεί.

Χασαπόπουλος Νίκος
  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=555331  


3.

Μεγάλος και σίγουρος

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς κρατείται φρουρούμενος σε κλινική.  Το ένταλμα σύλληψης τού προκάλεσε αναπνευστικά προβλήματα, μια κάποια ασφυξία. Έτσι θα έχει  λίγο χρόνο να σκεφτεί την στρατηγική του. Οχι, όχι, δεν αναφερόμαστε στην υπερασπιστική του γραμμή. Αυτά τα αναλαμβάνουν οι δικηγόροι. Εκείνοι θα βρούν απαντήσεις στο κατηγορητήριο για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ο Δημήτρης Κοντομηνάς θα ασχοληθεί με τον Alpha, κανάλι ιδιοκτησίας του. Το πρόγραμμα θα διαμορφωθεί εκτάκτως.

Ο Κοντομηνάς μπορεί κάλλιστα να επιλέξει ένα σκάνδαλο και να το προβάλλει νυχθημερόν. Ενα σκάνδαλο που να ακουμπά τον Σαμαρά. Μπορεί να είναι η πώληση του «Αστέρα», μικρή υπόθεση οικονομικά αλλά με το λέγε-λέγε της τηλεόρασης θα γίνει πρώτο θέμα. Ένα σκάνδαλο που να αφορά τα σεξουαλικά των δικαστών. Να τους μειώσει ως προσωπικότητες, να τους απαξιώσει. Χωρίς ονόματα ώστε ακόμη κι αν δεν υπάρχουν στοιχεία, να σπιλώνονται όλοι. Ξέρει εκείνος. Όταν το κράτος τον καταδιώκει, εκείνος απαντά μέσω Alpha. Ποιος έστησε το Βατοπέδι, ποιος το έκανε μείζον ζήτημα της πολιτικής ζωής, ποιος έκοψε τα ποδάρια του Ρουσόπουλου; Αχ, τι ικανοποίηση… Τι καλά που έκανε και πρόσθεσε ένα κανάλι στις επιχειρήσεις του.

Οποια πέτρα κι αν σηκώσει κανείς, θα βρει από κάτω τον Δημήτρη Κοντομηνά. Πετυχημένος, αυτοδημιούργητος_ να τα λέμε κι αυτά. Εχτισε ολόκληρη Interamerican κι από εκεί επεκτάθηκε: τράπεζες, κλινικές, πετούμενα, σινεμάδες, ποδοσφαιρική ομάδα. Και τιμές, μεγάλες τιμές, το  Πατριαρχείο τον ανακήρυξε Αρχοντα Μεγάλο Πρωτέκδικο του Οικουμενικού Θρόνου.  Βεβαίως όταν κάποιος καταπιάνεται με πολλά, αυξάνει το ρίσκο, κινδυνεύει να κάνει λάθη. Μερικά λαθάκια τα έκανε στη σταδιοδρομία του ο Κοντομηνάς και σύρθηκε στα δικαστήρια από τους αντιπάλους του.

Ας θυμηθούμε κάποιες ιστορίες του βιογραφικού του.

Πρώτη ιστορία, η μήνυση Τσοτσορού. Ο Κοντομηνάς κάπου τα χάλασε στη μοιρασιά με τον πρώην πρόεδρο του Αlpha, Στάθη Τσοτσορό. Υποβλήθηκε μήνυση το καλοκαίρι του 2008.  Αφορούσε ζημιά που υπέστη η εταιρεία από «παράνομες οικονομικές ενέργειες» του  Κοντομηνά. Κατηγορήθηκε ότι πήρε δάνειο 68 εκατ. ευρώ και τα εμφάνισε ως προερχόμενα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Για τούτη την ενέργεια το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επέβαλε πρόστιμο 1,5 εκατ. ευρώ στο κανάλι για παράβαση του νόμου περί Βασικού Μετόχου. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν προέκυψε ζημιά της εταιρείας. Ο Κοντομηνάς αθωώθηκε ομόφωνα τον Φεβρουάριο του 2011.

Δεύτερη ιστορία, η υπόθεση Νοτίου Αφρικής. Ο Κοντομηνάς κατηγορήθηκε για πλαστογραφία και υπεξαίρεση σε βάρος ομογενών της μαύρης ηπείρου και της Γερμανίας. Οι καταγγελίες αφορούσαν επενδυτικά συμβόλαια που δεν τηρήθηκαν. Η υπόθεση έφθασε στην Δικαιοσύνη το 2005 αλλά οι διώξεις ασκήθηκαν τρία χρόνια αργότερα και η απόφαση εκδόθηκε το 2010. Η ετυμηγορία: εγγύηση 300.000 ευρώ και απαγόρευση της εξόδου του από τη χώρα.

Τρίτη ιστορία, «υπέρ το άρτιον». Παράλληλα με τις δικαστικές υποθέσεις υπήρχε μια φορολογική αντιγνωμία για τον Alpha. Αδρομερώς: ο Κοντομηνάς έβαλε στην εταιρεία 40 εκατομμύρια από την τσέπη του για να αυξήσει το μετοχικό κεφάλαιο. Το ερώτημα που τέθηκε από την εφορία ήταν εάν η αύξηση κεφαλαίου από έναν μέτοχο θεωρείται «δωρεά» οπότε φορολογείται με 40%. Η αύξηση του κεφαλαίου έγινε το 2005 και η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους συντάχθηκε τον Μάρτιο του 2013. Δεν κρίνεται ως δωρεά, δεν χρειαζόταν να πληρώσει παραπάνω φόρους.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς όταν του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι και πρόστιμο για την υπόθεση Νοτίου Αφρικής εξέδωσε ανακοίνωση. Μπέρδεψε λιγάκι και τα πολιτικά. Είπε ότι οι επιθέσεις εναντίον του ξεκίνησαν το 2008 επειδή απεκάλυψε το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Μάλλον τα πράγματα είναι αντίστροφα. Ο ίδιος ήταν ζορισμένος, αντιμετώπιζε δέκα διώξεις για κακουργήματα, είχε εκκρεμότητες με την εφορία. Οι διώξεις προηγήθηκαν της ανάδειξης του σκανδάλου. Το κανάλι απάντησε στο κράτος, στην κυβέρνηση που τον καταδίωκε.    

Μια μικρή λεπτομέρεια, πολύ ενδεικτική. Μάρτυρας στην υπόθεση του Βατοπεδίου ήταν ο οδηγός του Εφραίμ, ηγούμενου της Μονής. Την ώρα λοιπόν που ο οδηγός κατέθετε στην Εξεταστική Επιτροπή, ο πρόεδρος τον τσάκωσε με σκονάκι. Τα διάβαζε αυτά που έλεγε. Τα διάβαζε από ένα φαξ. Ο αριθμός από τον οποίο στάλθηκε το φαξ ήταν του Alpha. Το σχέδιο λοιπόν ήταν πλήρες. Γι αυτό και αναμένουμε τη νέα στρατηγική του πολυμήχανου επιχειρηματία. Θέλουμε να δούμε τι θα σκαρφιστεί εκεί ξάπλα στην κλινική.

Κέζα Λώρη