Υπόθεση Σαρίν: Βόμβα 700 τόννων ενάντια σε αλιεία, ακτοπλοία, τουρισμό & ΑΟΖ




Του Καθ. Δρ. Γ.Ζουγανέλη
Ένα απο τα μεγαλύτερα προβλήματα του παρόντος πολιτικού συστήματος είναι ότι δεν διαθέτει τεχνολογική εμπειρία και συνεπώς δεν μπορεί να σταθεί επάξια στο πηδάλιο της χώρας.
H ανάγκη να αναλάβουν τα ηνία των κρατών ηγέτες με μεγάλη τεχνολογική μόρφωση (όχι νηπιαγωγοί, δικηγόροι, θεωρητικοί φυσικοί, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, οικονομολόγοι, απόστρατοι, νταβατζήδες, τσομπαναρέοι, εκδότες, κοτζαμπάσηδες, εργατοπατέρες, εργολάβοι, κουλοχέρηδες, χλεχλέδες, κλπ) είναι μια πρόταση που αναδύεται αναγκαστικά στην ΕΕ. και είναι ένα θέμα για το οποίο έγραψαν τελευταία και οι Financial Times.
Πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει απο την Ελλάδα και μάλιστα το συντομότερο δυνατό. Θα αντιληφθείτε στη συνέχεια περισσότερο το γιατί πρέπει να φεύγουν όλοι τους. Όσο μένουν κάνουν κακό στη χώρα. Θεωρούν τους πολίτες χαζούς και τους Ευρωπαίους “φιλαράκια” τους για να κάνουν δουλίτσες…
Ο κρυφός πόλεμος που γίνεται στη Συρία και του οποίου τις λεπτομέρειες λίγοι γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται έφερε εκτός απο επιπλέον μετανάστες στην Ελλάδα ένα ακόμη πρόβλημα που λέγεται “Εξουδετέρωση των Χημικών όπλων της Συρίας στην Ελληνική ΑΟΖ".
Τί είναι όμως αυτά τα χημικά όπλα και γιατί  η εξουδετέρωση τους πρέπει να γίνει στην Ελληνική ΑΟΖ;
Tα χημικά όπλα είναι όπλα διαφόρων τύπων, των οποίων η γόμωση αποτελείται απο χημικές ενώσεις που αντιδρούν με τον ανθρώπινο οργανισμό προκαλώντας του τις περισσότερες φορές μη αντιστρεπτές βλάβες όταν έλθουν σε επαφή μαζί του.
Στη φωτογραφία χημικά όπλα των Γερμανών την εποχή του  Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο πάνω μέρος της βόμβας είναι ο επικρουστήρας και το εκρηκτικό, στο εσωτερικό της βόμβας είναι το γέμισμα ή τα γεμίσματα με χημικό αέριο.
Στον Πίνακα 1 που ακολουθεί βλέπετε ένα κατάλογο με μερικές απο τις εκατοντάδες χημικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται σε χημικά όπλα μοιρασμένες σε διάφορες ομάδες ανάλογα με το πως πρσβάλλουν τον άνθρωπο. Ανάμεσα σε αυτές διακρίνει κανείς το sarin (nerve agent) και το αέριο της μουστάρδας (blister agent).  Με το πτητικό υγρό sarin παθαίνει κανείς ασφυξία ενώ με το αέριο της μουστάρδας προσβάλλεται το δέρμα.
Σημειώστε, ότι για πολλές χημικές ενώσεις που αναφέρονται στη βιβλιογραφία και που φυσικά δεν χωρούν στον παραπάνω ενδεικτικό πϊνακα, οι ακριβείς ιδιότητες και ο τρόπος εξουδετέρωσης δεν είναι σαφής ούτε κάν η τοξικότητα των αρχικών αντιδραστηρίων…!
Στην φωτογραφία που ακολουθεί βλέπετε την αντίδραση εξουδετέρωσης του sarin με υδρόλυση
Σύμφωνα με την αντίδραση αυτή, απο 700 τόνους sarin που φέρεται ότι είναι το ποσό που περιέχουν τα χημικά όπλα της Συρίας, θα παραχθούν 100 τόνοι υδροφθόριο και 690 τόνοι απο isopropyl methylphosphonic acid που αν ριχτούν σαν απόβλητα στη θάλασσα θα διαταράξουν τη θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα με άγνωστο αποτέλεσμα.
Εκτός απο τη μέθοδο της υδρόλυσης που σας προανέφερα, υπάρχουν και άλλες μέθοδοι εξουδετέρωσης που εφαρμόζονται σε εξειδικευμένα εργοστάσια εξουδετέρωσης των χημικών ενώσεων των χημικών όπλων στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, στη Γερμανία και στη Ρωσία.
Αλοίμονο αν μια Γαλλία δεν έχει την τεχνολογία να κάνει μια "υδρόλυση" στη ξηρά…
Γιατί επιλέχτηκε αυτή η μέθοδος να εφαρμοστεί στην Ελληνική ΑΟΖ; Πώς θα διατηρηθούν τόσοι τόvνοι απόβλητα στη δεύτερη μεριά της αντίδρασης και σε ποιό χώρο του πλοίου θα φυλαχτούν άλλοι 800 τόννοι απόβλητα; Δεν είναι τόσο εύκολο να δοθεί πειστική απάντηση.
Ας θυμηθούμε μερικά πράγματα απο τη δράση που είχε το sarin στα θύματα που φονεύθηκαν στο μετρό της Ιαπωνίας απο τρομοκρατική επίθεση.
Στην αριστερή φωτογραφία φαίνονται θύματα απο αυτή την επίθεση που πέθαναν απο ασφυξία. Στη δεξιά φωτογραφία φαίνονται εγκαύματα που προκαλούνται απο χημικά όπλα (αέρια μουστάρδας).
Σημειώστε, ότι σε θύματα του sarin στο Τόκυο ευρέθηκε στον εγκέφαλό τους isopropyl methylphosphonic acid,  στο οποίο ήδη αναφέρθηκα και το οποίο μαζί με το υδροφθόριο αποτελεί ένα απο τα παράγωγα της υδρόλυσης του sarin. Αυτό θα μπορoύσε να ευρεθεί και μέσα σε αλιεύματα απο τη Μεσόγειο και το Αιγαίο στη περίπτωση που “κατά λάθος” τα παράγωγα του sarin απο υδρόλυση πέσουν στη θάλασσα…
Στην επόμενη φωτογραφία φαίνεται ο σχεδιασμός που αποφασίστηκε για την συλλογή των χημικών όπλων της Συρίας, όπως και πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τους και οι οποίες βρέθηκαν και αυτές στη Συρία.
Σύμφωνα με αυτό, ένα πλοίο θα μεταφέρει τα χημικά στην Ιταλία, τα οποία θα παραδοθούν στο πλοίο Cape Ray, ένα πολύ παλιό Αμερικάνικο φορτηγό πλοίο που διασκευάστηκε στα γρήγορα για να κάνει την εξουδετέρωση. Εξουδετέρωση με υδρόλυση σημαίνει παραγωγή ηπιότερων τοξικών υλικών απο τα αρχικά.
Ακολουθούν φωτογραφίες του Cape Ray εκ των έξω όπως και του εσωτερικού του.
Ακολουθεί ένας ακόμη χάρτης που δείχνει το τρόπο μεταφοράς των χημικών ουσιών (;) απο τη θέση (1) στη θέση (3). Σύμφωνα με αυτόν, το πλοίο Cape – Ray θα παραλάβει τα χημικά στη θέση (3) και θα κάνει την εξουδετέρωση στη θέση (4). Θυμηθείτε τη θέση αυτή γιατί συσχετίζεται με τα μελλοντικά όρια της Ελληνικής ΑΟΖ.
Ενδιαφέρον έχει να δείτε και τη κατασκευή του πλοίου Cape-Ray.

Θαλάσσια ρεύματα και διασπορά της μόλυνσης

Σε αυτό το σημείο είναι αναγκαίο να σας εισαγάγω στην σημασία των θαλασσίων ρευμάτων. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε μια φωτογραφία απο τα κύρια θαλάσσια ρεύματα που ρέουν στην επιφάνεια όλης της υδρογείου. Τα θαλάσσια ρεύματα είναι θερμά και κρύα (κόκκινο και μπλέ χρώμα) και είναι “τα ποτάμια της θάλασσας”.
Αυτά τα ποτάμια οφείλονται στη κίνηση του ανέμου που συμπαρασύρει τα θαλάσσια κύματα. Λόγω της δύναμης Coriolis, που οφείλεται στη περιστροφή της γής περί τον άξονά της, η κίνηση των θαλασσίων ρευμάτων γίνεται κατά βάση κυκλική. Με βάση αυτό η υδρόγειος διαχωρίζεται σε τρείς βασικά ζώνες (γεωγραφικού πλάτους περίπου 30 μοιρών η κάθε μία) σε κάθε ημισφαίριο. Στο ένθετο φαίνεται η κίνηση των ανέμων σε διάφορες περιοχές της υφηλίου που αποκτούν διαφορετικές αποκλίσεις πηγαίνοντας απο το μεσημβρινό πρός τους πόλους.
Ας δούμε στη συνέχεια, γιατί είναι σημαντικά στο συγκεκριμένο θέμα με ένα αληθινό παράδειγμα. Τον τρόπο που διαδόθηκε η πυρηνική μόλυνση μέσω των θαλασσίων ρευμάτων απο τη Fukushima πρός το Καναδά και τις ΗΠΑ. Έχει γίνει πολύ μεγάλο θέμα εκεί η μόλυνση στις δυτικές ακτές της Αμερικής. Στην Ελλάδα. οι χάρτες αυτοί περνούν απαρατήρητοι καί σε ελάχιστα ΜΜΕ… Τα ΜΕΓΑλα και ΔΟΛια ΜΜΕ τίποτα. Δέστε τους χάρτες.
Παρατηρείστε τη διάχυση της πυρηνικής μόλυνσης στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και του Καναδά στη δεξιά φωτογραφία, όπως αυτή αναμενόταν απο τη κίνηση των θαλασσίων ρευμάτων την οποία βλέπετε στην αριστερή φωτογραφία. Συγκρίνετε τις περιοχές που δείχνουν τα ζεύγη απο τα κόκκινα βέλη. Ταιριάζουν.
Αντιλαμβάνεστε στο σημείο αυτό, πως επηρεάζεται η αλιεία και ο τουρισμός σε αυτές τις περιοχές; Ποιός θα έτρωγε ψάρια απο  αυτές τις περιοχές; O Bενιζέλος;

Και τώρα ας γελάσουμε…

Στη συνέχεια ακολουθεί, ένας αντίστοιχος χάρτης θαλασσίων ρευμάτων που αφορά τη Μεσόγειο. O χάρτης αυτός είναι απο την ιστοσελίδα του Μεσογειακού Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας (βλέπετε στην ιστοσελίδα εδώ και εδώ) και είναι μέρος Review δημοσίευσης σε σημαντικό περιοδικό που έγινε το 2005 και αφορά τη κίνηση των ρευμάτων μέχρι το βάθος των 200 μέτρων (επιφανειακά ρεύματα), που είναι και τα πιο σημαντικά για τα χημικά απόβλητα που συζητάμε. (Millot Claude and Isabelle Taupier-Letage, 2005. Circulation in the Mediterranean Sea, The Handbook of Environmental Chemistry, Volume K, May 2005, Pages 29 - 66 DOI: 10.1007/b107143). Βλέπετε σχετικά εδώ καιεδώ.
Παρατηρείστε τις δύο κύριες θαλάσσιες κινήσεις που υπάρχουν. Είναι μία στην ανατολική και μια στη δυτική Μεσόγειο. Παρατηρείστε επίσης και τους στροβιλισμούς που δημιουργούνται (Eddy currents). Η εξουδετέρωση των άγνωστων χημικών ενώσεων - φορέων των χημικών όπλων της Συρίας θα γίνει στη περιοχή που δείχνει το πράσινο βέλος (αντιτοιχεί στη θέση 4 που προαριθμήσαμε) και γίνεται για πρώτη φορά πάνω σε ένα ειδικά διαμορφωμένο για το σκοπό αυτό παλαιό πλοίο, χωρίς διπλά τοιχώματα ώστε να προφυλαχθεί η θάλασσα απο τη μόλυνση σε περίπτωση ναυαγίου απο έκρηξη (τα  περισσότερα κομμάτια του πλοίου δεν θα βυθισθούν).
Η περιοχή αυτή είναι ανάμεσα στη Κρήτη, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Λιβύη, ανάμεσα στις τέσσερις ΑΟΖ, μια περιοχή που οι πετρελαικές εταιρείες θα προτιμούσαν να χαρακτηρισθεί ως “διεθνή ύδατα” για να μη πληρώνουν δικαιώματα εξόρυξης.
Η κίνηση των ρευμάτων στη Μεσόγειο στη συγκεκριμένη περιοχή μας επιτρέπει να αντιληφθούμε ότι “πτώση” πάσης φύσης αποβλήτων απο το πλοίο θα οδηγήσει σε μεταφορά τους στη Λιβύη, στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ, στο Λίβανο, στη Κύπρο, στη Τουρκία και στη περιοχή βόρεια της Κρήτης ακολουθώντας τη φορά του θαλασσί χρώματος βέλους.
Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση της Μεγάλης Αρετής, και πιθανόν ενόψει του PSI-2 των τραπεζών που δεν πιστεύω ότι θα αναβληθεί ως τον Ιούνιο γιατί “λεφτά δεν υπάρχουν”, ακολουθώντας μια άφρονα λογική απεδέχθη καταρχήν να γίνει εξουδετέρωση των χημικών όπλων της Συρίας για τα οποία τίποτα που να αφορά το είδος, την ποιότητα, την ποσότητα και την κατάσταση στην οποία ευρίσκονται δεν είναι γνωστό εντός της Ελληνικής ΑΟΖ  με την δικαιολογία ότι η Ελληνική ΑΟΖ δεν έχει ανακηρυχθεί!
Εντάξει, έτσι είναι αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι που μπορεί να επικαλεσθεί η κυβέρνηση για να ζητήσει συμπαράσταση απο άλλα κράτη της Μεσογείου, την  ΕΕ και τον ΟΗΕ, όπως περιβαλλοντολογικοί. Της δώσαμε το όπλο, τη θεωρούμε  όμως ανίκανη να το χρησιμοποιήσει. Είναι και κουμπούρες. Τα τραίνα περνούν και αυτοί τη βιόλα τους… Γελάκια και σφαλιαρίτσες στις συνεδριάσεις της Ευρωζώνης. Του Καραγκιόζη ο γάμος…
Εσείς θα κάνατε μπάνιο αν το γνωρίζατε σε μολυσμένες περιοχές; Στη περίπτωση που πέσουν κατά λάθος απόβλητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ζείτε στη Βόρεια Ευρώπη, δεν θα προτιμούσατε τις διακοπές σας να τις περάσετε στη Δυτική Μεσόγειο, τη Δυτική Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία όπου η μόλυνση θα ήταν ελάχιστη;
Aντιλαμβάνεστε τη βόμβα πάνω στην οποία η κυβέρνηση έβαλε να κάτσει ο Ελληνικός τουρισμός και η Ελληνική ακτοπλοία;

Βόμβα και στην ανακήρυξη της ΑΟΖ

Ας δούμε τώρα και τί βόμβα έβαλε η κυβέρνηση στα όρια της μελλοντικής ανακήρυξης της Ελληνικής ΑΟΖ. Δεν αποκλείεται στο μέλλον να ακούσουμε  και δικαιολογίες του τύπου “η Ελληνική ΑΟZ είναι πολύ μεγάλη για να την προστατεύσουμε…” Μη αποκλείετε τίποτα.
Η κυβέρνηση με την ένοχη σιωπή της δημιούργησε ένα ΧΥΤΑ, σε μια περιοχή της Ελληνικής ΑΟΖ. Προσωπικά πιστεύω ότι τα απόβλητα θα τα ρίξουν στη θάλασσα. Δεν πιστεύω κανένα. Μάρτυρες στο πλοίο δεν υπάρχουν πλήν κάτι ελάχιστοι περιβαλλοντολόγοι των οποίων η “χροιά” και η “εκπαίδευση” είναι γνωστή…
Η αποδοχή α) της στρατικοποίησης χωρίς άδεια απο την Ελληνική κυβέρνηση της περιοχής στην οποία θα λειτουργήσει το πλοίο και θα γίνει η εξουδετέρωση των χημικών, όπως και β) η αποδοχή της επιλογής της θέσης αυτής σε μια περιοχή με πολλά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, δημιουργεί προηγούμενο στο χαρακτηρισμό της περιοχής αυτής σαν “διεθνή” ύδατα.
Η ανωτέρω πρακτική της κυβέρνησης είναι κατά των συμφερόντων της χώρας, όπως και κατά της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων της επι των ορίων της ΑΟΖ της. Πρόκειται για προσπάθεια παράδοσης εθνικού εδάφους,  κάτι ανάλογο με αυτό που είχε γίνει στη Στρογγύλη.

Η Ελλάδα παραμένει θύμα μιας ανύπαρκτης εξωτερικής πολιτικής

Σας αναφέρω μερικά ενδιαφέροντα συμβάντα:
  1. Oι περιβαντολλογικές οργανώσεις και η κυβέρνηση επιδεικνύουν μεγάλη ανοχή σε όσα συμβαίνουν.
  2. Ούτε αυτές ούτε το Ελληνικό κράτος ούτε η αντιπολίτευση επιζητούν την αντιπροσώπευση και παρακολούθηση των εργασιών επι του πλοίου απο ειδικά επιλεγμένη πολυμελή επιτροπή.
  3. ΗΠΑ, Ρωσία και χώρες χωρίς τουρισμό της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου που κυρίως θα δηλητηριασθούν αν πέσουν για κάποιο λόγο τα απόβλητα των χημικών αντιδράσων στη θάλασσα δεν επιδεικνύουν κανένα ενδιαφέρον.
Από όσα αναφέραμε μέχρι τώρα τα θύματα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής φαίνεται ότι θα είναι:
  1. H Ελληνική ΑΟΖ, ένα μέρος της οποίας θα αντιμετωπισθεί σαν διεθνή ύδατα με τον έλεγχό της να παραδίδεται σε άλλους...
  2. Ο Ελληνικός Τουρισμός. γιατί ο Ευρωπαίος πολίτης ενημερώνεται ενώ ο Έλληνας όχι... Κανένας δεν θα ξαναπατήσει στην Ελλάδα για μπάνια.
  3. Η Ελληνική αλιεία, αφού η παρουσία παραγώγων ταν αντιδράσεων στα αλιεύματα θα απορροφηθεί απο τη χλωρίδα και την πανίδα της Ανατολικής Μεσογείου. Καλή σας όρεξη.
  4. Η Ελληνική ακτοπολία. Χωρίς τουρισμό πώς θα επιβιώσει;
Είναι όμως και το PSI-2 που είναι αναγκαίο, γιατί “λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν…” , οπότε κάτι χρειάζεται να αποσπάσει τα βλέμματα όλων απο το καναβούρι…

Το παιγνίδι των συμπτώσεων παραμένει ακόμη μια ξεχασμένη παράμετρος;

Δεν μπορεί κανείς να “βλέπει” τη Χημεία και το Περιβάλλον, χωρίς να “βλέπει” τη γεωπολιτική και το χρηματιστήριο. Δεν έχει νόημα, αφού οι συμπτώσεις πολλών γεγονότων αυξάνουν την κινητικότητα των αγορών και δίνουν κέρδη σε αυτούς που γνωρίζουν τα γεγονότα εκ των έσω...
Παρατηρείστε ότι η πρόβλεψή μας για τη περιοχή GOT που είναι καταγεγραμμένη στην εκπομπή Αντιθέσεις επαληθεύτηκε πλήρως. Στο σημείο Τ όμως (σημείο απόφασης για όσους ασχολούνται με τη τεχνική ανάλυση) τα πράγματα άλλαξαν. Έτσι φτάσαμε στο σημείο ταχείας ανόδου Α. Άν τα επιτόκια ξεπεράσουν το σημείο αυτό τότε αυτό θα σημαίνει ότι η χώρα αναγκαστικά βαίνει πρός Εθνικές εκλογές. Αυτό θα είναι το θέλημα των αγορών!
Σε αυτό το κίνδυνο αναφέρθηκα σε προηγούμενο άρθρο και αφορά το PSI-2 για τις τράπεζες βλέπετε στο ιστολόγιο μου εδώ. Φοβάμαι ότι η κίνηση των επιτοκίων αν το PSI-2 γίνει την άλλη εβδομάδα θα οδηγήσει σε άνοδο τα επιτόκια των δεκαετών Ελληνικών ομολόγων. Τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεχάσει δια παντός την έξοδο στις αγορές, την οποία επιζητεί για να μιλήσει για ένα νέο success story και για ανάπτυξη. Δυστυχώς η ανάπτυξη δεν τη χρειάζεται, έχει και αυτή τα Γούστα της.
Θα κάνω άλλη μία πρόβλεψη, ότι η Ιταλία και η Γερμανία είναι οι χώρες απο τις οποίες θα εξαρτηθεί η κίνηση των Ελληνικών ομολόγων. ¨Ενας πολιτικός - είδος σε ανεπάρκεια διεθνώς - θα πρέπει να παρατηρήσει τί γίνεται αυτή τη περίοδο εκεί αντί να ασχολείται με τον κ.Ολάντ και τις κυρίες του.

Προτάσεις

Δεν θα είχε νόημα τόση συζήτηση αν δεν είχα προτάσεις…
  1. Η εξουδετέρωση των χημικών να γίνει νότια του Σουέζ ή σε χώρα που έχει εργοστάσια εξουδετέρωσης και χρόνια εμπειρία.
  2. Άμεσα μεγάλη ομάδα από Έλληνες επιστήμονες και στρατιωτικούς να πάει στο πλοίο και να παρακολουθήσει την τύχη του μέχρι να φύγει απο τη Μεσόγειο.
  3. Να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να γίνουν εκλογές. Είναι ανίκανη να παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις, όπως και να αποφασίζει oτιδήποτε σύμφωνα με αυτές. Έχει χάσει το τραίνο.

Αντί Επιλόγου

Δεν πιστεύω ότι τελικά η σημερινή κυβέρνηση θα επιτρέψει να γίνει η εξουδετέρωση των χημικών όπλων της Συρίας μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ και θα παρακαλούσα για θέματα σαν αυτά που περιέγραψα, τα οποία δεν μπορεί να διαχειρισθεί διανοητικά και επιστημονικά έτσι και αλλοιώς, να μη παίζει στις δημόσιες δηλώσεις της με τεχνικούς όρους που δεν αντιλαμβάνεται. Ο μέσος πολίτης μπορεί να μη αντιλαμβάνεται πάντα ότι λέει αλλά το ίδιο δεν συμβαίνει με όσους την “ακούν” στο εξωτερικό. Η σημερινή κυβέρνηση κλείνει συνέχεια πόρτες στο εξωτερικό. ενώ ανοίγει τρύπες για συμβιβασμούς και δουλίτσες…
Απόψεις απο Περιβαντολλογικές Οργανώσεις και Παγκόσμιους Οργανισμούς Υγείας για το συγκεκριμένο θέμα της ασφάλειας της εξουδετέρωσης των χημικών στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα πείσουν κανένα σοβαρό επιστήμονα, γιατί η μέχρι τώρα στάση τους δείχνει συνενοχή και συγκάλυψη του περιβαλλοντολογικού εγκλήματος που πρόκειται να συντελεσθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι “θεωρητικές” απόψεις του πρώην κ.Τούρκογλου και του γαιδάρου οι πορδές είναι του ιδίου χρώματος και απόσβεσης.
Αφανής είναι και η στάση πολλών Ελλήνων ευρωβουλευτών για το θέμα από όλα τα κόμματα που επιθυμούν ψήφους στις ερχόμενες εκλογές. Στη καλύτερη περίπτωση δεν το αντιλαμβάνονται…
Η Ελλάδα πάντως έχει επιστήμονες, που είναι και πατριώτες και σωστοί άνθρωποι. Πολύ λίγους αλλά έχει...
Στην ΕΕ ήδη ψάχνουν για τα Golden Boys της Τεχνολογίας τα οποία θα αντικαταστήσουν τα προηγούμενα Golden Boys που δεν παρήγαγαν τίποτα. Αυτό το τελευταίο να το συνηθίσετε όλοι...
Το δωρεάν consulting που κάνω στην Ελληνική κυβέρνηση με όσα αναφέρω σε αυτό το άρθρο δεν πρέπει να το εκλάβει σαν ψήφο εμπιστοσύνης. Και γνωρίζω τί εννοώ. Δεν τα φοράω τσάμπα  τα γαλόνια…

ΠΗΓΗ
http://zcode-gr.blogspot.jp/2014/01/700.html



ΣΧΕΤΙΚΑ 


Γιώργος Ζουγανέλης: 

Αδιαφορεί η Ελληνική κυβέρνηση για το έγκλημα στη Μεσόγειο