Το μακραμέ των λογαριασμών (αλληγορία)

Pieter Brueghel the Younger. 
Paying the Tax 
(The Tax Collector) 
circa 1620-1640

Σε 1,3 τρις ευρώ υπολογίζεται η περιουσία των Ελλήνων πολιτών, και οι κύριοι με τα σου έχουν την εντύπωση που τους χρωστάμε τα μισά. Ας δοκιμάσουμε λοιπόν κάτι άλλο, από την στιγμή που το κράτος, χωρις καμία έγκριση των ψηφοφόρων έκανε ό,τι ήθελε υπογράφοντας άσπρα χαρτιά που νόμιζε πως είναι γραμμένα. Υπάρχουν τέτοια χαρτιά, και δεν είναι απο πρόβλημα στον εκτυπωτή: είναι γραμμένα με συμπαθητική μελάνη.

Να συνέλθει αμέσως το γκουβέρνο που θα προκυψει απο εκλογές και να αρχίσει απο μόνο του να συρρικνώνεται έως ότου γενεί ο γκιούλιβερ στη χώρα των γιγάντων.

Να παραχωρήσει κατ΄απόλυτη κυριότητα τα δημόσια ακίνητα στα νοσοκομεία, στα πανεπιστήμια και σε όποιον άλλον φορέα έχει να προσφέρει κατι δημιουργικό και αναπτυξιακό στον τόπο. 

Δεν έχει λεφτά για τα νοσοκομεία; Να τους δώσει, κυριολεκτικά, την Άρτα και τα Γιάννενα: χωράφια, ακίνητα, διατηρητέα, αγροκτήματα, κατεσχεμένα. Και να τους κάνει χαρτί πως μπορουν να συστήσουν εταιρείες, να εκχωρήσουν για 30 και παραπάνω χρόνια τόσο εγκαταστάσεις, όσο και να μπουνε συνεταίροι σε όποιον φορέα γουστάρουν. 

Για να γλυκαθούν και οι Δήμοι και να αποκτήσουν τα ίδια, εφ΄όσον έχουν προνοιακό ή ευαγές έργο.

Και από το αυγάτισμα να αποκτήσουν τράπεζες και πίστη και ασφάλειες και καλύψεις για την πρωτογενή παραγωγή. Και οι πολιτες των τόπων συν οι γιατροί και οι διδάσκαλοι (άλλους η χώρα δεν χρειάζεται προκειμένου να ζήσει καλά) να τους κοπεί η χέρα εάν ζητήσουν το κατιτίς τους απο κέντρον των αποφάσεων.

Με κύτταρο την περιφέρεια και όχι υπουργεία και υπηρεσίες. Κι επειδή Δήμοι , Νοσοκομεία και Πανεπιστήμια δεν ξέρουν να κυβερνηθουν, να πάρουν τους καλους δημοσίους υπαλληλους από τα κεντρικά.

Αν είναι να ζήσει το μουσείο Ακροπόλεως, άς λαβει τρία ξενοδοχεία, πέντε πλαζ και τα έσοδα του μουσείου, καθώς και το ΦΠΑ της Κυψέλης.Χωρις άλλα, από το παράθυρο. 

Ανεξάρτητα και χωρις κεχαγιά, τα νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια, να συνεργαστουν, να κάνουν προγραμματικες συμβάσεις με περιφέρειες, με αυτοδιοικήσεις ,με ενώσεις πολιτών. Αυτά και τέρμα. 

Εάν έχουν ασθενείς που τους προσέχουν, σπουδαστές που πολλα κατέχουν, είναι χρήσιμα ιδρύματα που όλοι θα θέλουν. Ετσι και κυλίσουν στις αμέτρητες καισαρικες και στα ιατρικα συνέδρια και επικεφαλης αναπτυξιακών εταιρειων επειδή γράφει πανεπιστημιακοί, άς τους σβήσει αναιμάκτως η πραγματικότητα. 

Αν το νοσοκομείο και το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κυβερνήσουν σωστά την περιουσία τους, τις τράτες, τα δάση, τα αγροκτήματα, τα διαμερίσματα, δυό διόδια, τα κατασχεμένα ξενοδοχεία (ευκαιρία για ξενώνες φοιτητών και για εργασία!) να μη παίρνουν δεκαρα δίδακτρα και φακέλια από κανέναν, ώστε να προσελκύεται κοσμος στη περιοχή.

Αν οι Θεσσαλοί,που δεν το πιστεύω, δεν έχουν μυαλο και ορίσουν μεγάλους μισθους σε καθηγητές και βάλουν δίδακτρα και πάψει να πατάει κόσμος και χρεωκοπήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παρευθύς, χωρις δανεισμό, να παραχωρηθεί στα Γιαννενα ή στο Ηράκλειο ή στην Πάτρα που θα τα κυβερνήσουν καλυτερα. 

Αυτό λεγεται σύμπραξη υπο ανεκτούς όρους. 

Οποιος πάει καλα, σπουδάζει και γιατρεύει τον κόσμο του. Οποιος λέει «εμείς είμαστε η πυραμίς» και χάσκει, πτωχεύει και αντίο σας. 

Με την πάροδο των ετών, οι καλύτεροι σε όλους τους τομείς, οι εργονομικοί και οι νοικοκυραίοι, θα υποσκάψουν τους άσχετους και μη ταραχτείτε αν καταλαβετε πως λάου λαου, η Ελλαδα θα κυβερνιέται μια χαρά από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Λέμε τώρα.

Πως θα μειωθεί το χρέος;

Ξέρουν τα Γιάννενα, άν δι΄εσάς είναι γρίφος, κανάγιες!

Η απόκτηση παγίων από Δήμους, υπηρεσίες, ιδρύματα του Δημοσίου και λοιπά ευαγή, μειώνει την περιουσία του Κράτους και έτσι δεν κινδυνεύουμε να χάσουμε το μισό μας βιός, όσοι έχουνε ,επειδή οι άλλοι ανακάλυψαν την επιστήμη του δανεισμού…

Ξέρω το πρόβλημα ,το οποίον συμποσούται στο δραματικό συμπέρασμα πως οι Δήμοι και οι περιφέρειες δεν έχουν ιδέα απο χρηστή διοίκηση και φέρονται ως μαστροχαλαστήδες, ακόμη και σε προφανώς αντίθετα προς τα συμφέροντά τους ζητήματα.

Αφ΄ενός καλυτερα να παλεύουμε να έχουμε καλές διοικήσεις επι τριαντα χρόνια ,παρά να μας ζουπάνε το κεφάλι στον βράχο επειδή τουμπάνιασε απο τα δάνεια.

Ποιός θα πληρώσει τα δάνεια; Αυτοι που θα επιμείνουν να κυβερνήσουν ως δήθεν κεντρικοί μπατίρηδες,κορδωμένοι και πσεφταράδες. Οι υπόλοιποι, θα τα κανονίσουν. Διοτι δεν θα είναι κάλπηδες.

Ολες αυτές οι οντότητες, πανεπιστήμια, μουσεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, να αρχίσουν να ζουνε επιλεγοντας μακρυνό κυβερνήτη -προτήκτορα απο ευρωπαική χώρα της αρεσκείας τους και της ευρωζώνης. Αυτοδιοίκητα μορφώματα κατά τα άλλα.Με τέτοιο πλαίσιο, δύσκολα θα βρεθεί χώρα που δεν θα τους θέλει.

Συνελόντι ειπείν: αφου το κράτος μας φέρεται ως χαζά παιδάκια και μας φορτώνει την πτώχευσιν, να πάψουμε να το σεβόμεθα, άνευ ανταρσίας, αιμάτων χύσεις και άλλα τραγελαφικά.

Να το αλλάξουμε, όπως κατά καιρους επιλεξαμε και επιλέγουμε άλλους ,αλλοχρώμους και αλλοδόξους κυβερνήτας. 

Κυρίως αλλόφρονας.


Ξεχάστε το παράδειγμα, τους αριθμους και τα «επώνυμα» στίγματα του κειμένου, και σκεφτείτε τη ουσία του. Στα οθωμανικά χρόνια, έχει ξαναγίνει.

Θεοδωρίδης Πάνος,

Πηγή
https://www.facebook.com/Petefris/
posts/10152179810563584:0