Το Μισθοδικείο δικαίωσε τους δικαστές – Εκρινε ότι δικαιούνται φοροαπαλλαγής ανάλογης των βουλευτών

...ενώ θα μπορούσε να κρίνει ότι κακώς έχουν φοροαπαλλαγή οι βουλευτές – και θα πρέπει να φορολογούνται όπως και οι κοινοί θνητοί, οπότε δεν θα υπήρχε θέμα και για τους δικαστές. Ας ελπίσουμε (αν και δεν το βλέπω) ότι το θεματάκι αυτό θα διορθωθεί από την επόμενη Βουλή ;-)



Αντισυνταγματικές έκρινε, με δύο αποφάσεις του, το Μισθοδικείο τις μειώσεις των αποδοχών των δικαστών, καθώς επίσης έκρινε ότι το 25% του εισοδήματος των δικαστών πρέπει να είναι αφορολόγητο, όπως είναι και στους βουλευτές. Κατόπιν αυτών, οι αποδοχές των δικαστών επανέρχονται στο καθεστώς προ του δευτέρου Μνημονίου (Ιούλιος 2012).

Το Μισθοδικείο, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μαρία Σαρπ, δημοσίευσε δύο αποφάσεις: η πρώτη απόφαση αφορά τα μισθολογικά των δικαστών και η δεύτερη, τα φορολογικά.
Συγκεκριμένα, από το Μισθοδικείο κρίθηκε ότι οι συνεχείς μειώσεις των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών που έγιναν τα τελευταία χρόνια και η υποχρέωση αναδρομικής επιστροφής αποδοχών τους που νόμιμα είχαν εισπράξει, αντιβαίνει στα άρθρα 26, 87 και 88 του Συντάγματος.
Αναλυτικότερα, το Μισθοδικείο επισημαίνει ότι το άρθρο 26 του Συντάγματος καθιερώνει ευθέως την αρχή της διακρίσεως των τριών λειτουργιών (νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής), τις οποίες θεωρεί ισοδύναμες και ισότιμες. Ειδικά δε, για τη δικαστική λειτουργία καθιερώνεται η ανεξαρτησία της, η οποία αποτελεί ταυτοχρόνως και το κύριο στοιχείο, που την καθιστά ισότιμη και ισοδύναμη προς τις άλλες δύο λειτουργίες.
Ακόμη -συνεχίζει το Μισθοδικείο- προς εξασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαστικής λειτουργίας, το Σύνταγμα αναγνωρίζει, «ευθέως και ρητώς με το άρθρο 87 παράγραφος 2, λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία στους δικαστές που συγκροτούν τα δικαστήρια και ταυτίζει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης (και δι’ αυτής την ισοτιμία της με τις άλλες δύο λειτουργίες, μέσω της οποίας πραγματοποιείται, αποτελεσματική διάκριση των λειτουργιών) προς την ανεξαρτησία των δικαστών».
Μάλιστα, εγγύηση προς εξασφάλιση της ανεξαρτησίας αυτής θεωρείται, κατά την έννοια του άρθρου 26 του Συντάγματος και η ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των δικαστικών λειτουργών, την οποία το Σύνταγμα καθιερώνει ευθέως και ρητώς στο άρθρο 88 παράγραφος 2, επιτάσσοντας τη χορήγηση σε αυτούς αποδοχών, οι οποίες πρέπει πάντοτε να είναι ανάλογες προς το λειτούργημά τους, συνεχίζει η απόφαση.
Συνεπώς -συνεχίζει το Μισθοδικείο- οι αποδοχές των δικαστών πρέπει όχι μόνον να είναι τουλάχιστον ίσες προς τις αποδοχές των αντιστοίχων προς τους δικαστικούς λειτουργούς οργάνων των άλλων δύο λειτουργιών, αλλά «και επαρκείς να εξασφαλίσουν αφ’ ενός μεν την αξιοπρεπή διαβίωση των δικαστικών λειτουργών, δηλαδή την διαβίωσή τους κατά τρόπο συνάδοντα προς το κύρος του λειτουργήματος που ασκούν και της αποστολής τους».
Παράλληλα, το Μισθοδικείο επισημαίνει ότι η μεταβολή του μισθολογικού καθεστώτος των δικαστικών, με μείωση των αποδοχών τους, ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση που η μείωση αυτή είναι τέτοιας φύσεως ή εκτάσεως, που να επιφέρει πράγματι ανατροπή του έως τότε ισχύοντος μισθολογικού καθεστώτος, δεν μπορεί να γίνει αφ’ ενός μεν χωρίς να συντρέχει σοβαρός λόγος δημοσίου συμφέροντος και αφ’ ετέρου χωρίς να προκύπτει από συγκεκριμένα στοιχεία ότι η μείωση αυτή είναι αναγκαία για την επίτευξη του σκοπού του δημοσίου συμφέροντος και δεν μπορεί να αναπληρωθεί από άλλα μέτρα.
Κατόπιν αυτών, στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι οι αναδρομικές μειώσεις των αποδοχών των δικαστικών που έγιναν στο πλαίσιο της μνημονιακής νομοθεσίας, «αντίκεινται στο άρθρο 26 του Συντάγματος και στις διατάξεις των άρθρων 87 παρ. 1 και 88 παρ. 2 του Συντάγματος, οι οποίες επιτάσσουν την ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των δικαστικών λειτουργών, με την χορήγηση σε αυτούς αποδοχών ανάλογων προς το κύρος και την αποστολή του λειτουργήματός τους».


Φοροαπαλλαγή δικαστών

Εξάλλου, με άλλη απόφαση του Μισθοδικείου κρίθηκε ότι οι δικαστές δικαιούνται φοροαπαλλαγή 25% επί των ακαθαρίστων αποδοχών τους, όπως και οι βουλευτές.
Αναλυτικότερα, το Μισθοδικείο, αφού επαναλαμβάνει ότι το Σύνταγμα καθιερώνει την αρχή της διακρίσεως των τριών εξουσιών και εξασφαλίζει την ανεξαρτησία των δικαστών, κ.λπ., σημειώνει ότι οι αποδοχές των τριών αυτών εξουσιών πρέπει να είναι ισότιμες και να έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση, ανεξάρτητα εάν αυτή είναι ιδιαίτερη, ενώ η πρόβλεψη του Ζ΄/1975 Ψηφίσματος της Ε΄ αναθεωρητικής Βουλής με την οποία απαλλάσσεται από φόρο το 25% των ακαθαρίστων βουλευτικών αποζημιώσεων, ισχύει και για τους δικαστικούς λειτουργούς.
Το Μισθοδικείο, τελικά, έκρινε ότι μη νόμιμα, προϊστάμενος Δ.Ο.Υ., απέρριψε το αίτημα δικαστικής λειτουργού που ζητούσε να αφαιρεθεί από το συνολικό ετήσιο ακαθάριστο ποσό των αποδοχών της ποσό ίσο με το 25%.
Σημειώνεται ότι στο Μισθοδικείο συμμετέχουν καθηγητές των Νομικών Σχολών της χώρας, δικαστές και δικηγόροι. Επίσης, όταν συζητείται αγωγή δικαστή της ποινικής και πολιτικής Δικαιοσύνης (αρεοπαγίτη, εφέτη, κ.λπ.) προεδρεύει ο πρόεδρος ή αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και, όταν συζητείται αγωγή δικαστή της Διοικητικής Δικαιοσύνης (συμβούλου Επικρατείας, διοικητικού εφέτη, κ.λπ.), προεδρεύει ο πρόεδρος ή αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου.
Τέλος, στο Μισθοδικείο έχουν προσφύγει δικαστικές Ενώσεις, δικαστές, κ.λπ.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ … ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ

Η νέα χρονιά προβλέπεται ότι θα είναι δύσκολη, Ισως ακόμη δυσκολότερη από τις προηγούμενες καθώς η ανεργία χτυπάει κόκκινο, οι φόροι (άμεσοι και έμμεσοι) αυξάνονται, οι διαρθρωτικές αλλαγές  που επιθυμούν και επιβάλλουν οι δανειστές μας γίνονται όλο και βαθύτερες και η περίφημη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του φαίνεται ότι θα μας ξεχάσει όχι μόνο το 2014, αλλά και την επόμενη διετία!.
Σ' αυτην λοιπόν την κοινωνία της φτώχειας,  της γενικευμένης ανασφάλειας και της προϊούσας απελπισίας ποιός είναι ο ρόλος της δικαιοσύνης, αν θέλει να σέβεται το σύνταγμα , να τιμά τη δημοκρατία και να δικαιολογεί το όνομά της;
Στο ερώτημα αυτό νομίζουμε ότι δίνει μια απάντηση ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Καλαμάτας, κ. Κ. Μαργέλης στην παρακάτω ανακοίνωση του, την οποία δημοσιεύουμε αυτούσια μαζί με τις ευχές μας για υγεία, αντοχή και κουράγιο  που σίγουρα χρειαζόμαστε όλοι μας  για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες της νέας χρονιάς...

***

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
www.dskalamatas.gr
Καλαμάτα 3 Ιανουαρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ … ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ

 Με δύο αποφάσεις που εξέδωσε πρόσφατα το Μισθοδικείο, αφενός έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των δικαστικών και από την άλλη αναγνωρίζει και αφορολόγητο στις αποδοχές τους, όπως συμβαίνει και με τους βουλευτές. Υπενθυμίζεται ότι το Μισθοδικείο απαρτίζεται από 3 δικαστές, 3 καθηγητές Α.Ε.Ι. και 3 δικηγόρους, ουσιαστικά δηλαδή οι δικαστές αποφασίζουν για τις αποδοχές τους.
Το Μισθοδικείο έκρινε ως αντισυνταγματική την τελευταία μνημονιακή περικοπή των αποδοχών των δικαστών (20% έως 25%) που επιβλήθηκε......
αναδρομικά από τον Αύγουστο 2012, ενώ παράλληλα αναγνώρισε το αφορολόγητο του 25% των αποδοχών τους, όπως συμβαίνει με τους βουλευτές, αφού το Σύνταγμα επιβάλλει την ισοτιμία ανάμεσα στις κρατικές λειτουργίες (εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική). Ανοίγει έτσι ο δρόμος για επιστροφή σημαντικών κονδυλίων και αύξηση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών αναδρομικά για τους τελευταίους 16 μήνες, ανάβοντας ταυτόχρονα «πράσινο φως» για ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση (με έκπτωση του 25% από το φορολογικό εισόδημα) που στην πράξη οδηγεί σε μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα.
 Το δικαστήριο αυτό επικαλείται παραβίαση του Συντάγματος από την πλευρά της Κυβέρνησης και της Τρόικας σε ότι αφορά τους μισθούς των δικαστών. Δε διαφωνώ για την παραβίαση του Συντάγματος στο θέμα αυτό, ούτε ότι οι σημερινές αποδοχές των δικαστικών τους υποχρεώνουν να ζουν κάτω από τα όρια της αξιοπρεπής διαβίωσης, όμως πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί οι δικαστές δεν κρίνουν ως αντισυνταγματικές και όλες εκείνες τις ενέργειες και τις διατάξεις της Κυβέρνησης που εξαθλιώνουν ωμά τους απλούς Έλληνες πολίτες.
Δεν είναι άραγε αντισυνταγματικό το Μνημόνιο το οποίο ήδη οι δικαστές το έκριναν συνταγματικό; Δεν είναι άραγε αντισυνταγματικά, το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. , οι απολύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, η παράλογη και απάνθρωπη φορολογία, οι φυλακίσεις και κατασχέσεις για μικροοφειλές στην εφορία, όταν τα «μεγαλολαμόγια» έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και δεν έχουν ελεγχθεί ακόμα ουσιαστικά κλπ;
 Έκριναν, οι δικαστές συνταγματικούς τους όρους του Μνημονίου (επί της αιτήσεως αναιρέσεως του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και άλλων φορέων) κατέστρεψαν ουσιαστικά τις ζωές των συμπολιτών μας, που γκρέμισαν τα όνειρά τους και που μας έχουν οδηγήσει στα πρόθυρα νευρικής κατάθλιψης.
Από ότι φαίνεται, είναι εύκολο να αποφασίζεις, ότι είναι συνταγματικές οι περικοπές των μισθών των άλλων, ενώ όταν αποφασίζεις για τους δικούς σου μισθούς, αυτές οι περικοπές να κρίνονται, ως αντισυνταγματικές.

Κωνσταντίνος Αλεξ. Μαργέλης
- Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: