Πλησιάζουν το 1 δισ. ευρώ τα απλήρωτα χαράτσια ακινήτων!

''Ουκ αν λάβοις παρα του μη έχοντος''
Τax-collector-beaten-off-by-an-angry-carolina-colonist

  Εκρηκτική αύξηση κατά 89% κατέγραψαν, μέσα σε ένα μόνο χρόνο, τα ληξιπρόθεσμα χρέη από φόρους στην περιουσία, δηλαδή από τα χαράτσια που επιβάλλονται στα ακίνητα.  Συγκεκριμένα, στις 31/12/2012, οι οφειλές από φόρους στην περιουσία διαμορφώθηκαν στα 499,2  εκατ. ευρω και στις 31/12/2013 εκτοξεύτηκαν στα 943,8 δισ ευρώ!

Οι πολίτες κλήθηκαν, μέσα στο 2013, να πληρώσουν από 2 έως 6 χαράτσια τα οποία επιβλήθηκαν, απανωτά,  στην ακίνητη περιουσία. Συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες κλήθηκαν να πληρώσουν, δόσεις από το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων του 2012 και δόσεις για το ειδικό τέλος ακινήτων
  του 2013. Ανάλογα με την αντικειμενική άξια της ακίνητης περιουσίας της κλήθηκαν να καταβάλουν: 

* Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2010
* ΦΑΠ για του 2011
* ΦΑΠ για το 2012
* ΦΑΠ για το 2013.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών καταδεικνύουν την υπερχρέωση εκατομμυρίων ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τα δυσβάσταχτα χαράτσια που επιβλήθηκαν στα ακίνητα τα τελευταία χρόνια με το μνημόνιο. 

Περιγράφουν με ανάγλυφο τρόπο την παταγώδη αποτυχία των προσπαθειών του υπουργείου Οικονομικών για τρομοκρατία και αφαίμαξη των ιδιοκτητών ακίνητων, ακόμα και όσων δεν τους παράγουν κανένα εισόδημα.

Ουσιαστικά, τα νεώτερα στοιχεία (που δείχνουν ότι  τα απλήρωτα χαράτσια πλησιάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα το 1 δισ. ευρώ) αποδεικνύουν ότι η φοροληστρική πολιτική του μνημονίου οδήγησε στην εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των Ελλήνων πολιτών. 

Η φορολογική καταιγίδα αποτυπώνεται με πολλούς διπλούς φόρους (όπου το ίδιο εισόδημα φορολογείται δύο φορές) με έκτακτες εισφορές, (πχ την εισφορά αλληλεγγύης), τον φόρο πολυτελείας για ΙΧ πάνω από 1.929 κ.εκ, το χαράτσι της ΔΕΗ στα ακίνητα, τους ΦΑΠ από το 2010 μέχρι εφέτος και πολλά άλλα.

Από τον Ιανουάριο του 2010 οι συντελεστές ΦΠΑ αυξήθηκαν δύο φορές, άλλες δύο φορές αυξήθηκαν τα τεκμήρια, δύο φορές αυξήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ, έξι φορές αυξήθηκαν ή αναπροσαρμόστηκαν οι φόροι στα τσιγάρα, ενώ επιβλήθηκαν τρεις έκτακτες εισφορές και 2 έκτακτα χαράτσια ακινήτων.

Του Στέλιου Κράλογλου
http://www.capital.gr/tax/gmessages/showTopic.asp?id=4204677&nid=1953553