Από 2.062 στη λίστα Λαγκάρντ, ελέγχονται μόνο οι 266 - Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ



 Είναι παραμονές Χριστουγέννων του 2012. Πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 21 Δεκεμβρίου. Ένα αεροπλάνο από το Παρίσι προσγειώνεται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ένα κλιμάκιο που αποτελείται από στέλεχος του ΣΔΟΕ, της ΕΥΠ και του υπουργείου Οικονομικών φέρνει στην Αθήνα την πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ. Περιλαμβάνει τα 2.062 ονόματα Ελλήνων που διέθεταν τραπεζικό λογαριασμό στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη. Από τότε έχουν συμβεί πολλά. Εξεταστική  στη Βουλή, παραπομπή στη Δικαιοσύνη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, πολιτικές κόντρες και έντονος πολιτικός θόρυβος.

Έναν χρόνο μετά την άφιξη της λίστας, όμως, στην Αθήνα και την εκκίνηση των ερευνών γι΄ αυτήν, έχει ελεγχθεί μόνο περίπου ο ένας στους δέκα. Με άλλα λόγια, παρά το γεγονός ότι η λίστα έγινε το μέγιστο πολιτικό ζήτημα την τελευταία διετία, οι έρευνες προχωρούν με ρυθμό χελώνας, και μάλιστα η συντριπτική πλειονότητα αυτών που περιλαμβάνονται στη λίστα δεν έχουν ακόμη μπει ούτε τυπικά στο ελεγκτικό στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών.

Ας δούμε τώρα τις κρίσιμες λεπτομέρειες και τους αριθμούς πίσω από τη λίστα Λαγκάρντ και τον έλεγχο σε αυτήν.

Η λίστα δόθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 στον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος τη διαβίβασε αμέσως με εντολή ελέγχου στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του Σώματος. Πόσοι εργάζονται στην υπηρεσία αυτή; Λιγότεροι από δέκα ελεγκτές. Ζητήθηκαν και διατέθηκαν δυο υπάλληλοι με ειδίκευση στην πληροφορική, καθώς τα στοιχεία της λίστας ήταν σε ηλεκτρονική μορφή.

Ολοταχώς στο... αδιέξοδο

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», ήταν η εξής:

Το πρώτο βήμα ήταν η ταυτοποίηση των προσώπων που εμφανίζονταν στη λίστα. Με βάση τα ονόματα που υπήρχαν στη λίστα στο αγγλικό αλφάβητο, έγινε προσπάθεια να εντοπιστούν οι πραγματικοί Έλληνες φορολογούμενοι. Από την προσπάθεια αυτή προέκυψε η ταυτοποίηση περίπου 1.700 καταθετών. Δηλαδή, περίπου 362 καταθέτες της λίστας δεν έγινε εφικτό να ταυτοποιηθούν.

Πιθανοί λόγοι για αυτό είναι ότι πρόκειται για Έλληνες που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, χωρίς να μπορεί να συνδεθεί η δραστηριότητά τους με τις ελληνικές φορολογικές ή άλλες Αρχές.

Το δεύτερο βήμα ήταν να κατηγοριοποιηθούν οι υπόλοιποι καταθέτες με βάση τα ποσά που εμφανίζονταν στη λίστα. Προέκυψε ότι, από τα 1.700 άτομα, τα 919 δεν εμφάνιζαν στη λίστα κάποιο ποσό κατάθεσης.

Η υπηρεσία αποφάσισε να βάλει αυτή τη μεγάλη κατηγορία ονομάτων της λίστας Λαγκάρντ σε δεύτερη προτεραιότητα για έλεγχο και δεν εκδόθηκαν εντολές ελέγχου για αυτούς. Ο έλεγχος για αυτούς πηγαίνει σε δεύτερο στάδιο. Άρα, έμειναν για έλεγχο σε πρώτη φάση περίπου 781 καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ.


Ο επόμενος έλεγχος που έγινε στους 781 καταθέτες που εμφάνιζαν υπόλοιπο στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Ελβετίας ήταν μια εσωτερική διασταύρωση μεταξύ του ΣΔΟΕ και των στοιχείων που διαθέτει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Έγινε σύγκριση των ποσών που εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς της λίστας Λαγκάρντ με τα ποσά που έχουν δηλώσει οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι στις φορολογικές τους δηλώσεις. Προέκυψε ότι περίπου 205 άτομα κάλυπταν, με βάση αυτά τα στοιχεία, το ποσό της κατάθεσης που εμφανίζονταν με βάση τη λίστα να διαθέτουν στην τράπεζα της Ελβετίας.

Πόσοι απέμειναν για έλεγχο; 576 καταθέτες.

Οι 576 καταθέτες κατηγοριοποιήθηκαν με βάση το ύψος των ποσών που εμφανίζονταν να έχουν κατατεθειμένα στην Ελβετία. Από αυτούς, εκδόθηκε από το ΣΔΟΕ εντολή ελέγχου για 266 καταθέτες, ενώ για τους υπόλοιπους οι εντολές ελέγχου αναμένεται να εκδοθούν στο μέλλον και σε συνάρτηση με την ολοκλήρωση των ελέγχων που ήδη έχουν παραγγελθεί.

Από τα 266 άτομα για τα οποία έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου, για τους περίπου 155 ο έλεγχος βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί.

Σε έξι άτομα ο έλεγχος έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί. Σε αυτά περιλαμβάνονται και οι συγγενείς που πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα οποία είχαν απαλειφθεί από το αρχικό αρχείο που είχε δοθεί στην Ελλάδα από την πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.

Το ποσό που πρόκειται να βεβαιωθεί στα έξι άτομα για τα οποία έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος υπολογίζεται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, από τα ποσά αυτά δεν έχει ακόμη εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ.

Και αυτό, διότι, ακόμα και όταν θα βεβαιωθούν, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε προσφυγές εναντίον των πράξεων των ελεγκτών, αμφισβητώντας τα αποτελέσματα του ελέγχου. 

200 προσλήψεις στο ΥΠΟΙΚ, μόλις 10 στο ΣΔΟΕ

Η ουσία είναι, ωστόσο, ότι ακόμη δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ από τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ, η οποία έχει αποτελέσει μείζον πολιτική ζήτημα στη χώρα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Έμπειρα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι τα πράγματα αναφορικά με τις εισπράξει και τους ελέγχους στη λίστα Λαγκάρντ θα μπορούσαν να είναι πολύ γρηγορότερα και καλύτερα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη διάθεση από την πρώτη ώρα ανθρώπινου δυναμικού για τους ελέγχους. Αυτό δεν έγινε, όπως υποστηρίζουν. Μάλιστα, φέρνουν ως παράδειγμα τους περίπου 200 υπαλλήλους που προσέλαβε το 2013 το υπουργείο Οικονομικών από παλαιότερο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Πρόκειται για νέα παιδιά με μεταπτυχιακά και γνώσεις -οι περισσότεροι-πληροφορικής. Από αυτούς, όπως λένε οι ίδιες πηγές, διατέθηκαν στο ΣΔΟΕ λιγότεροι από δέκα...

Από τον Σπύρο Δημητρέλη 
*Αναδημοσίευση από το "ΚΕΦΑΛΑΙΟ" της 25ης Ιανουαρίου
http://www.capital.gr/gmessages 
/showTopic.asp?id=4196830&pg=2&OrderDir=