Πάνω από 75.000 επισκέψεις στα ιατρεία των Γιατρών του Κόσμου - Προβλήματα στο σύστημα υγείας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών

(...)
«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τον ΕΟΠΥΥ οι ανασφάλιστοι στην Ελλάδα έχουν φτάσει τα 3.000.000 (27,7%)» 
(...)



Με την ευκαιρία της διεθνούς συνάντησης των μελών του δικτύου των Γιατρών του Κόσμου (ΓτΚ) και της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πρόεδροι της οργάνωσης από την Ελλάδα Δρ Άννα Μαΐλλη, την Ισπανία Δρ Άλβαρο Γκονθάλεθ, τη Γαλλία Δρ Τιερί Μπριγκό και τη Γερμανία καθηγητής Γιόχεν Τσένκερ, περιέγραψαν σε συνέντευξη τύπου της Παρασκευής τα προβλήματα πρόσβασης στις δομές υγείας που αντιμετωπίζουν κυρίως οι ανασφάλιστοι ευρωπαίοι και οι μετανάστες.

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τον ΕΟΠΥΥ οι ανασφάλιστοι στην Ελλάδα έχουν φτάσει τα 3.000.000 (27,7%)» δήλωσε η κυρία Μαΐλλη αναφέροντας παράλληλα τις συνθήκες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες καθημερινά στα δημόσια νοσοκομεία οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

«Αυτή τη στιγμή στην χώρα μας οι έγκυες ανασφάλιστες γυναίκες πηγαίνουν στο δημόσιο νοσοκομείο για τον προγεννητικό τους έλεγχο και πρέπει να πληρώσουν 650 ευρώ, ο φυσιολογικός τοκετός κοστίζει 650 ευρώ και η καισαρική τομή 1400 ευρώ. Ακόμα και για τη διακοπή κύησης που αποτελεί μια νόμιμη διαδικασία στην Ελλάδα, η ανασφάλιστη γυναίκα πρέπει να πληρώσει 350 ευρώ. Στόχος των γιατρών του κόσμου είναι να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες αυτών των πληθυσμών, έχοντας επικεντρώσει τις προσπάθειες μας στις έγκυες γυναίκες και στα παιδιά» τόνισε.

Ραγδαία είναι όπως φαίνεται η αύξηση των Ελλήνων που επισκέπτονται τα ιατρεία των Γιατρών του Κόσμου την περασμένη χρονιά εξαιτίας της μη πρόσβασης τους σε καμία από τις δομές υγείας. «Το ποσοστό των Ελλήνων που απευθύνθηκαν στο πολυϊατρείο μας στην Αθήνα ήταν περίπου το 30% των συνολικών επισκέψεων και στο Πέραμα το ποσοστό πλησίασε το 85% - 90%».

Επίσης μέσα στο 2013 οι Γιατροί του Κόσμου στην Ελλάδα δέχθηκαν 75.300 επισκέψεις ασθενών, εξέτασαν 13.250 παιδιά, έκαναν 8.500 εμβολιασμούς. Επισκέφθηκαν με τις κινητές μας ομάδες τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας και εξέτασαν 14.697 άτομα προσφέροντας τους πρωτοβάθμια και προληπτική ιατρική.
«Όλα αυτά και πολλά άλλα έγιναν με την καθημερινή και ακούραστη συμμετοχή και βοήθεια των πάνω από 500 εθελοντών, ανθρώπων οι οποίοι στηρίζουν τις δράσεις των Γιατρών του Κόσμου σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Πιστεύω ότι το να απλώσεις το χέρι της αλληλεγγύης είναι υπέρτατο ανθρώπινο αγαθό και δικαίωμα» υπογράμμισε η κ. Μαΐλλη.

Σύμφωνα μάλιστα και με μια πρόσφατη έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet και έγινε από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, καθώς επίσης  και από την Εθνική Σχολή Υγιεινής και Τοπικής Ιατρικής του Λονδίνου, σημειώνεται ότι το διάστημα 2009 - 2012 αυξήθηκαν τα περιστατικά των οροθετικών σε HIV μεταξύ των χρηστών πάνω από δέκα φορές στην Ελλάδα, ενώ μέσα στο 2013 αυξήθηκαν τα περιστατικά φυματίωσης πάλι μεταξύ των χρηστών πάνω από 2 φορές.

Από το 2008 μέχρι το 2011 τα περιστατικά της μείζονος κατάθλιψης αυξήθηκαν κατά 2,5 φορές. Το διάστημα 2007-2011 αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα κατά 45%, ενώ το διάστημα 2011-2012 έγινε μείωση των δαπανών για την ψυχική υγεία στην Ελλάδα κατά 55%. Αύξηση 43% της παιδικής θνησιμότητας καταγράφηκε από το 2008 μέχρι το 2010, ενώ παράλληλα από το 2009-2011 ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων μειώθηκε κατά τουλάχιστον 25%.

«Το ποσοστό των παιδιών στην Ελλάδα που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε από 28% το 2007 σε 30% το 2012. Στην κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας στην χώρα μας αυτή τη στιγμή έρχεται να προστεθεί το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ όπου πια χιλιάδες, ακόμα και ασφαλισμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να εξετασθούν αν δεν πληρώσουν τον ιδιώτη γιατρό ή δεν μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακα τους» υπογραμμίζει η κυρία Μαΐλλη.

Αντίστοιχη εικόνα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ισπανία, υπολογίζεται ότι το 16% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε φάρμακα. Στη Γαλλία, περίπου 200.000 άτομα δεν έχουν δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη, ενώ ακόμα και στην ευημερούσα Γερμανία, η υγεία των ανασφάλιστων εγκύων και παιδιών βρίσκεται σε κίνδυνο από την περιορισμένη πρόσβασή τους στο σύστημα υγείας.

Χωρίς εμβόλια τα παιδιά

Μείζονος σημασίας πρόβλημα είναι και το θέμα του εμβολιασμού των παιδιών. «Οι δομές όπου τα παιδιά μπορούσαν στην Ελλάδα να εμβολιάζονται δωρεάν δεν υπάρχουν πια και αυτές που υπάρχουν δεν διαθέτουν εμβόλια. Μεγάλος αριθμός παιδιών δεν μπορεί να εμβολιασθεί και ως εκ τούτου δεν μπορούν αυτά να γίνουν δεκτά στα σχολεία. Το κόστος της νοσηλείας ενός παιδιού στο νοσοκομείου κυμαίνεται από 100 έως 110 ευρώ την ημέρα χωρίς φαρμακευτική αγωγή και χωρίς εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ ακόμα και τα 5 ευρώ για την επίσκεψη στο νοσοκομείο παραμένουν ένα μεγάλο ποσό για τις άπορες οικογένειες» υποστηρίζει η κυρία Μαΐλλη.

Σε ερώτηση μάλιστα δημοσιογράφων για το εάν τα περιστατικά ανεμβολίαστων παιδιών καταγράφονται μέσω κάποιου συστήματος η κύρια Μαΐλλη ανέφερε ότι «πράγματι δεν υπάρχει κανένα επίσημο στοιχείο καταγραφής των ανεμβολίαστων παιδιών στην Ελλάδα από κανένα επίσημο φορέα. Υπάρχει το αντίστοιχο πρόγραμμα, υπάρχουν οι φόρμες δεν υπάρχει όμως καμία καταγραφή. Εμείς οι ΓτΚ πήραμε την πρωτοβουλία να καταγράφουμε τα περιστατικά που έρχονται σε εμάς. Αυτό θα είναι ένα δείγμα που θα αφορά ένα μόνο κομμάτι της κοινωνίας. Η Ευρώπη ξέρει την κατάσταση αυτή».

Δωρεάν υγεία σε όλους

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης οι εκπρόσωποι των «Γιατρών του Κόσμου» ζήτησαν να υπάρξουν ανοιχτά συστήματα υγείας για όλους, επισημαίνοντας ότι «η υγεία δεν είναι εμπόρευμα αλλά αναφαίρετο αγαθό», ενώ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους πολίτες της Ελλάδας, όπου το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει τα σοβαρότερα προβλήματα, λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Σήμερα είμαστε περήφανοι γιατί οι Γιατροί του Κόσμου απ' όλη την υφήλιο βρίσκονται εδώ για να δείξουν, παρά τα δικά τους προβλήματα, την αλληλεγγύη τους στους ανθρώπους αυτής της χώρας που γονατίζουν από την αποδόμηση της δημόσιας υγεία για να δηλώσουν μαζί μας ότι η υγεία είναι αγαθό, πρέπει να προσφέρεται δωρεάν, χωρίς διακρίσεις ανεξαιρέτως απέναντι σε όλους όσους το έχουν ανάγκη. Είτε είναι ανασφάλιστοι, είτε είναι πρόσφυγες, είτε είναι αιτούντες άσυλο, είτε δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα» σημείωσε η κ. Μαΐλλη στην αρχή της ομιλίας της.

Ισπανία

«Η υγεία δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα» υπογράμμισε ο πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου» Ισπανίας, Άλβαρο Γκονθάλεθ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σην Ισπανία υπολογίζεται ότι 873.000 άτομα έχουν αποκλειστεί από το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ το 16% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε φάρμακα.

Η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει προβλήματα στον τομέα της υγείας, με την κυβέρνηση να μειώνει, με βασιλικό διάταγμα, τα έξοδα για την υγεία στα 7 δισ. ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση όσων δεν ήταν ασφαλισμένοι, ενώ τα φάρμακα για σοβαρές ασθένειες δίνονται μόνο σε όσους έχουν ασφάλιση.

Αντίκτυπος κρίσης στην υγεία σε Ελλάδα και Ισπανία

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ισπανία έχουν βιώσει - και συνεχίζουν - σε μεγάλο βαθμό την αρνητική πλευρά της οικονομικής κρίσης στο χώρο της υγείας.

«Ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης στην υγεία σε Ελλάδα και Ισπανία είναι ο ίδιος. Η Ελλάδα όμως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια πάρα πολύ ακραία κατάσταση στο χώρο της υγείας λόγω των πολιτικών και των περικοπών. Στην Ισπανία, απ' ότι καταλαβαίνουμε όλοι υπάρχει ένα σύστημα υγείας στην Ελλάδα νομίζω ότι αυτό δεν υφίσταται πια» ανέφερε η κύρια Μαϊλλη.

Από την πλευρά του ο κ. Γκονθάλεθ επεσήμανε ότι οι κυβερνήσεις θέλουν να τελειώνουν με τα συστήματα υγείας. «Αν δεν υπάρξει μια σοβαρή μαζική κινητικότητα (σ. σ. στην Ισπανία) τότε το σύστημα υγείας θα προσομοιάζει με εκείνο της Ελλάδας» υπογράμμισε.

Η κατάσταση στην Γαλλία

Από την άλλη πλευρά στην Γαλλία πραγματοποιείται μια προσπάθεια ώστε «να εξασφαλίσουμε δικαίωμα στην πρόσβαση στην υγεία για όλους και να μην υπάρχουν κοινωνικές διακρίσεις στον τομέα της κοινωνικής περίθαλψης» τόνισε ο πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου» Γαλλίας, Τιερί Μπριγκό.

Αυτή τη στιγμή στην Γαλλία υπάρχει ενιαία κάλυψη στην ιατρική φροντίδα για όλους, ωστόσο εξαιτίας του περίπλοκου συστήματος υγείας υπολογίζεται ότι 200.000 άτομα δεν έχουν δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη. Από τα άτομα που επισκέπτονται τα ιατρεία των «Γιατρών του Κόσμου», υπολογίζεται ότι το 60% των ασθενών δεν κάνουν τους απαραίτητους εμβολιασμούς.

Προβλήματα και στη Γερμανία

Μπορεί στη Γερμανία να υπάρχει ευρεία πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, ωστόσο η υγεία των μεταναστών, των εγκύων γυναικών και των παιδιών που δεν έχουν ασφάλιση, τίθεται σε κίνδυνο από την περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

«Είναι ανάγκη να ασκηθεί πίεση στον Γερμανό νομοθέτη για να αλλάξουν οι περιοριστικοί νόμοι» επισήμανε ο πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου» Γερμανίας, Γιόχεν Τσένκερ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι «Γιατροί του Κόσμου» στη Γερμανία συνεργάζονται για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ευαίσθητη κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ με τα χρήματα που συγκέντρωσαν, δώρισαν ένα μηχάνημα υπερήχων στο ελληνικό τμήμα.

Δρώμενο στο Μοναστηράκι

Το μεσημέρι, εκπρόσωποι των «Γιατρών του Κόσμου» από όλες τις χώρες πραγματοποίησαν δρώμενο στην πλατεία Μοναστηρακίου, με στόχο να καταδείξουν ότι τα πιο ευάλωτα κομμάτια του πληθυσμού δεν έχουν καμία πρόσβαση στη δημόσια υγεία. Στο flash mob, εθελοντές, ντυμένοι γιατροί και έγκυες προσπαθούσαν να πλησιάσουν ο ένας τον άλλο, ωστόσο ανάμεσά τους παρεμβάλλονταν διαχωριστική ταινία με χαρτονομίσματα.

 Κωνσταντάτου Ελένη 
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=570107