Η λοξή γραμμή


Πολεμική προσωπίδα των Τατάρων (18ος αιώνας)


Μιλάω γιά μιά λοξή γραμμή στον χάρτη. 

Αυτήν:


To κόκκινο χρώμα είναι μιά λοξή γραμμή. Αυτη που χωρίζει την Ρωσοφωνία, τις ισλαμικές περιοχές του παλαιού Χανάτου. Είναι ο κάτω ρους του ποταμού Δνειπέρου.
Αυτος που περιγράφεται απο τον Κωνσταντίνο Πορφυρογέννητο τον 10ο αιώνα. Απο εκεί που έρχονταν στη Σαλονίκη οι γούνες, οι σκλάβοι και φοβεροί πολεμιστές. Διαχρονικώς.Αυτους πρέπει να τους θυμόμαστε ακόμη:


Αριστερά , οι μάσκες των πολεμιστών της στέππας. Δεξιά οι Μπούλες της Νιάγοστας.

Δεν είναι μόνον αυτοι που μιλούν ρώσικα και οι άλλοι με τα ουκρανικά.Υπάρχει μια κληρονομιά σε αυτήν την περιοχή, που δεν είναι και παμπάλαια. Είναι ένας χρήσιμος χάρτης .Δείτε τον.



Το κόκκινο είναι η επικράτεια των Οθωμανών του 18ου αιώνα και βλέπετε πως δεν υπάρχει καμία άλλη επίδραση στη Μαύρη θάλασσα πάρεξ η μουσουλμανική.  Ο Μεγάλος Πέτρος έφτιαχνε την Αγία Πετρούπολη και μάζευε τεχνογνωσία από την βόρεια Ευρώπη. Τελειώνοντας ο αιώνας, οι Οθωμανοί έπαθαν μεγάλη νίλα και αναγκαστηκαν να υπογράψουν τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καιναρτζή ,το 1774. Χριστιανικα σκάφη ,πολλα των Γραικων, άρχισαν να προστατεύονται από την Ρώσικη σημαία. Ο Μόσκοβος έγινε Ρωσία.
Aυτο που κέρδισαν οι Ρώσοι και ο Μόσκοβος ήταν τα εδάφη του Χανάτου, όπου κυριαρχουσαν οι Τάταροι της Κριμαίας. Παλαιά, μέρος της χώρας των Χαζάρων, με επιρροές έως την Κιρκασία. Το μπεζ χρώμα,κατω ,γύρω από την Κριμαία, ένας αφανης συντελεστής. Τουρκόφωνοι που τωρα ,επρεπε να υπάρξουν κάτω από το ρωσικό ξίφος. Τους πετσόκοψαν, τους οδήγησαν στη γενοκτονία, έμεινε μια μαγιά σήμερα, αυτή που ονειρεύεται ανεξαρτησία από την Ρωσία και αυτονομία, επειδή , προερχόμενη από τα περιτρίμματα του πολιτισμού των Χαζάρων, έχει ανεκτικότητα προς τους Εβραίους, σε άκρα αντίθεση με τους Πολωνους και έντονη αντιπαλότητα προς του καθολικούς μαγνάτους και αριστοκράτες της Ανατολικής Ευρώπης που μπορεί να σφάζονταν με ηδονή μεταξύ τους, αλλα ένα σφαξιματάκι σε μουσουλμάνους και Εβραίους, το είχαν πάντα εύκαιρο.
Να σημειώσουμε πως όποτε βλέπετε στην Κριμαία ρωσόφιλους και Τάταρους, οι Τάταροι είναι σε αναγκαστικη συνύπαρξη με τους άλλους Ουκρανούς. Οι Τάταροι όμως έστειλαν πολλες μεραρχίες στο ανατολικό μέτωπο στον δεύτερο πόλεμο. Δεσμοι συνάφειας και συγγένειας δημιουργήθηκαν με εχθρούς των Ρώσων ανατολικοευρωπαίους.
Αξίζει τον κόπο κάποιος που έχει χρόνο και δεν έχει ελπίδα να βρει δουλειά αυτές τις μέρες, να διαβάσει την ιστορία της Πολωνίας και των πολλών Φυλών του Ισλάμ που  ξεκινούν ως προφυλακές στον δρόμο της μέταξας ,για να χαθουν στα σύνορα με τους Μογγόλους και τους Κινέζους. 


Έτσι ξεκίνησε "η λοξή γραμμή". Εδώ, αρχές του 9ου μΧ αιώνα, ανάμεσα στους Χαζάρους και στους πρωτοτούρκους που τους έλεγαν και Ούγγρους.Οι Ούγγροι θα έπιαναν την χώρα των Αβάρων και οι Ρώσοι-Σκανδιναβοί συνέχεια προς νότο. Ωσπου να ονομαστεί η Χέλγκα σε Ολγα και να σταματήσουν.Τα βυζαντινά "τακτικά" γνωρίζουν τους λαούς αυτους και ξέρουν πως να τους πολεμήσουν ή να τους εξαγοράσουν.


Ξαφνικά, στον 14ο αιώνα, απο την Βαλτική έως την Μαύρη θάλασσα, ένα όνομα υπάρχει: η Λιθουανία. Εμείς την ξέρουμε ως κρατίδιο της Βαλτικης. Τι συνέβη,πως ήταν;


Χώρες όπως η Βολυνία, η Ποδολία,η χώρα του Κιέβου, η παλιά Χερσώνα, χωρισμένες με λοξή γραμμή του Δνείπερου με την Ταυρική ,την ισλαμική. Πώς έγινε και έγιναν ιπποτικές, πως άλλαξαν οι εκείθεν  του Δνείπερου φυλες;


Νάτοι, νάτοι οι Λιθουανοί: πάλι κάτω δεξιά τους η λοξή γραμμή, αυτη που σήμερα περνιέται ως μελλοντικο σύνορο Ρώσων κι Ουκρανών.Τοπάρχες καθολικοί, σύμμαχοι των Πολωνών, βίαιοι και πολεμικοί, σφάζονταν αιώνες με Τεύτονες ,Πρώσους και άλλους Γερμανους. Η ακμή τους αυτή οδήγησε το 1410 στη μάχη του Ταννενμπεργκ, όπου οι Γερμανοί και οι Τεύτονες διαλυθηκαν απο Λιθουανους και Πολωνους. Η μεγαλυτερη σλαβική νίκη. Τόσο μεγάλη, ώστε όταν στον Μεγάλο πόλεμο οι Γερμανοί νίκησαν τους Ρώσους,στον ιδιο περίπου χώρο, πάλι "μάχη του Τάννενμπεργκ"ονόμασαν την νίκη τους, 500 χρόνια μετά την ήττα.


Κι έτσι, οι Γερμανοί έφτασαν να φτιάξουν αφίσσα το 1920 ,όπου οι αγαθοί Τεύτονες ,σταυροφόροι σφάχτηκαν απο τους Σλαβους, ενώ οι σοσιαλιστές (!) τους κρατούσαν τα χέρια.


Τελευταία φορά που βλέπετε την λοξή γραμμή. Το υπόμνημα δείχνει την μέγιστη επέκταση των Πολωνών και των Λιθουανών,που κληρονόμησαν στους Ουκρανους το μίσος προς τους Ρώσους. Ορθόδοξοι δεξιά, καθολικοί αριστερά,ισλαμ νότια, χριστιανοί ρωμιοί στην Κριμαία, απο πολιτικη της Αικατερίνας, ναζήδες παντού.  Και όταν οι προτεστάντες Σουηδοί ορμήσανε στον Πέτρο και ρημάχτηκαν στην Πολτάβα το 1702, καταλαβαίνετε πως οι μεσογειακες διαμάχες είναι λεπταίσθητα αφηγήματα μπροστά την απίστευτη και συνεχιζόμενη αγωνία γιά τα σύνορα (Ουράλια ή Ρήνος;) πρόβλημα με το οποίο αγωνίζεται η Ευρώπη στην δεύτερη χιλιετία της. Απο την άλλη πλευρά, δεν έχει τέτοια σύνορα- είναι θάλασσα, ο Ατλαντικός.
Ελπίζω είτε να βοήθησα ,είτε να δημιούργησα εδραία ανησυχία. Άνευ σημασίας αμφότερα.

28-2-2014
Πάνος Θεοδωρίδης

Αναδημοσιεύεται από την ιστοσελίδα:


ΣΧΕΤΙΚΑ: