Τώρα, μπορείς να λιποθυμήσεις
(...)
Η πτώση των αγοραπωλησιών είναι της τάξης του 92% σε σχέση με το 2011 και 85% σε σχέση με το 2012.
Απίστευτη.
Στο παρελθόν, αν έχει υπάρξει παρόμοια περίπτωση θα πρέπει να την αναζητήσει κανείς στον Α’ ή στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.
(...)
Αν είστε ιδιοκτήτης ακινήτου προς πώληση, πριν διαβάσετε τον αριθμό όσων πουλήθηκαν πέρυσι καθίστε κάπου, αλλιώς θα κινδυνεύσετε να σωριαστείτε στο πάτωμα. Ο αριθμός προκαλεί ζάλη, προκαλεί σκοτοδίνη. Το 2013, στην Αθήνα πουλήθηκαν μόλις 3.600 ακίνητα!
Για να καταλάβουμε πόσο απελπιστικά λίγες είναι οι αγορές , θυμηθείτε ότι το 2011, χρονιά που σημαδεύθηκε από διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις αγανακτισμένων στο Σύνταγμα, πουλήθηκαν στην Αθήνα 43.000. Τότε, οι αναλυτές μιλούσαν για το τέλος της αγοράς ακινήτων.
Το 2012, έτος αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, φόβων για άτακτη χρεωκοπία και εξόδου της χώρας από το ευρώ, πουλήθηκαν 23.000. Τα μίντια μετέφρασαν αυτόν αριθμό με μια λέξη:
καταστροφή.
καταστροφή.
Ένα χρόνο μετά, το 2013, χρονιά πολιτικής σταθερότητας και πρωτογενούς πλεονάσματος, οι πωλήσεις ήταν μόλις 3.600, κάνοντας και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί έως τότε, να φαίνονται παραδεισένια προοπτική. Σήμερα, δεν υπάρχουν λόγια για να γράψεις. Απλά μένεις με το στόμα ανοιχτό.
Η πτώση των αγοραπωλησιών είναι της τάξης του 92% σε σχέση με το 2011 και 85% σε σχέση με το 2012. Απίστευτη. Στο παρελθόν, αν έχει υπάρξει παρόμοια περίπτωση θα πρέπει να την αναζητήσει κανείς στον Α’ ή στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.
Αλήθεια, πώς καταφέραμε μια αγορά, που μια φορά κι έναν καιρό αποτελούσε την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, να τη σβήσουμε απότομα; Να τη βλέπουμε να εκτροχιάζεται και να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα;
Καθοριστικό ρόλο, νομίζω, έπαιξε η πολιτική της απότομης αύξησης των φόρων, η ανασφάλεια των πολιτών για εργασία και εισόδημα, η πτώχευση των τραπεζών και η σπουδή των κυβερνητικών παραγόντων να χρησιμοποιήσουν το ακίνητο ως μόνιμο και γρήγορο όχημα είσπραξης χαρατσιού.
Τα τελευταία χρόνια, συμπεριφερθήκαμε στην κτηματαγορά όπως συμπεριφερόμαστε σε γάιδαρο. Φορτώσαμε εκεί όλα τα βάρη και τις αμαρτίες της ελληνικής οικονομίας και παραοικονομίας. Τελικά συνέβη αυτό που λέει με απλά λόγια ο λαός: Τώρα που μάθαμε τον γάιδαρο να μην τρώει, ψόφησε.
Θα μπορέσει να ξανασηκωθεί;
Είναι αυταπόδεικτο ότι η κτηματαγορά έχει πιάσει «πάτο». Οι πωλήσεις σχεδόν μηδενίστηκαν. Η εικόνα είναι αντίστοιχη της εποχής που ο δείκτης του Χρηματιστηρίου ήταν κάτω από τις 500 μονάδες. Η όποια μικρή άνοδος είναι θέμα χρόνου, γιατί κάποιοι -κυρίως ξένοι- βλέπουν τις ευκαιρίες και θα επενδύσουν. Και γιατί απλά, δεν έχει παρακάτω...
Σταυρούλα Βαμβακά
[Σπούδασε Νομικά και είναι Broker/Owner της RE/MAX New Deal, του Νο 1 γραφείου σε πωλήσεις και ενοικιάσεις ακινήτων της RE/MAX στην Ελλάδα.]
Πηγή