Απόψε αυτοσχεδιάζουν…



 
 Γερμανοί, τρόικα και Μαξίμου κινούνται στη λογική του “δος ημίν σήμερον”
μη μπορώντας να διαμορφώσουν πρόγραμμα διεξόδου για τη χώρα.


Οι χρη­μα­το­πι­στω­τι­κές κρί­σεις δεν τε­λειώ­νουν με μα­γι­κό ρα­βδί. Κα­τά κα­νό­να τε­λειώ­νουν με «κού­ρε­μα» των χρεών, υ­πο­στη­ρί­ζει το Der Spiegel. Και ση­μειώ­νει ό­τι «ό­ταν η πίε­ση για τη γερ­μα­νι­κή συ­γκυ­βέρ­νη­ση αυ­ξά­νε­ται πο­λύ, αρ­χί­ζουν οι αυ­το­σχε­δια­σμοί» προ­βλέ­πο­ντας ό­τι «νέα ό­ξυν­ση θα μπο­ρού­σε να ξε­σπά­σει, αν γι­νό­ταν αιφ­νι­δια­στι­κά γνω­στή μια υ­περ­χρέω­ση στην Ελλά­δα».

Διόρ­θω­σε ο Σόι­μπλε
Οι ε­ξε­λί­ξεις των τε­λευ­ταίων η­με­ρών –«δια­φω­νία» Α. Μέρ­κελ με Β. Σόι­μπλε για το ελ­λη­νι­κό χρέ­ος, με­λέ­τες για τη δια­χεί­ρι­σή του- έρ­χο­νται να ε­πι­βε­βαιώ­σουν τους «αυ­το­σχε­δια­σμούς» των Γερ­μα­νών και τους φό­βους τους για υ­περ­χρέω­ση της Ελλά­δας. Ο Β. Σόι­μπλε, που ή­θε­λε να δώ­σει έ­να «μή­νυ­μα αλ­λη­λεγ­γύης προς τη χώ­ρα μας και να κα­τα­στή­σει σα­φές ό­τι μπο­ρού­σε να πε­ρι­μέ­νει πε­ραι­τέ­ρω υ­πο­στή­ρι­ξη με­τά τις ε­κλο­γές», ε­πα­νήλ­θε [CNBC] διορ­θώ­νο­ντας ό­τι «η Ελλά­δα θα χρεια­στεί πε­ραι­τέ­ρω, πε­ριο­ρι­σμέ­νη, χρη­μα­τοοι­κο­νο­μι­κή βοή­θεια στο τέ­λος του έ­τους, ό­ταν λή­γει το τρέ­χον πα­κέ­το βοή­θειας, τό­τε εί­μα­στε έ­τοι­μοι να το πρά­ξου­με, υ­πό την προϋπό­θε­ση ό­τι η Ελλά­δα έ­χει τη­ρή­σει τις υ­πο­χρεώ­σεις της» α­πο­κλείο­ντας νέο «κού­ρε­μα» -«εί­πα­με, τό­τε, ό­τι ή­ταν μια έ­κτα­κτη πε­ρί­πτω­ση και δεν θα ε­πα­να­λη­φθεί», συ­μπλή­ρω­σε ο γερ­μα­νός υ­πουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών.

Ανα­ζη­τούν λύ­ση
Εί­χε προ­η­γη­θεί η γερ­μα­νί­δα κα­γκε­λά­ριος, που εί­χε φρο­ντί­σει να ε­νη­με­ρώ­σει «την κυ­βέρ­νη­ση στην Αθή­να ό­τι δεν μπο­ρεί να υ­πο­λο­γί­ζει σ’ έ­να τέ­τοιου εί­δους μή­νυ­μα». Στα πε­ρί νέ­ου δα­νείου ε­νε­πλά­κη και ο πρό­ε­δρος του Eurogroup Γ. Ντάι­σελ­μπλουμ ση­μειώ­νο­ντας ό­τι «υ­πάρ­χουν αι­σιό­δο­ξες α­πό­ψεις πως δεν θα χρεια­στεί νέο πρό­γραμ­μα. Μα­κά­ρι να εί­ναι έ­τσι. Θα δού­με και α­να­λό­γως θα πρά­ξου­με. Θα το α­ξιο­λο­γή­σου­με το δεύ­τε­ρο ε­ξά­μη­νο της χρο­νιάς. Τό­τε θα α­πο­φα­σί­σου­με αν θα χρεια­στεί νέο πρό­γραμ­μα και τι μορ­φή θα μπο­ρού­σε να έ­χει».
Όλα αυ­τά τα μπρος – πί­σω των Ευ­ρω­παίων κα­τα­δει­κνύουν την α­μη­χα­νία τους για το πώς προ­χω­ρά­ει η οι­κο­νο­μία της Ελλά­δας, αλ­λά και την πο­ρεία της χώ­ρας χω­ρίς σα­φή προ­σα­να­το­λι­σμό. Μό­λις, άλ­λω­στε, την πε­ρα­σμέ­νη Πέ­μπτη η Κρι­στίν Λα­γκάρ­ντ [δί­κτυο ABC] ο­μο­λό­γη­σε ό­τι στην πε­ρί­πτω­ση της Ελλά­δας «ό­ντως ση­μειώ­θη­καν α­στο­χίες και υ­πήρ­ξε και λά­θος προ­σέγ­γι­ση», για να προ­σθέ­σει, ως δι­καιο­λο­γία, ό­τι «τα σκλη­ρά μέ­τρα ή­ταν α­πα­ραί­τη­τα».
Δεν συμ­φω­νούν, πά­ντως, ό­λοι ό­τι πά­ει κα­λά το πρό­γραμ­μα. Το βελ­γι­κό ί­δρυ­μα Bruegel ε­κτι­μά ό­τι η Ελλά­δα έ­χει μό­νο δύο λύ­σεις: ή νέο δά­νειο 40 δισ. ευ­ρώ και πα­ρα­μο­νή ε­κτός α­γο­ρών έως το 2030, ή πά­γω­μα πλη­ρω­μών προς την ευ­ρω­ζώ­νη μέ­χρι το 2030. Και α­πο­κλείει κά­θε σκέ­ψη για «κού­ρε­μα».
Με έγ­γρα­φό του, πά­ντως, το υ­πουρ­γείο Οι­κο­νο­μι­κών της Γερ­μα­νίας ε­ξέ­τα­ζε και το σε­νά­ριο του «κου­ρέ­μα­τος». Εί­δη­ση ι­διαί­τε­ρης α­ξίας, κα­θώς εί­ναι πρώ­τη φο­ρά που ε­πί­ση­μα [έ­στω και ως κεί­με­νο ερ­γα­σίας] η Γερ­μα­νία α­πο­δέ­χε­ται το «κού­ρε­μα». Οι Α. Σα­μα­ράς - Ευ. Βε­νι­ζέ­λος, που συ­να­ντή­θη­καν χθες το με­ση­μέ­ρι και ε­νό­ψει της ά­φι­ξης της τρόι­κας σή­με­ρα Κυ­ρια­κή, ό­χι μό­νο δεν διεκ­δι­κούν «κού­ρε­μα», αλ­λά δεν έ­χουν και κα­μιά συ­γκε­κρι­μέ­νη πρό­τα­ση για το ελ­λη­νι­κό πρό­βλη­μα. Η πρό­τα­ση του Αλ. Τσί­πρα, πά­ντως, εί­ναι να «κου­ρευ­τεί» το χρέ­ος στο 60% του Α­Ε­Π, προ­κει­μέ­νου να ε­ναρ­μο­νι­στεί με τον κα­νό­να της ΕΕ που μι­λά για δη­μό­σιο χρέ­ος μέ­χρι το 60% του Α­ΕΠ της κά­θε χώ­ρας.

Ελπί­ζουν στην τρόι­κα
Οι Σα­μα­ράς – Βε­νι­ζέ­λος ελ­πί­ζουν σε βοή­θεια α­πό την ευ­ρω­ζώ­νη, προ­κει­μέ­νου να μην κα­ταρ­ρεύ­σει η συ­γκυ­βέρ­νη­ση. Το Μα­ξί­μου διαρ­ρέει ό­τι υ­πάρ­χει κα­ταρ­χήν συμ­φω­νία για το δη­μο­σιο­νο­μι­κό κε­νό, πά­ντα υ­πό την προϋπό­θε­ση της α­να­θεώ­ρη­σής του ό­πο­τε το κρί­νει η τρόι­κα. Πα­ράλ­λη­λα, με την υ­πό­σχε­ση ό­τι θα κλεί­σουν ό­λες τις εκ­κρε­μό­τη­τες που α­πορ­ρέ­ουν α­πό την έκ­θε­ση του ΟΟ­ΣΑ [ο­μα­δι­κές α­πο­λύ­σεις, το θέ­μα του γά­λα­κτος, τα μη συ­ντα­γο­γρα­φού­με­να φάρ­μα­κα, η πώ­λη­ση φαρ­μά­κων στα σού­περ μάρ­κε­τ, η πώ­λη­ση του ψω­μιού με το κι­λό, η δια­θε­σι­μό­τη­τα των δη­μο­σίων υ­παλ­λή­λων, κ.ά.], προ­σπα­θεί να πεί­σει για την α­να­γκαιό­τη­τα πα­νη­γυ­ρι­κής εκ­δή­λω­σης στις αρ­χές Μαΐου, με α­φορ­μή το τέ­λος της ελ­λη­νι­κής προ­ε­δρίας, προ­κει­μέ­νου να πα­ρα­στούν η Α. Μέρ­κελ και λοι­ποί ευ­ρω­παίοι η­γέ­τες. Η συ­γκυ­βέρ­νη­ση σκο­πεύει, σε συ­νερ­γα­σία με την τρόι­κα, να «που­λή­σει» και το τέ­λος του ελ­λη­νι­κού μνη­μο­νίου ε­κτι­μώ­ντας ό­τι ό­λη αυ­τή η φιέ­στα θα την ω­φε­λή­σει προ­ε­κλο­γι­κά.

Πάρ­τι δια­φθο­ράς
Οι διαρ­ροές, βέ­βαια, του Μα­ξί­μου προ­σκρούουν στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Δη­μο­σκο­πή­σεις που έ­χει στη διά­θε­σή της η τρόι­κα δεί­χνουν ό­τι ο ΣυΡι­ζΑ προ­η­γεί­ται με 4 - 5 μο­νά­δες της ΝΔ, ε­νώ το ΠαΣοΚ βρί­σκε­ται με­τα­ξύ φθο­ράς και α­φθαρ­σίας [4% έως 5%]. Η τρόι­κα τη­ρεί στά­ση α­να­μο­νής, κα­θώς ε­κτι­μά ό­τι τα α­πο­τε­λέ­σμα­τα των ευ­ρωε­κλο­γών μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σουν ντό­μι­νο ε­ξε­λί­ξεων υ­πέρ του ΣυΡι­ζΑ –α­κό­μα και πρόω­ρες ε­κλο­γές. Γι’ αυ­τό και μπο­ρεί μεν να α­νοί­ξει το θέ­μα του χρέ­ους πριν τις ευ­ρωε­κλο­γές, με την α­να­κοί­νω­ση του πρω­το­γε­νούς πλε­ο­νά­σμα­τος [Απρί­λιο], ό­λες, ό­μως, οι ρυθ­μί­σεις θα πα­ρα­πεμ­φθούν στο δεύ­τε­ρο ε­ξά­μη­νο του 2014.
Το τε­λευ­ταίο διά­στη­μα, πά­ντως, βλέ­που­με να έρ­χο­νται στο φως αρ­κε­τά σκάν­δα­λα του πα­ρελ­θό­ντος. Αυ­τό το πάρ­τι της δια­φθο­ράς α­πο­δει­κνύει ό­τι και λε­φτά υ­πήρ­χα­ν και ό­τι δεν τα φά­γα­με μα­ζί. Όλες αυ­τές οι α­πο­κα­λύ­ψεις για λα­θρε­μπό­ριο καυ­σί­μων, φο­ρο­δια­φυ­γή δη­μάρ­χων [«λί­στα Νι­κο­λού­δη»], μυ­στι­κά κον­δύ­λια που κα­τευ­θύ­νο­νταν προς της ΜΚΟ, αλ­λά και τα ε­κα­το­ντά­δες ε­κα­τομ­μύ­ρια που χω­ρίς έ­λεγ­χο δί­νο­νταν σε ΜΚΟ για να α­να­δα­σώ­σουν τον Αμα­ζό­νιο ή να καλ­λιερ­γή­σουν ντο­μά­τες στην Αφρι­κή, μπο­ρεί να μη δη­μιουρ­γούν ά­με­σο πρό­βλη­μα στην κυ­βέρ­νη­ση, αλ­λά και δεν την βο­η­θούν. Τα θραύ­σμα­τα α­πό τις νάρ­κες που σκά­νε δια­σκορ­πί­ζο­νται προς ό­λες τις κα­τευ­θύν­σεις -και προς το Μα­ξί­μου- α­πο­κα­λύ­πτο­ντας στην κοι­νω­νία α­κό­μα μια πτυ­χή του σα­θρού πο­λι­τι­κού συ­στή­μα­τος που εί­χε στή­σει έ­να κομ­μα­τι­κό πε­λα­τεια­κό σύ­στη­μα πα­ρο­χών.
Το ε­ρώ­τη­μα ποιος ε­νερ­γο­ποιεί τις νάρ­κες, εί­ναι δύ­σκο­λο σή­με­ρα να α­πα­ντη­θεί. Ο Αντ. Σα­μα­ράς που προ­σπα­θεί να καρ­πω­θεί τις α­πο­κα­λύ­ψεις, δεν μπο­ρεί να πεί­σει κα­θώς α­νή­κει και αυ­τός στην καρ­διά του σά­πιου πο­λι­τι­κού συ­στή­μα­τος. Μια ε­ξή­γη­ση εί­ναι η [με­ρι­κή] αυ­το­νό­μη­ση της δι­κα­στι­κής ε­ξου­σίας που μπρο­στά στη νέα κα­τά­στα­ση που δια­μορ­φώ­νε­ται, α­να­λαμ­βά­νει πρω­το­βου­λίες. Υπάρ­χει, βέ­βαια, και η πίε­ση του ΣυΡι­ζΑ, που σε κά­θε πε­ρί­πτω­ση ε­πα­να­λαμ­βά­νει ό­τι «προ­ε­κλο­γι­κά τε­τε­λε­σμέ­να δεν θα τα δε­χτού­με». Δεν μπο­ρού­με, ό­μως, να πα­ρα­γνω­ρί­σου­με και τη δή­λω­ση του Β. Σόι­μπλε, σε α­νύ­πο­πτο χρό­νο, ό­τι στην Ελλά­δα «αυ­τό που έ­χει α­πο­τύ­χει πλή­ρως, εί­ναι η ί­δια η ελ­λη­νι­κή ε­λίτ» [03.12.12]. Η α­να­φο­ρά του στην α­στι­κή τά­ξη της χώ­ρας κα­θό­λου τυ­χαία, μια που οι εκ­πρό­σω­ποί της στην ου­σία δεν υ­πέ­στη­σαν κα­μιά σο­βα­ρή α­πώ­λεια λό­γω της κρί­σης.

 Θό­δω­ρος Μι­χό­που­λος
http://epohi.gr/portal/politiki/16193-apopse-aftosxediazoun