Ποιόν κοροϊδεύουμε για τις τράπεζες;

 
Βαγγέλης Παπαβασιλείου


Από την αρχή της κρίσης η Ελλάδα έχει χάσει το 25% ή και περισσότερο από το ΑΕΠ της, ενώ οι τραπεζικές αποταμιεύσεις έχουν μειωθεί αισθητά, αποδυναμώνοντας τη δυνατότητα της οικονομίας να επανακάμψει μέσω των απαραίτητων επενδύσεων.

Με τη χώρα εκτός αγορών κεφαλαίων, οι τράπεζες αντίστοιχα είναι αποκλεισμένες από τη δυνατότητα να δανειστούν στις διεθνείς αγορές, έστω και ακριβά, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη ή και τη διατήρηση του μεγέθους της οικονομίας, καθώς οι παλαιές επενδύσεις γερνώντας, παύουν να αποδίδουν εξίσου.

Στη χώρα μας τα τελευταία 5 χρόνια παρατηρείται μια αρνητική τραπεζική επέκταση ή ουσιαστικά μια τραπεζική συρρίκνωση. Όμως η κοινή αντίληψη πως πρώτα έρχονται οι αποταμιεύσεις και κατόπιν οι τράπεζες δανείζουν αυτές τις αποταμιεύσεις, είναι λάθος.

Σύμφωνα με την ομιλία του Διευθυντή Οικονομικής Ανάλυσης & Αγορών της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Η. Λεκκού, στην εσπερίδα που οργάνωσε το Capital.gr, στις 25 Φεβρουαρίου, με θέμα «Η έξοδος από την κρίση και ο ρόλος των τραπεζών», οι αποταμιεύσεις ακολουθούν τον δανεισμό, με συνάφεια πάνω από 90%.

Με απλά λόγια, αν έχεις σύνολο αποταμιεύσεων στη χώρα π.χ. 100 δις ευρώ, και δανεισμό άλλα 100 δις, αυξάνοντας συνολικά τα δάνεια κατά 10 δις ευρώ θα δεις μια αντίστοιχη ταυτόχρονη αύξηση των καταθέσεων της χώρας κατά 9 δις.

Αυτό σημαίνει πως για να χρηματοδοτήσεις την ανάπτυξη, περιμένοντας τις αποταμιεύσεις να αυξηθούν για να δώσεις δάνεια, η ανάπτυξη αυτή δεν θα έρθει ποτέ.  Αν έρθει η ανάπτυξη θα είναι συγκυριακό, όπως πχ να αυξηθεί ο τουρισμός σου επειδή οι γειτονικές σου χώρες έχουν εσωτερικά προβλήματα που προβληματίζουν τους τουρίστες.

Σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη είναι σε τροχιά εξόδου από την κρίση, ενώ η ύφεση που υπέστησαν όλες ανεξαιρέτως οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, ξεπερνιέται.

Η ανάπτυξη απαιτεί επενδύσεις και αυτό η ΕΚΤ το γνωρίζει. Γι’ αυτό άλλωστε και έριξε την περασμένη διετία περισσότερο από 1 τρις στην Ευρωπαϊκή αγορά, ως Πιστωτική Χαλάρωση (Quantitative Easing) μέσω τριετούς χαμηλότοκου δανεισμού προς όλες τις συστημικές και μη ευρωπαϊκές τράπεζες. Η έξοδος δηλαδή της Ευρώπης από την κρίση, βασίζεται στην Πιστωτική Χαλάρωση του 1 τρις ευρώ που έκανε η ΕΚΤ.

Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες έλαβαν το όφελος του μακροχρόνιου φτηνού δανεισμού από την ΕΚΤ, ενώ οι Ελληνικές τράπεζες εξαιρέθηκαν για κάποιο σατανικό λόγο από αυτή την ευεργετική, για τις πραγματικές οικονομίες, ενέργεια!

Το ερώτημα είναι γιατί;

Ερώτημα επίσης αποτελεί το γιατί μια χώρα όπως η Αυστρία, με αντίστοιχο πληθυσμό με αυτόν της Ελλάδος, έχει 14 συστημικές τράπεζες και συνολικά 800 τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των επενδυτικών και των συνεταιριστικών, ενώ η Ελλάδα κατήντησε να έχει μόνο 4 συστημικές τράπεζες από 18 που είχε πριν το PSI, και απειροελάχιστες συνεταιριστικές;

Τραπεζικά μιλώντας, είμαστε σαν μια χώρα που έχει μόνο 4 αλυσίδες σούπερ μάρκετ και κανένα μπακάλικο ή περίπτερο!

Ερώτημα αποτελεί το γιατί η ΕΚΤ κάνει συνεχή μείωση της στήριξης προς το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ κάνει επέκταση σε εκείνα όλων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών;

Ερώτημα αποτελεί το γιατί η Τρόικα υποστηρίζει ότι η Ελληνική οικονομία, βαριά τραυματισμένη από την υπερφορολόγηση και το στράγγιγμα ρευστότητας που προκαλεί, μπορεί υποτιθέμενα να βγει με οργανική αύξηση της οικονομίας από μεγαλύτερη ύφεση και από εκείνη του Great Recession των ΗΠΑ το 1929, ενώ οι υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης που είχαν και απειροελάχιστη ύφεση σε σχέση με την Ελληνική, χρειάζονται συστημική στήριξη και πάνω από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ σε Ποσοτική Χαλάρωση;

Ερώτημα αποτελεί και το γιατί στην Ελλάδα για να ανοίξει κάποιος μια τράπεζα, τοπική, συνεταιριστική, ή πανελλαδική, απαιτούνται από το κράτος 18 εκατομμύρια ευρώ κεφαλαιοποίησης, όταν στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου με 1-4 εκατομμύρια ευρώ ή δολάρια μπορεί κάποιος να ανοίξει μια επενδυτική τράπεζα!

Ερώτημα αποτελεί ακόμη, το γιατί στη λιανική τραπεζική, δηλαδή στις κανονικές τράπεζες με καταθέτες και δανειζόμενους, η μόχλευση που επιτρέπεται και η αντίστοιχη επιβαλλόμενη κεφαλαιακή επάρκεια για τον δανεισμό της παραγωγικής οικονομίας, είναι αυστηρά ελεγχόμενη από τη Διεθνή Τράπεζα Διακανονισμών βάσει των οδηγιών της Βασιλείας, ενώ σε αγορές παραγώγων οι μοχλεύσεις για τις ίδιες τράπεζες μπορεί να ξεπερνούν τον πολλαπλασιαστή του 500!!

Πολλά άλλα ερωτήματα παραμένουν για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της φερόμενης ως εξυγίανσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που ουσιαστικά του έχει αφαιρεθεί ο πραγματικός του ρόλος, να χρηματοδοτεί δηλαδή την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη, ενώ έχει υποβιβαστεί σε διαχειριστή κόκκινων δανείων και καταθέσεων, και να μη ξεχάσουμε, σε δέσμιο αγοραστή των μικρής διάρκειας γραμματίων ελληνικού δημοσίου.

Αν δεν μπει σε λειτουργία ο τραπεζικός τομέας, δυστυχώς η ανάπτυξη θα παραμείνει μια χίμαιρα, όσα Σαξές Στόρι και αν επινοήσουμε.

Η οικονομία πεθαίνει, οι μικρομεσαίοι μπαίνουν φυλακή, τα μπλόκ επιταγών (παλαιά μέθοδος δανεισμού στρεβλή μεν, αλλά που λειτουργούσε σε κάποιο βαθμό) έχουν γίνει δυσεύρετα και κυρίως τα έχουν όσοι δεν τα χρειάζονται, και αναρωτιόμαστε αν θα πρέπει να μειώσουμε κατά 4.000 το δημόσιο, όταν η ανεργία στην παραγωγική οικονομία καλπάζει στα 2 εκατομμύρια ανθρώπων!

Ποιόν κοροϊδεύουμε για τις τράπεζες;

Τον εαυτό μας ή κάποιον άλλο;

 Του Αγη Βερούτη


Eπιλεγμένα σχόλια από το
forum του'' Capital.gr''

(...)




1.
Γιατι οταν η ΕΚΤ εβρεχε χρημα μεσω των QΕ εμεις κρατουσαμε ομπρελα.
Για την ακριβεια τα ομολογα μας ηταν σκουπιδια οποτε δανειζομασταν μονο μεσω ΕLΑ.
Καπως ετσι λοιπον προσπαθω να απαντησω στην απορια σας επαναλαμβανοντας αυτα που εχω ηδη γραψει.
Οι Ελληνικες τραπεζες εχαν φουσκωσει απο δανεικα ELA διοτι δεν γινοταν αποδεκτα τα Greek collateral απο την ΕΚΤ ωστε να δανειστουν απ'ευθειας οι τραπεζες με φθηνοτερο επιτοκιο των 2 ΜΒ απ'οτι του ELA (marginal lending facility rate), ιδιαιτερως προ της ανακεφαλαιοποιησης των τραπεζων & πρεπει να ειχε φθασει το υψος των δανειων τους κοντα στα 100 δις.

Ο ELA δεν ειναι τιποτε αλλο απο αυτο που λεει το ονομα του Emergency Liquidity Assistance (ασχετως αν επανειλημμενα εχει χρησιμοποιηθει υπερβολικα).

ELA means that the banks are able to borrow from the Bank of Greece, rather than the ECB, by putting up collateral that is theoretically more risky than bonds, such as small business loans or mortgages. While ELA is a useful stopgap measure, it is ΝΟ more than that.

Υποκειται παντα στον στενο ελεγχο της ΕΚΤ & ειναι προσωρινος ΜΟΝΟ για λογους ρευστοτητας, οταν η ΕΚΤ κλεινει την πορτα του δανεισμου της στα collateral ενος κρατους & των τραπεζων του.
Επισης σημαινει οτι Tτε φερει πολυ περισσοτερους κινδυνους αποδεχομενη τα collateral του ΕLA, απ'οτι η ΕΚΤ, αφου ουσιαστικα αυτα μπορει να ειναι οτιδηποτε & οχι τοσο ασφαλη. Και η χωρα ειναι εκτεθειμενη πολυ σε μια ξαφνικη αποφαση ελαχιστων ανθρωπων που πιθανως απο πολιτικες πιεσεις αλλων, μπορει να αποφασισουν τον ξαφνικο της θανατο μεσω της διακοπης ρευστοτητας του ELA (το ειδαμε στην Κυπρο, ενω στην Ιρλανδια ειδαμε ακριβως το αντιθετο).
Γιατι? Γιατι ετσι συνεφερε την Buba που επηρεαζει τις αποφασεις της ΕΚΤ.
Αλλωστε εμεις ειχαμε καταστησει το περισσοτερο χρεος μας εσωτερικο & ειχαμε κουρευτει, ενω ειμασταν "αποστειρωμενοι" απο τις αγορες εμεις & οι τραπεζες μας. Φροντισαν δηλαδη να μην εχουν οι τραπεζες τους την εκθεση που εχει η Ισπανια & η Γαλλια στο Πορτογαλικο χρεος, η η Γερμανια & η Αγγλια στο Ιρλανδικο χρεος.

Μετα την ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζων & την επιστροφη ενος μερους καταθεσεων οι Ελληνικες τραπεζες ξαναεγιναν δεκτες στο να αντλουν ρευστοτητα απο την ΕΚΤ με το marginal lending facility rate.
Και καπως ετσι μειωθηκε η εξαρτηση τους απο τον ΕLΑ, που παλι αρχισε να αυξανει, καθως μειωνονται οι καταθεσεις, ενω οι τραπεζες χρειαζονται νεες ανακεφαλαιοποιησεις, πριν μας κλεισουν παλι την πορτα δανεισμου της ΕΚΤ & μεινουμε με τον ΕLΑ.
Ουσιαστικα η εξαρτηση των τραπεζων απο την ΕΚΤ δεν τελειωνει ποτε & θα εξαρταται παντα απο την ποιοτητα των collaterals που διαθετουν .
Που ειμαστε τωρα?
Jan 20-14 (Reuters) - European Central Bank funding to Greek banks rose by 2.55 billion euros ($3.46 billion) in December, while emergency liquidity assistance (ELA) from the country's central bank rose by 370 million euros, the Bank of Greece said on Monday.
Greek banks depend on central bank funding for liquidity. Lower emergency funding from the Bank of Greece helps lenders boost their net interest income as borrowing from the ECB is about 2 percentage points cheaper than ELA funding.
ECB funding to Greek banks rose 63.23 billion euros from 60.68 billion in November, while emergency liquidity assistance from the Bank of Greece increased to 9.79 billion euros from 9.42 billion.

http://www.reuters.com/article/2014/01/20/greece-funding-idUSA8N0IF02P20140120

Αυτο το νουμερακι της ανακεφαλαιοποιησης που ακουστηκε τελευταιως των 20 δις απο τους FT (κατοπιν εντεχνης διαρροης απο το ΔΝΤ) δεν ειναι τυχαιο, ασχετως αν το αρνηθηκε στην πορεια για τους γνωστους λογους που αφορα ολες τις ευρωπαικες τραπεζες που πολλες ειναι σε ακομη χειροτεη θεση υποκεφαλαιοποιησης.
Θα αρκεστουν λοιπον σε μικροτερα ποσα γιατι τοσα μπορουν(?) να βρουν.
Τι γινεται ομως?
Οι τραπεζες με αποφαση της ΕΚΤ πρεπει να αρχισουν να μειωνουν απο τωρα την εξαρτηση τους απο την ρευστοτητα που τους παρεχει στο 15% του ενεργητικου τους.
Ητοι 240 δις ενεργητικο για τις Ελληνικες επι 15% = 36 δις μονον.
Εμεις εχουμε αντλησει την διπλασια ρευστοτητα.
Αρα μεχρι την ανακεφαλαιοποιηση (που δεν θα φθασει), ξανα ΕLA...Ηδωμεν?
Και μαλιστα θα αποδεχεται μονον συγκεκριμενα collateral.
Οι τραπεζες εχουν καταθεσει ως εγγυησεις σε Ττε & ΕΚΤ περι τα 205 δις περιουσιακα στοιχεια.
Tα πραγματα αγριευουν. O δε ELA δεν θα καταργηθει αλλα θα παραμεινει μονον ως δικλειδα ασφαλειας.

Για να πουμε την πασα αληθεια, αυτη η περιφημη τραπεζικη ενοποιηση ετσι οπως την επιβαλλει ο Σοιμπλε μαλλον θα επιφερει τεραστια προβληματα & στις τραπεζες & στην πραγματικη οικονομια που θα την καταδικασει σε ελλειψη ρευστοτητας.
Θα ειναι κατι αναλογο με το δημοσιονομικο ζακετακι των κρατων που επεφερε δραματικες μειωσεις του ΑΕΠ.
Και καπως ετσι πολυ φοβαμαι οτι θα οδηγηθουν οι παντες σε πιστωτικη κριση ελεω τραπεζων.

Για να το δουμε πρεπει να κατανοησουμε πως θα λειτουργει η ΕΚΤ που με τον εποπτικό της ρόλο ξεκινά εκτενή εκτίμηση του τραπεζικού κλάδου, κοιτάζοντας ενδελεχώς τους ισολογισμούς και υποβάλλει τις τράπεζες σε στρες τεστ. Αυτή η άσκηση θα καταλήξει ζητώντας από ορισμένες τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους.

Χωρίς ενιαία δημοσιονομική στήριξη, όμως, δεν έχει αξιοπιστία. Η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να απαιτήσει αύξηση κεφαλαίων από τις τράπεζες εάν δεν υπάρχει στήριξη, παρα μονον λιγα πραγματα. Θα διακύβευε τη χρηματοοικονομική σταθερότητα εάν εξέθετε μία τράπεζα χαρακτηρίζοντάς την υποκεφαλαιοποιημένη εάν δεν έχει πρόσβαση σε άλλα κεφάλαια. Το ταμείο εκκαθάρισης δεν θα μπορεί να βοηθήσει επειδή δεν θα είναι πλήρως αμοιβαιοποιημένο για μία δεκαετία.

Γι'αυτο...ταπωσαν το ΔΝΤ.

Στην αρχή όλοι οι κίνδυνοι θα παραμείνουν στους ώμους των κρατών μελών.

Σε αντιθεση με τη Federal Deposit and Insurance Corporation στις ΗΠΑ, το ταμειο εκκαθάρισης της ευρωζώνης δεν θα έχει γραμμή πίστωσης.

Η ΕΚΤ κατα συνεπεια θα εχει καθε λογο να μαθει εκ νεου...μαγειρικη, αλλιως ο λογαριασμος δεν θα βγει.
Και πως να βγει αλλωστε, οταν το ενεργητικο των ευρωπαικων τραπεζων πλησιαζει το τετραπλασιο του ΑΕΠ των χωρων, μεγα μερος του οποιου ειναι δανεια προς τα κρατη & αυτο πολυμοχλευμενο σχεδον 30 φορες.
Ποιος να σωσει ποιον...ενω στις ΗΠΑ η αναλογια ειναι 1:1 με μιση μοχλευση.

Και ολο αυτο σε βαρος παντα της πραγματικης οικονομιας. Ας μην απορουμε λοιπον γιατι οι τραπεζες δεν μπορουν & δεν θα μπορουν για πολυ καιρο ακομη να στηριξουν την πραγματικη οικονομια.
(...)

2.
 Άγη απορώ με την απορία σου!
Σωστά εξαιρέθηκαν από το QE οι ελληνικές τράπεζες. Η κρίση στον νότο και στην Ιρλανδία δεν είχε και δεν έχει σχέση την κρίση στην Ελλάδα.
Σε αυτές τις χώρες και στην ευρώπη γενικότερα η κρίση προήλθε και δεν έχει τελειώσει ακόμη, λόγω της φυσιολογικής εξέλιξης του οικονομικού κύκλου. 
εδώ δεν ήταν αυτό που μας κατέστρεψε απλά συνέβαλέ στο να φανούν οι πραγματικές δομές του κράτους(σοβιετοποίηση ή ανύπαρκτες)
Έπρεπε λοιπόν να εφαρμοστούν άλλες πολιτικές. 
θεωρείς τυχαίο ότι σχεδόν όλες οι ξένες τράπεζες έφυγαν απο την αρχή της κρίσης?? ¨οτι δεν δίνονται νέες τραπεζικές άδειες , ότι δεν επιτρέπεται πώληση υφιστάμενων τραπεζών?
Αν όπως λες μας έδιναν χρήματα θεωρείς ότι όντως θα είχαμε βελτίωση τς οικονομίας??? πως θα άλλαζαν μετά οι δομές του κράτους? πως θα άλλαζε η οικονομία μας στα πρότυπά τα ευρωπαικά?? πως δεν θα συνεχίζαμε να έχουμε ελλειματικούς προυπολογισμούς???
οι τράπεζες είναι η καρδιά της οικονομίας όταν αλλάζεις το κράτος αλλάζεις και τις τράπεζες. 
κανένας και ποτέ δεν είπε ότι ήθελε ανάπτυξη αλλά εσωτερική υποτίμηση ή όπως και αλλιώς και αν την ονόμασαν...
Σωστά λοιπόν εξαιρέθηκαν από το QE δεν ήταν ίδια η κρίση και τα δεδομένα στην Ελλάδα.
Και συμφωνώ απόλυτα ότι χωρίς τράπεζες δεν θα δούμε ανάπτυξη μόνο ξεχνάς κάτι ... 

Πρώτα θα αποφασιστεί ότι η οικονομία εξελίχθηκε στα ευρωπαικά πρότυπα μετά θα έρθουν δημοσιονομικές πολιτικές και στο τέλος θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση οι τράπεζες..

 3.

 Πολύ εύστοχα τα ερωτήματα. Οι απαντήσεις πρέπει να αναζητηθούν μάλλον στο τί πραγματικά επιζητούν οι δανειστές μας με την εκ βάθρων και βίαιη αναμόρφωση της ελληνικής κοινωνίας. Τί κρύβεται πίσω απο τις εμφανείς ενέργειες και τις δηλώσεις τους, αφού και ο πρωθυπουργός (σήμερα μάλιστα) δημοσίως αναρωτήθηκε τί θέλουν οι της τρόικας και συνεχώς εκβιάζουν με νέες απαιτήσεις. Αλλωστε, οι μέχρι σήμερα αποφάσεις μάλλον καταρράκωσαν την ελληνική οικονομία, παρά την βελτίωσαν κι αυτό δείχνουν όλα τα στοιχεία, εκτός απο την μείωση των δημοσίων δαπανών. Κανένας δείκτης υγιούς οικονομίας δεν βελτιώθηκε, ελπίδα ανάκαμψης δεν φαίνεται στο εγγύς μέλλον, η χώρα αδειάζει απο επιστήμονες, καινοτομία δεν υπάρχει, ανταγωνιστικότητα μόνο στα στατιστικά στοιχεία βελτιώνεται... Ατέλειωτη η λίστα των "επιτυχιών", γιατί να μην περιληφθούν και οι τράπεζες σ' αυτήν;
 (...)

 Δείτε περισσότερα:
http://www.capital.gr/
gmessages/showTopic.asp?id=4262387&pg=1&OrderDir=