Χωρίς Βουλή

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ v.papavasiliou@eleftherotypia.net
Του Βαγγέλη Παπαβασιλείου


Η σοβαρότερη συνέπεια της πτώχευσης της Ελλάδας και της επιβολής δημοσιονομικού ελέγχου, από το 2010 και μετά, είναι η ουσιαστική κατάργηση του Κοινοβουλίου.
Το νομοθετικό έργο έχει μετατραπεί σε μια διαδικασία τυπικής έγκρισης προειλημμένων αποφάσεων, καθώς τα νομοσχέδια συντάσσονται από την τρόικα, συμπληρώνονται έπειτα από μια διαδικασία τυπικής συζήτησης με την κυβέρνηση, κατά την οποία προστίθενται κάποιες δευτερεύουσες διατάξεις, και έρχονται στη Βουλή κυριολεκτικά στο παρά πέντε για έγκριση από τους βουλευτές.
Η συζήτηση στη Βουλή είναι εντελώς τυπική και μάλιστα οι βουλευτές απειλούνται με διαγραφή, εάν τολμήσουν να διαφωνήσουν ακόμη και σε επιμέρους άρθρα, εκβιαζόμενοι συνεχώς με την προοπτική διάλυσης της Βουλής, με προκήρυξη εκλογών και ακόμη χειρότερα με την προοπτική ακόμη και εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Ουσιαστικά, δηλαδή, η μνημονιακή Ελλάδα έχει καταργήσει το Κοινοβούλιο, καθώς οι βουλευτές της πλειοψηφίας ενεργούν όχι ως βουλευτές, αλλά ως δημόσιοι υπάλληλοι που εγκρίνουν τις αποφάσεις των ανωτέρων τους.
Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή ένα πολυνομοσχέδιο, με το οποίο θεσπίζει νέα μέτρα, τα οποία απορρυθμίζουν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό την ελληνική οικονομία, καθώς καταστρέφουν ουσιαστικά την κτηνοτροφία, τις ελληνικές βιομηχανίες γάλακτος, την τάξη των φαρμακοποιών, εκποιούν τις κρατικές τράπεζες με χρήματα των φορολογουμένων και προβλέπουν νέες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Οι βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ έχουν χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας πλέον, συνεχώς γελοιοποιούνται από τις εξελίξεις και οδηγούνται έτσι στην πολιτική εξαφάνιση, μόλις γίνουν οι βουλευτικές εκλογές. Η υπόθεση του γάλακτος είναι ενδεικτική: ενώ ουσιαστικά δεν έγινε καμία βελτίωση στο αρχικό σχέδιο, βρέθηκε ένα φύλλο συκής, ώστε να δοθεί το πρόσχημα στους έντρομους βουλευτές να το ψηφίσουν. Το πρόβλημα παραμένει στο ακέραιο: το λεγόμενο γάλα ημέρας θα έχει διάρκεια μόνον 2 ημερών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις ευρωπαϊκές εταιρείες να πωλούν γάλα στην ελληνική αγορά, καθώς ταυτόχρονα επιτρέπεται η επιμήκυνση του παστεριωμένου γάλακτος, ώστε να προλαβαίνουν οι εισαγωγείς να το μεταφέρουν. Διότι το γάλα ημέρας 2 ημερών δεν θα προλαβαίνει να φτάσει στις μεγάλες πόλεις και να πωληθεί, με αποτέλεσμα να ανοίξει η μεγάλη αγορά για τις εισαγωγές.
Αυτό το καταστροφικό νομοσχέδιο για την ελληνική κτηνοτροφία και τη γαλακτοβιομηχανία, οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ θα το ψηφίσουν, οδηγώντας σε ακόμη χειρότερο σημείο την παραγωγική δομή της χώρας. Ηδη έχουν καταστραφεί η βιομηχανία, η βιοτεχνία και η αγροτική παραγωγή, τώρα καταστρέφεται και η κτηνοτροφία. Το επιχείρημα ότι οι τιμές θα πέσουν είναι εντελώς προσχηματικό. Διότι ακόμη και αν πέσουν ελαφρά, αυτό είναι δευτερεύον σε σχέση με το κορυφαίο ζήτημα της καταστροφής της ελληνικής παραγωγής.
Η κυβέρνηση, άλλη μια φορά, θα γελοιοποιήσει τους βουλευτές της, καθώς είναι πλήρως υποταγμένη στις αποφάσεις των δανειστών, που ζητούν πλήρη απορρύθμιση της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα μετατρέπεται ταχύτατα σε μια χώρα χωρίς κανόνες, χωρίς παραγωγή, χωρίς μεσαία τάξη.
Φυσικά, όλα αυτά δεν είναι χωρίς κόστος. Οι περισσότεροι κυβερνητικοί βουλευτές δεν πρόκειται να επανεκλεγούν και τα κόμματα που ευθύνονται για την κατάργηση της Βουλής και την πτώχευση της χώρας είναι βέβαιον ότι θα πληρώσουν βαρύτατο εκλογικό τίμημα: πολιτικά θα συρρικνωθούν μέχρις εξαφανίσεως.
Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ 
ιστορικού, διδάσκοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=423175