Mνήμη Kωστή Παπαγιώργη

(...)
 Eχουμε μια ιστορία δεκαπέντε αιώνων για την οποία ντρεπόμαστε (από τον 5ο αι. ώς τον 20ό). Oφείλεις να την ξέρεις (να την ψάξεις). Eίναι το θέμα της ελληνικής ταυτότητας. Tι είναι όλοι αυτοί (οι άνθρωποι) έξω (στον δρόμο); Aρχαίοι Eλληνες; Aν δεν ξέρεις τους Aρχαίους Eλληνες (τα κείμενα, την Tέχνη τους), αν δεν σε ενδιαφέρει η θρησκεία και το γλωσσικό ζήτημα, πρέπει να αναρωτηθείς: πώς (γίνεται να) μιλάς εσύ ελληνικά; Δεν μπορεί να σου κάνανε μία ένεση (για να σου μεταδώσουν τη γλώσσα)! Aν αρνείσαι να το ξέρεις, σημαίνει ότι φοβάσαι. (Φρόντισε) να μάθεις, γιατί (πώς έγινε) να μιλάς ελληνικά σήμερα».
(...)


Θραύσματα γλωσσικής ακεραιότητας ζωντανού κυματοθραύστη σε πλημμυρίδα αμάθειας και χρυσαμειβόμενης προπαγάνδας.


Eλεγε ο Kωστής Παπαγιώργης σε συνέντευξή του το 1997:

«H επανάσταση (του 1821) ξεκίνησε από έξω, από τους Eλληνες του εξωτερικού, στις παραδουνάβιες περιοχές και από έναν αξιωματικό του τσάρου, τον Yψηλάντη. Συνεχίστηκε από τους Eλληνες και τελείωσε από τους ξένους, δηλαδή ήταν μια επανάσταση που κανείς δεν κατάλαβε πώς έγινε (και πού πραγματικά στόχευε)».

O δημοσιογράφος ρώτησε: 
Yπήρχε πολιτικός λόγος που μια μερίδα Eλλήνων αρνούνταν την επανάσταση;

«Yπήρχε ισχυρότατος λόγος. O πατριάρχης ήταν ανώτατος αξιωματούχος της Oθωμανικής Aυτοκρατορίας και είχε την απόλυτη ευθύνη για το χριστιανικό βιλαέτι, που περιλάμβανε Eλληνες, Aρμένηδες, Σέρβους, Bουλγάρους. H Oρθοδοξία είχε από την αρχή διεθνικό χαρακτήρα. Kι ακόμα σήμερα, ο πατριάρχης μιλάει στο όνομα όλων των Oρθοδόξων (είναι η κεφαλή τους). Πολιτικό στοιχείο αυτό πολύ σημαντικό. Tο πατριαρχείο τότε, λίγο πριν την επανάσταση, έκανε μια σειρά από σχολεία σε όλες τις παραδουνάβιες περιοχές, (αλλά και) στην Iωνία, στην Iταλία. Περίμενε, με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και με την κατάρρευση της Oθωμανικής Aυτοκρατορίας, να ελευθερωθεί όλος ο Eλληνισμός, όχι μόνο ένα ελλαδικό κομμάτι. H Γαλλική Eπανάσταση μας έκαψε κατά μία άποψη ή (κατά την άλλη άποψη) μας ελευθέρωσε (τουλάχιστον ένα μικρό κομμάτι). Πάντως και ο Pήγας, όταν μιλάει για ελευθερία, δεν αναφέρεται μόνο στους Eλληνες, λέει: Bούλγαροι, Tούρκοι, όλοι. Aυτό το όραμα καταστράφηκε με τον Kοραή».

– Mια τέτοια κουβέντα ίσως να ξαναρχίζει στις μέρες μας.

– «Δεν θα σταματήσει ποτέ αυτή η κουβέντα, απλά στην Eλλάδα την πνίγουμε, γιατί δεν μας συμφέρει. Θέλουμε να είμαστε ένα δυτικό τσογλανοκρατίδιο, ενώ η μοίρα μας και η θέση μας ήταν στην Aνατολή».

– Oι απόψεις σας συμπίπτουν με τα λεγόμενα των «νεορθοδόξων»;

– «Δεν υπάρχουν νεορθόδοξοι, πού τους βρήκατε, αυτά είναι (επιπόλαιη) δημοσιογραφία. O Παπαδιαμάντης δεν ήταν “νεορθόδοξος”, (όμως) ήταν πιστός στον πνεύμα της Aνατολικής Eκκλησίας. Ξέρεις τι σημαίνει 4ος αιώνας; Ξέρεις ποιοί είναι οι Πατέρες της Eκκλησίας; O Πλωτίνος είναι αρχαίος Eλληνας, αλλά ο Mέγας Aθανάσιος, εκατό χρόνια μετά, δεν είναι αρχαίος Eλληνας (επειδή είναι Xριστιανός); Aυτά ρωτούσε ο Παπαδιαμάντης, μα τα θάψανε».

– Aρα πρέπει να αποκατασταθεί η Iστορία;

– «Tι να αποκατασταθεί, αποκατεστημένη είναι. Yπάρχουν τα κείμενα. Kαι αφού υπάρχει κι ο Παπαδιαμάντης, δεν μπορεί να τα πούμε ξεχασμένα. Aπλώς ο Nεοέλληνας, επειδή τον έχουν κάνει ανυποψίαστο (για τα ουσιώδη), δεν θυμάται (τι αντιπροσωπεύει ο Παπαδιαμάντης). Kι όταν δεν ξέρεις το παρελθόν, δεν καταλαβαίνεις και το τι γίνεται (στο παρόν). Aκόμα και ο Πάγκαλος, επειδή προσέχω τι λέει, μίλησε μια μέρα για “ενδιάμεση περιοχή” την ώρα που η Eλλάδα ανήκει πια στην Eυρωπαϊκή Eνωση. Γιατί αυτό είναι το πρόβλημα στο βάθος, (η ενδιάμεση περιοχή), που καμιά Eυρωπαϊκή Kοινότητα δεν δέχεται να το θέσει, ούτε μπορεί να τεθεί πια. Tο πρόβλημα υπάρχει ως πνευματικό ζήτημα, δεν έχει πολιτική χρησιμότητα. Oμως, αν τα σκεφτείς όλα αυτά, θα ανακαλύψεις (τεράστιο υλικό:) μια βιβλιοθήκη, από εδώ (Kάτω Xαλάνδρι) ώς το Xαλάνδρι, την οποία δεν την κοιτάει ποτέ κανείς – για παράδειγμα: τους Πατέρες της Eκκλησίας. Eίναι ελληνικά όλα αυτά».

– Eχουν όμως σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα;

– «Προχθές άκουγα κάποιον που μιλούσε για τους Oλυμπιακούς Aγώνες, για τον λαό που έχει βγάλει τον Περικλή, τον Πλάτωνα, τον Oμηρο, τον Mιλτιάδη. Mετά από αυτούς ανέφερε τον Σολωμό. Kαι σκέφτεσαι (εσύ που τον ακούς): Kαλά, από τον Mέγα Aλέξανδρο, 3ο αιώνα π.X., ίσαμε (τον Σολωμό) τον 18ο αιώνα, δεν υπήρξε τίποτε ανάμεσα; (Aλλά) αυτή ακριβώς είναι η θεωρία του Kοραή, η επίσημη ιδεολογία του νεοελληνικού κρατιδίου. Mετά από τους Aρχαίους, γίνεται ένα πήδημα και φτάνουμε (απευθείας) εδώ (στο νεοελληνικό κρατίδιο). Tο ενδιάμεσο διάστημα είναι ντροπή και σκοτάδι, πρέπει να εξαλειφθεί».

– Aν θυμάστε, και ο Kαστοριάδης έλεγε ότι το Bυζάντιο ήταν Mεσαίωνας.

– «O Kαστοριάδης, επειδή ακριβώς δεν είναι Eλληνας, δεν δέχεται τίποτε από όλα αυτά (τα παραπάνω). Eδώ μιλάμε για μας, που ζούμε σε αυτή τη χώρα και που μιλάμε ελληνικά. O Kαστοριάδης γράφει γαλλικά, μιλάει γαλλικά, και ζει ως Γάλλος. Aυτή ήταν η θεωρία του Nίτσε στη Γερμανία (για την ταύτιση του Bυζαντίου με τον Δυτικό Mεσαίωνα). Eδώ, εμείς, χθες βγάλαμε τη φουστανέλα. Πότε φόρεσαν ευρωπαϊκά ρούχα οι Eλληνες; Oύτε δύο αιώνες πριν, χθεσινά είναι αυτά τα πράγματα».

– H Δύση δηλαδή μόνο μάς έβλαψε; Περνάμε άσχημα τώρα;

– «Tο νεοελληνικό κρατίδιο στήθηκε με βάση ξένα λεφτά. Oι Eυρωπαίοι μας πήραν στα σοβαρά, όταν πήραμε το πρώτο δάνειο από την Aγγλία. Aπό τότε άρχισε το Σίτυ να λέει: Mήπως εκεί μπορούμε να κάνουμε καλές επενδύσεις; Mήπως μπορεί να στηθεί μια Tράπεζα; Eχουμε μια ιστορία δεκαπέντε αιώνων για την οποία ντρεπόμαστε (από τον 5ο αι. ώς τον 20ό). Oφείλεις να την ξέρεις (να την ψάξεις). Eίναι το θέμα της ελληνικής ταυτότητας. Tι είναι όλοι αυτοί (οι άνθρωποι) έξω (στον δρόμο); Aρχαίοι Eλληνες; Aν δεν ξέρεις τους Aρχαίους Eλληνες (τα κείμενα, την Tέχνη τους), αν δεν σε ενδιαφέρει η θρησκεία και το γλωσσικό ζήτημα, πρέπει να αναρωτηθείς: πώς (γίνεται να) μιλάς εσύ ελληνικά; Δεν μπορεί να σου κάνανε μία ένεση (για να σου μεταδώσουν τη γλώσσα)! Aν αρνείσαι να το ξέρεις, σημαίνει ότι φοβάσαι. (Φρόντισε) να μάθεις, γιατί (πώς έγινε) να μιλάς ελληνικά σήμερα».
* * *
Aυτό είναι ένα τμήμα συνέντευξης που δημοσιεύτηκε, το 1997, στο «E» της «Kυριακάτικης Eλευθεροτυπίας». Eλάχιστο δείγμα της παρακαταθήκης του Kωστή Παπαγιώργη. Λόγος άφοβος, καίριος, αφορά την εντιμότητα και αξιοπρέπεια όσων μιλάνε και θα συνεχίσουν να μιλάνε τη γλώσσα της συνέχειας των Eλλήνων. Aν υπήρχαν στη χώρα μας θεσμοί έκφρασης του δημοσίου συμφέροντος, θα του είχαν καταθέσει την ευγνωμοσύνη όλων μας για την προσφορά του. Tουλάχιστον για το κολοσσιαίο μεταφραστικό του έργο, χώρια τις δικές του συγγραφές.

Eυτυχώς που καμιά πολιτική και κοινωνική παρακμή δεν μπορεί να αναχαιτίσει τη ζωτική δυναμική της εύτολμης μαρτυρίας για τα ουσιώδη. Tον Kωστή Παπαγιώργη θα συνοδεύει πάντα τόση ευγνωμοσύνη και αγάπη, που οι απεργαζόμενοι την παρακμή ούτε τη διανοούνται.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ
http://www.kathimerini.gr/
760388/opinion/epikairothta/politikh/mnhmh-kwsth-papagiwrgh


ΣΧΕΤΙΚΑ

1.Κωστής Παπαγιώργης

2.www.protagon.gr -ΚΕΙΜΕΝΑ του Κωστή Παπαγιώργη

3.Κωστής Παπαγιώργης: Ο απείθαρχος δοκιμιογράφος:
[ http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=581330]

Το σώμα, η ψυχή, η τέχνη, η Ιστορία, η φιλοσοφία, η μνήμη, τα μικρά ανθρώπινα πάθη, το βίωμα, η εξομολόγηση, η ερμηνεία, όλος ο κόσμος ενός μοναδικού συγγραφέα που χάθηκε πρόσφατα  
Ο Κωστής Παπαγιώργης (1947-2014) ήταν μοναχική και ταυτόχρονα μοναδική περίπτωση στη λογοτεχνική σκηνή (λέω επίτηδες λογοτεχνική). Ανήκε στο είδος των δοκιμιογράφων, των essayists, δηλαδή των απείθαρχων συγγραφέων, που στοχάζονται, καταπιάνονται και γράφουν, συχνά με τρόπο βιωματικό και εξομολογητικό, για ποικίλα θέματα του σώματος, της ψυχής, της τέχνης, της Ιστορίας, χωρίς να βαραίνει στον λόγο τους το άγχος της εξειδίκευσης (δεν είμαι κατά της εξειδίκευσης). Αρχίζοντας από εκείνο το Περί μέθης (1987), μια εξιστόρηση και βίωση της μέθης, που τόσο αγαπήθηκε, αν και είχε προηγηθεί το Σωκράτης, Ο νομοθέτης που αυτοκτονεί (1978), μια πολιτική ανάγνωση του πλατωνικού έργου, ο Κωστής Παπαγιώργης μάς οδήγησε στον κόσμο της ζήλιας και της ζηλοτυπίας (Ιμερος και κλινοπάλη), της καθημερινής μεταφοράς (Λάδια ξίδια), της μισανθρωπίας και των ανθρωπίνων σχέσεων (Η κόκκινη αλεπού / Οι ξυλοδαρμοί), των νεκρών (Ζώντες και τεθνεώτες), της ανθρώπινης ουσίας (Σιαμαία και ετεροθαλή), των αρνητικών παθών και των ολόψυχων αφοσιώσεων (Μυστικά της συμπάθειας), της αγοραφοβίας (Σύνδρομο αγοραφοβίας), της μνήμης (Περί μνήμης), του ιστορικού και μεταφυσικού γρίφου του μηδενός, μέσα από το έργο του Νίτσε, του Μαλαρμέ και του Χάιντεγκερ (Τρία μουστάκια - Ψιχία μηδενισμού). Συνέθεσε ακόμη δύο πολύ προσωπικά πορτρέτα, του Παπαδιαμάντη (Αλέξανδρος Αδαμαντίου Εμμανουήλ) και του Ντοστογέφσκι, σκιτσάρισε το πρόσωπο του φίλου του συγγραφέα Χρήστου Βακαλόπουλου που χάθηκε πρόωρα (Γεια σου, Ασημάκη) και περιέγραψε τον ομηρικό πολεμιστή και τις αξίες του, που γεννιούνται πάντα μέσα στον κίνδυνο και στον πόλεμο (Η ομηρική μάχη). Το 2002 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Κανέλλος Δεληγιάννης, το πιο επιτυχημένο μιας τριλογίας για τους μηχανισμούς και τις ψυχολογικές καταστάσεις στο 1821. Ακολούθησαν Τα καπάκια: Βαρνακιώτης, Καραϊσκάκης, Ανδρούτσος και Εμμανουήλ Ξάνθος.  
Σε αυτά τα τόσο προσωπικά και εξομολογητικά βιβλία, ακόμη και η αυθαιρεσία της ερμηνείας, ιδιαίτερα στα δοκίμια που στηρίζονται σε πραγματολογικό υλικό, αποβαίνει υπέρ τους, καθώς ο Παπαγιώργης μάς παρέσυρε σε μονοπάτια ανορθόδοξα, μας υποδείκνυε αθέατες λάμπες για να φωτίσουμε τις σκοτεινές γωνίες ή τις υποθέσεις εργασίας.
Για παράδειγμα, στον Κανέλλο Δεληγιάννη ο συγγραφέας, κρατώντας μια στάση άρνησης και συμπάθειας απέναντι στον κοτζαμπάση της Γορτυνίας, στηρίχθηκε στα απομνημονεύματα του προκρίτου για να δείξει πώς μια τουρκόφρων τάξη προκρίτων της Πελοποννήσου γίνεται επαναστατική, μέσα από ποιες φατριαστικές και εμφύλιες διαμάχες και πώς στο τέλος απογοητεύεται βλέποντας τους «ξένους», τους «φερέοικους», τους δευτεροκλασάτους, τους ξεβράκωτους κλέφτες, να αποκτούν την εξουσία στο μικρό ελληνικό κράτος.
Το δράμα του Κανέλλου Δεληγιάννη και όλων των μοραϊτών προκρίτων είναι σπαραξικάρδιο. Αφού προάγεται κοινωνικά, φορώντας τουρκικές γούνες, αφού στέλνει βεκίληδες στην Πόλη και φέρεται σαν τούρκος αγάς, ούτε ενσωματώνεται στην τουρκική κοινωνία ούτε αλλάζει την πίστη του. Ποθεί και αυτός την επανάσταση αλλά υπό έναν όρο: ότι στη θέση του Τούρκου θα έρθει αυτός, γράφει ο Παπαγιώργης.
Ο Κωστής Παπαγιώργης ήταν ένας ακάματος εργάτης της γραφής. Δεκάδες οι μεταφράσεις του, κυρίως δύσκολων κειμένων, που τα μετέφερε στη γλώσσα μας με εκείνη τη δύσκολη απλότητα που χαρακτηρίζει όλα τα κείμενά του. Αθλος. Φυσικά έγραφε ακόμη και τις τελευταίες στιγμές της ζωής του. Το κείμενο «Ο εαυτός», απόσπασμα  μάλλον από το τελευταίο του βιβλίο, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Νέο Πλανόδιον» μοιάζει αυτοβιογραφικό. Το σώμα πεθαίνει αλλά ήδη ως συσκευή έχει δώσει νοήματα. «Η φυσιολογία έχει υπερκεραστεί από την ψυχογνωσία».
Μπακουνάκης Νίκος 

   30/03/2014  

4.www.biblionet.gr - ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ:
Γιος δημοδιδασκάλου. ο Κωστής Παπαγιώργης γεννήθηκε το 1947 στο Νεοχώρι Υπάτης και έζησε στην Παραλία της Κύμης ('51-'60), στο Χαλάνδρι -όπου είναι μόνιμα εγκατεστημένος-, στη Θεσσαλονίκη ('66-'67) και στο Παρίσι ('69-'75). Οι απόπειρές του να σπουδάσει, νομικά στη Θεσσαλονίκη και φιλοσοφία στο Παρίσι, δεν είχαν συνέχεια, παρά ταύτα η παθολογική σχεδόν προσήλωση στην ανάγνωση τον οδήγησε συγκυριακά στην εμπορία βιβλίων· κατόπιν, με την επάνοδο στην Αθήνα, στη μετάφραση φιλοσοφικών έργων για βιοποριστικούς καθαρά λόγους και, όψιμα, στη συγγραφή εξομολογητικών εν πολλοίς δοκιμίων. Έγραψε για τη μέθη, τη ζηλοτυπία, τη μισανθρωπία, τους νεκρούς, τη μνησικακία, τη φιλία και τον πόλεμο.


Τίτλοι στη βάση Βιβλιονέτ
(2008)Περί μέθης, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2008)Περί μνήμης, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2006)Κέντρο δηλητηριάσεων, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2006)Τρία μουστάκια, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2005)Εμμανουήλ Ξάνθος, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2004)Τα γελαστά ζώα, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2003)Τα καπάκια, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2002)Κανέλλος Δεληγιάννης, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2000)Ο Χέγκελ και η γερμανική επανάσταση, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1998)Η κόκκινη αλεπού. Οι ξυλοδαρμοί, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1998)Σύνδρομο αγοραφοβίας, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1997)Αλέξανδρος Αδαμαντίου Εμμανουήλ, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1996)Ίμερος και κλινοπάλη, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1996)Λάδια ξίδια, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1995)Ζώντες και τεθνεώτες, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1995)Σωκράτης, ο νομοθέτης που αυτοκτονεί, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1994)Γεια σου, Ασημάκη, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1994)Μυστικά της συμπάθειας, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1993)Η ομηρική μάχη, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1990)Ντοστογιέφσκι, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1990)Σιαμαία και ετεροθαλή, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1988)Ο νομοθέτης που αυτοκτονεί, Εξάντας

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα

(2007)Αχιλλέας Χρηστίδης: Προσωπογραφίες, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2003)Νίκος Παναγιωτόπουλος, Αιγόκερως
(2000)Χρήστος Βακαλόπουλος, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
(1998)Santé, Ύψιλον
(1991)Τρία πορτρέτα, Εκδόσεις Καστανιώτη


Μεταφράσεις
(2010)Cioran, Emile Michel, 1911-1995, Στοχασμοί, Εξάντας
(2009)Derrida, Jacques, 1930-2004, Τρέλα και φιλοσοφία, Ολκός
(2008)Lyotard, Jean - Francois, Η μεταμοντέρνα κατάσταση, Γνώση
(2008)Foucault, Michel, 1926-1984, Οι λέξεις και τα πράγματα, Γνώση
(2008)Pascal, Blaise, Σκέψεις, Εκδόσεις Καστανιώτη [μετάφραση, επιμέλεια σειράς]
(2008)Συλλογικό έργο, Συζητήσεις με φιλοσόφους, Μελάνι
(2007)Kierkegaard, Sören, 1813-1855, Ασθένεια προς θάνατον, Εκδόσεις Καστανιώτη [μετάφραση, επιμέλεια σειράς]
(2007)Lévinas, Emmanuel, Ηθική και άπειρο, Ίνδικτος
(2007)Sartre, Jean - Paul, 1905-1980, Το Είναι και το Μηδέν, Εκδόσεις Παπαζήση
(2006)Συλλογικό έργο, Η φιλοσοφία, Γνώση
(2006)Συλλογικό έργο, Η φιλοσοφία, Γνώση
(2006)Montesquieu, Charles-Louis de Secondat, Baron de- , 1689-1755, Το πνεύμα των νόμων, Γνώση
(2005)Starobinski, Jean, 1920-, Ζαν - Ζακ Ρουσώ. Η διαφάνεια και το εμπόδιο, Ελληνικά Γράμματα
(2005)Bergson, Henri, 1859-1941, Η δημιουργική εξέλιξη, Πόλις
(2005)Cioran, Emile Michel, 1911-1995, Ο Σιοράν μιλάει για τον Σιοράν, Printa
(2004)Derrida, Jacques, 1930-2004, Μαρξ και υιοί, Εκκρεμές
(2004)Canto - Sperber, Monique, Σοσιαλισμός και Φιλελευθερισμός, Πόλις
(2003)Derrida, Jacques, 1930-2004, Η γραφή και η διαφορά, Εκδόσεις Καστανιώτη [μετάφραση, επιμέλεια σειράς]
(2003)Scheler, Max, 1874-1928, Θάνατος και μετά θάνατον ζωή, Εκδόσεις Καστανιώτη [μετάφραση, επιμέλεια σειράς]
(2003)Jünger, Ernst, Ναρκωτικά και μέθη, Ίνδικτος
(2003)Glucksmann, André, Ο Ντοστογιέβσκη στο Μανχάταν, Εκδόσεις Γκοβόστη
(2003)Scheler, Max, 1874-1928, Φύση και μορφές της συμπάθειας, Εκδόσεις Καστανιώτη [μετάφραση, επιμέλεια σειράς]
(2002)Jullien, François, 1951-, Από την Ελλάδα στην Κίνα, Εξάντας
(2002)Scheler, Max, 1874-1928, Ο μνησίκακος άνθρωπος, Ίνδικτος
(2001)Besnier, Jean - Michel, Ιστορία της νεωτερικής και σύγχρονης φιλοσοφίας, Εκδόσεις Καστανιώτη [μετάφραση, επιμέλεια σειράς]
(2001)Bataille, Georges, 1897-1962, Ο ερωτισμός, Ίνδικτος
(2000)Comte, Auguste, Έκκληση στους συντηρητικούς, Εκδόσεις Καστανιώτη [μετάφραση, επιμέλεια σειράς]
(2000)Pascal, Blaise, Σκέψεις, Εκδόσεις Καστανιώτη [μετάφραση, επιμέλεια σειράς]
(1999)Kierkegaard, Sören, 1813-1855, Ασθένεια προς θάνατον, Εκδόσεις Καστανιώτη [μετάφραση, επιμέλεια σειράς]
(1999)Arnauld, Antoine, Γενική και λελογισμένη γραμματική του Πόρ-Ρουαγιάλ, Εκδόσεις Καστανιώτη [μετάφραση, επιμέλεια σειράς]
(1998)Rousseau, Jean - Jacques, 1712-1778, Δοκίμιο περί καταγωγής των γλωσσών, Εκδόσεις Καστανιώτη [μετάφραση, επιμέλεια σειράς]
(1998)Ricoeur, Paul, 1913-2005, Η ζωντανή μεταφορά, Κριτική
(1998)Deleuze, Gilles, 1925-1995, Κάφκα, Εκδόσεις Καστανιώτη [μετάφραση, επιμέλεια σειράς]
(1998)Bergson, Henri, 1859-1941, Τα άμεσα δεδομένα της συνείδησης, Εκδόσεις Καστανιώτη [μετάφραση, επιμέλεια σειράς]
(1998)Kierkegaard, Sören, 1813-1855, Φιλοσοφικά ψιχία ή κνήσματα και περιτμήματα, Εκδόσεις Καστανιώτη [μετάφραση, επιμέλεια σειράς]
(1997)Bachelard, Gaston, 1884-1962, Η εποπτεία της στιγμής, Εκδόσεις Καστανιώτη [μετάφραση, επιμέλεια σειράς]
(1997)Senellart, Michel, Η τέχνη του κυβερνάν, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1997)Derrida, Jacques, 1930-2004, Η φωνή και το φαινόμενο, Ολκός
(1997)Κουλμάσης, Πέτρος, Οι πολίτες του κόσμου, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1996)Lévinas, Emmanuel, Από την ύπαρξη στο υπάρχον, Ίνδικτος
(1996)Derrida, Jacques, 1930-2004, Η έννοια του αρχείου, Εκκρεμές
(1995)Derrida, Jacques, 1930-2004, Φαντάσματα του Μαρξ, Εκκρεμές
(1994)Montesquieu, Charles-Louis de Secondat, Baron de- , 1689-1755, Το πνεύμα των νόμων, Γνώση
(1994)Montesquieu, Charles-Louis de Secondat, Baron de- , 1689-1755, Το πνεύμα των νόμων, Γνώση
(1993)Girard, René, 1923-, Σαίξπηρ, Εξάντας
(1991)Girard, René, 1923-, Το εξιλαστήριο θύμα, Εξάντας
(1990)Η φιλοσοφία, Γνώση
(1990)Η φιλοσοφία, Γνώση
(1990)Η φιλοσοφία, Γνώση
(1990)Derrida, Jacques, 1930-2004, Περί γραμματολογίας, Γνώση
(1989)Η φιλοσοφία, Γνώση
(1989)Lévinas, Emmanuel, Ολότητα και άπειρο, Εξάντας
(1987)Régnier, Marcel, Encyclopédie de la Pléiade. Ιστορία της φιλοσοφίας, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
(1987)Cioran, Emile Michel, 1911-1995, Εγκόλπιο ανασκολοπισμού, Εξάντας
(1987)Foucault, Michel, 1926-1984, Η αρχαιολογία της γνώσης, Εξάντας
(1986)Goldmann, Lucien, 1913-1970, Διαλεκτικές έρευνες, Γνώση
(1980)Bataille, Georges, 1897-1962, Ηλιακός πρωκτός, Νεφέλη
(1978)Vincent, Jean - Marie, Η σχολή της Φρανκφούρτης και η κριτική θεωρία, Επίκουρος
Sartre, Jean - Paul, 1905-1980, Το Είναι και το Μηδέν, Εκδόσεις Παπαζήση


Λοιποί τίτλοι
(2004)Berkeley, George, 1685-1753, Δοκίμιο για μια νέα θεωρία της όρασης, Εκδόσεις Καστανιώτη [επιμέλεια σειράς]
(2003)Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, 1851-1911, Διηγήματα, Ίνδικτος [επιμέλεια]
(2003)Rossét, Clément, Η αρχή της ωμότητας, Εκδόσεις Καστανιώτη [επιμέλεια σειράς]
(2001)Coudillac, Δοκίμιο περί της καταγωγής των ανθρωπίνων γνώσεων, Εκδόσεις Καστανιώτη [επιμέλεια σειράς]
(2000)Berdiaeff, Nicolas, Ο χριστιανισμός και η πάλη των τάξεων, Εκδόσεις Καστανιώτη [επιμέλεια σειράς]
(1999)De Maistre, Joseph, Κατά της γαλλικής επαναστάσεως, Εκδόσεις Καστανιώτη [επιμέλεια σειράς]
(1998)Malebranche, Nicolas, Διάλογος χριστιανού και κινέζου φιλοσόφου, Εκδόσεις Καστανιώτη [επιμέλεια σειράς]
(1998)Dostojevskij, Fedor Michajlovic, 1821-1881, Χειμερινές σημειώσεις πάνω σε καλοκαιρινές εντυπώσεις, Εκδόσεις Καστανιώτη [επιμέλεια σειράς]
(1995)Balzac, Honoré de, 1799-1850, Σημειωματάριο της ανθρώπινης κωμωδίας, Μπάστας [ανθολόγηση]
(1987)Ράμφος, Στέλιος, Νόστος, Ροές [επιμέλεια σειράς]

Κριτικογραφία

Θάνατος στην Αργεντινή της κρίσης [Caryl FéreyΜαπούτσε], "Lifo", τχ. 362, 14.11.2014

To αριστούργημα του Τανιζάκι που κυκλοφορεί ξανά, και σύγχρονη ρωσική λογοτεχνία, "Lifo", τχ. 371, 30.1.2014

Η πλαστή πραγματικότητα του Γιάννη Αστερή, "Lifo", τχ. 370, 23.1.2014

O Στέλιος Ράμφος για την «Πολιτεία» [Στέλιος ΡάμφοςΚαλλίπολις ψυχή], "Lifo", τχ. 369, 16.1.2014

Γυναίκες ταπεινωμένες [Κατερίνα ΜάτσαΤαπείνωση και ντροπή], "Lifo", τχ. 368, 9.1.2014

Η μικρή φόρμα στο προσκήνιο, "Lifo", τχ. 367, 19.12.2013

Είμαι τα κρεβάτια που έχω κάνει [Φίλιπ ΡοθΤο θέατρο του Σάμπαθ], "Lifo", τχ. 365, 5.12.2013

Η αυτοβιογραφία της Άλκης Ζέη, "Lifo", τχ. 364, 28.11.2013

Διονύσιος Σολωμός και Τζων Στάινμπεκ, "Lifo", τχ. 364, 28.11.2013

Σκέψεις και έργα υποψήφιων επαναστατών [Nικολάι ΤσερνιτσέφσκιΤι να κάνουμε;], "Lifo", τχ. 363, 21.11.2013

Η κατά Σπινόζα τέχνη της ευτυχίας [Τομάς ΜπαλταζάρΟ Σπινόζα και η τέχνη της ευτυχίας], "Lifo", τχ. 361, 7.11.2013

Η αυτοβιογραφία της Άλκης Ζέη [Άλκη ΖέηΜε μολύβι φάμπερ νούμερο δύο], "Lifo", τχ. 360, 31.10.2013

Η βάναυση ειρήνη [Μαρκ ΜαζάουερΣκοτεινή ήπειρος], "Επενδυτής", 25.10.2013

Εugeniο Μοntale & Νίκος Αλιφέρης: 2 ποιητές, "Lifo", τχ. 359, 24.10.2013

Μισέλ Φουκώ, ο ωραίος κίνδυνος [Michel FoucaultΟ ωραίος κίνδυνος], "Επενδυτής", 19.10.2013

Εικόνες από το νέο Ισραήλ [Άμος ΟζΕικόνες από τη ζωή στο χωριό], "Lifo", τχ. 358, 17.10.2013

Ζακλίν ντε Ρομιγύ, τι πιστεύω [Jacqueline de RomillyΤι πιστεύω], "Επενδυτής", 12.10.2013

Για τη μνήμη και τη λήθη [Éric FottorinoΚόρσακοφ], "Lifo", τχ. 357, 10.10.2013

Επικίνδυνα συναισθήματα [Stefan ZweigΕπικίνδυνος οίκτος], "Lifo", τχ. 356, 3.10.2013

Η ιδιάζουσα περίπτωση του Γιόζεφ Ροτ [Joseph RothΙώβ], "Lifo", τχ. 355, 26.9.2013

Το χρονικό της εθνικής τραγωδίας [Γιάννης ΓεράσηςΤο χρονικό της εθνικής τραγωδίας], "Επενδυτής", 21.9.2013

Το πνεύμα δεν πολεμά, αλλά χαρίζεται [Αλμπέρ ΚαμύΟ επαναστατημένος άνθρωπος], "Lifo", τχ. 354, 19.9.2013

Λούντβιχ Βιτγκενστάιν, φιλοσοφικά παραλειπόμενα [Ludwig WittgensteinΠολιτισμός και αξίες], "Επενδυτής", 14.9.2013

Η ποιητική του Στάικου [Ανδρέας ΣτάικοςΒηθσαβέ], "Lifo", τχ. 353, 12.9.2013

Minima memorialia [Άγγελος ΕλεφάντηςMinima memorialia], "Επενδυτής", 7.9.2013

Τα σχέδια του Αλέξη Κυριτσόπουλου και ένα κείμενο του Μπάμπη Βλάχου για τη Χρυσή Αυγή, "Lifo", τχ. 352, 5.9.2013

Το εμφυλιακό παρελθόν της χώρας (κατά Νίκο Μαραντζίδη), "Επενδυτής", 31.8.2013

Η καθαρή σκέψη της καθημερινότητας [Ρολφ ΝτομπέλλιΗ τέχνη της καθαρής σκέψης], "Επενδυτής", 17.8.2013

Το πρόβλημά μας είναι πολιτικό, όχι οικονομικό [Χρήστος ΓιανναράςΤο πρόβλημά μας είναι πολιτικό, όχι οικονομικό], "Επενδυτής", 27.7.2013

Αυτοί δεν είναι σαν εμάς [Αυτοί δεν είναι σαν εμάς], "Επενδυτής", 20.7.2013

Η σπασμένη τζαμαρία [Φρεντερίκ ΜπαστιάΗ σπασμένη τζαμαρία], "Επενδυτής", 13.7.2013

Το πλήρωμα του χρόνου [Αντώνης ΖέρβαςΜερησαήρ, μερησαήρ...], "Lifo", τχ. 348, 11.7.2013

Οι δικοί μας άνθρωποι [Εντοάρντο ΝέζιΟι δικοί μου άνθρωποι], "Επενδυτής", 6.7.2013

Εξομολογήσεις γυναικών [Γεωργία Σ. ΣκοπούληΑυτές που γίναν ένα με τη γη], "Lifo", τχ. 347, 4.7.2013

Η Ελλάδα στην κρίση [Τάσος ΓιαννίτσηςΗ Ελλάδα στην κρίση], "Επενδυτής", 29.6.2013

Ο Ασουλίν για τον Ιώβ [Pierre AssoulineΟι βίοι του Ιώβ], "Lifo", τχ. 346, 27.6.2013

Τοστ ζαμπόν, τα παιδικά χρόνια του Τσαρλς Μπουκόφσκι [Τσαρλς ΜπουκόβσκιΤοστ ζαμπόν], "Επενδυτής", 21.6.2013

Ο Καβάφης του Κουτσουρέλη [Κώστας ΚουτσουρέληςΚ. Π. Καβάφης], "Lifo", τχ. 345, 20.6.2013

Στ' απόσκια της ιστορίας [Γεωργία Σ. ΣκοπούληΣτ' απόσκια της ιστορίας], "Επενδυτής", 15.6.2013

Η άσωτος θυγατέρα [Ρεμπέκα ΜίλερΠροσωπική ταχύτητα], "Lifo", τχ. 344, 13.6.2013

Ο επιζήσας και ο εξόριστος [Stéphane HesselΟ επιζήσας και ο εξόριστος], "Επενδυτής", 8.6.2013

Μια νουβέλα για την εφηβεία και τα νέα διηγήματα του Τάσου Γουδέλη, "Lifo", τχ. 343, 6.6.2013

Ρομά - Πρόσωπα πίσω από τα στερεότυπα [Ρομά], "Επενδυτής", 1.6.2013

Γράμματα από το μέτωπο του Εμφυλίου [Κώστας ΣτοφόροςΤου νεκρού αδερφού], "Lifo", τχ. 342, 30.5.2013

Κάρολος Τσίζεκ και Ζαν Ματέρν, "Lifo", τχ. 341, 23.5.2013

Ενάντια στη διαφθορά και στη μαφία [Ρομπέρτο ΣαβιάνοΟ αγώνας συνεχίζεται], "Επενδυτής", 18.5.2013

Το ημερολόγιο του Θανάση Βαλτινού [Θανάσης ΒαλτινόςΗμερολόγιο 1836-2011], "Lifo", τχ. 340, 16.5.2013

Να καταργήσουμε τα πολιτικά κόμματα; [Ντάνυ Κον - ΜπεντίτΝα καταργήσουμε τα πολιτικά κόμματα;], "Επενδυτής", 11.5.2013

Ο βαθύς κόσμος του Γιώργου Μπρουνιά [Γιώργος ΜπρουνιάςΧνάρια λαφριά], "Lifo", τχ. 339, 9.5.2013

Εγκώμιο για τον έρωτα [Alain BadiouΕγκώμιο για τον έρωτα], "Επενδυτής", 3.5.2013