Μέρες φρενοκομείου: Εξήντα μέρες λουκέτο στο real estate

(...)
Κύριοι, κάντε, επιτέλους, την δουλειά σας. Σταματήστε να βλέπετε παντού γύρω σας φαντάσματα. Το μοναδικό φάντασμα που υπάρχει βρίσκεται στα υπουργεία σας. Είναι οι ίδιες οι σκέψεις σας για το πως θα ψάξετε κάτω από τα μαξιλάρια των ανθρώπων. Έχει στοιχειώσει η υπηρεσία με τις εμμονές σας και στο τέλος έχουμε αποτέλεσμα σαν κι αυτό: Να νεκρώνει για εξήντα μέρες η αγορά ακινήτων. Κάντε, επιτέλους, την δουλειά σας. Κάντε την, αλλιώς παραιτηθείτε ...
(...)

 
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ

Όποιος σπεύδει να πωλήσει το ακίνητό του για να γλιτώσει τα ευρώ του από τα ανελέητο κυνηγητό του Χάρη Θεοχάρη, τον περιμένει ο φόρος εξόδου ή αλλιώς, στην γλώσσα των γραφειοκρατών, φόρος υπεραξίας. Έτσι, για να θυμούνται όλοι πόσο αφελείς υπήρξαν και δεν επένδυσαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Έστω, λοιπόν, κι αποφασίζουν να πληρώσουν κι αυτό τον φόρο και να ρίξουν και πέντε φάσκελα. Δεν μπορούν! Σωστά διαβάζετε. Εδώ και δύο μήνες δεν μπορείτε ούτε να αγοράσετε ούτε να πουλήσετε ακίνητο.

Εδώ και δύο μήνες δεν γίνονται συμβόλαια. Οι συμβολαιογράφοι έχουν κατεβάσει τα στυλό και το δημόσιο δεν εισπράττει φόρους από τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Όχι! Δεν απεργούν οι συμβολαιογράφοι. Δεν χάλασε το Taxis. "Απλά" η κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί με μία πρωτοφανή προχειρότητα και να έχει την ίδια ώρα την... "τύχη" να βρίσκεται στην θέση του γενικού γραμματέα εσόδων ένας άνθρωπος - κλειδί, ο Χάρης Θεοχάρης.
  
Ο κύριος γενικός, ο κ.  Θεοχάρης δεν έχει ακόμη στείλει την εγκύκλιο στις εφορίες για τον τρόπο εφαρμογής του φόρου υπεραξίας. Κι αυτό διότι χρειάζεται πρώτα νομοθετική ρύθμιση για το πως θα υπολογίζεται η τιμή κτήσης των ακινήτων. Κι έτσι "απλά" έπαψε να λειτουργεί μία ολόκληρη αγορά, η αγορά του real estate,  για δύο μήνες. Σαν να μπαίνει λουκέτο στο Χρηματιστήριο Αθηνών για εξήντα μέρες. Γιατί όλα αυτά;  Επειδή η κυβέρνηση ψήφισε έναν λάθος νόμο στο πόδι και δεν κάνουν στο μεταξύ τις απαραίτητες ενέργειες για να διορθώσουν τα λάθη τους.

Μιλάμε για μία απίστευτη ιστορία. Εντάξει!  Ο κ. Θεοχάρης δεν νομοθετεί. Νομοθετεί η κυβέρνηση και η κυβέρνηση στα φορολογικά τα έχει κάνει κυριολεκτικά μπάχαλο. Κι αυτή την φορά το μπάχαλο είναι για βραβείο Γκίνες. Εφαρμόζουν έναν νόμο και δύο μήνες μετά ψάχνουν να βρουν τι ακριβώς ήθελε να πει ο ποιητής στις διατάξεις του νόμου. Απίστευτη προχειρότητα σε μία απίστευτη χώρα. 

Είπαμε ότι ο κ. Θεοχάρης δεν νομοθετεί και είναι αλήθεια ότι ο ίδιος  αρέσκεται για οποιαδήποτε δυσλειτουργία να πετάει το μπαλάκι στο υπουργείο Οικονομίας.  Θα μπορούσε, όμως, να ψάξει και να βρει έναν τρόπο για να λειτουργήσει η αγορά.  Το πως το γνωρίζει αυτός, ο οποίος και πληρώνει ένα σωρό συμβούλους. Θα μπορούσαν να βρουν μια προσωρινή λύση. Δεν είναι δική του η κύρια ευθύνη. Να μην είμαστε άδικοι. Αυτή την φορά φταίει σε ένα μικρό ποσοστό. Αλλά δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι δεν μπορούσε να κάνει κάτι. Εκτός κι αν βρίσκεται σε πόλεμο με το υπουργείο και ήθελε να τους εκθέσει. 

Η κύρια ευθύνη βαραίνει τον κ. Μαυραγάνη.  Δεν μπορεί να νεκρώνει η αγορά ακινήτων επειδή οι σύμβουλοι του υπουργείου δεν έκαναν την δουλειά τους. Κάποιος τους προσέλαβε. Κάποιος τους ανέθεσε την δουλειά. Κι αυτός ο κάποιος είναι ο κ. Μαυραγάνης. Διαβάστε κύριε υπουργέ για ένα περιστατικό που συνέβη αυτή την εβδομάδα. Για να γνωρίζετε ποιές είναι οι επιπτώσεις των πράξεών σας: 

Δεκέμβριο μήνα ένας ξένος επενδυτής έδωσε προκαταβολή για να αγοράσει ένα κτίριο στην Πάρο. Αρχικά του είπαν ότι το συμβόλαιο θα γινότανε στις 15 Ιανουαρίου, έπειτα στο τέλος του μηνός και τώρα του λένε ότι δεν μπορούν να δεσμευτούν για τον χρόνο. Πανικοβλήθηκε και δικαιολογημένα. Γιατί να μην πιστέψει ότι έχει ήδη πέσει θύμα απάτης; Πιο εύκολο είναι αυτό από το να πιστέψει ότι δεν λειτουργεί η αγορά του real estate εδώ δύο ολόκληρους μήνες. 

Μέσα στον πανικό του ο άνθρωπος τηλεφώνησε σε γνωστό του στην Ελλάδα: "βοήθεια Κώστα, πωλητής και συμβολαιογράφος πάνε να μου φάνε την προκαταβολή".  Είδε κι έπαθε ο Κώστας να τον πείσει για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Ακόμη κι όταν έκλεισε το τηλέφωνο ο επενδυτής είχε απορίες, αφού του φαινότανε αδιανόητο να συμβαίνουν αυτά σε μία χώρα της ευρωζώνης. 

Κύριοι, κάντε, επιτέλους, την δουλειά σας. Σταματήστε να βλέπετε παντού γύρω  σας φαντάσματα. Το μοναδικό φάντασμα που υπάρχει βρίσκεται στα υπουργεία σας. Είναι οι ίδιες οι σκέψεις σας για το πως θα ψάξετε κάτω από τα μαξιλάρια των ανθρώπων. Έχει στοιχειώσει η υπηρεσία με τις εμμονές σας και στο τέλος έχουμε αποτέλεσμα σαν κι αυτό: Να νεκρώνει για εξήντα μέρες η αγορά ακινήτων. Κάντε, επιτέλους, την δουλειά σας. Κάντε την, αλλιώς παραιτηθείτε ... 

Θανάσης Μαυρίδης

ΥΓ: Ακόμη και νομοθετική ρύθμιση να έχουμε αυτή την εβδομάδα η εγκύκλιος θα φτάσει στις εφορίες σε έναν μήνα. Είναι απαραίτητο να βρουν μία προσωρινή λύση. Οι εξήντα μέρες είναι ήδη ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και θα γίνουν οπωσδήποτε ενενήντα...

4/3/2014
http://www.capital.gr/
gmessages/showTopic.asp?id=4245653&pg=6&orderdir=desc