Από τα «Ζάππεια» στο «Σχέδιο (18)21»

Σκίτσο Κ.ΚΟΥΦΟΓΙΩΡΓΟΥ
Το Βήμα έφερε στη δημοσιότητα το Σχέδιο Ελλάδα 2021 που για πρώτη φορά παρουσίασε χθες στο Euro Working Group ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου, ένας ιδιαίτερα σοβαρός επιστήμονας και άνθρωπος με γνήσια αγωνία για αυτό τον τόπο, ενώ αναλυτική παρουσίαση του Σχεδίου αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Ουδείς λογικός άνθρωπος αμφισβητεί ότι τόσο το ίδιο το εν λόγω Σχέδιο για την Ελλάδα του μέλλοντος, όσο και οι άνθρωποι που το εκπόνησαν, πολιτικοί και τεχνοκράτες, έχουν στραμμένες όλες τους τις προσπάθειες προς το καλύτερο για τη χώρα και ότι σε αυτό αποσκοπούν, αυτό προσπαθούν να πετύχουν, με όλες τους τις δυνάμεις.
Ομως, δυστυχώς, αγνοούν μία θεμελιακή πραγματικότητα: ότι εδώ που έχουμε φτάσει, δεν περνάει πια τίποτα από το χέρι τους. Δεν μπορούν να κάνουν εκείνο που θέλουν να κάνουν για την Ελλάδα. Και αυτό είναι το μέγα πρόβλημα της χώρας, το οποίο είναι πλέον άλυτο, όσο συνεχίζεται η τυφλή υπαγωγή στη γερμανική πολιτική.
Αν διαβάσει κανείς απλώς και μόνο τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις του Σχεδίου, θα δει αμέσως  ότι για να εφαρμοστούν πρέπει να ανατραπεί ριζικά η επιβληθείσα από το Βερολίνο πολιτική, την οποία η κυβέρνηση πιστά και χωρίς αμφισβητήσεις ακολουθεί.
Ολες οι πρόνοιες του Σχεδίου προϋποθέτουν την πλήρη κατεδάφιση της πολιτικής, ιδίως της φορολογικής, που η κυβέρνηση ασκεί, με τις εντολές του Βερολίνου.
Κάτι τέτοιο, ασφαλώς και δεν πρόκειται να γίνει. Ούτε καν πρόκειται να συζητηθεί σοβαρά και οι ενδιαφερόμενοι στην κυβέρνηση το γνωρίζουν – άλλωστε οι Γερμανοί δεν το κρύβουν. Κι αυτό παρά τις ιαχές περί “νίκης” λόγω πλεονάσματος, οι οποίες θα τελειώσουν σύντομα, συγκεκριμένα μετά τις ευρωεκλογές, καθώς αποτελούν ουσιαστικά μια “πολιτική ανάσα” που έδωσε το Βερολίνο στην Αθήνα για να μην υπάρξουν παρατράγουδα που θα ενοχλούσαν τους Γερμανούς μέχρι τη διεξαγωγή τους.
Το Σχέδιο 2021 είναι γράμμα κενό, όπως το ίδιο ακριβώς ήταν και τα Ζάππεια 1,2,3,4...
Δυστυχώς, από αυτά χορτάσαμε. Και ξέρουμε πλέον καλά ότι δεν έχουν καμία αξία.
Αν θέλει η κυβέρνηση, ας σκεφτεί πως αντί για το Σχέδιο 2012 εκπονήσει ένα Σχέδιο... 1821, μπας και πάρει επιτέλους η Ελλάδα τη μοίρα της στα χέρια της, γιατί αλλιώς σωτηρία δεν βλέπει.
Γιατί όσα λάθη κι αν έχει κάνει αυτός ο τόπος στο παρελθόν, και είναι πάρα πολλά και μεγάλα, το μεγαλύτερο απ όλα ήταν  αυτό των τεσσάρων τελευταίων ετών: το να βλέπει τους Γερμανούς ως “σωτήρες” (έτσι τους έλεγαν τα δύο πρώτα χρόνια αν θυμάστε...) αντί ως καταστροφείς...
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΛΟΥΧΟΣ



Σκίτσο του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ