Λουκάς Χαψής!




«Ναοί στο σχήμα του ουρανού...»

Αρχαίοι χώροι κάτω από τον έναστρο ουρανό της Ελλάδας

(...)
Με τους «Ναούς στο σχήμα του ουρανού…»εκπληρώνεται το όραμα του φωτογράφου να ερμηνεύσει με το ξεχωριστό του ύφος και άποψη τα αρχαιοελληνικά μνημεία, έχοντας ως συνδετικό ιστό τον έναστρο ουρανό και το φωτισμό με την τεχνική light paint την οποία ανάγει σε ιδιαίτερη τέχνη ανάδειξης της υφής και της επιφάνειας κάθε περιλαμβανόμενου αρχιτεκτονικού στοιχείου.
Η έκθεση αυτή ήλθε ως φυσική συνέχεια της έκθεσης «Παρατηρητές του χρόνου» (2011) και από τη μακρινή Νήσο του Πάσχα το θέμα μεταφέρθηκε στην αρχαία Ελλάδα, λίκνο της παγκόσμιας τέχνης και σκέψης, και μάλιστα σε μερικά από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της εποχής εκείνης.
(...)

































 «Παρατηρητές του Χρόνου»







 







ΣΧΕΤΙΚΑ






Λουκάς Χαψής

(...)
 Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την αστροφωτογραφία το 1995, έπειτα από ένα ταξίδι στην Ταϊλάνδη. Εκεί είδα για πρώτη φορά στη ζωή μου μια έκλειψη ηλίου. Ήταν κάτι ανεπανάλητο –ένα απρόσμενο «ξύπνημα» μέσα μου. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αγόρασα τα πρώτα μου βιβλία αστρονομίας και λίγο αργότερα ένα τηλεσκόπιο. Τα βράδια αναζητούσα αστερισμούς, «ταξίδευα» σε μικρές γωνιές του γαλαξία, χαρτογραφούσα τον απέραντο ουρανό… Με τα χρόνια θέλησα να αντικρίσω ξανά μια έκλειψη ηλίου. Τα κατάφερα εφτά φορές συνολικά: Το 1998 έφτασα ως την Αρούμπα, στην Καραϊβική –ήταν μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Το 1999 πήγα στη Ρουμανία, το 2001, μετά κόπων και βασάνων, «κατηφόρισα» ως τη Ζάμπια, στην Αφρική, το 2006 απόλαυσα το φαινόμενο στο ακριτικό Καστελόριζο, το 2010 στο Νησί του Πάσχα, δίπλα στα πελώρια αγάλματα «Μουάι» και το 2012 στην Αυστραλία. Κάθε φορά ήταν ξεχωριστή, πολύτιμη. Με έκανε να καταλάβω ότι ο ουρανός ανήκει σε όλους χωρίς να ανήκει σε κανέναν…
(...)
 Η αστροφωτογραφία είναι ένα απαιτητικό είδος. Για να ανταπεξέλθει κάποιος πρέπει να διαθέτει τόσο εξιδεικευμένες γνώσεις φωτογραφίας όσο και αστρονομίας. Ειδάλλως, δίχως την απαραίτητη μελέτη δεν πρόκειται να σου αποκαλυφθούν τα μυστικά του ουρανού –εκεί ψηλά δεσπόζει η μαγεία του σύμπαντος, η οποία περιμένει υπομονετικά το πνεύμα μας να γίνει πιο οξυδερκές για να την αντιληφθούμε εις βάθος. Αρκεί, βέβαια, να έχουμε θέληση και υπομονή. Ως αστροφωτογράφος έχει χρειαστεί να περιμένω έως και έξι ή εφτά ώρες για μια φωτογραφία, προσπαθώντας να καταγράψω τις αστρικές τροχιές. Αξίζει, όμως, αυτή η αναμονή. Γιατί τίποτα δεν είναι σπατάλη χρόνου όταν απολαμβάνεις αυτό που κάνεις.
(...)





Η έκθεση φωτογραφίας «Ναοί στο σχήμα του ουρανού...» του Λουκά Χαψή άνοιξε τις πύλες του ουράνιου θόλου της αρχαιότητας την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013 στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου σε μια μοναδική διαδρομή φωτισμένη από αστρικές ανταύγειες πάνω στα αρχετυπικά μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας. Aστρικές τροχιές, αστερισμοί, νεφελώματα και ο Γαλαξίας με το λεπτό, μυστηριακό φως τους διασχίζουν το νυκτερινό ουρανό και πλαισιώνουν την αρχαία μας κληρονομιά. Από την Ολυμπία ως τη Δήλο και από το Δίον ως την Κνωσό, ο φωτογράφος Λουκάς Χαψής μας παρασύρει σε μια ονειρική όσο και πρωτότυπη επίσκεψη σε 14 σημαντικές τοποθεσίες όπου πάλαι ποτέ έλαμψε ο ελληνικός πολιτισμός. Στο βίντεο αυτό, με μοντάζ του Παναγιώτη Σιμόπουλου, παρουσιάζονται οι αρχαιολογικοί τόποι στη διάρκεια της δύσης ή της ανατολής του Ήλιου, με υπόκρουση την μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου από το έργο του «Μυθωδία», αν και το κύριο ενδιαφέρον του προγράμματος της φωτογράφησης ήταν η αποτύπωση των αρχαιολογικών αυτών χώρων στη διάρκεια της νύχτας για τις ανάγκες της παράστασης του Ευγενιδείου Πλανηταρίου με τίτλο «Ο Ουρανός των Αρχαίων». Με τους «Ναούς στο σχήμα του ουρανού...» εκπληρώθηκε το όραμα του φωτογράφου να ερμηνεύσει με το ξεχωριστό ατομικό του ύφος και άποψη τα αρχαιοελληνικά μνημεία έχοντας ως συνδετικό ιστό τον έναστρο ουρανό και το φωτισμό με την τεχνική light paint την οποία ανάγει σε ιδιαίτερη τέχνη ανάδειξης της υφής και της επιφάνειας κάθε περιλαμβανόμενου αρχιτεκτονικού στοιχείου. Η φωτογραφική έκθεση του Χαψή αποτελεί μέρος των διαφόρων δραστηριοτήτων που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ευγενίδου για να γιορτάσει τα 10 χρόνια λειτουργίας του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου. Την ημέρα των εγκαινίων στο θόλο του Πλανηταρίου προβλήθηκε και μία μικρού μήκους ταινία θόλου (με νυχτερινές time-lapse απεικονίσεις των αρχαιολογικών χώρων) με τίτλο «Voices of the Past» σε σκηνοθεσία και μοντάζ του Παναγιώτη Σιμόπουλου, φωτογραφία του Λουκά Χαψή και μουσική του Αναστάσιου Κ. Κατσάρη. 

Ορισμένες από τις φωτογραφίες της έκθεσης μπορείτε να δείτε στο:https://www.facebook.com/media/set/?s... 

Ορισμένα δημοσιεύματα για την έκθεση και φωτογραφίες από τα εγκαίνια μπορείτε να δείτε στο:https://www.facebook.com/media/set/?s... 

Ορισμένες φωτογραφίες από τα «παραλειπόμενα» των φωτογραφήσεων μπορείτε να δείτε στο:https://www.facebook.com/media/set/?s... 

Ένα σύντομο slide-show με τις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στο:https://googledrive.com/host/0By4yNOE...
 (...)


ΠΗΓΗ:https://www.youtube.com/watch?v=yjlsirHSRzk