Μισογεμάτο ή μισοάδειο το ποτήρι του χρέους;

Σκίτσο Π.ΜΑΡΑΓΚΟΥ

 Η πρώτη υποδοχή στο αίτημα της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους από τους εταίρους ήταν αρκετά ψυχρή.

Ο πρόεδρος του Eurogroup κράτησε όσο το δυνατόν περισσότερες αποστάσεις, αναγνωρίζοντας μεν ότι η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της για πρόσθετα μέτρα που θα καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο, λέγοντας όμως ότι μένει “να δούμε αν υπάρχει θέμα βιωσιμότητας του χρέους, σε τι μέγεθος και πότε θα συμβεί, εάν συμβεί”.

Αν υπολογίσουμε ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, όπου όλα εξωραΐζονται και οι αρμόδιοι έχουν την τάση να βλέπουν όλα τα ποτήρια μισογεμάτα, μπορούμε να φανταστούμε ποια θα είναι η στάση των εταίρων όταν περάσει η προεκλογική περίοδος.

Ήδη η ελληνική πλευρά ξεκινάει “από τα αποδυτήρια” έχοντας κάνει αρκετές υποχωρήσεις, αφού έχει παραιτηθεί από το ενδεχόμενο να ζητήσει “κούρεμα” χρέους όπως ζητεί το ΔΝΤ, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα ήταν τελείως ανέφικτο, δεδομένης της κάθετης αντίδρασης των Γερμανών, αλλά και επειδή ένα τέτοιο αίτημα θα “άναβε φωτιές” στο εσωτερικό πολλών χωρών μελών. 

Οι χώρες της ευρωζώνης εμφανίζονται διστακτικές και για ένα πρόσθετο λόγο. Περιμένουν να δουν ποιες εσωτερικές πολιτικές ισοροπίες θα αποτυπωθούν στην Ελλάδα με τις εκλογές. Φοβούνται ότι εάν κατοχυρωθούν από τώρα μέτρα απομείωσης του χρέους, θα έχουν χάσει ένα διαπραγματευτικό ατού σε περίπτωση που αλλάξουν οι κυβερνητικές ισορροπίες στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε σαφές άλλωστε ότι τα όποια μέτρα θα εξαρτηθούν από το βαθμό συμμόρφωσης της χώρας μας στην εφαρμογή του προγράμματος.

“Φωτογράφησε” επίσης το πλαίσιο της λύσης που θα εφαρμοστεί, κάνοντας ειδική αναφορά στις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress tests. Εάν τα διαθέσιμα του ΤΧΣ (περίπου 11 δισ. ευρώ) δεν χρειαστούν για να καλύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το χρέος.

Μαζί με αυτά, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι η επιμήκυνση των δανείων από τον EFSF και τις κυβερνήσεις των χωρών μελών, καθώς και η μετατροπή του επιτοκίου των τελευταίων σε σταθερό, θα κατεβάσει τις ετήσιες αποπληρωμές για το χρέος σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να καταστεί “βιώσιμο”.

Όλα αυτά, βέβαια, προϋποθέτουν ότι αποδεχθεί το σκεπτικό αυτό το ΔΝΤ το οποίο μέχρι σήμερα δίνει έμφαση στο ύψος του χρέους ως προς το ΑΕΠ και όχι στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης. Αλλά και σε μια τέτοια περίπτωση, υπάρχουν πολλές αναλύσεις που αμφισβητούν ότι η λύση θα είναι πραγματικά βιώσιμη.

Τίποτα πάντως δεν θα ξεκαθαρίσει πριν από τον επόμενο χειμώνα, όταν θα έχει προκύψει και η τελική εικόνα από τα stress test των τραπεζών.

Και, βέβαια, πολλά θα εξαρτηθούν από την κατεύθυνση που θα έχουν πάρει οι πολιτικές εξελίξεις μέχρι τότε.

Γiώργος Χ. Παπαγεωργίου
http://www.protothema.gr/blogs/blogger/post/376660/misogemato-i-misoadeio-to-potiri-tou-hreous/

Σκίτσο Κώστα Κουφογιώργου


ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Ψυχρολουσία!
Oύτε έστω ένα μικρό… ράντισμα αισιοδοξίας...

Με άδεια χέρια έφυγε από το χθεσινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Η χώρα μας πρέπει να τηρήσει τα προαπαιτούμενα της τρόικας. 
Τον Οκτώβριο και βλέπουμε, ανάλογα με την τήρηση των προαπαιτούμενων… 
Την απάντηση αυτή έδωσε χθες ο Ολλανδός πρόεδρος της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ όταν ερωτήθηκε μετά το πέρας των εργασιών του χθεσινού Eurogroup αν και πότε οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. προτίθενται να συζητήσουν το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους. 
Ολλανδικό… ντους, λοιπόν, για τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, όπως δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου, δεν υπέβαλε στους συναδέλφους του συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ελάφρυνση του χρέους και απλώς περιορίστηκε να αναφερθεί στις δεσμεύσεις των εταίρων και δανειστών στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου του Νοεμβρίου του 2012 και να υπογραμμίσει τη σημασία που έχει για την ελληνική κυβέρνηση η λήψη αποφάσεων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. 
Μα η απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 δεν προβλέπει μόνο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και την τήρηση μιας σειράς προϋποθέσεων, ήταν η απάντηση του Ολλανδού, ο οποίος έδωσε έμφαση στο κατά πόσο υπάρχουν ακόμη κενά στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Συνεπώς, μετά την αξιολόγηση που θα γίνει το καλοκαίρι, που σημαίνει νέο ψυχόδραμα με την τρόικα, οι υπουργοί της ευρωζώνης θα εξετάσουν περί τα τέλη του έτους εάν και με ποιον τρόπο θα χρειαστούν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν τηρηθεί τα προαπαιτούμενα στο πλαίσιο των συμφωνιών της κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ με την τρόικα. Το γνωστό μοτίβο… Ούτε εντολή, λοιπόν, στην ομάδα εργασίας της ευρωζώνης να εξετάσει το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως είχε κυκλοφορήσει από γνωστούς αξιωματούχους των Βρυξελλών, ούτε έστω ένα μικρό… ράντισμα αισιοδοξίας, εν όψει ευρωεκλογών, ως προς την ικανοποίηση του αιτήματος της κυβέρνησης. Είναι φανερό ότι αυτοί που κινούν τα νήματα πίσω από την ευρωζώνη, με άλλα λόγια η Ανγκελα Μέρκελ και οι σύμμαχοί της (Ολλανδία, Φινλανδία, Αυστρία), δεν επιθυμούν να δώσουν μια μικρή ανάσα στην Ελλάδα και επιδιώκουν να την έχουν συνεχώς υπό αυστηρή κηδεμονία.
Ο Γιάννης Στουρνάρας υπέβαλε, όμως, στους εταίρους τις βασικές πτυχές ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση, το οποίο αποτελεί συνέχεια των μνημονίων και υποσχέθηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν στον ίδιο ρυθμό. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο απίθανος αυτός Ολλανδός που ακολουθεί πιστά τις εντολές του Βερολίνου.

Μέχρι το τελευταίο ευρώ

Ενδειξη των διαθέσεων όλων αυτών των αχυρανθρώπων είναι η υπενθύμιση του Γερμανού επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ότι οι χώρες που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στους δανειοδότες και να ξεπληρώσουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ τα δάνεια που επωφελήθηκαν. Μια δήλωση που αφορά την Πορτογαλία και την Ιρλανδία αλλά φυσικά και την Ελλάδα, η κυβέρνηση της οποίας υποστηρίζει ότι η χώρα φτάνει στο τέλος των δεινών, ενώ είναι ακόμη στη μέση… 
Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις του Β. Σόιμπλε. «H Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική πρόοδο, οι επιδόσεις στον δημοσιονομικό τομέα και γενικότερα στην οικονομική πολιτική ήταν καλύτερες του αναμενομένου κι αυτό δείχνει ότι οι προσπάθειες αποδίδουν καρπούς», είπε. Για να συμπληρώσει με νόημα: «η Ελλάδα πέτυχε αρκετά, ωστόσο έχει μπροστά της έναν μακρύ δρόμο»…

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 

Του Κώστα Μοσχονά
ΠΗΓΗ