Η επιτροπή για τον Πρίνο, η τιμή του δημοσίου και ο Ισραηλινός διπλωμάτης
Το τηλεγράφημα του ξένου πρακτορείου το έγραφε ξεκάθαρα: Ανησυχούν οι Νορβηγοί για το τι θα συμβεί όταν εξαντληθούν οι πηγές του πετρελαίου! Έχουν ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 700 δισεκατομμύρια ευρώ στο κρατικό fund και σκέφτονται από τώρα την επόμενη ημέρα! Τι λένε οι άνθρωποι! Δεν είναι με τα καλά τους. Κάθονται και αγχώνονται τζάμπα. Σήμερα κύριοι! Ό,τι προλάβετε σήμερα. Αύριο, ποιος ξέρει αν θα ζούμε ή αν θα πεθάνουμε.
Έχουν συγκεντρώσει ένα ποσό κοντά στο τρισ. και συζητάνε τι θα γίνει αν και εφόσον συμβεί αυτό ή το άλλο. Δεν είναι χαλαροί οι άνθρωποι κι έτσι δεν θα ζήσουν πολλά χρόνια. Η ζωή, φίλοι Νορβηγοί, θέλει να το ρίχνεις και λίγο έξω. Λογαριασμοί και νέοι λογαριασμοί και πάλι λογαριασμοί! Ζωή είναι αυτή; Αν δεν μάθεις να αγναντεύεις το άπειρο απέναντί σου, βυθιζόμενος στην απόλαυση ενός φραπέ με πολλά παγάκια και με το ειδικό καλαμάκι στο ποτήρι, δεν έχεις μάθει το παραμικρό από το πέρασμά σου σε αυτό τον πλανήτη.
Κοιτάξτε εμάς! Χρόνια τώρα αντλούμε πετρέλαιο από τον Πρίνο. Ξέρετε πόσα χρήματα έχουμε βγάλει ως ελληνικό δημόσιο; Τίποτα! Μηδέν! Έχουμε πληρώσει κι από την τσέπη μας για να μπορούν οι άλλοι να βγάζουν το πετρέλαιο και να το πουλάνε στις διεθνείς αγορές. Κι έτσι δεν μαζεύουμε λεφτά σε funds για να βασανίζουμε το μυαλό μας πως να τα επενδύσουμε. Ούτε και σκοτιζόμαστε τι θα γίνει αν στερέψουν οι πηγές. Τι είχαμε, τι χάσαμε!
Στις 29 Νοεμβρίου του 2010 μία επιτροπή του Υπουργείου Περιβάλλοντος έστειλε τα συμπεράσματά της προς τον υπουργό κ. Μανιάτη για την εμπειρία που απέκτησε το ελληνικό δημόσιο από την εκμετάλλευση του Πρίνου. Είναι μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη από κάθε πλευρά και θα έπρεπε ο κύριος υπουργός να την έχει δημοσιοποιήσει.
Διότι αποδεικνύεται πέρα από κάθε αμφιβολία ότι σε αυτές τις δουλειές έχει μεγαλύτερη σημασία τι συμφωνία θα κλείσεις με τους πετρελαιοπαραγωγούς από το πόσο πετρέλαιο κρύβεις στα σωθικά σου. Αν είναι να κάνεις συμφωνίες τύπου Πρίνου (όπως αυτές έγιναν μέχρι το 2010), τότε θα εισπράξεις ένα απόλυτο Τίποτα. Και χίλιες πηγές πετρελαίου να ανακαλύψεις, εσύ δεν θα κερδίσεις ούτε ένα ευρώ. Αν όμως κάνεις συμφωνίες ανάλογες με εκείνες των Νορβηγών, τότε μπορείς να μαζέψεις κάποια στιγμή ένα τρισεκατομμύριο ευρώ και να αναρωτιέσαι πως θα είναι η ζωή στον μέλλον στον πλανήτη Άρη.
Πού ήταν το πρόβλημα; Όπως διαπιστώνει η επιτροπή του υπουργείου από το 2002 μέχρι και το 2009 η εταιρεία που εκμεταλλευόταν τον Πρίνο έβγαζε συνεχώς ζημίες. Το ελληνικό δημόσιο, λοιπόν, είχε συμφωνήσει να πάρει έσοδα από τα κέρδη. Πως θα έπαιρνε κέρδη από μία εταιρεία που έβγαζε συνεχώς ζημίες; Το κατέγραψε αυτό η επιτροπή και δεν ξέρουμε πόσο σοβαρά την πήρε υπόψη του ο κ. Μανιάτης.
Ας πούμε τώρα ότι κάτω από το Αιγαίο, το Ιόνιο και το Κρητικό πέλαγος κρύβονται τρεις Σαουδικές Αραβίες μαζί. Λέμε τώρα! Φαντάζεστε να έχουμε ανοίξει δεκάδες τρύπες και τελικά όλες αυτές οι εταιρείες να βγάζουν ζημιές; Μην πείτε ότι αυτά γινόντουσαν στο παρελθόν. Θα σας αποδείξουμε ότι αυτά συμβαίνουν και σήμερα! Η σύμβαση με τον Όμιλο Λάτση για το Ελληνικό στηρίζεται και στην κερδοφορία του Ομίλου για να υπολογιστούν στο τέλος τα έσοδα του δημοσίου!
Έχουμε ακούσει διάφορες φήμες, ότι στο τέλος θα επικαλεστούν τα "όσα συμβαίνουν στις διεθνείς αγορές" κι άλλα τέτοια. Τους προειδοποιούμε να μην τολμήσουν! Και μας κάνει και τεράστια εντύπωση γιατί θα πρέπει αυτές οι συμβάσεις να είναι "εθνικό μυστικό", ακόμη και από τα μέλη του Κοινοβουλίου. Κι ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση μας κάνει το γεγονός ότι το θέμα αυτό έχει περάσει κάτω από το ραντάρ όλων των κομμάτων. Τι φοβούνται;
Οι παλαιότεροι αναγνώστες μας θα θυμούνται ότι ήμασταν από τους πρώτους που ανέδειξαν το θέμα του ενεργειακού πλούτου που κρύβει η χώρα μας και ότι παρακολουθούμε από τότε το θέμα πολύ στενά. Θα κάνουμε, λοιπόν, μία παρατήρηση. Ή καλύτερα, θα σας επισημάνουμε την σπουδαιότητα μιας ακόμη σχετικής με το θέμα είδησης, η οποία και δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες: Για πρώτη φορά η Ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα θα έχει και Ακόλουθο Άμυνας. Μην μου πείτε ότι η ιστορία αυτή δεν έχει αρχίσει να αποκτά ενδιαφέρον!
Θανάσης Μαυρίδης
12/5/2014
http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=4363854&nid=2013069