''EFES-2014'':Επιχειρησιακός σχεδιασμός και διεξαγωγή άσκησης
H άσκηση EFES βασίζεται σε υπαρκτά επιχειρησιακά σχέδια των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για κατάληψη νήσου.
Μετά την εισβολή στην Κύπρο το 1974, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις αξιολόγησαν τα προβλήματα διακλαδικής συνεργασίας που προέκυψαν λόγω έλλειψης συντονισμού στις εν λόγω επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα το 1976 να ξεκινήσουν τη διεξαγωγή αποβατικών ασκήσεων με την ονομασία GEDİZ-76 προκειμένου να μπορέσουν να φτάσουν στο επίπεδο ξένων συμμαχικών δυνάμεων. Στις ασκήσεις των επόμενων ετών δόθηκε η ονομασία İLK HEDEF (μτφ. Πρώτος Στόχος), η οποία κατέληξε να ονομάζεται EFES και να διεξάγεται σε ετήσια βάση το μήνα Μάιο στον κόλπο Doğanbey της επαρχίας Seferihisar του νομού Σμύρνης. [1] Φέτος, το σενάριο της Διακλαδικής Άσκησης Πραγματικών Πυρών (Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı) EFES-2014 περιελάμβανε την «εφαρμογή υπαρχόντων επιχειρησιακών σχεδίων, ως επακόλουθο μιας περιόδου κλιμακούμενης κρίσεως μεταξύ των κρατών “Safir” (σ.σ. εννοούν την Τουρκία) και “Mercan” (σ.σ. παραπέμπει σε σύμπλεγμα κοραλλιογενών νησιών με αξιόλογη οικονομική αξία και εννοούν την εχθρική χώρα) που δεν κατάφεραν να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω της ειρηνικής οδού». [2] Η φετινή EFES έχει συνολική διάρκεια ενός μήνα (5 Μαΐου έως 5 Ιουνίου) και για πρώτη φορά διεξάγεται με δύο τελικές φάσεις, η μία εκ των οποίων νυχτερινή (28-29 Μαΐου).
Συμμετέχουσες δυνάμεις
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στην άσκηση EFES-2014 συμμετέχει συνολικά 8.500 στρατιωτικό προσωπικό, 50 αεροσκάφη, 40 πλοία και 70 λέμβοι εφόδου, 60 άρματα μάχης, 100 στοιχεία πυροβολικού και 1.100 τεθωρακισμένα και τροχοφόρα οχήματα των Διοικήσεων Χερσαίων,Ναυτικών,Αεροπορικών Δυνάμεων,της Ακτοφυλακής και της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων υπό τη διεύθυνση της Στρατιάς Αιγαίου.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία έχει συγκροτήσει από τον καιρό της ειρήνης τη Διοίκηση Συγκροτήματος Ειδικής Αποστολής Αιγαίου(Εge Müşterek Özel Görev Kuvveti:ΕMÖGK) με κύρια αποστολή τη διεξαγωγή αποβατικών επιχειρήσεων. [3]
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία έχει συγκροτήσει από τον καιρό της ειρήνης τη Διοίκηση Συγκροτήματος Ειδικής Αποστολής Αιγαίου(Εge Müşterek Özel Görev Kuvveti:ΕMÖGK) με κύρια αποστολή τη διεξαγωγή αποβατικών επιχειρήσεων. [3]
Από το διαθέσιμο φωτογραφικό υλικό προκύπτει ότι το τουρκικό Γενικό Επιτελείο συνεχίζει να προσαρμόζει το σχεδιασμό του στις νέες εξελίξεις τόσο του επιχειρησιακού σχεδιασμού όσο και των οπλικών συστημάτων που εισάγονται στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Τελικές Φάσεις 28ης και 29ης Μαΐου
H τελική φάση της 28ης Μαΐου πραγματοποιήθηκε τις απογευματινές ώρες και ολοκληρώθηκε στις 22:10, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Necdet Özel, του υπουργού Άμυνας İsmet Yılmaz, των Αρχηγών Χερσαίων Δυνάμεων Στρατηγού Hulusi Akar, Αεροπορικών Δυνάμεων Πτεράρχου Akın Öztürk, Ναυτικών Δυνάμεων Ναυάρχου Bülent Bostanoğlu, Γενικής Δ/νσης Χωροφυλακής Στρατηγού Servet Yörük, Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Adnan Özbal και του Διοικητή Στρατιάς Αιγαίου Αντιστρατήγου Abdullah Atay.
To σενάριό της περιελάμβανε συνδυασμένη νυκτερινή αεραποβατική και αμφίβια ενέργεια, συγκεκριμένα:
- Νυχτερινή ρίψη αλεξιπτωτιστών της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων με ελεύθερη πτώση από μεταγωγικό CN-235M της Τουρκικής Αεροπορίας με αποστολή τη προσβολή στόχων στο εσωτερικό της αμυντικής τοποθεσίας του εχθρού.
- Αμφίβια ενέργεια με ελαστικές λέμβους από τμήματα βατραχανθρώπων SAS/SAT του Τουρκικού Ναυτικού με αποστολή την αναγνώριση της ακτής αποβάσεως και εκκαθάριση των κωλυμάτων/ναρκοπεδίων.
- Αποβατική ενέργεια με χρήση αποβατικού σκάφους αρμάτων (LCT) νέου τύπου που μετέφερε 4 αρμάτα μάχης και 4 ΤΟΜΠ με αριθμό πεζοναυτών για τη δημιουργία προγεφυρώματος.
- Αεροκίνητη ενέργεια 5 ελικοπτέρων AS532UL Cougar και 10 UH-1H, εκ των οποίων τα πρώτα μετέφεραν εξωτερικά όλμους και τα δεύτερα το προσωπικό τους, με ζεύγος επιθετικών ελικοπτέρων AH-1 Cobra να παρέχει αεροπορική υποστήριξης, εκτελώντας βολές πυροβόλου 20mm και ρουκετών. [4]
- Παράλληλα την εκτέλεση των παραπάνω ενεργειών πραγματοποιήθηκαν προσβολές χερσαίων στόχων του εχθρού από αριθμό μαχητικών F-16 και F-4E/2020 με βόμβες γενικής χρήσεως
- Αναγνωριστικές πτήσεις mini-UAV και διαβίβαση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο στο Επιχειρησιακό Στρατηγείο [5]
H 29 Μαΐου ορίστηκε ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της άσκησης EFES-2014 με παρουσία 50 ξένων παρατηρητών από 24 κράτη (ανάμεσά τους και Έλληνας ΑΚΑΜ) καθώς και δημοσιογράφων. Στις 09:05 προσγειώθηκε το ελικόπτερο τύπου S-92 που μετέφερε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Tayyip Erdoğan, ο οποίος μετέβη στο μόνιμο παρατηρήριο του πεδίου ασκήσεων για να παρακολουθήσει την τελική φάση της άσκησης. Αναλυτικά:
Στις 09:30 εκτοξεύθηκε mini-UAV πάνω από το χώρο της άσκησης και πραγματοποιήθηκε χαηλή διέλευση αναγνωριστικού RF-4E της Τουρκικής Αεροπορίας. Στις 09:42 πραγματοποιήθηκε αεραποβατική ενέργεια από 5 ελικόπτερα AS532UL Cougar, 10 UH-1H και 2 S-70A-28, τα οποία μετέφεραν ισάριθμους ρυμουλκούμενους πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών TR-107 των 107mm με ζεύγος επιθετικών ελικοπτέρων AH-1 Cobra σε ρόλο συνοδείας. Ακολούθησε προσβολή στόχων από ζεύγος αεροσκαφών F-4E/2020 και αποβατική ενέργεια με ελαστικές λέμβους σε δύο κύματα. Στις 10:04 δόθηκε επεισόδιο αεροδιακομιδής με χρήση ελικοπτέρου S-70A-28, από το οποίο η ομάδα διάσωσης καταρριχήθηκε με fast rope και περισυνέλεξε το τραυματία. Στις 10:15 εκτελέστηκε αποβατική ενέργεια από 2 αποβατικά σκάφη αρμάτων (LCT), τα οποία αποβίβασαν άρματα μάχης M48A5T2 που πραγματοποίησαν βολές εν κινήσει κατά την προώθησή τους, και 3 αποβατικών σκαφών μηχανοκινήτων (LCM), τα οποία αποβίβασαν προσωπικό. Στις 10:2ο τάχθηκαν 6 οβιδοβόλα των 105 και 155mm που ξεκίνησαν βολές παράλληλα με τα LCM/LCT που παρείχαν πυρά υποστήριξης. Ταυτόχρονα, αεροσκάφη F-16 πραγματοποίησαν ρίψη 20 βομβών σε διάστημα 10 λεπτών.
Η διεξαγωγή της άσκησης EFES αποτελεί χρήσιμη υπενθύμιση για την ενεργό στρατιωτική απειλή στην περιοχή του Αιγαίου, η οποία βαίνει κλιμακούμενη όσο επιτυγχάνεται (και επιδεικνύεται δημόσια) ο διακλαδικός συντονισμός μεγάλου αριθμού χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών σε πολύ περιορισμένη εδαφική περιοχή όπου εκτελούνται πραγματικά πυρά. Παρ΄όλα αυτά, δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς ότι η διεξαγωγή για πρώτη φορά δύο τελικών φάσεων στην EFES έρχεται λίγους μήνες μετά τη διεξαγωγή δύο τελικών φάσεων της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2013 (η μία εκ των οποίων στην ΠΕ της 98 ΑΔΤΕ) και κυρίως της εκτέλεσης της ΤΑΜΣ ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΑΣΤΡΑΠΗ-2013 στη ΠΕ της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ όπου η ΠΑ πραγματοποίησε για πρώτη φορά ρίψη μη κατευθυνομένων βομβών κατά τη διάρκεια της νύχτας σε πεδίο βολής όπου ασκούνταν ενεργά επίγεια τμήματα. Η Ελληνική πλευρά οφείλει να στείλει τα κατάλληλα μηνύματα, διεξάγοντας εντός του έτους είτε νυχτερινή τελική φάση στο πλαίσιο της ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2014 είτε άσκηση αντίστοιχης της ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΑΣΤΡΑΠΗ-2013 στην ΑΣΔΕΝ.
Σημειώσεις:
[1] Bλ. Χρήστος Μηνάγιας, Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και η διεξαγωγή των τουρκικών αποβατικών ασκήσεων στο Αιγαίο, geostrategy.gr, 16 Aυγούστου 2010.
[2] Ο χαρακτηρισμός των δύο εμπλεκόμενων χωρών δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τις πραγματικές διαθέσεις της Τουρκίας. Παλαιότερα είχαν χρησιμοποιηθεί διάφοροι χαρακτηρισμοί όπως “Κίτρινη” και “Μπλε Χώρα” ή Demir (“Σίδηρος”) και Çelik (“Άτσάλι”) αλλά στην πορεία εγκαταλείφθηκαν και επανήλθαν οι σημερινοί.
[3] Για τη σύνθεση της Στρατιάς Αιγαίου βλ. Αναδιοργάνωση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων
[4] Η 4η Στρατιά υποστηρίζεται από το 3ο Σύνταγμα Αεροπορίας Στρατού με έδρα το Ιμέριον Σμύρνης (Gaziemir).
[5] Πρόκειται για το mini-UAV Bayraktar της εταιρείας Kale-Baykar που έχει κωδικοποιηθεί ως Şimşek από τον Τουρκικό Στρατό και χρησιμοποιείται εκτεταμένα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΝΑ Τουρκίας. Έχει διάρκεια πτήσης 60 λεπτών, βεληνεκές 15km, απόσταση ημερήσιας παρατήρησης 300m και απόσταση νυκτερινής παρατήρησης 200m.
Posted by strategy on 30 Μαΐου 2014