Ψυχρός πόλεμος στο Διάστημα


 Η επιτυχής εκτόξευση του ρωσικού πυραύλου Σογιούζ στις 28.5.14 με τρεις επιβάτες -έναν Αμερικανό, έναν Γερμανό και έναν Ρώσο αστροναύτη ή, αν θέλετε, κοσμοναύτη- προς επάνδρωση του διαστημικού σταθμού ISS μέχρι τον Νοέμβριο 2014, ανέδειξε μια νέα πτυχή του ψυχρού πολέμου των ημερών μας: οι Ρώσοι αποσύρονται από την κοινοπραξία αποστολών στο Διάστημα το 2020! Αυτό ανακοίνωσαν.

Θα μου πείτε, ε, και τι έγινε; Θα αναλάβουν άλλοι τις αποστολές.
Δεν γίνεται τίποτε χωρίς τους Ρώσους, διότι είναι οι μόνοι που διαθέτουν πυραύλους κατάλληλους προς μεταφορά αστροναυτών στο Διάστημα. Συγκεκριμένα, τον Σογιούζ, με 26 εκατομμύρια ιπποδύναμη. Οι Αμερικάνοι της NASA απέσυραν το Space Shuttle, το διαστημικό τους όχημα, το 2011, και απέλυσαν σωρεία μηχανικών και τεχνικών, πολύτιμο προσωπικό. Ένα τραγικό λάθος, κατά τη γνώμη μου, απόρροια της πολεμικής επιδρομής των Αμερικανών εναντίων του "άξονος του κακού", "axis of evil", κατά τον πρώην πρόεδρο George Bush. Ο πόλεμος είχε καλύτερη οικονομική απόδοση για κάποιους, λίγους, Αμερικανούς επενδυτές, όπως τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Dick Cheney, όπως γνωρίζουμε σήμερα. Πολύ καλύτερα κέρδη από τις διαστημικές αποστολές. Και σίγουρα λεφτά, π.χ. από τους ιδιωτικούς στρατούς στο Ιράκ, από τα εξοπλιστικά συστήματα και από τα πετρέλαια. Τα συνολικά έξοδα και οι καταστροφές του πολέμου φορτώθηκαν στους Αμερικανούς και ιδίως σε άλλους πολίτες ανά την υφήλιο. Με πρώτους και καλύτερους τους άμεσα πληγέντες.

Είχαν βρει μερικά χρόνια πριν και τη λύση για το Διάστημα, έτσι νόμιζαν, οι Αμερικάνοι: θα πληρώνουμε ένα αστείο ποσό στους Ρώσους για να μας μεταφέρουν τους αστροναύτες μας στο Διάστημα, 50 εκατομμύρια Ευρώ είναι η ταρίφα για κάθε πτήση ανά κεφαλή, οι Ρώσοι είναι άσχετοι στα οικονομικά και στην κοστολόγηση, οι ιδιωτικές αμερικανικές επιχειρήσεις θα αναλάβουν τις αναγκαίες εκτοξεύσεις στο Διάστημα για δορυφόρους. Με έναν σμπάρο, δυο τρυγόνια... όλα ωραία. Στις κοινοπραξίες θα έχουμε εμείς έτσι κι αλλιώς το πάνω χέρι...

Να όμως που και οι Ρώσοι μαθαίνουν κοστολόγηση και δεν είναι όλοι τόσο διεφθαρμένοι όπως νόμιζαν οι Αμερικάνοι, που έβλεπαν ως δεδομένη τη συνέχιση του ξεπουλήματος της Ρωσίας. Ο Πούτιν ανέπτυξε μια πατριωτική, και επεκτατική δυναμική που είναι ζόρικη. Η ανακοίνωση του τερματισμού της διαστημικής κοινοπραξίας, που ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια, το 1999, έχει σήμερα σίγουρα να κάνει και με την Ουκρανία.

Εναλλακτική λύση δεν υπάρχει, όλοι εξαρτώνται για τις επανδρωμένες αποστολές προς και από τον διαστημικό σταθμό από τους Ρώσους. Αυτός ο σταθμός σήμανε πριν από χρόνια πανηγυρικά την ειρηνική συνεργασία των μεγάλων δυνάμεων. Ο κύκλος αυτός μάλλον έκλεισε οριστικά.

Οι Κινέζοι προσπαθούν να μπουν και αυτοί στον διαστημικό χορό, απέχουν όμως δεκαετίες από τις επιδόσεις που είναι απαραίτητες για τέτοιες επανδρωμένες εκστρατείες στο Διάστημα.

Για μη επανδρωμένες αποστολές υπάρχουν εναλλακτικά πυραυλικά συστήματα. Των Ευρωπαίων, η Αριανη 5, των Αμερικανών, SpaceX, και τα ρωσικά Proton, που πετάνε από το 1965! Περιέργως, αυτός ο πύραυλος παρουσιάζει πρόσφατα βλάβες για έξι συνεχείς αποστολές, όταν είναι φορτωμένος με δορυφόρους για τηλεπικοινωνιακή ή αναγνωριστική χρήση από τους ίδιους τους Ρώσους! Λειτουργεί δε σχεδόν πάντα άψογα, όταν μεταφέρει δορυφόρους για άλλα κράτη. Πολύ περίεργο.
Τη διαχείριση του πυραύλου αυτού έχει στα χέρια της μια... ρωσοαμερικανική κοινοπραξία, η ISL. Δεν χρειάζεται να είμαστε ακραίοι οπαδοί θεωριών συνομωσίας για να υποθέσουμε ότι εκεί μάλλον γίνεται δολιοφθορά. Διότι απλές επιπολαιότητες σε συνεχή τακτική διάταξη είναι αδιανόητες στα διαστημικά συστήματα.

Ο ψυχρός πόλεμος επανέρχεται. Παρέα με θερμούς τοπικούς πολέμους.

 ΝΙΚΟΣ ΣΩΚΙΑΝΟΣ
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.kosmos&id=34338