Το επιχείρημα της… σταθερότητας και το κοινωνικό νεκροταφείο

         
Σκίτσο του Γ.ΚΑΛΑΊ΄ΤΖΗ

Με βάση τις ήδη σε ισχύ μνημονιακές νομοθετικές παρεμβάσεις, από την 1/1/2015 η εγγύηση του κράτους περιορίζεται για κάθε μηνιαία κύρια σύνταξη στα 360 ευρώ. Συνεπώς, εάν ένας συνταξιούχος έχει να λάβει σύνταξη π.χ. 1.000 ευρώ αλλά το ασφαλιστικό ταμείο αδυνατεί να του καταβάλει το ποσόν αυτό, ο συνταξιούχος δικαιούται πλέον να αξιώσει από τον κρατικό προϋπολογισμό να του καταβάλλει μόνον τα 360 ευρώ!

Ενα σταθερά επαναλαμβανόμενο επιχείρημα από τους κυβερνητικούς εκπροσώπους στις διακομματικές τηλεοπτικές συζητήσεις του τελευταίου μήνα, είναι αυτό της σταθερότητας που εξασφαλίζει η σημερινή κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις δήθεν επαπειλούμενες για τη χώρα περιπέτειες σε περίπτωση που η κυβέρνηση καταψηφιστεί στις εκλογές. Ομολογώ ότι δεν μπορώ να αντιληφθώ ποιους αφελείς προσδοκά να πείσει η κυβέρνηση από την προβολή του επιχειρήματος αυτού, όταν διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα της επικαλούμενης σημερινής κυβερνητικής σταθερότητας έχει μετατραπεί σε πραγματικό κοινωνικό νεκροταφείο: οι άνεργοι ξεπερνούν τα 2 εκατ., οι ανασφάλιστοι τα 3 εκατ., τα καταστήματα των μικρομεσαίων έχουν βάλει λουκέτο σ’ όλη τη χώρα, οι συντάξεις έχουν γκρεμιστεί και το εργατικό δίκαιο έχει καταργηθεί. 

Παράλληλα, έχουν ήδη νομοθετηθεί συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα που επιδεινώνουν την κατάσταση και μάλιστα στο άμεσο μέλλον (νόμος 4254/7.4.2014 και Ν. 4263/14.5.2014 για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2015-2018). 

Περιορίζομαι να επισημάνω ότι για το 2014 προβλέπεται μείωση του ποσού που καταβάλλει ο κρατικός προϋπολογισμός για τις συντάξεις κατά 3 δισ. ευρώ, ενώ για το χρονικό διάστημα μέχρι και το 2018 οι μειώσεις των κρατικών καταβολών για συντάξεις θα προσεγγίσουν τα 6 δισ. ευρώ και για μισθούς το 1,3 δισ. ευρώ. Κι αυτό, ενώ ο αριθμός των συνταξιούχων συνεχώς αυξάνεται με παράλληλη μείωση του αριθμού των ασφαλισμένων (λόγω ανεργίας αλλά και μαύρης εργασίας). Την εικόνα συμπληρώνουν τα απολογιστικά μηνιαία στοιχεία του συστήματος «Ηλιος» για τις συντάξεις. 

Πρώτον, σήμερα για το σύνολο των καταβαλλόμενων συντάξεων αναλώνεται το ποσόν των 2,1 δισ. ευρώ. Με το ποσόν αυτό χρεώνονται στο ακέραιο τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά οι συνταξιούχοι εισπράττουν μόνο το 60-65%, ενώ το υπόλοιπο 35-40% καταβάλλεται από τα ασφαλιστικά ταμεία στο Δημόσιο για την πληρωμή των δανειστών. Συνεπώς, το κράτος αφαιρεί κάθε μήνα περί τα 750 εκατ. ευρώ από τις συντάξεις για να πληρώνει τις δόσεις των δανειακών συμβάσεων. Αυτό σημαίνει ότι σε ετήσια βάση το κράτος αφαιρεί περί τα 9-9,6 δισ. ευρώ από τις συντάξεις για την πληρωμή των δανειακών δόσεων. Εννοείται ότι το κράτος περιορίζει εξίσου την αγοραστική δύναμη των πολιτών με συνέπεια την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων και την ανάλογη διόγκωση της ανεργίας. 

Δεύτερον, σε ετήσια βάση, τα ποσά των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων ανέρχονται σε 25,5 δισ. ευρώ. Σήμερα το κράτος, κατ’ εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 102 (που έχει εισαχθεί στην εσωτερική έννομη τάξη της χώρας μας), εγγυάται την καταβολή του συνόλου του ποσού αυτού. Η έννοια της συνταγματικά κατοχυρωμένης κρατικής εγγύησης σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση αδυναμίας του υπόχρεου ασφαλιστικού φορέα να καταβάλει το εκάστοτε οφειλόμενο ποσόν σύνταξης, η ευθύνη της καταβολής του μεταφέρεται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Με βάση, όμως, τις ήδη σε ισχύ μνημονιακές νομοθετικές παρεμβάσεις, από την 1/1/2015 η εγγύηση του κράτους περιορίζεται για κάθε μηνιαία κύρια σύνταξη στα 360 ευρώ. Συνεπώς, εάν ένας συνταξιούχος έχει να λάβει σύνταξη π.χ. 1.000 ευρώ αλλά το ασφαλιστικό ταμείο αδυνατεί να του καταβάλει το ποσόν αυτό, ο συνταξιούχος δικαιούται πλέον να αξιώσει από τον κρατικό προϋπολογισμό να του καταβάλλει όχι το σύνολο των 1.000 ευρώ (όπως είχε δικαίωμα να αξιώσει μέχρι σήμερα) αλλά μόνον τα 360 ευρώ. Αυτό τελικά σημαίνει ότι από την 1/1/2015 η ετήσια εγγύηση του κράτους για την καταβολή των οφειλόμενων 2.879.000 κύριων συντάξεων περιορίζεται από τα 25,5 στα περίπου 12,5 δισ. ευρώ (δηλαδή κατά το ήμισυ περίπου) με άμεσο κίνδυνο άμεσης μείωσης κατά το ίδιο ποσόν των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, με δεδομένο ότι τα ασφαλιστικά ταμεία σήμερα στερούνται της δυνατότητας να καλύψουν από τα ελάχιστα απομείναντα αποθεματικά τους το ποσόν αυτό.

Τα απλώς ενδεικτικά αυτά παραδείγματα αποδεικνύουν την ανάγκη αλλαγής πορείας της χώρας. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πρέπει να αποτελέσει τον προάγγελο της επιβαλλόμενης αυτής αλλαγής 

  Του Γιώργου Ρωμανιά 

-Υποψήφιου ευρωβουλευτή  με τους Ανεξάρτητους Ελληνες

ΠΗΓΗ