ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: "Winter Sleep" by Nuri Bilge Ceylan


Στην τουρκική ταινία «Ο ύπνος του χειμώνα», του Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν, απονεμήθηκε, όπως όλοι περιμέναμε, ο Χρυσός Φοίνικας του φετινού 67ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Κανών, βραβείο που καταχειροκροτήθηκε θερμά από όλους τους παρόντες τόσο στην αίθουσα του Μεγάρου του φεστιβάλ όσο και στην αίθουσα των δημοσιογράφων.

Το βραβείο καλύτερης ταινίας του διαγωνιστικού τμήματος της απένειμαν και τα μέλη της Διεθνούς Κριτικής (FIPRESCI). Είναι ο δεύτερος Χρυσός Φοίνικας που κερδίζει η Τουρκία στις Κάνες -ο πρώτος ήταν με την ταινία «Ο δρόμος» του Γιλμάζ Γκιουνέι, που μοιράστηκε το πρώτο βραβείο του φεστιβάλ με τον «Αγνοούμενο» του Κώστα Γαβρά. Αξίζει να σημειώσω πως και οι δύο ταινίες προβλήθηκαν στις Κάνες σε κρίσιμη περίοδο της ιστορίας της Τουρκίας: η ταινία του Γκιουνέι προβλήθηκε σε μια εποχή που στην Τουρκία κυβερνούσε η στρατιωτική χούντα, ενώ σήμερα, η ταινία του Τσεϊλάν προβάλλεται σε μια Τουρκία όπου ο λαός -και ιδιαίτερα η νεολαία- διαδηλώνει ενάντια στην καταπίεση του κράτους, ενώ πολύ πρόσφατα έχει περάσει και μια μεγάλη τραγωδία με τους θανάτους περίπου 300 ανθρακωρύχων.

Σε ερώτηση, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη βράβευσή του, ο Τσεϊλάν απάντησε πως αφιερώνει το βραβείο του στους νεαρούς Τούρκους που σκοτώθηκαν τα τελευταία χρόνια στις διαδηλώσεις, καθώς και σε όλους όσοι αγωνίζονται αυτή τη στιγμή ενάντια στην καταπίεση στη χώρα του. Το βραβείο απένειμαν στον Τούρκο σκηνοθέτη η Ούμα Θέρμαν και ο Κουέντιν Ταραντίνο, που, με την ευκαιρία της παρουσίας τους στην Κρουαζέτ, προχθές το βράδυ, μαζί με τον Τζον Τραβόλτα, παρουσίασαν στο κοινό των Κανών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σινεμά στην πλαζ», τη βραβευμένη με το Χρυσό Φοίνικα του φεστιβάλ, ταινία τους, «Pulp Fiction».

Στις προσωπικότητες που πήραν μέρος στη λήξη του φεστιβάλ ήταν και η μεγάλη Ιταλίδα σταρ Σοφία Λόρεν, που απένειμε το Μέγα Βραβείο της κριτικής επιτροπής στη συμπατριώτισσά της, σκηνοθέτρια Αλίτσε Ρόρβαχερ για την ταινία της «Le meraviglie» («Τα θαύματα»). Ενώ, τα υπόλοιπα βραβεία παρουσίασαν η Μόνικα Μπελούτσι, η Νικόλ Γκαρσία, ο Ντανιέλ Οτέιγ, ο Αμπάς Κιαροστάμι, ο πρόεδρος του φεστιβάλ Ζιλ Ζακόμπ (που φέτος ήταν ο τελευταίος χρόνος του), ο Ντανιέλ Μπρουλ, ο Εντριαν Μπρόντι κ.ά.

Από τα βραβεία δεν έμειναν έξω και οι σκηνοθέτες Αντρέι Ζβιαγκίντσεβ, Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Ξαβιέ Ντολάν, Μπένετ Μίλερ και η Αλίτσε Ρόρβαχερ. Αν και αδικήθηκαν τόσο οι αδερφοί Νταρντέν για την ταινία τους «Δυο μέρες, μια νύχτα» όσο και ο Κεν Λόουτς για την ταινία του «Jimmy's Hall», ενώ ο Ρώσος Ανρέι Ζβιαγκίντσεβ για την αριστουργηματική ταινία του «Λεβιάθαν», εκεί που του άξιζε ένα από τα μεγάλα βραβεία του φεστιβάλ πήρε ένα βραβείο παρηγοριάς (εκείνο του σεναρίου).

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ 
Χρυσός Φοίνικας: «Ο ύπνος του χειμώνα» του Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν.

Μέγα Βραβείο: «Le Meraviglie» της Αλίτσε Ρόρβαχερ.

Ειδικό Βραβείο της επιτροπής εξίσου στις ταινίες: «Mommy» του Ξαβιέ Ντολάν και «Αντίο στη γλώσσα» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ.

Βραβείο σκηνοθεσίας: Μπένετ Μίλερ για την ταινία του «Foxcatcher».

Βραβείο σεναρίου: Αντρέι Ζβιαγκίντσεβ και Ολεγκ Νεγκίν για την ταινία «Λεβιάθαν».

Καλύτερου ανδρικού ρόλου: Τίμοθι Σπολ για το ρόλο του στην ταινία «Mr. Turner» του Μάικ Λι.

Καλύτερου γυναικείου ρόλου: Τζουλιάν Μουρ για το ρόλο της στην ταινία «Χάρτες για τα αστέρια» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.

Χρυσής Κάμερας: «Party Girl» των Μαρί Αματσουκελί, Κλερ Μπεργκέρ και Σαμουέλ Τεΐς.

Χρυσός Φοίνικας ταινίας μικρού μήκους: του Σιμόν Μέσα Σότο.

Αποστολή: 
ΝΙΝΟΣ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗΣ
http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes--politismos&id=432359