Μία Φανταστική Δημοκρατία


Φανταστείτε να ζούσατε σε μία χώρα της οποίας η Διοίκηση, τα τελευταία 30 χρόνια, (κατά προσέγγιση) παρήγαγε:
3.000 Νόμους
20.000 Προεδρικά Διατάγματα
110.000 Υπουργικές Αποφάσεις
25.000 Αποφάσεις Περιφερειών
10.000 Αποφάσεις Νομαρχιών
Μία χώρα όπου 98 από τις 100 διατάξεις που ρυθμίζουν τη ζωή σας ήταν ένα είδος παρανομοθεσίας – και προβλεπόταν από το Σύνταγμα της χώρας αυτής μόνο σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Η Βουλή παρήγε, νομοθέτησε, τις υπόλοιπες 2.
Φανταστείτε να πληρώνατε φόρους σε μία χώρα όπου ο νόμος φορολογίας εισοδήματος (2238/1994) τροποποιήθηκε 250 φορές τα τελευταία 20 χρόνια, μέσω 80 διαφορετικών νόμων - τους οποίους ακολουθούσαν εκατοντάδες, χιλιάδες ερμηνευτικές εγκύκλιοι και τροποποιήσεις. Νόμος που την κάθε του αλλαγή τη συνόδευαν δεκάδες σεμινάρια - αλλά ποτέ, μα ποτέ, η κωδικοποίησή του, με την πλήρη επαναδιατύπωση κάθε τροποποιούμενου άρθρου. Θα ζούσατε σε μία χώρα όπου και να θέλατε να είστε σύννομοι, δεν θα μπορούσατε.
Τέλος, φανταστείτε ότι σε αυτή τη χώρα, όπου κάπως, κάποιοι φόροι μαζευόντουσαν, η Διοίκηση να κάλυπτε με τους φόρους αυτούς, μεταξύ άλλων, και τα έξοδα (πρόεδρο, συμβούλιο, γραφεία, μισθούς, επιδόματα, έξοδα κίνησης, αναλώσιμα) των παρακάτω Δημοσίων Νομικών Προσώπων:
69 για την εκπαίδευση και κατάρτιση
54 για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση
19 για χωροταξικό σχεδιασμό και έλεγχο δόμησης
56 για την έρευνα και την ανάπτυξη
209 για τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία
Μπορείτε να φανταστείτε σε ποια χώρα θα τα παθαίνατε όλα αυτά; Σε αυτήν που η εξαίρεση έγινε κανόνας, το εξαιρετικό έλιωσε σε τετριμμένο και ο λόγος, από επίκαιρος, έγινε εφήμερος.
Σε αυτήν που ζούμε.

7 Ιουνίου 2014 
Χάρης Μαθιόπουλος  

Σ   Χ   Ε   Τ   Ι   Κ   Α


''Δημόσιο. Μπορεί να εκσυγχρονιστεί;''
Ο κ. Παναγιώτης Καρκατσούλης, καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, προϊστάμενος της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, μίλησε τη Τρίτη 3 Ιουλίου 2013 στο Ξενία Βόλου με θέμα «Δημόσιο. Μπορεί να εκσυγχρονιστεί;».

To 2012 o Παναγιώτης Καρκατσούλης βραβεύτηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Δημόσιας Διοίκησης ως το καλύτερο στέλεχος δημοσίου τομέα στον κόσμο. 
Με την τεράστια πείρα των 20 ετών που έχει στο ελληνικό δημόσιο δίνει μια αντικειμενική εικόνα της πραγματικότητας που υπάρχει και για το πώς πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις.