Αμερικανική επίθεση κατά γερμανικών και γαλλικών τραπεζών
1. Κυρώσεις εκ των υστέρων!
Τις συναλλαγές της BNP-Paribas αλλά και της Deutsche Bank και της Commerzbank με το Ιράν τις γνωρίζουν από καιρό προφανώς οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Εύλογα λοιπόν τίθεται το ερώτημα γιατί τις στοχοποιούν τώρα που οι συνομιλίες Ουάσιγκτον - Τεχεράνης προχωρούν με μια θεαματική συνολική εκκαθάριση εκκρεμοτήτων, συμφιλίωση έως συνεργασία των δύο χωρών να προβάλλει ήδη στον ορίζοντα;
Η απάντηση είναι απλή και κυνική: Οσο διαρκούσε η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ιράν, παρόμοιες κυρώσεις θα θρυμμάτιζαν το μέτωπο πίεσης απέναντι στην Τεχεράνη που είχαν οικοδομήσει οι ΗΠΑ, θα οδηγούσαν αργά ή γρήγορα το Παρίσι και το Βερολίνο σε δημόσια διαφοροποίηση από την Ουάσιγκτον. Ο κυνισμός δεν έχει προηγούμενο: Τώρα που το κεφάλαιο των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης δρομολογείται προς το κλείσιμό του, επιβάλλουμε αναδρομικά κυρώσεις σε όσους κατά καιρούς όχι το παραβίασαν αλλά το παρέκαμψαν ως προειδοποίηση για μελλοντική δυνητική απειθαρχία όπως για παράδειγμα στις χρηματοπιστωτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω Ουκρανίας!
Το παιχνίδι είναι επικίνδυνο καθώς προκάλεσε για πρώτη φορά εδώ και σαράντα χρόνια κύμα αμφισβήτησης της παντοδυναμίας του δολαρίου από τον διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, τον διευθύνοντα σύμβουλο της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total και τέλος από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών της χώρας.
Το σκληρό, σχεδόν πειρατικό, αμερικανικό ρεσάλτο κατά του τραπεζικού συστήματος των δύο πιο ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης, της Γαλλίας και της Γερμανίας, προσπαθεί να περιορίσει και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, όταν αποφασίζει οι εκτός Ευρωζώνης συναλλαγές σε ευρώ να εκκαθαρίζονται εντός της Ευρωζώνης σε μια προσπάθεια να προλάβει νέα αμερικανικά πλήγματα.
Πέραν της σκληρότητας της μεθόδου που θυμίζει «Διπλωματία των Κανονιοφόρων» οι εκ των υστέρων κυρώσεις των ΗΠΑ δείχνουν και τη βαθιά καχυποψία και έλλειψη εμπιστοσύνης της Ουάσιγκτον απέναντι στη Γηραιά Ηπειρο ειδικότερα σε ό,τι αφορά την προοπτική των σχέσεων της ΕΕ - Ευρωζώνης με τη Ρωσία.
Αργά ή γρήγορα, σκέπτονται στις ΗΠΑ, η ενεργειακή και εμπορική αλληλεξάρτηση των δύο πλευρών θα οδηγήσει στην πλήρη αποκατάσταση της ομαλής χρηματοπιστωτικής συνεργασίας ΕΕ - Ρωσίας, μια δυναμική που θα ακυρώσει τον στόχο της Ουάσιγκτον να παραμείνει επ' αόριστον η Ουκρανία μια χαίνουσα πληγή που θα βραχυκυκλώνει τη συνεργασία της Μόσχας με τις Βρυξέλλες, αλλά κυρίως με το Βερολίνο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
''ΕΘΝΟΣ''
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=31706&subid=2&pubid=64034769
2. Επίθεση των ΗΠΑ κατά των τραπεζών και της Γερμανίας
Ωραία φάμπρικα άνοιξαν οι Αμερικανοί με την επιβολή εξοντωτικών προστίμων σε ξένες τράπεζες, με προφανή στόχο να καταφέρουν θανάσιμα πλήγματα στους αντιπάλους των αμερικανικών τραπεζών! Μετά την επιβολή του εξωφρενικού προστίμου ύψους 8,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη δεύτερη σε μέγεθος ευρωπαϊκή τράπεζα, τη γαλλική BNP, με πρόσχημα τις τραπεζικές πράξεις που έκανε με το Ιράν και την Κούβα, η Ουάσιγκτον τώρα έβαλε στο στόχαστρο τις γερμανικές τράπεζες. Οπως αποκάλυψαν τη Δευτέρα οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», οι Αμερικανοί σκοπεύουν να επιβάλουν πρόστιμο ύψους τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το φθινόπωρο στη δεύτερη σε μέγεθος γερμανική τράπεζα, την Κομέρτσμπανκ. Η επιλογή του στόχου δεν είναι καθόλου τυχαία. Μπορεί ένα πρόστιμο μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων να φαντάζει διαχειρίσιμο από μια μεγάλη τράπεζα όπως είναι η εν λόγω, η οποία είναι η 39η μεγαλύτερη τράπεζα του πλανήτη.
Η Κομέρτσμπανκ, όμως, είναι ο αδύναμος κρίκος του γερμανικού τραπεζικού συστήματος. Πέρυσι παρουσίασε ζημιές 98 εκατομμυρίων ευρώ, οπότε καθόλου μικρό πρόστιμο στη συγκυρία αυτή δεν είναι τα 500 εκατομμύρια δολάρια τουλάχιστον. Δεν είναι, όμως, αυτό το κύριο χαρακτηριστικό της. Η Κομέρτσμπανκ είναι η τράπεζα πάνω στην οποία κατά πρώτιστο λόγο στηρίζεται το... εξαγωγικό εμπόριο της Γερμανίας! Η ατμομηχανή, δηλαδή, της γερμανικής οικονομίας! «Καμία τράπεζα στη Γερμανία δεν διασφαλίζει την ομαλή ροή τόσων πολλών πληρωμών για τις επιχειρήσεις όσες η Κομέρτσμπανκ. Περίπου το ένα τρίτο του εξαγωγικού εμπορίου ρέει μέσω των αγωγών κυκλοφορίας πληρωμών αυτής της τράπεζας», υπογράμμιζε ευθύς εξαρχής σε οικονομικό σχόλιό της η κατ' εξοχήν εφημερίδα της γερμανικής επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».
Αν μάλιστα προστεθεί και το γεγονός ότι από το 2008 η γερμανική κυβέρνηση κατέχει το 17% των μετοχών της Κομέρτσμπανκ, καθώς παρενέβη για να τη διασώσει από την κρίση λόγω του ρόλου της στο εξαγωγικό εμπόριο της Γερμανίας, αντιλαμβανόμαστε πλήρως γιατί οι Αμερικανοί επέλεξαν την Κομέρτσμπανκ ως πρώτο στόχο υπονόμευσης του γερμανικού τραπεζικού συστήματος! Θέλουν να πλήξουν καίρια τη γερμανική οικονομία στο σύνολό της. «Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να κάνουν την Κομέρτσμπανκ να παραπαίει» ήταν ο τίτλος χθεσινού σχολίου στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», με προέλευση το Ρόιτερ. «Ως ο μεγαλύτερος μέτοχος, η γερμανική κυβέρνηση δύσκολα θα παρέμενε αδρανής, αν οι Αμερικανοί εκτροχίαζαν την ανάκαμψη της τράπεζας», υποστηρίζει ο αρθρογράφος. «Οι διαμορφωτές της πολιτικής στο Βερολίνο είναι ήδη πελιδνοί από την οργή τους για την αχαλίνωτη αμερικανική κατασκοπεία στη Γερμανία, η οποία συμπεριλάμβανε και την παγίδευση του τηλεφώνου της Μέρκελ, όπως και με την πρόσφατη αποκάλυψη Αμερικανού πράκτορα στη γερμανική μυστική υπηρεσία», επισημαίνει.
Μας δίνει έμμεσα τη σύνδεση ανάμεσα στην αιφνίδια έξαρση των αποκαλύψεων υποθέσεων κατασκοπείας από τους Αμερικανούς εις βάρος των Γερμανών από τη μια πλευρά και την επίθεση επιβολής προστίμων από τις ΗΠΑ σε γερμανικές τράπεζες από την άλλη. Το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον επιτέθηκε εναντίον της δεύτερης τράπεζας της Γερμανίας, δεν σημαίνει βεβαίως ότι οι Αμερικανοί δεν θα επιτεθούν και εναντίον της πρώτης γερμανικής τράπεζας, της Ντόιτσε Μπανκ. Κάθε άλλο. «Ο κατάλογος των νομικών προβλημάτων της Κομέρτσμπανκ είναι πολύ μικρότερος από εκείνον της Ντόιτσε Μπανκ», προειδοποιούσε χωρίς περιστροφές χθεσινή ανάλυση των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και συνέχιζε: «Η Κομέρτσμπανκ έχει πολύ μικρότερη παρουσία στη Γουόλ Στριτ και έξω από τη Γερμανία γενικότερα από τη μεγαλύτερη αντίπαλό της (την Ντόιτσε Μπανκ), η οποία επίσης αντιμετωπίζει έρευνες για τις υποψίες ότι είχε αναμειχθεί στη χειραγώγηση των θεμελιωδών επιτοκίων και στο εμπόριο ξένων νομισμάτων».
Οι Αμερικανοί, άλλωστε, έχουν ήδη ταράξει στα πρόστιμα την Ντόιτσε Μπανκ, η οποία είναι ο 11ος τραπεζικός κολοσσός του πλανήτη. Από το 2010 έως φέτος τον Φεβρουάριο, η Ντόιτσε Μπανκ έχει φορτωθεί συνολικά πρόστιμα... 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων!!! Ως πολύ μεγαλύτερη τράπεζα από την Κομέρτσμπανκ και παίζοντας κυρίως με τα χρήματα των πλούσιων Γερμανών, είναι πολύ πιο επιθετική και «άτακτη» στις τραπεζικές της δραστηριότητες. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο «τραπεζικό γύπα» της Ευρώπης! Η ουσία, πάντως, είναι ότι αυτός ο ανελέητος τραπεζικός πόλεμος ΗΠΑ - Γερμανίας δεν προμηνύει τίποτα καλό ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη. Είναι πολύ γελασμένος κάποιος αν νομίζει ότι περιορίζεται στις δύο χώρες.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=64034709