Αρπάζουν το ταμείο και τους πελάτες-ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΣΕ ΝΕΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ



Την πόρτα στις επιχειρήσεις της ενέργειας που θέλουν την πλήρη απελευθέρωση των οικιακών τιμολογίων ρεύματος και φυσικά τον περιορισμό του μονοπωλίου της ΔΕΗ ανοίγει το νομοσχέδιο που συζητείται από χθες στη Βουλή για τη «μικρή ΔΕΗ», στην οποία θα μεταφερθεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού και του πελατολογίου της επιχείρησης, προκειμένου στη συνέχεια να διατεθεί προς πώληση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
 Μονάδες παραγωγής ενέργειας, που αποτελούν «φιλέτα», λόγω της φθηνής πρώτης ύλης θα δώσει η κυβέρνηση στους ιδιώτες
Μονάδες παραγωγής ενέργειας, που αποτελούν «φιλέτα», λόγω της φθηνής πρώτης ύλης θα δώσει η κυβέρνηση στους ιδιώτες
Οπως ήδη έχει γίνει γνωστό, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί τα φιλέτα της ΔΕΗ, ήτοι τρεις λιγνιτικές μονάδες συν μία άδεια ηλεκτροπαραγωγής για το λιγνιτικό σταθμό Μελίτη ΙΙ, πέντε σύγχρονες υδροηλεκτρικές μονάδες και, βεβαίως, το θησαυρό -κατά κοινή παραδοχή- των λιγνιτικών κοιτασμάτων, δηλαδή την εκμετάλλευση έξι ορυχείων στη Δ. Μακεδονία. Ταυτόχρονα, δε, εξασφαλίζεται για τους ιδιώτες πελατεία περίπου δύο εκατομμυρίων, οι οποίοι θα πουληθούν στη μικρή ΔΕΗ. Από την άλλη πλευρά, η εναπαπομείνασα Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού θα απαγορεύεται να ασκήσει για έξι μήνες επιθετική πολιτική, ούτως ώστε να τους ξανακερδίσει.

Προσωπικότητες από το χώρο της ενέργειας βλέπουν ότι η ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας θα δημιουργήσει νέα ιδιωτικά μονοπώλια, που θα αυξήσουν όχι μόνο την τιμή, αλλά θα υποβαθμίσουν και την παροχή ρεύματος.

Ιδιωτικά μονοπώλια

«Η διεθνής εμπειρία από τις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων ενέργειας δείχνει ότι οι μόνοι που ευνοούνται είναι τα ιδιωτικά μονοπώλια που τις εξαγοράζουν. Σήμερα επτά μόνον μονοπωλιακές επιχειρήσεις ελέγχουν πάνω από τα 2/3 παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα σχεδόν παντού τη μεσοσταθμική αύξηση της τιμής του ρεύματος. Στις ΗΠΑ, που είναι η μοναδική ανεπτυγμένη χώρα με πλήρως ιδιωτικοποιημένο το δίκτυο παραγωγής ενέργειας, τα μπλακάουτ είναι πολύ πιο διαδεδομένα από ό,τι στην Ευρώπη. Αρκετές φορές οι εταιρείες παραγωγής δημιουργούν τεχνητές ελλείψεις για να πετύχουν αύξηση των τιμών». Οσον αφορά στη μείωση των τιμολογίων του ΟΤΕ που προβάλλεται ως επιχείρημα από την κυβέρνηση, εξηγούν ότι «δεν αναιρεί τα προηγούμενα, γιατί οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, που δεν έχει ανάλογο στον τομέα του ηλεκτρικού ρεύματος. Αλλωστε, μετά την ιδιωτικοποίησή του ο ΟΤΕ, που ήταν μια από τις πιο δραστήριες επενδυτικά επιχειρήσεις της χώρας στα Βαλκάνια, "μίκρυνε" στρατηγικά, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση καν να εγκαταστήσει πλήρες δίκτυο οπτικών ινών».

Θεωρείται, επίσης, προσχηματική η επίκληση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, «καθώς αποσιωπάται συστηματικά από την κυβέρνηση ότι οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ιδιώτες παράγουν περίπου το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας και κατέχουν πάνω από το 95% των μονάδων ΑΠΕ (Ανενεώσιμες Πηγές Ενέργειας)». Και προσθέτουν: «Εχουν ή δεν έχουν το 100% της εγκατεστημένης ισχύος στα φωτοβολταϊκά πάρκα και συγκεκριμένα τα 2.199 από τα 2.200 εγκατεστημένα MW; Πώς είναι δυνατόν να λένε ότι δεν άνοιξε η αγορά όταν πέρσι πούλησαν το 32,3% της ζητούμενης ενέργειας;».

Οι ίδιοι εξηγούν ότι σήμερα τα μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα της χώρας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας πιέζουν με κάθε τρόπο ώστε να επιτραπεί το συντομότερο δυνατό η πρόσβαση των εταιρειών τους σε «φτηνή» λιγνιτική και υδροηλεκτρική ενέργεια, την οποία σήμερα παράγει και εκμεταλλεύεται αποκλειστικά η ΔΕΗ, ώστε στη συνέχεια να την πωλούν με αυξημένα περιθώρια κέρδους σε ανταγωνιστικότερες τιμές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και προσθέτουν ότι «αφού σήμερα διαμαρτύρονται ότι η ΔΕΗ έχει το αποκλειστικό δικαίωμα στους λιγνίτες, γιατί μέχρι τώρα δεν ζητούσαν να δημοπρατηθούν τα ορυχεία που δεν έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ; Δυστυχώς η απάντηση ενδέχεται να μην αρέσει σ' αυτούς όσο και στην κυβέρνηση, που προωθεί μετά μανίας την ιδιωτικοποίηση των σπλάχνων της ΔΕΗ: Οι επιχειρηματίες δεν είναι κορόιδα... Γιατί να πάρουν ρίσκο; Να περιμένουν χρόνια να κάνουν απόσβεση; Να πληρώσουν μηχανήματα, να ανοίξουν ορυχεία, να φτιάξουν εργοστάσια, αφού υπάρχει η ΔΕΗ...».

Επιχειρηματίες σε συνεργασία με ξένες εταιρείες έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια σε μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο ή σε εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα) και παράλληλα έχουν ιδρύσει εταιρείες εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας προσδοκώντας ότι θα επωφεληθούν από την υποχρεωτική μείωση της κυρίαρχης θέσης της ΔΕΗ στην παραγωγή και την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας.

Συμπερασματικά, όσοι παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τονίζουν ότι αυτό το νομοσχέδιο, που σε λίγο θα αποτελεί νόμο του κράτους, πρώτον δεν θα δημιουργήσει καμία θέση εργασίας και πως το 17% των μετοχών μιας απαξιωμένης και αδύναμης ΔΕΗ που στη συνέχεια θα παραχωρήσουν (όπως προβλέπεται), δεν πρόκειται να αποφέρει κάποιο σημαντικό έσοδο στη ΔΕΗ.

Η απάντηση της κυβέρνησης

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση επιχειρεί να απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστών μεταξύ άλλων με την εξής επιχειρηματολογία:

* Η επιλογή του μοντέλου της «μικρής ΔΕΗ» αποτελεί υποχρέωση της χώρας απέναντι στην Κομισιόν, ώστε να πάψει η ΔΕΗ να έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά ηλεκτρισμού και να σταματήσει να μονοπωλεί την εκμετάλλευση των λιγνιτών και των υδάτινων πόρων της χώρας. Κι αυτό γιατί η ΔΕΗ είναι Ανώνυμη Εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. όπως μια οποιαδήποτε Ανώνυμη Εταιρεία, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μετόχων της.

* Από την πώληση της «μικρής ΔΕΗ», η ίδια η ΔΕΗ έχει τα μεγαλύτερα οφέλη, καθώς τα έσοδα από την αποκρατικοποίηση πάνε στην ίδια την επιχείρηση. Με αυτό τον τρόπο η ΔΕΗ θα μπορέσει να αποπληρώσει δάνεια, να αποκτήσει ρευστότητα και να προχωρήσει στις αναγκαίες επενδύσεις, που αυτομάτως θα περιορίσουν και την πιθανότητα νέων αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος, δηλαδή στον απλό καταναλωτή.

* Με το μοντέλο αυτό διασφαλίζονται απολύτως οι θέσεις εργασίας, καθώς προβλέπεται η υποχρέωση του επενδυτή να διατηρήσει για τουλάχιστον 5 χρόνια τις θέσεις εργασίας.

* Στο νομοσχέδιο θα εισαχθεί πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού από τις τοπικές κοινωνίες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Θα διατηρηθούν δηλαδή και τα κριτήρια εντοπιότητας.

* Με το μοντέλο αυτό ο επενδυτής έχει την υποχρέωση να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις (π.χ. Μελίτη ΙΙ) ενώ με την αναβάθμιση των υφιστάμενων μονάδων δημιουργούνται και νέες θέσεις μακροπρόθεσμα, ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες όπου βρίσκονται οι αντίστοιχες μονάδες παραγωγής.

* Δημιουργείται πραγματικός και βιώσιμος ανταγωνισμός προς όφελος του τελικού καταναλωτή, όπως ακριβώς συνέβη και στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, μετά την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ.



Σκίτσο του ΣΤΑΘΗ

Σκίτσο του Μ.Κουντούρη


ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ «ΜΙΚΡΗΣ ΔΕΗ»

Στο σφυρί τα φιλέτα της ΔΕΗ

Με την είσοδο ιδιωτών, ανοίγει ο δρόμος για ολιγοπώλιο στην ηλεκτρική ενέργεια

Στην καρδιά του καλοκαιριού και με τους διαφωνούντες βουλευτές να μη συμμετέχουν (τυχαία;) σ' αυτό το πρώτο θερινό τμήμα της, η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τον τεμαχισμό της ΔΕΗ, η συζήτηση του οποίου πρόκειται να ξεκινήσει την Πέμπτη στην αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. 
Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», στην οποία θα μεταφερθεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού και του πελατολογίου της επιχείρησης, προκειμένου στη συνέχεια να διατεθεί προς πώληση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, έχει τη σφραγίδα του υφυπουργού Μ. Παπαγεωργίου και υπογράφεται από τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος θα υποστηρίζει στο Κοινοβούλιο το κομμάτιασμα και το διαμοίρασμα, στη συνέχεια, της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας, παρά τις φερόμενες αντιδράσεις των ομοϊδεατών του.

Πλούσια προίκα

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί τα φιλέτα της ΔΕΗ, ήτοι τρεις λιγνιτικές μονάδες συν μία άδεια ηλεκτροπαραγωγής για το λιγνιτικό σταθμό Μελίτη ΙΙ, πέντε σύγχρονες υδροηλεκτρικές μονάδες και, βεβαίως, το θησαυρό -κατά κοινή παραδοχή- των λιγνιτικών κοιτασμάτων, δηλαδή την εκμετάλλευση έξι ορυχείων στη Δ. Μακεδονία.

Ταυτόχρονα, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της παραγωγής και της εμπορίας της ενέργειας, ως αντίπαλον δέος της ΔΕΗ, καθώς σήμερα έχουν ως επί το πλείστον μόνο μονάδες φυσικού αερίου, κυριολεκτικά αδημονούν και πιέζουν για το επικείμενο κομμάτιασμα, καθώς, εκτός από τις προαναφερθείσες υποδομές, το νομοσχέδιο τους εξασφαλίζει σίγουρη πελατεία περίπου δύο εκατομμυρίων, οι οποίοι, θα πουληθούν στη «μικρή ΔΕΗ», χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Ταυτόχρονα, για έξι μήνες θα απαγορεύεται στη ΔΕΗ να ασκήσει επιθετική πολιτική για να τους πάρει πίσω, όπως θα απαγορεύεται και στους ίδιους τους πελάτες να λύσουν μονομερώς τη σύμβασή τους!

Προσωπικότητες από το χώρο της ενέργειας εξήγησαν στην «Ε» ότι «με το χέρι που θα βάλουν οι ιδιώτες στις κρατικές αυτές υποδομές ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τη δημιουργία ολιγοπωλίου του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας με ιδιωτικούς όρους και στόχους, πράγμα που θα έχει ως συνέπεια μια νέα κούρσα κερδοσκοπικών αυξήσεων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα συντελείται έχοντας ως άλλοθι και ως προκάλυψη τον ανταγωνισμό». Εξηγούν επίσης ότι «η επίκληση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του υποτιθέμενου ανταγωνισμού είναι απόλυτα προσχηματική, στην ουσία τεμαχίζει - απαξιώνει και θυσιάζει τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας αποσιωπώντας ότι οι ανεξάρτητοι παραγωγοί (ιδιώτες) παράγουν περίπου το 35% ηλεκτρικής ενέργειας και κατέχουν πάνω από το 95% των μονάδων ΑΠΕ». Και, βέβαια, όπως υπογραμμίζουν, «παραδίδεται προς επίτευξη επιχειρηματικού κέρδους η διαχείριση των νερών, ποταμών και λιμνών για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος».

Σκληρή αντίδραση αναμένεται κυρίως από τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, οι οποίοι μιλούν για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση, προγραμματίζοντας ήδη αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Το σωματείο Σπάρτακος, το οποίο εκπροσωπεί κυρίως εργαζομένους στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Δυτικής Μακεδονίας, κάνει λόγο για τη μητέρα των μαχών και αποφάσισε ήδη 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ».

Το νομοσχέδιο «μικρή ΔΕΗ» συμπίπτει με δύο ακόμη εξελίξεις στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας: Πρώτον, με την ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και, δεύτερον, με γενναίες αύξησεις στις τιμές του ρεύματος από 1ης Ιουλίου για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν τετραμηνιαία κατανάλωση έως 800 κιλοβατώρες. Η κυβέρνηση ωστόσο πιστεύει ότι οι νέες αυξήσεις δεν θα προκαλέσουν κοινωνικούς κραδασμούς, γιατί εκτιμούν ότι αφορούν περισσότερο εξοχικά και δευτερεύουσες κατοικίες.

Για τον ΑΔΜΗΕ έχουν υποβληθεί προσφορές από πέντε ενδιαφερόμενες εταιρείες του εξωτερικού (Κίνα, Βέλγιο, Ιταλία, Καναδά, Ινδία) και προσεχώς θα ακολουθήσει η επόμενη φάση του διαγωνισμού, που είναι η υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ



Σκίτσα του Μ.Κουντούρη


ΓΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΗ ΓΡΑΜΜΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

Θατσερική δεξιά πολλών Gigabytes

Της ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ

Επίδειξη θατσερικής πυγμής με αιχμή τη «μικρή ΔΕΗ» από την κυβέρνηση, η οποία ταυτίζει συνδικαλιστές και ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας το ζήτημα ως αντιπαράθεση συντεχνιακών και κομματικών συμφερόντων με τη μεταρρυθμιστική πολιτική των αποκρατικοποιήσεων.
Αποφεύγει έτσι φυσικά να συζητήσει την εθνική και κοινωνική διάσταση των συνεπειών στην αγορά ενέργειας, την οποία θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς να μπορεί να κρύψει την ανησυχία για το ενδεχόμενο η «μικρή ΔΕΗ» να αποτελέσει την αρχή διεργασιών για ένα ευρύτερο μέτωπο πολιτικών συμμαχιών κατά της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Μαξίμου αντιμετώπισε την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα απαξιωτικά. Κυβερνητικές πηγές τη χαρακτήριζαν «προφάσεις εν αμαρτίαις» και υποστήριζαν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέβη σε αυτή την κίνηση μόλις χθες -ενώ η κατάθεση του νομοσχεδίου είχε ανακοινωθεί εδώ και ημέρες- για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά και για να εγκλωβίσει την υπόλοιπη αντιπολίτευση.

Οσο για τη στάση των βουλευτών της συμπολίτευσης, το γεγονός ότι στο πρώτο θερινό τμήμα, στο οποίο τελικά θα ψηφιστεί το προαπαιτούμενο νομοσχέδιο, δεν συμμετέχουν όσοι εκλέγονται σε Κοζάνη και Φλώρινα, ενισχύει την αυτοπεποίθηση της κυβέρνησης.

Τη γραμμή «συντεχνίες και ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζουν τους διακόπτες» χάραξε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο από το Στρασβούργο για «φανατικούς λαϊκιστές» καθώς και για «συνδικαλιστές που διοικούσαν αποτυχημένες κρατικές επιχειρήσεις» και επιβεβαιώνοντας έτσι την πρόθεση της κυβέρνησης να κινηθεί σκληρά κατά των απεργιών.

Για να λειτουργήσει βεβαίως ο κοινωνικός αυτοματισμός πιο αποδοτικά, η κυβέρνηση που κόπτεται για τις συνέπειες στον τουρισμό, τις επιχειρήσεις και τη δημόσια υγεία θα αφήσει πρώτα τους συνδικαλιστές να πραγματοποιήσουν τις απειλές τους, θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη για να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική και μετά θα χρησιμοποιήσει το όπλο της επιστράτευσης, αφού θα έχουν πρώτα υπάρξει αντιδράσεις για τις επιπτώσεις από τις διακοπές ρεύματος.

Την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία με ενημερωτικό σημείωμα, υπερασπιζόταν την αποκρατικοποίηση, απαντούσε στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί ξεπουλήματος, έλεγχο των δικτύων από ιδιώτες και κίνδυνο αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος και κατάργησης του κοινωνικού τιμολογίου και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη σχολίαζε ειρωνικά «Βελουχιώτης θέλησε να ντυθεί σήμερα ο κ. Τσίπρας, αλλά του βγήκε σε... Φωτόπουλο!».

Πάντως οι μόνοι δύο βουλευτές που βγήκαν «στα κεραμίδια» για να υπερασπιστούν τη «μικρή ΔΕΗ», ο Μιχάλης Ταμήλος και ο Αδωνις Γεωργιάδης, υπέπεσαν σε πολιτικές γκάφες.

Ο πρώτος μπέρδεψε τα Gigawatts, τη μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού ρεύματος με τα Gigabytes, τη μονάδα μέτρησης αποθηκευτικού χώρου των ηλεκτρονικών υπολογιστών και δήλωσε ότι το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό διότι «μπορείς να πας σε ένα χωριό και να ζεις με τη λάμπα που ανάβαμε παλιά».

Ο δεύτερος μίλησε για «σύγκρουση παλιάς και νέας Ελλάδας», σχολιάζοντας την κατάληψη του ΕΜΠ από διοικητικούς υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα και τις κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Προκάλεσε όμως κυρίως με τις δηλώσεις του κατά της επαναπρόσληψης των καθαριστριών, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικό συμβολισμό, διότι θα έδειχνε πως το κράτος υποχωρεί σε όποιον «φωνάζει και εκβιάζει» και συγκρίνοντας δράματα ανέργων με τη φράση: «Με ποιο κριτήριο βιώνουν οι καθαρίστριες μεγαλύτερο δράμα από άλλους ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους;».

Δηλώσεις που δείχνουν πως πίσω από τη ρητορική κατά των συντεχνιών και υπέρ των μεταρρυθμίσεων, κρύβεται μία θατσερική εκδοχή της λαϊκής Δεξιάς, που επιδεικνύει τσαμπουκά εκεί που μπορεί και σε αυτά που της επιβάλλει η τρόικα, ενώ με το άλλο χέρι χαϊδεύει δικά της εκλογικά ακροατήρια, όπως οι φαρμακοποιοί, για τους οποίους ο Μάκης Βορίδης πέτυχε ένα συμβιβασμό με την τρόικα - άλλο που ο κλάδος εξακολουθεί να αντιδρά στην έστω και μικρότερη σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις των δανειστών μείωση του περιθωρίου κέρδους.

ΚΚΕ: Να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση

«Ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ και όλου του ελληνικού λαού θα πρέπει να βάλει στο στόχαστρο την πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας, ώστε να μην περάσει από το παράθυρο η ιδιωτικοποίηση, στην οποία μόνο κατ' επίφαση η ΔΕΗ θα είναι δημόσια», τονίζει ο γ.γ. του ΚΚΕ.
Ο Δ. Κουτσούμπας καλεί το λαό να απομονώσει τις κυβερνητικές θεωρίες ότι «οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαίωμα να αντιστέκονται, που οδηγούν σε επικίνδυνο κοινωνικό αυτοματισμό». Το κόμμα προαναγγέλλει ότι θα λάβει πρωτοβουλίες εντός κι εκτός της Βουλής, ενώ σε ό,τι αφορά στη συζήτηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προτείνει πλαίσιο τριών σημείων:

* Απόσυρση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ».

* Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου, που έχει οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση κατά την τελευταία 25ετία (νόμοι 1914/90, 2773/99, ΠΔ 333/2000, Ν. 3426/2005, Ν. 4001/2011, Ν. 4237/2014).

* Αντίθεση στο σύνολο του προωθούμενου κοινοτικού πλαισίου απελευθέρωσης του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.
ΠΑΣ

ΔΗΜΑΡ: Κοινωνικό αγαθό η ενέργεια

Οχι στο «σπάσιμο» της ΔΕΗ, λέει η ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζοντας ότι η ενέργεια αποτελεί κοινωνικό αγαθό και επισημαίνοντας ότι κάθε πολιτικό ή οικονομικό «παιχνίδι» στις πλάτες των καταναλωτών είναι ανεπίτρεπτο.
«Η αβεβαιότητα ως προς τη συνέχεια παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, όχι μόνο είναι ανεπίτρεπτη, αλλά και αντισυνταγματική», δήλωσε η Νίκη Φούντα, ειδική αγορήτρια της ΔΗΜΑΡ, με αφορμή την έναρξη της συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του σχεδίου νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ».

«Δεν θεωρούμε προφανώς ότι η ΔΕΗ είναι άμοιρη ευθυνών ή ότι η διοίκησή της διαχρονικά «τα έχει όλα καλώς καμωμένα» - αν και αναγνωρίζουμε φυσικά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει θετικούς οικονομικούς δείκτες», σημείωσε η ίδια. Χαρακτήρισε απόλυτα καταδικαστέα την κακοδιαχείριση των προηγουμένων και την «εμμονή της ΔΕΗ να μην εκσυγχρονίζεται. Φοβούμαστε ότι η κυβέρνηση δεν έμαθε από τα "λάθη του παρελθόντος" με την εμπειρία των σκανδάλων των Energa, Hellas Power, Reyma1 κ.ά. που άφησαν πίσω τους "φέσια" καταστροφικά για το δημόσιο συμφέρον», τόνισε.


ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΟΝ ΠΗΧΥ Ο ΣΥΡΙΖΑ
Δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ

Του ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΡΑΛΗ

Δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ» ζητεί ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια κίνηση που, βεβαίως, συνιστά ραγδαία όξυνση της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, θέτει όμως ταυτόχρονα σε πλήρη εφαρμογή τη διακηρυχθείσα στόχευση για ένα πλατύ λαϊκό και πολιτικό μέτωπο, φέρνοντας παράλληλα προ των ευθυνών τους τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης. 
Κυρίως τη ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ, καθώς εκτιμάται ότι οι ΑΝΕΛ θα ανταποκριθούν άμεσα στην πρόταση.

Με την κίνηση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρεί ουσιαστικά και σε μια πρόβα τζενεράλε με ορίζοντα το φθινόπωρο και την προεδρική εκλογή δοκιμάζοντας την αντοχή του κυβερνητικού συνασπισμού και καλλιεργώντας σε πραγματικό πεδίο τη δυνατότητα να συγκροτήσει το μέτωπο των 121 βουλευτών που απαιτούνται ώστε να ακυρωθούν στην πράξη οι κυβερνητικές προθέσεις για εξάντληση της τετραετίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε γνωστή την πρόθεσή του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του κόμματος στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου, λέγοντας πως θα επικοινωνήσει με τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων και τους ανεξάρτητους βουλευτές, ώστε αν υπάρξει ψήφιση του ν/σ για τη «μικρή ΔΕΗ» από το θερινό τμήμα της Βουλής, να συγκεντρωθούν υπογραφές 120 βουλευτών με αίτημα για δημοψήφισμα, όπως προβλέπει το άρθρο 44 του Συντάγματος.

«Μόνον ο ελληνικός λαός έχει αρμοδιότητα να πάρει μια τέτοια απόφαση. Τελείωσαν τα ψέματα. Δεν θα παίζουν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος με το μέλλον του τόπου, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το κόμμα που θα επωμιστεί μια εθνική καταστροφή. Δεν θα την πάρουν εν κρυπτώ την απόφαση για διάλυση και εκποίηση της ΔΕΗ. Αν έχουν τα κότσια, ας την πάρουν στο φως της μέρας. Εδώ όλοι θα αναμετρηθούμε με τις ιστορικές μας ευθύνες, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκε του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ κάνοντας αναδρομή στην ιστορία της επιχείρησης κατά τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση και στη μεγάλη συμβολή που είχε στην ανάπτυξη της χώρας. «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αν δεν είχαν επιλέξει τότε τη ΔΕΗ κι άφηναν αυτό το μοντέλο, που σήμερα θέλουν να μας γυρίσουν πίσω 64 χρόνια, των ιδιωτικών εταιρειών, αυτό το θαύμα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Διότι μόνο μέσα από μια δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού μπορούσε να γίνει ενοποίηση της παραγωγής σε ένα ενιαίο διασυνδεδεμένο δίκτυο ώστε τα φορτία να επιμερίζονται σε εθνική κλίμακα».

«Εθνικό έγκλημα»

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας, από την επίσκεψή του στον ατμοηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ της περιοχής, χαρακτήρισε «εθνικό έγκλημα» την προωθούμενη εκποίηση μέρους της δημόσιας επιχείρησης σε ιδιώτες, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει οποιαδήποτε απόφαση ή υπογραφή. Εξηγώντας ότι η συγκεκριμένη δέσμευση του κόμματος υπαγορεύεται από το ίδιο το Σύνταγμα και ότι η κυβέρνηση στερείται πολιτικής νομιμοποίησης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις που δεσμεύουν την επόμενη κυβέρνηση. «Λένε πολλοί: μα πώς θα το καταφέρετε αυτό; Εμείς λέμε ότι με βάση το Σύνταγμα της χώρας κυρίαρχος είναι ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός πριν από ένα μήνα έδωσε την ετυμηγορία του. Βεβαίως, ήταν ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά ήταν εκλογές σε εθνική κλίμακα, όχι σε χαλαρό κλίμα, αλλά σε κλίμα πολιτικής πόλωσης και αντιπαράθεσης και αυτές οι εκλογές έβγαλαν αποτέλεσμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτη πολιτική δύναμη στον τόπο με 4 μονάδες διαφορά, τα κόμματα που συγκυβερνούν απώλεσαν 11% των δυνάμεών τους και αν σήμερα μετά από αυτό το αποτέλεσμα έβγαιναν συσχετισμοί στη Βουλή δεν θα είχαν 152, δεν θα είχαν ούτε 90 βουλευτές», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Μας κυβερνά μια λαϊκή μειοψηφία, χάρη στο γεγονός ότι έχουν τις 50 έδρες και χάρη στο γεγονός βεβαίως ότι το 2012 με εκβιασμούς κατάφεραν να φέρουν ένα αποτέλεσμα το οποίο σήμερα δεν αντιστοιχίζεται σε καμιά περίπτωση με τη λαϊκή επιθυμία και τη λαϊκή βούληση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ υψηλούς τόνους περιέγραψε ως «ριφιφί» αυτό που συμβαίνει σήμερα στη χώρα, τονίζοντας ότι η δεύτερη πράξη του δράματος είναι η εκποίηση του δημόσιου πλούτου και η συρρίκνωση κάθε δυνατότητας να μπορέσει να ξαναστηθεί στα πόδια της η οικονομία.

Προχειρότητες στο νομοσχέδιο

Ούτε τα προσχήματα δεν κρατά η κυβέρνηση μπροστά στην πρεμούρα της να ξεμπερδέψει άρο άρον με τον κατακερματισμό της ΔΕΗ, χωρίς παράλληλα να δίνει στοιχεία ακόμα και στο Κοινοβούλιο για τις αλλαγές που πρόκειται να φέρει.
Την προχειρότητά της αποκάλυψε μάλιστα βουλευτής της συμπολίτευσης και όχι της αντιπολίτευσης, όπως θα ανέμενε κανείς.

Ο Μιχάλης Κασσής (ΠΑΣΟΚ) παρατήρησε εύστοχα ότι το επίμαχο νομοσχέδιο το οποίο είχε κατατεθεί προ καιρού στο Κοινοβούλιο έφερε την υπογραφή του Γιάννη Στουρνάρα από τη θέση του υπουργού Οικονομικών και όχι του Γκίκα Χαρδούβελη.

«Δεν θα έπρεπε να αλλάξει αυτό;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής προκαλώντας αναστάτωση στο προεδρείο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου εντάχθηκε προς συζήτηση το επίμαχο νομοσχέδιο.

Οι εξηγήσεις του προέδρου της Επιτροπής Γιώργου Βλάχου περί τυπικού ζητήματος και οι διαβεβαιώσεις του ότι θα υπάρξει προφορική έγκριση από τον κ. Χαρδούβελη δεν έκαμψαν τις αντιδράσεις.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης αξίωσαν τη διακοπή της συνεδρίασης, ενώ παρόμοιο αίτημα πρόβαλε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, που παρενέβη στη συνεδρίαση.

Μεγάλη ήταν και η ένταση που υπήρξε σε ό,τι αφορά το «σώμα» του νομοσχεδίου.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου. Επανέλαβε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση η ΔΕΗ θα επιστρέψει σε «δημόσια χέρια» και προειδοποίησε ότι «το έγκλημα δεν θα μείνει ατιμώρητο».

«Μας πάτε 60 χρόνια πίσω, όταν στην Ελλάδα υπήρχαν πολλές εταιρείες ηλεκτρισμού, αλλά όχι ρεύμα», δήλωσε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θανάσης Πετράκος. Ο βουλευτής, επικαλούμενος τα σχετικά στοιχεία από την απελευθέρωση της ενέργειας στη χώρα μας, προέβλεψε ότι θα υπάρξει κατακόρυφη αύξηση των τιμολογίων.

«Υπερασπίζεστε ιδιωτικά συμφέροντα», κατηγόρησε την κυβέρνηση η Ραχήλ Μακρή (ΑΝΕΛ) και (προ)κάλεσε τους δύο κυβερνητικούς εταίρους «αντί να ξεπουλήσουν τη Δημόσια Επιχείρηση να ζητήσουν από τους επενδυτές να κατασκευάσουν εκείνοι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος».

Τον προβληματισμό της για το κατά πόσον μπορούν να ισχύσουν οι κυβερνητικές εγγυήσεις περί μείωσης των τιμολογίων του ρεύματος, της διατήρησης των κοινωνικών τιμολογίων, αλλά και των δικαιωμάτων των εργαζομένων διατύπωσε η Νίκη Φούντα από τη ΔΗΜΑΡ.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ ζήτησε στο δημοψήφισμα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ να μπουν και όλοι οι υπόλοιποι νόμοι που οδήγησαν στην απελευθέρωση της ενέργειας.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ


Σ Χ Ε Τ Ι Κ Α

(...)
Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει τοποθετήσει το παρακάτω άρθρο μας στην επίσημη ιστοσελίδα της, αναφορικά με τη μη ιδιωτικοποίηση της - η οποία θα αποτελούσε σίγουρα έγκλημα, από πολλές διαφορετικές πλευρές.
Επίσης διαγράμματα από το κείμενο μας "Τα κατοικ
ίδια του συστήματος" (http://www.analyst.gr/2014/06/27/10196/), ενώ πολύ σωστά απαιτεί τη διενέργεια δημοψηφίσματος - έτσι ώστε να αποφασίσουν οι Πολίτες της Ελλάδας για το μέλλον της και όχι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας (κυβέρνηση).
Οι διαδηλώσεις των Πολιτών θα βοηθούσαν σίγουρα το εγχείρημα - σε καμία περίπτωση όμως οι απεργίες, οι οποίες θα συνοδεύονταν με διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος. Πόσο μάλλον εντός της τουριστικής περιόδου, από την οποία περιμένει πάρα πολλά η χώρα μας.

Τυχόν τέτοιου είδους κινητοποιήσεις (Black out) θα χαρακτηρίζονταν εύλογα ως προβοκάτσιες, αφού θα τοποθετούσαν τους Έλληνες εναντίον της ΔΕΗ - οπότε θα διευκολυνόταν η αποκρατικοποίηση της, εις βάρος του συνολικού κοινωνικού συμφέροντος
(...)
  ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ:''Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΔΕΗ'' 
http://www.analyst.gr/2011/04/25/2173/