Το τέλος του Ισραήλ

Στην ομιλία του προς το έθνος, ο πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου παραδέχθηκε χθες (20 Ιουλίου -ΣτΜ) ότι ο πόλεμος στη Γάζα είναι μια μάχη για την ύπαρξη του Εβραϊκού Κράτους.
Ο Νετανιάχου έχει δίκιο. Το δε Ισραήλ δεν μπορεί να κερδίσει αυτή τη μάχη. Δεν μπορεί καν να προσδιορίσει το τί θα σήμαινε μια νίκη. Σίγουρα η μάχη δεν αφορά τις σήραγγες ή την υπόγεια επιχείρηση των μαχητών, οι σήραγγες είναι απλά τα όπλα της αντίστασης και όχι η αντίσταση αυτή καθαυτή. Το Ισραήλ παρασύρθηκε από τη Χαμάς και τους μαχητές της Γάζας σε ένα πεδίο μάχης μέσα στο οποίο δεν θα μπορούσε ποτέ να κερδίσει, ενώ η Χαμάς έθεσε τους όρους, επέλεξε το πεδίο και συνέθεσε τους απαραίτητους όρους για την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου βίας.
Για δέκα μέρες ο Νετανιάχου έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει μια χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού. Αντιμετώπιζε την πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ δεν διαθέτει τη στρατιωτική απάντηση στην παλαιστινιακή αντίσταση. Ο Νετανιάχου γνώριζε ότι ότι μια ήττα στο έδαφος θα εξαφάνιζε τα μικρά υπολείμματα της ισχύος αποτροπής των ισραηλινών δυνάμεων.
Πέντε μέρες πριν, το Ισραήλ, τουλάχιστο στα μάτια των υποστηρικτών του, διατηρούσε κάποιο ηθικό πλεονέκτημα. Έβλεπε τους πολίτες του να υπόκεινται σε ατελείωτο μπαράζ ρίψης πυραύλων και παρόλα αυτά έδειχνε σχετική αυτοσυγκράτηση, σκοτώνοντας Παλαιστίνιους πολίτες μόνο από μακριά, κάτι που χρησίμευσε στο να προβάλει μια φανταστική εικόνα ισχύος. Αυτό όμως άλλαξε ραγδαία από την ώρα που το Ισραήλ ξεκίνησε τη χερσαία επιχείρησή του… Το Ισραήλ είναι σήμερα, για μια ακόμη φορά, αναμεμιγμένο σε κολοσσιαία εγκλήματα πολέμου ενάντια σε πληθυσμό πολιτών, ενώ ακόμη χειρότερα, τουλάχιστο σε στρατηγικό επίπεδο, οι κορυφαίοι κομάντο του πεζικού του εξουδετερώνονται σε σώμα-με-σώμα μάχες στους δρόμους της Γάζας. Παρά την ξεκάθαρη υπεροχή σε τεχνολογία και δύναμη πυρός, οι Παλαιστίνιοι μαχητές κερδίζουν τη μάχη του εδάφους και κατόρθωσαν ακόμη και να μεταφέρουν τη μάχη σε ισραηλινό έδαφος. Επίσης, το μπαράζ της ρίψης πυραύλων στο Τελ Αβίβ δεν δείχνει να σταματά. 
Η ήττα του ισραηλινού στρατού στη Γάζα αφήνει χωρίς ελπίδα το Εβραϊκό Κράτος. Το ηθικό δίδαγμα είναι απλό. Αν επιμένεις να ζεις στη γη κάποιου άλλου, η στρατιωτική ισχύς είναι αναγκαίο συστατικό για να αποθαρρύνει τους στερημένους από το να δράσουν για να επαναδιεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Το μέγεθος των απωλειών του ισραηλινού στρατού και ο αριθμός πτωμάτων από την ελίτ των Ισραηλινών στρατιωτών, που επιστρέφουν στην πατρίδα σε φέρετρα, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Ισραηλινούς και στους Παλαιστίνιους. Η ισραηλινή στρατιωτική ανωτερότητα ανήκει στο παρελθόν. Δεν υπάρχει μέλλον για ένα αποκλειστικά Εβραϊκό Κράτος στην Παλαιστίνη. Ίσως πρέπει να προσπαθήσουν κάπου αλλού. 

 5 Ιουλίου 2014
Του Gilad Atzmon* 
(μτφ. Ν. Αποστόλου)


* Ο Gilad Atzmon ζει στο Λονδίνο. Γεννήθηκε στο Ισραήλ και υπηρέτησε στο στρατό του Ισραήλ. Έχει γράψει το The Wandering Who και είναι ένας από τους πιο πετυχημένους σαξοφωνίστες της jazz στην Ευρώπη. 

Πηγή

 :
http://dissidentvoice.org/2014/07/the-end-of-israel/




Σ Χ Ε Τ Ι Κ Α

1.

Ποτάμι αίματος στην Γάζα.  
Βομβαρδισμός σε καταφύγιο προσφύγων του ΟΗΕ.
Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι νεκροί μεταξύ των οποίων παιδιά και 200 τραυματίες

Στο αίμα αμάχων πνίγεται ξανά η Γάζα με επίθεση σε σχολείο που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ως καταφύγιο για εκατοντάδες εκτοπισμένους Παλαιστινίους. Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους επτά παιδιά, σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό στο σχολείο-καταφύγιο στην Μπέιτ Χανούν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Σκηνές πανικού και αλλοφροσύνης μεταξύ των αμάχων. Ο τρόμος ζωγραφισμένος στα μάτια των παιδιών στις φωτογραφίες από το καταφύγιο. Κραυγές στα νοσοκομεία με τους τραυματίες. Θρήνος για τους νεκρούς -μεταξύ των οποίων βρίσκεται και προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών.

Εγκαταστάσεις του ΟΗΕ πλήττονται για τέταρτη φορά από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ. Σε 16 ημέρες επιδρομών και χερσαιών επιθέσεων έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 788 Παλαιστίνιοι -ανάμεσά τους 190 παιδιά- και 32 Ισραηλινοί.

Οι άμαχοι πληρώνουν ξανά το τίμημα της σύγκρουσης με τη διεθνή διπλωματία σε αδράνεια. Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε επιθέσεις εκτός του σχολείου. Ανάμεσά τους εξαμελής οικογένεια και ένα βρέφος 18 μηνών στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια.

Σε ανακοίνωσή του το Ισραήλ υποστηρίζει ότι απάντησε σε εχθρικά πυρά, είχε προειδοποιήσει τους πολίτες να φύγουν και ρουκέτες της Χαμάς έπεφταν στην περιοχή της Μπέιτ Χανούν.

Η ανακοίνωση αφήνει να προκύψουν ποικίλες εκδοχές για το αιματοκύλισμα στο σχολείο -περιλαμβανομένου του ισχυρισμού ότι η Χαμάς εμπόδισε αμάχους να εγκαταλείψουν το καταφύγιο, γεγονός το οποίο έρχεται σε σύγκρουση με ανακοινώσεις του ΟΗΕ και δημοσιογραφικές αναφορές ότι τα ισραηλινά πυρά εξώθησαν τους κατοίκους μακριά από τα σπίτια τους.

Παράλληλα, προβάλλει και ο ισχυρισμός ότι το καταφύγιο στα βόρεια της Γάζας μπορεί να επλήγη από ρουκέτα της Χαμάς που είχε στόχο το Ισραήλ.

«Τις τελευταίες ημέρες η Χαμάς έχει εκτοξεύσει ρουκέτες από την περιοχή της Μπέιτ Χανούν όπου βρίσκεται καταφύγιο της UNRWA. Το περασμένο βράδυ, είπαμε στον Ερυθρό Σταυρό να απομακρύνει τους αμάχους από το καταφύγιο μεταξύ 10.00 μμ και 2.00 πμ. Η UNRWA και ο Ερυθρός Σταυρός έλαβαν το μήνυμα. 

»Η Η Χαμάς εμπόδισε τους πολίτες να απομακρυνθούν στη διάρκεια του χρονικού αυτού περιθωρίου. Σήμερα, η Χαμάς συνέχισε να εκτοξεύει ρουκέτες από την Μπέιτ Χανούν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις απάντησαν στοχεύοντας την πηγή των πυρών. Επίσης, σήμερα πολλές ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα δεν έφτασαν το βεληνεκές και χτύπησαν την Μπέιτ Χανούν» αναφέρει η ανακοίνωση των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της UNRWA Κρις Γκάνες δήλωσε ότι είχαν δοθεί στον ισραηλινό στρατό οι συντεταγμένες του καταφύγου στην Μπέιτ Χανούν και η Αρμοστεία «είχε επιχειρήσει να συντονίσει με το στρατό ένα χρονικό 'παράθυρο' για τη διαφυγή των αμάχων, αλλά αυτό ποτέ δεν δόθηκε».

Τη δήλωση αντέκρουσε άμεσα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού λέγοντας ότι είχε δοθεί περιθώριο τεσσάρων ωρών για τη μετακίνηση των αμάχων.

Λίμνες αίματος στο καταφύγιο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε συγκλονισμένος. «Οι συνθήκες ακόμη δεν είναι ξεκάθαρες» ανέφερε καταδικάζοντας την επίθεση, και επισήμανε πως μεταξύ των νεκρών βρίσκονται και εργαζόμενοι στον ΟΗΕ.

«Βρισκόμασταν μέσα στο σχολείο. Κάποιοι ήταν στις τάξεις και κάποιοι άλλοι έξω στην αυλή και ξαφνικά μας χτύπησαν τέσσερις οβίδες» είπε η Σομπέγια αλ Καφάρμα, η οποία γλίτωσε με ελαφρά τραύματα. «Φύγαμε από τα σπίτια μας όταν μας είπαν να τα εκκενώσουμε, πήγαμε σε αυτό το σχολείο αλλά και πάλι μας βομβάρδισαν» συνέχισε.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Φάουζι Μπαρχούμ έκανε λόγο για «φρικτή σφαγή» και «τεράστιο έγκλημα πολέμου», προειδοποιώντας ότι «το Ισραήλ θα πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα» για το βομβαρδισμό του σχολείου.

Η επίθεση άφησε πίσω της λίμνες αίματος στο πάτωμα, πάνω στα θρανία και στην αυλή του σχολείου, και εκατοντάδες Παλαιστίνιους να τρέχουν έντρομοι με τα παιδιά τους για να γλιτώσουν. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε πολλά κέντρα νοσηλεία γύρω από την Μπέιτ Χανούν.

Το μακελειό σημειώνεται μία ημέρα αφότου το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα που κατατέθηκε από την παλαιστινιακή πλευρά για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με ενδεχόμενες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου κατά την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι έχει καταδικάσει τις ισραηλινές ενέργειες στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι πιθανώς αναλογούν σε διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Η εκπρόσωπος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος βρίσκεται σε μεσολαβητική αποστολή στην Αίγυπτο, δήλωσε ότι η επίθεση υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη επίτευξης συμφωνίας εκεχειρίας. «Καλούμε για άλλη μια φορά όλες τις πλευρές να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την προστασία των πολιτών» δήλωσε η Τζέιν Ψάκι.

Αμερικανός αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι ο Τζον Κέρι δεν πρόκειται να παραμείνει στη Μέση Ανατολή επ' αόριστον και πρόκειται να αποφασίσει σύντομα εάν οι δύο πλευρές προτίθενται να έλθουν σε συμφωνία.

24-7-2014
ΠΗΓΗ:
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=618206


2.

3.

4.