Η εφηβική μελαγχολία της Lana Del Rey







1.

 Η εφηβική μελαγχολία της Lana Del Rey
Το ΒΗmagazino τη ρώτησε ποια είναι η άποψή της για τη ζωή, για τη μουσική βιομηχανία και για τον Λου Ριντ 
«Ξέρετε, έχω κοιμηθεί με πολλούς τύπους από τη μουσική βιομηχανία, αλλά κανένας τους δεν με βοήθησε τελικά να υπογράψω κάποιο συμβόλαιο. Και αυτό είναι κάτι που βρίσκω πολύ ενοχλητικό». Η Λάνα Ντελ Ρέι ξέρει πώς να πει την κατάλληλη ατάκα την κατάλληλη στιγμή. Μπορεί, τελικά, να είναι η νέα Μαντόνα. Οχι επειδή μοιάζουν τα τραγούδια τους - για την ακρίβεια, ουδεμία σχέση έχουν - αλλά από τις ποπ σταρ της γενιάς της δείχνει να είναι η μόνη που γνωρίζει να παίζει με τόση επιδεξιότητα το παιχνίδι της πρόκλησης. Μιας πρόκλησης, μάλιστα, που δεν απαιτεί την επίδειξη σάρκας για να εμπεδωθεί, αλλά χρησιμοποιεί υπονοούμενα για μια άσωτη ζωή και δηλώσεις ειπωμένες με μια αίσθηση αφόρητης πλήξης, το ennui που λένε και οι Γάλλοι. Αυτό το στυλ το οποίο είναι τρομερά δημοφιλές στο κοινό που περνάει από το στάδιο της εφηβείας και βαριέται τρομερά τον αποστειρωμένο κόσμο των ενηλίκων.

«Μακάρι να είχα πεθάνει ήδη»

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα η πρόσφατη συνέντευξή της στην εφημερίδα «The Guardian» υπό τον τίτλο «Μακάρι να είχα πεθάνει ήδη». Ο σάλος ήταν αναμενόμενος. Η κόρη του αυτόχειρα Κερτ Κομπέιν έγραψε στο Τwitter πως δεν υπάρχει τίποτε το ρομαντικό στον θάνατο ενός νέου μουσικού. Η Λάνα υπερασπίστηκε τον εαυτό της, πάλι στο Τwitter, ισχυριζόμενη πως ο συνομιλητής της παρίστανε τον θαυμαστή της για να την αναγκάσει να πει πράγματα που δεν εννοούσε και λέγοντας πόσο μετάνιωσε που του έδειξε εμπιστοσύνη. Ο δημοσιογράφος Τιμ Τζόνζι (στα tweets της τον μπέρδεψε με τον άλλο έγκυρο μουσικοκριτικό της εφημερίδας) ανέβασε μέρος της ηχογραφημένης συνομιλίας τους στο σάιτ του εντύπου για να λύσει την παρεξήγηση. Με αφορμή μια κουβέντα για τα είδωλά της που έχουν πεθάνει σε νεαρή ηλικία, τη ρωτάει πώς σκέφτεται τον θάνατο και εκείνη του απαντάει ότι εύχεται να είχε ήδη συναντήσει τον Χάρο. Το λέει μισοαστεία, μισοσοβαρά. Αυτός σοκάρεται. Εκείνη επιμένει.

Με αφορμή αυτή τη δήλωση, και η Σινέντ Ο'Κόνορ προσπάθησε να τη βρει για να της δώσει κάποιες συμβουλές. Δεν γνωρίζουμε αν τα κατάφερε, όμως ξέρουμε πως λίγο καιρό μετά άλλαξε θέμα, μιλώντας για το αγαπημένο της τραγούδι του Μπρους Σπρίνγκστιν, το «I'm On Fire», και προσπαθώντας να μας κάνει να ασχοληθούμε με τα κρεβάτια από τα οποία πέρασε στην πορεία προς την κορυφή. Φυσικά, ξεκαθάρισε ότι τόνοι κατάθλιψης και ανασφάλειας κατέστρεψαν την τελευταία της σχέση, ωστόσο δεν έχει χάσει την ελπίδα της: «Ολα τα άλλα είναι τόσο δύσκολα, ας ελπίσουμε ότι η αγάπη είναι το ένα πράγμα που φέρνει αληθινή χαρά».

Ολα αυτά έχουν πλάκα, όμως αδικούν τελικά τη μουσική της. Διότι το καινούργιο της άλμπουμ, «Ultraviolence» ο τίτλος του, επιβεβαιώνει το ταλέντο της στη σύνθεση μελαγχολικής ορχηστρικής ποπ, χωρίς να πέφτει καθόλου στην παγίδα να χωρέσει και upbeat κομμάτια τα οποία να ταιριάζουν στον ήχο που είναι τώρα της μόδας (όπως είχε κάνει στο ντεμπούτο της) και χωρίς στίχους σαν εκείνον που έλεγε ότι το αιδοίο της έχει τη γεύση της Pepsi-Cola, και είχε ενοχλήσει τη μητέρα της - αν και ο πατέρας της τον είχε βρει αστείο. Με τον Νταν Αουερμπαχ, κιθαρίστα των Black Keys, στη θέση του παραγωγού, η ατμόσφαιρα της γοητευτικής παρακμής δεν χάνει στιγμή την έντασή της. 

Το ΒΗmagazino επικοινώνησε με τη Λάνα Ντελ Ρέι και οι απαντήσεις της έχουν ενδιαφέρον.

Τα τραγούδια σας μοιάζουν να τοποθετούν συνεχώς τη μελαγχολία σε ένα περιβάλλον χλιδής. Αυτή είναι η πρόθεσή σας ή προκύπτει έτσι το κλίμα;

«Νιώθω ότι φτιάχνω χαρούμενα τραγούδια αλλά όταν βάζω άλλους να τα ακούσουν μου λένε πόσο θλιμμένα είναι. Δεν μπορώ να ξεφύγω από τη ζωή μου, η οποία έχει υπάρξει τρικυμιώδης. Τρία χρόνια μετά το ντεμπούτο μου βασανίζομαι ακόμη από αμφιβολία και θλίψη μαζί. Μπροστά μου υπάρχει  μόνο αβεβαιότητα και μια αίσθηση κενού. Και δεν μου αρέσει καθόλου να μη γνωρίζω πού πηγαίνω. Η ερωτική μου ζωή, η οικογενειακή, είναι τόσο εύθραυστες - δεν είμαι σίγουρη για τίποτα».

Το «Ultraviolence» δίνει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να είχε γραφτεί στα 60s στο Λόρελ Κάνιον, τη γειτονιά εκείνη του Λος Αντζελες όπου είχε δημιουργηθεί μια άτυπη κοινότητα καλλιτεχνών όπως ο Φρανκ Ζάπα και ο Τζιμ Μόρισον.

«Ναι, αγαπώ πάρα πολύ αυτή την περίοδο, ειδικά την Τζόνι Μίτσελ, την οποία η μητέρα μου λάτρευε. Οσο ζούσα στη Νέα Υόρκη αυτό έψαχνα, την αίσθηση της κοινότητας, περίπου σαν αυτό που είχε κάνει ο Τζεφ Μπάκλεϊ στα 90s ή ο Μπομπ Ντίλαν στα 60s. Ομως ποτέ δεν βρήκα τη "συμμορία" μου, την οικογένειά μου. Μόλις έφτασα στο Λος Αντζελες συνάντησα ανθρώπους με τους οποίους μπορούσα να παίξω, να μιλήσω, όλους αυτούς που έχουν με έναν τρόπο αναβιώσει το Λόρελ Κάνιον, όπως ο Φάδερ Τζον Μίστι και ο Τζόναθαν Γουίλσον, με τον οποίο ξεκίνησα να γράφω και το άλμπουμ. Ο,τι έψαχνα στη Νέα Υόρκη το βρήκα στη Δυτική Ακτή. Οδηγούσα την παλιά μου Μercedes από το ένα σπίτι στο άλλο, ένιωθα σαν να ξαναπήγαινα γυμνάσιο. Κάθε επτά χρόνια το κέντρο βαρύτητας της μουσικής βιομηχανίας μετακινείται από τη μία ακτή στην άλλη. Σήμερα, βρίσκεται σίγουρα στη Δυτική Ακτή».

Τι μπορεί να μη φαντάζονται οι θαυμαστές σας για τη ζωή σας;

«Κανείς δεν το ξέρει, αλλά μου αρέσει πολύ να χορεύω. Οσο ηχογραφούσαμε στο Νάσβιλ, μόλις τελειώναμε ακούγαμε ξανά ό,τι είχαμε φτιάξει και χορεύαμε σαν τρελοί. Καλούσαμε ανθρώπους που γνωρίσαμε σε ένα μαγαζί εκεί κοντά και φίλους μας όπως η Τζούλιετ Λιούις ή ο Χάρμονι Κορίν. Ποτέ δεν είχα ξαναδουλέψει έτσι. Πρώτη φορά βρισκόμουν με τόσους δημιουργικούς ανθρώπους στο ίδιο στούντιο. Εμαθα πολλά. Τώρα μπορώ να απομονώσω τον εαυτό μου, να πειραματιστώ χωρίς προσπάθεια, ακόμη και με πολύ κόσμο στο στούντιο. Υπάρχει ένα απέραντο σύμπαν μέσα στο μυαλό μου όπου πηγαίνω για να βρω καταφύγιο. Ισως να μην έχω μεγάλη τύχη στην καθημερινή μου ζωή, όμως σε ό,τι αφορά τη δουλειά είμαι ευλογημένη. Στα στούντιο πάντα περιτριγυρίζομαι από καλούς ανθρώπους. Εκεί η διάθεσή μου είναι πάντα καλή». 

Περάσατε πολλά μέχρι να κυκλοφορήσει η πρώτη σας δουλειά. Πότε καταλάβατε ότι έπρεπε να επιμείνετε;

«Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του "Born to Die". Δεν θα ξεχάσω ποτέ την επίσκεψη του πατέρα μου. Εξεπλάγη όταν με είδε τόσο σίγουρη, τόσο ηγετική, όταν με είδε να ζητάω από τον παραγωγό ένα μπιτ ή μια συμφωνία. Δεν είχε ιδέα τι έκανα έξι χρόνια, ότι έχτιζα υπομονετικά τον μικρό μου κόσμο. Οι γονείς μου δεν ήξεραν καν ότι τραγουδούσα. Ομως όταν ο πατέρας μου με είδε στο στούντιο, μου είπε ότι ήταν μια από τις πιο ευτυχισμένες ημέρες της ζωής του. Σοκαρίστηκε, κατάλαβε ότι η μουσική ήταν το πάθος μου. Οι δικοί μου επέμεναν να μην αφήσω το σχολείο για τη μουσική, και ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στη Φιλοσοφία επειδή ήξερα ότι θα μπορούσαν να θρέψουν τα τραγούδια μου. Οταν είδα ότι ο πατέρας μου με κατάλαβε, δικαιώθηκαν έξι χρόνια δουλειάς».

Πιστεύετε στο ταλέντο;

«Νιώθω ότι έχω ένα χάρισμα: να φτιάχνω μουσική. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπήρχαν μεγάλες περίοδοι όπου δεν έγραψα ούτε μια λέξη που να μου άρεσε και προσευχόμουν να επιστρέψει η μούσα μου. Και, ξαφνικά, εφέτος τον χειμώνα ένα τραγούδι σαν το "Old Money" μού ήρθε σαν επιφοίτηση (σ.σ.: με λίγη βοήθεια από τον Νίνο Ρότα). Το κομμάτι που λέγεται "Carmen" το ίδιο, το εμπνεύστηκα όσο περπατούσα. Εκείνη την περίοδο έκανα μεγάλους περιπάτους, ήταν η ιεροτελεστία μου. Τώρα, οδηγώ, πάω για κολύμπι στον Ειρηνικό. Και η έμπνευση γεννιέται σε αυτά τα καθημερινά τελετουργικά. Ηχογραφώ τον εαυτό μου στο αυτοκίνητο, τραγουδώντας με δυνατή φωνή».

Ποιο κομμάτι της δουλειάς σας είναι απόλαυση και ποιο βάσανο;

«Η απόλαυση ξεκινά και τελειώνει με την ηχογράφηση του άλμπουμ. Μετά αρχίζει ο πόνος. Οι περιοδείες, η προώθηση, δύσκολα πράγματα. Γιατί όσο κι αν προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου για το αντίθετο, οι παρανοήσεις ή οι διαστρεβλωμένες ιδέες σχετικά με το ποια είμαι, εξακολουθούν να διαδίδονται. Και νιώθω ότι πρέπει να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου, να με δικαιολογώ και δεν το έχω ανάγκη, η μουσική μου είναι αρκετά καλή για να μη χρειάζεται να το κάνω. Βαθιά μέσα μου, θα προτιμούσα να σιωπώ».

Πόσο συγκεντρωτική είστε όταν εργάζεστε;

«Μπορώ να τρελάνω τον παραγωγό μου, γιατί έχω πολύ ξεκάθαρο όραμα για τα τραγούδια μου και πρέπει στο τέλος να ακούω από τα ηχεία αυτό που ακούω μέσα στο κεφάλι μου. Το ίδιο και με τα βίντεο. Εχω έτοιμα τα στόριμπορντ στο μυαλό μου. Πρέπει να τρέλανα τον Αουερμπαχ εφέτος, όμως στο τέλος της ημέρας ένα όνομα θα μπει στο εξώφυλλο του δίσκου και αυτό είναι το δικό μου. Οφείλω να το προστατεύω».

Στο τραγούδι «Brooklyn Baby» αναφέρετε τον Λου Ριντ.

«Ονειρευόμουν να μοιραστώ το τραγούδι μαζί του, σκεφτόμουν ότι θα έβρισκε τους στίχους διασκεδαστικούς, τους έγραψα έχοντας εκείνον στο μυαλό μου. Την ημέρα που προσγειώθηκα στη Νέα Υόρκη για να τον συναντήσω και να τους ακούσει, πέθανε».

Πολλά από τα πρότυπά σας έχουν πεθάνει σε νεαρή ηλικία: ο Ελιοτ Σμιθ, η Εϊμι Γουάινχαουζ, η Μέριλιν Μονρόε, ο Τζεφ Μπάκλεϊ...

«Δεν τους αγάπησα επειδή πέθαναν νέοι αλλά αυτή φαίνεται να είναι η μοίρα όσων θαυμάζω. Ευτυχώς, το παράδειγμα του Λέοναρντ Κοέν με διαψεύδει. Δεν βρίσκω κάτι ρομαντικό στο να πεθαίνει κανείς νέος. Οι καλλιτέχνες είναι πιο χρήσιμοι ζωντανοί, παρά νεκροί».  

Δίνετε την εντύπωση ότι δεν απολαμβάνετε τις μεγάλες συναυλίες. Είναι αλήθεια;

«Βρίσκομαι σε τουρνέ στην Αμερική από τις αρχές Απριλίου, για πρώτη φορά κάνω τόσες εμφανίσεις και όλα πηγαίνουν αναπάντεχα καλά. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν αισθάνομαι πολύ καλά σωματικά, υποφέρω από έλκος, αλλά η φωνή μου αντέχει αυτές τις μεγάλες συναυλίες σε χώρους που χωράνε ακόμη και 9.000 άτομα. Καπνίζω, πίνω πολύ καφέ, τρώω σοκολάτες και πίτσα, ο τρόπος ζωής μου δεν είναι και ο πιο ενδεδειγμένος όταν ταξιδεύω για τα live. Το ότι έπαιξα την ίδια χρονιά στο Coachella και στο Glastonbury, σε δύο τόσο σημαντικά μουσικά φεστιβάλ, είναι μια μεγάλη τιμή. Οταν τελειώσω με την περιοδεία θα ήθελα να ασχοληθώ με το σινεμά, μου έχουν γίνει κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις και έχω μπει στον πειρασμό να πω το "ναι". Οταν ήμουν μικρή ονειρευόμουν τις Κάννες, το φεστιβάλ, την αίγλη και το κόκκινο χαλί. Τραγούδησα εκεί τον Μάιο για τρίτη συνεχή χρονιά.  Ως έφηβη, με φανταζόμουν να ζω στη Γαλλία, εξόριστη, ποιήτρια. Είχα τρέλα με τη γαλλική κουλτούρα. Ειδικά με τον Σερζ Γκενσμπούργκ». 

Νάστος Γιώργος 

 http://www.tovima.gr/vimagazino/interviews/article/?aid=619946

Lana Del Rey:''Old Money''
-----------------------------------
Blue hydrangea, cold cash divine
Cashmere, cologne and white sunshine
Red racing cars, Sunset and Vine
The kids were young and pretty
Where have you been? Where did you go?
Those summer nights seem long ago
And so is the girl you use to call
'The Queen of New York City'

But if you send for me, you know I'll come
And if you call for me, you know I'll run
I'll run to you, I'll run to you
I'll run, run, run
I'll come to you, I'll come to you
I'll come, come, come

The power of youth is on my mind
Sunsets, small town, I'm out of time
Will you still love me when I shine?
From words but not from beauty
My father's love was always strong
My mother's glamour lives on and on
Yet still inside, I felt alone
For reasons unknown to me

But if you send for me, you know I'll come
And if you call for me, you know I'll run
I'll run to you, I'll run to you
I'll run, run, run
I'll come to you, I'll come to you
I'll come, come, come

And if you call, I'll run, run, run
If you change your mind, I'll come, come, come

Blue hydrangea, cold cash divine
Cashmere, cologne and hot sunshine
Red racing cars, sunset and vine
And we were young and pretty



Lana Del Rey:''Cruel World'' 
-----------------------------------
Share my body and my mind with you
That's all over now
Did what I had to do
'Cause you're so far past me now
Share my body and my life with you
That's way over now
There's not anymore I can do
You're so famous now

Got your bible, got your gun
And you like to party and have fun
And I like my candy and your women
I'm finally happy now that you're gone

Got my little red party dress on
Everybody knows that I'm the best
I'm crazy
Get a little bit of Bourbon in 'ya
Get a little bit suburban
And go crazy
Because you're young, you're wild, you're free
You're dancing circles around me
You're fucking crazy
Oh, you're crazy for me

I shared my body and my mind with you
That's all over now
I did what I had to do
I found another anyhow
Shared my body and my mind with you
That's all over now
I did what I had to do
I could see you leaving now

I got your bible and your gun
And you love to party and have fun
And I love your women and all of your heroin
And I'm so happy now that you're gone

Got my little red party dress on
Everybody knows that I'm a mess
I'm crazy
Get a little bit of Bourbon in 'ya
Get a little bit suburban
And go crazy, yeah yeah
Because you're young, you're wild, you're free
You're dancing circles around me
You're fucking crazy
Oh, you're crazy for me

Got your bible and your gun
You like your women and you like fun
I like my candy and your heroin
And I'm so happy, so happy now you're gone

Got my little red party dress on
Everybody knows that I'm the best
I'm crazy, yeah yeah
Get a little bit of Bourbon in 'ya
Get a little bit suburban
And go crazy, yeah yeah
Because you're young, you're wild, you're free
You're dancing circles around me
You're fucking crazy
Oh oh, you're crazy for me

Oh oh, ou're crazy for me



Lana Del Rey:"Carmen"
------------------------------
Darling, darling, doesn't have a problem
Lying to herself 'cause her liquor's top shelf
It's alarming honestly how charming she can be
Fooling everyone, telling them she's having fun

She says, "You don't want to be like me
Don't wanna see all the things I've seen."
I'm dying, I'm dying
She says, "You don't want to get this way
Famous and dumb at an early age."
Lying, I’m lying

The boys, the girls, they all like Carmen
She gives them butterflies, bats her cartoon eyes
She laughs like god, her mind's like a diamond
Audio tune lies, she's still shining
Like lightning, ohh, white lightning

Carmen, Carmen, staying up til morning
Only seventeen, but she walks the streets so mean
It's alarming truly how disarming you can be
Eating soft ice cream
Coney Island Queen

She says, "You don't want to be like me
Looking for fun, getting high for free."
I'm dying, I'm dying
She says, "You don't want to get this way
Street walk at night, and a star by day."
It's tiring, tiring

The boys, the girls, they all like Carmen
She gives them butterflies, bats her cartoon eyes
She laughs like god, her mind's like a diamond
Audio tune lies, she's still shining
Like lightning, ohh, white lightning

Baby's all dressed up with nowhere to go
That's the little story of the girl you know
Relying on the kindness of strangers
Tying cherry knots, smiling, doing party favors
Put your red dress on, put your lipstick on
Sing your song, song, now the camera's on
And you're alive again

Mon amour, je sais que tu m'aimes aussi
Tu as besoin de moi
Tu as besoin de moi dans ta vie
Tu ne peux plus vivre sans moi
Et je mourrais sans toi
Je tuerais pour toi
[English translation:
My love, I know you love me, too
You need me,
You need me in your life,
You can not live without me,
And I'd die without you,
I would kill for you]

The boys, the girls, they all like Carmen
She gives them butterflies, bats her cartoon eyes
She laughs like god, her mind's like a diamond
Audio tune lies, she's still shining
Like lightning, ohh, white lightning

Like lightning, ohh, white lightning

Darling, darling, doesn't have a problem
Lying to herself 'cause her liquor's top shelf




Lana Del Rey: '' Sad Girl'' 
---------------------------------------
Being a mistress on the side
It might not appeal to fools like you
We've been around on the side
Wanna be something you would do

But you haven't seen my man
You haven't seen my man
You haven't seen my man
You haven't seen him

He's got the fire and he walks with fame
He's got the fire and he talks with fame
His Bonnie on the side, Bonnie on the side
Makes me so sad, girl
His money on the side, money on the side
Makes me so sad, girl

I'm a sad girl, I'm a sad girl, I'm a sad girl
I'm a sad girl, I'm a bad girl, I'm a bad girl

Being a bad bitch on the side
It might not appeal to fools like you
We've been around when he gets high
It might not be something you would do

But you haven't seen my man
You haven't seen my man
You haven't seen my man
You haven't seen him

He's got the fire and he walks with fame
He's got the fire and he talks with fame
His Bonnie on the side, Bonnie on the side
Makes me so sad, girl
His money on the side, money on the side
Makes me so sad, girl

I'm a sad girl, I'm a sad girl, I'm a sad girl
I'm a sad girl, I'm a bad girl, I'm a bad girl

Watch what you say to me
Careful who you're talking to
Watch what you say to me
Careful who you're talking to
I'm on fire, baby
I'm on fire

He's got the fire and he walks with fame
He's got the fire and he talks with fame
His Bonnie on the side, Bonnie on the side
Makes me so sad, girl
His money on the side, money on the side
Makes me so sad, girl

I'm a sad girl, I'm a sad girl, I'm a sad girl
I'm a sad girl, I'm a bad girl, I'm a bad girl

I'm a sad girl, I'm a sad girl, I'm a sad girl
I'm a sad girl, I'm a bad girl, I'm a bad girl







Lana Del Rey:"Black Beauty"
-------------------------------------
I paint my nails black,
I dye my hair a darker shade of brown
'Cause you like your women Spanish, dark, strong and proud
I paint the sky black
You said if you could have your way
You'd make a night time of today
So it'd suit the mood of your soul

Oh, what can I do?
Nothing, my sparrow blue
Oh, what can I do?
Life is beautiful but you don't have a clue
Sun and ocean blue
Their magnificence, it don't make sense to you

Black beauty, oh oh oh
Black beauty, oh oh oh

I paint the house black
My wedding dress black leather too
You have no room for light
Love is lost on you
I keep my lips red
The same like cherries in the spring
Darling, you can't let everything
Seem so dark blue

Oh, what can I do?
To turn you on or get through to you
Oh, what can I do?
Life is beautiful but you don't have a clue
Sun and ocean blue
Their magnificence, it don't make sense to you

Black beauty, oh oh oh
Black beauty, oh oh oh

Black beauty, ah ah
(...)

Oh, what can I do?
Life is beautiful but you don't have a clue
Sun and ocean blue
Their magnificence, it don't make sense to you

Black beauty, oh oh oh
(...)





Lana Del Rey:''The Other Woman ''
-------------------------------------------
The other woman finds time
to manicure her nails
The other woman is perfect where her rival fails
And she's never seen with pin curls in her hair anywhere

The other woman enchants her clothes with French perfume
The other woman keeps fresh cut flowers in each room
There are never toys that's scattered everywhere

And when her old man comes to call
He finds her waiting like a lonesome queen
Cause to be by her side
It's such a change from old routine

But the other woman will always cry herself to sleep
The other woman will never have his love to keep
And as the years go by the other woman
Will spend her life alone

But the other woman will always cry herself to sleep
The other woman will never have his love to keep
And as the years go by the other woman
Will spend her life alone





Lana Del Rey:''Summertime Sadness"

----------------------------------------------
Kiss me hard before you go
Summertime sadness
I just wanted you to know
That, baby, you're the best

I got my red dress on tonight
Dancing in the dark in the pale moonlight
Done my hair up real big beauty queen style
High heels off, I'm feeling alive

Oh, my God, I feel it in the air
Telephone wires above are sizzling like a snare
Honey, I'm on fire, I feel it everywhere
Nothing scares me anymore

(1, 2, 3, 4)

Kiss me hard before you go
Summertime sadness
I just wanted you to know
That, baby, you're the best

I got that summertime, summertime sadness
S-s-summertime, summertime sadness
Got that summertime, summertime sadness
Oh, oh, oh, oh, oh

I'm feelin' electric tonight
Cruising down the coast goin' 'bout 99
Got my bad baby by my heavenly side
I know if I go, I'll die happy tonight

Oh, my God, I feel it in the air
Telephone wires above are sizzling like a snare
Honey, I'm on fire, I feel it everywhere
Nothing scares me anymore

(1, 2, 3, 4)

Kiss me hard before you go
Summertime sadness
I just wanted you to know
That, baby, you're the best

I got that summertime, summertime sadness
S-s-summertime, summertime sadness
Got that summertime, summertime sadness
Oh, oh, oh, oh, oh

Think I'll miss you forever
Like the stars miss the sun in the morning sky
Later's better than never
Even if you're gone I'm gonna drive (drive, drive)

I got that summertime, summertime sadness
S-s-summertime, summertime sadness
Got that summertime, summertime sadness
Oh, oh, oh, oh, oh

Kiss me hard before you go
Summertime sadness
I just wanted you to know
That, baby, you're the best

I got that summertime, summertime sadness
S-s-summertime, summertime sadness
Got that summertime, summertime sadness
Oh, oh, oh, oh, oh





Lana Del Rey: "Brooklyn Baby" 
-----------------------------------------
They say I'm too young to love you
I don't know what I need
They think I don't understand
The Freedomland of the seventies
I think I'm too cool to know ya
You say I'm like the ice I freeze
I'm churning out novels like
Beat poetry on Amphetamines
I say...
I say...

Well, my boyfriend's in the band
He plays guitar while I sing Lou Reed
I've got feathers in my hair
I get down to Beat poetry
And my jazz collection's rare
I can play almost anything
I'm a Brooklyn baby
I'm a Brooklyn baby

They say I'm too young to love you
They say I'm too dumb to see
They judge me like a picture book
By the colors like they forgot to read
I think we're like fire and water
I think we're like the wind and sea
You're burning up, I'm cooling down
You're up, I'm down
You're blind, I see
But I'm free
I'm free


Well my boyfriend's in the band
He plays guitar while I sing Lou Reed
I've got feathers in my hair
I get down to beat poetry
And my jazz collection’s rare
I can play most anything
I'm a Brooklyn baby
I'm a Brooklyn baby

I’m talking about my generation
Talking about that newer nation
And if you don't like it
You can beat it
Beat it, baby
You never liked the way I said it
If you don't get it, then forget it
Cause I don't have to fucking explain it

And my boyfriend’s in the band
He plays guitar while I sing Lou Reed
I've got feathers in my hair
I get high on hydroponic weed
And my jazz collection’s rare
I get down to beat poetry
I'm a Brooklyn baby
I'm a Brooklyn baby

Yeah my boyfriend's really cool
But he's not as cool as me
Cause I'm a Brooklyn baby
I'm a Brooklyn baby





2."Shades Of Cool"
Λίγο μετά τη δημόσια εξύμνηση του θανάτου στην Guardian κυκλοφόρησε το νέο video clip της Lana Del Rey, για το τραγούδι Shades Of Cool, όπου η τραγουδίστρια παρουσιάζεται ως ένα ονειρικό αντικείμενο του πόθου ενός ηλικιωμένου άντρα, με το ολόγραμμά της ανατινάζεται από ένα κυνηγετικό όπλο. Η 27άχρονη Lana, η οποία έχει δεχθεί αρκετές κριτικές για τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις της, διηγείται την ιστορία ενός ηλικιωμένου άντρα που δείχνει να την αναπολεί. Η τραγουδίστρια φαίνεται να αφηγείται τη δική της ιστορία σαν ένα αινιγματικό πρόσωπο στις επιθυμίες και τα όνειρα του άντρα.
Το βίντεο φέρει την υπογραφή του διάσημου σκηνοθέτη μουσικών βίντεο Jake Nava, ο οποίος έχει συνεργαστεί με δυνατά ονόματα του χώρου, όπως η Beyonce, ο Jay Z, η Britney Spears και οι Rolling Stones. Η Lana επέμεινε στη χρήση vintage εικόνων σε ξεθωριασμένα χρώματα, κάτι που η ίδια βρίσκει πολύ όμορφο.  Καθώς η Lana αιωρείται στις φαντασιώσεις του άντρα, χαιρετίζει τον θάνατο, καθώς το ολόγραμμά της ανατινάζεται από μία κυνηγετική καραμπίνα και χάνεται στους καπνούς. Η σκηνή φαίνεται να ακολουθεί τις πρόσφατες δηλώσεις της Lana σχετικά με τον θάνατο και μάλιστα να τον ωραιοποιεί. Εκτός από τη δήλωση «Εύχομαι να ήμουν ήδη νεκρή» που άφησε εμβρόντητο τον δημοσιογράφο, η Lana αποκάλυψε ότι τα πρότυπα της είναι η Amy Winehouse και ο Curt Cobain, καλλιτέχνες που ‘χάθηκαν’ σε νεαρή ηλικία.

Lana Del Rey:"Shades Of Cool"
----------------------------------------
My baby lives in shades of blue
Blue eyes and jazz and attitude
He lives in California too
He drives a Chevy Malibu

And when he calls
He calls for me and not for you
He lives for love, he loves his drugs
He loves his baby too

But I can't fix him, can't make him better
And I can't do nothing about this strange weather

But you are invincible
I can't break through your world
'Cause you live in shades of cool
Your heart is unbreakable

My baby lives in shades of cool
Blue heart and hands and aptitude
He lives for love, for women, too
I'm one of many bonnies blue

And when he calls
He calls for me and not for you
He prays for love, he prays for peace
And maybe someone new

But I can't help him, can't make him better
And I can't do nothing about his strange weather

'Cause you are invincible
I can't break through your world
'Cause you live in shades of cool
Your heart is unbreakable

(You're hot, hot, weather in the summer
High, high, neglectful lover
Hot, hot, weather in the summer
High, neglectful lover
You're crumbling, sadly
I'm sorry
You're gone with me)

You are invincible
I can't break through your world
'Cause you live in shades of cool
Your heart is unbreakable  



2. 
Δισκοκριτική: 
«Ultraviolence» Lana del Rey

Μία από τις επιστροφές που περιμέναμε μέσα στη χρονιά είναι αυτή του κοριτσιού που έκανε τους πάντες να μιλάνε για αυτήν με το προηγούμενό της album. Το δεύτερό της δισκογραφικό βήμα, αναμένεται για άλλη μια φορά να διχάσει.
Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014 κατηγορίαΜουσική ΕΠΟΜΕΝΟ Use←→keys to navigate

Η Lana Del Rey, ή αλλιώς το φαινόμενο του πώς μια καλοαναθρεμμένη Νεοϋορκέζα, έγινε με τη δύναμη του διαδικτύου και μαρκετινίστικα κόλπα μία από τις σταρ νέας κοπής, κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στα δυσθεώρητα ύψη δημοσιότητας που έφτασε.
Δεν είναι πια το κορίτσι που ανέβαζε το αυτοσχέδιο videoclip της για το “Video Games” στο youtube, κοιτάζοντας νωχελικά στον φακό, αλλά ένα brand εκατομμυρίων, η φωνή της εναλλακτικής-ναι-μεν-αλλά Αμερικής.

Τελικά δεν εγκατέλειψε τη μουσική όπως  είχε δηλώσει πριν ένα χρόνο. Αντίθετα, το “Ultraviolence” είναι εδώ και με αρκετά περισσότερη τάση εσωστρέφειας, θέλει να την εδραιώσει περισσότερο ως τη μελαγχολική ντίβα με την πληγωμένη καρδιά.
Οι τόνοι είναι αρκετά κατεβασμένοι, οι ρομαντικές ταινίες του ’50 και του ’60, η Καλιφόρνια, η Νέα Υόρκη, η άνοδος και η πτώση με το τέλος ενός έρωτα, μπολιάζονται στα τραγούδια και η Lana μονολογεί. Ιστορίες για κορίτσια που αγαπάνε κακά αγόρια, όπως το “Brooklyn Baby” και το “Shades of Cool”, ατμοσφαιρικές μπαλάντες όπως το πρώτο single “West Coast” και απολογισμοί ξεπεσμένων γυναικών στο “Sad Girl”,  ποτισμένα με λίγη από την βρωμιά του Dan Auerbach των Black Keys στην παραγωγή.
Το μοτίβο είναι εκεί, αλλά η ψυχή είναι απούσα. Κι αυτό γιατί το μπλαζέ ύφος της Del Rey, αυτή η έμφυτη “βαρεμάρα” που την κάνει τόσο γοητευτική σε κάποιους, καταντάει εώς και μονότονη. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και τις όμορφες ταξιδιάρικες συνθέσεις, το νάζι και τη θλίψη στη φωνή της, τα τραγούδια δεν σε πάνε πουθενά, δε σε

κάνουν να ανατριχιάσεις, να αισθανθείς, να συμμετέχεις, κάτι που μας είχε προκαλέσει η πρώτη ακρόαση του “Blue Jeans”.
Το “Ultraviolence” είναι μέτριο, κατώτερο των περιστάσεων, με πολλά φρου φρου κι αρώματα, και καθόλου ουσία. Το σίγουρο είναι ότι θα προσφέρει για άλλη μια φορά ένα δυνατό κρότο γύρω από το όνομα της Lana Del Rey, δεν είναι όμως το album που θα περιμέναμε από αυτήν αν όντως ενδιαφερόταν να κλείσει τα στόματα όσων την θεωρούν ένα πλαστικό συνοφρυωμένο κατασκεύασμα. 
Album: Ultraviolence

Καλλιτέχνης: Lana del Rey

Label: Interscope/Polydor

Βαθμολογία: 5/10
Ροζίνα Αράπη

http://www.clickatlife.gr/mousiki/story/36375 


3. 
H Lana Del Rey είναι στεναχωρημένη 
Το αποτέλεσμα: 
Μια επίθεση στον Αλέξη Πετρίδη, κι ένας εκπληκτικός νέος δίσκος 

(...)

Πέρα όμως απ' όλα αυτά, το γεγονός για μένα είναι ένα και μοναδικό.    Ο νέος της δίσκος που βγήκε την Τρίτη, είναι -ως σύνολο- ό,τι καλύτερο έχει κάνει μέχρι σήμερα.    Είναι σκοτεινός, παρακμιακός, καταθλιπτικός, σπαρακτικός. Την ίδια στιγμή όμως είναι γεμάτος με υπέροχες μελωδίες, με ρεφρέν που κολλάνε για μέρες, με απολαυστικά φωνητικά.   Η παραγωγή του Dan Auerbach (Black Keys) πήρε τις γνωστές μελωδίες της ονειρικής ποπ που πάντα τραγουδά η Del Rey και τους έδωσε νέα πνοή. Το Cruel World, τραγούδι με το οποίο ξεκινά ο δίσκος είναι ενδεικτικό των προθέσεων και των δυο τους - σκληρή, "ποιοτική" παραγωγή από τη μία, αιθέρια φωνητικά και σούπερ πιασάρικό ρεφρέν. Eίναι τραβηγμένο αυτό που θα πω, αλλά το συγκεκριμένο τραγούδι θα μπορούσε να είχε βγει απ' το δίσκο των Velvet Underground, ακούγεται σαν διασκευή από τότε.     Δεν ξέρω τι να ξεχωρίσω απ' το άλμπουμ. Παρ' ό,τι έχουν δουλέψει τουλάχιστον 7 διαφορετικοί συνθέτες και παραγωγοί σ' αυτόν, μοιάζει και είναι συμπαγής στον ήχο του. Ακούγεται ολόκληρος. Ενδιαφέρουσες πινελιές, η διασκευή στο The Other Woman που είχε γίνει γνωστό απ' την Νίνα Σιμόν, το τραγούδι που της έγραψε ο σκηνοθέτης (και σεναριογράφος του Kids) Harmony Korine, το κομμάτι Fucked My Way to the Top...   Βούλωσε πολλά στόματα μ' αυτό το άλμπουμ η Del Rey, κυρίως των πάλαι ποτέ επικριτών της. [Το Pitchfork με μισή καρδιά του έδωσε μεν 7.1, με μια κριτική όμως που θύμιζε κομψό τροπο παραδοχής λάθους - είχαν δώσει στο Born to Die μόλις 5.5.] Κι αν κάποιοι κριτικοί ήταν επιφυλακτικοί για τις προηγούμενες δουλειές της επειδή θεωρούσαν, βλακωδώς, ότι δεν είχαν το απαραίτητο credibility, τώρα απλώς μοιάζουν να ακούν και να απολαμβάνουν τη μουσική, χωρίς να το υπεραναλύουν.     Το ξέρω ότι δεν μετράει ή δεν ενδιαφέρει, αλλά από μένα το άλμπουμ Ultraviolence παίρνει δέκα στα δέκα. 

ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ 
Από το http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/49561 






LANA DEL REY-VIDEO GAMES από Flixgr


4.
Το φαινόμενο Lana del Rey 
Αυθεντική μουσικός, ψεύτικη περσόνα, δημιούργημα των μίντια. 
Ποια είναι τελικά η Lana del Rey;

Πριν λίγα χρόνια μια 22χρονη κοπελίτσα με το όνομα Λίζι Γκραντ ανέβαινε στη σκηνή ενός κλαμπ της Νέας Υόρκης. Με ξανθά μαλλιά πιασμένα κοτσίδα, πράσινο μπλουζάκι, μπλου τζιν και πάρα πολλή ντροπή έπιασε το μικρόφωνο για να τραγουδήσει. Η φωνή της ίσα που ακουγόταν και η παρουσία της ήταν μάλλον αδιάφορη. Η Λίζι όμως δεν το έβαλε κάτω. Τον Οκτώβριο του 2008 στην προσπάθειά της να κερδίσει κι αυτή μια θέση στον καλλιτεχνικό χώρο κυκλοφορεί ένα άλμπουμ με τρία τραγούδια και τίτλο «Kill Kill». Αυτό που πέθανε τελικά ήταν τα όνειρά της, τα οποία γκρεμίζονται καθώς το cd αποτυγχάνει και δεν πουλιέται σχεδόν πουθενά και γρήγορα αποσύρεται από την αγορά και τα iTunes. Η Λίζι Γκραντ δεν υπάρχει πια...
Αύγουστος 2011. Ένα βίντεο ανεβαίνει στο youtube στις 19 του μήνα και τα κλικ του ανεβαίνουν με γεωμετρική πρόοδο. Είναι ένα τραγούδι με τον τίτλο «Videogames» με βιντεοκλιπ από ένα home-made βίντεο. Τραγουδίστρια είναι μια κοπέλα εντυπωσιακή με φουσκωμένα χείλη, φωνή αισθαντική, βλέμμα μυστηριώδες, στυλ που θυμίζει μια άλλη εποχή και με το όνομα Lana del Rey. Όλα τα μπλογκ ασχολούνται με αυτή τη μυστηριώδη Lana Del Rey που κανείς δεν ξέρει ποια είναι. Αυτό που ξέρουν όλοι είναι ότι είναι εντυπωσιασμένοι. Δεν αργεί να κάνει την εμφάνιση του και το επόμενο τραγούδι της, πάλι στο youtube, το «Blue Jeans». Η συζήτηση γύρω από την Del Rey φουντώνει ακόμα πιο πολύ και σε πέντε μόλις μήνες όλοι πια μιλούν γι' αυτή. To τελευταίο της βίντεο κλιπ για το τραγούδι «Born to Die» μέσα σε ένα καθεδρικό ναό με δυο τίγρεις και την ίδια στο τέλος καλυμμένη με αίμα φορώντας ένα σορτσάκι θυμίζει ταινία μικρού μήκους και είναι απλώς εντυπωσιακό και άγρια εκκεντρικό. Το ερώτημα όμως παραμένει: ποια είναι η Lana del Rey;

Η μεταμόρφωση της Λίζι και οι συνομωσίες
Τα διάφορα μπλογκς δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αναπάντητη για πολύ αυτή την ερώτηση και άρχισαν να ψάχνουν μανιωδώς. Σύντομα ανακαλύφθηκε ότι φυσικά η ντροπαλή Λίζι Γκραντ και η χυμώδης Lana del Rey είναι ακριβώς το ίδιο πρόσωπο με την πρώτη να έχει μεταμορφωθεί στην κυριολεξία σε κάτι άλλο. Μάλιστα τον Ιανουάριο του 2010 είχε κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ στα iTunes με τον τίτλο «Lana Del Ray A.K.A. Lizzy Grant», το οποίο όμως αποσύρθηκε δυο μόλις μήνες μετά. Σήμερα, υπάρχουν κάποια από τα κομμάτια του άλμπουμ μόνο στο youtube.
Μαλλιά σε χάλκινο χρώμα και χτένισμα από τα 60s, παραφουσκωμένα χείλια, ντύσιμο επίσης από τα 60s. Οι επικριτές της δεν άργησαν να μιλήσουν για ένα ψεύτικο δημιούργημα με εντυπωσιακή φωνή. Ή ακόμα περισσότερο για ένα δημιούργημα των μίντια.
Οι φήμες λένε ότι όταν η Λίζι Γκραντ απέτυχε, την ανέλαβε ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας μπαμπάς της, Ρομπ Γκραντ (ο οποίος ασχολείται με επενδύσεις σε domain names στο ίντερνετ) μαζί με μια ολόκληρη ομάδα μάνατζερ. Αυτοί της άλλαξαν τα μαλλιά, της έκαναν πλαστική στα χείλια και στο πρόσωπο και της διάλεξαν ακόμα και το όνομα. Κάποιοι το πάνε ακόμα παραπέρα και αναφέρουν ότι οι μάνατζερ διάλεξαν τα τραγούδια της που θα προβάλλονταν και όταν η περσόνα «Lana del Rey» ήταν πια έτοιμη την ανέβασαν όχι στη σκηνή, αλλά στο youtube. Φυσικά λίγο πριν είχαν φροντίσει να μην υπάρχει ούτε ίχνος των τραγουδιών της Λίζι Γκραντ στο ίντερνετ.
Τα υπόλοιπα είναι όλα ιστορία... Η Lana del Rey χωρίς να έχει κανένα επίσημο άλμπουμ στην κυκλοφορία, χωρίς να έχει εμφανιστεί ακόμα πουθενά καταφέρνει να εκτοξεύσει στη φήμη της στα ύψη. Τα μπλογκς μιλούν γι' αυτή, τα περιοδικά και οι εφημερίδες σε όλο τον κόσμο μιλούν γι' αυτή, οι εκπομπές της τηλεόρασης μιλούν γι' αυτή και δεν υπάρχει πια άνθρωπος στον κόσμο που να μην την ξέρει. Στις 24 Οκτωβρίου μάλιστα λαμβάνει το Q Αward ως το «Next Big Thing» της μουσικής.
Μπορεί όμως ένας τραγουδιστής να έχει αποκτήσει τόση φήμη με τρία μόλις τραγούδια και χωρίς κανένα ολοκληρωμένο άλμπουμ να παρουσιάσει; Όπως φαίνεται στη σημερινή εποχή, την δουλειά που αναλάμβανε παλιότερα αποκλειστικά ο ίδιος ο μουσικός, την αναλαμβάνουν πλέον τα μίντια και με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία.
Η Lana del Rey προσπάθησε να απαντήσει σε όλες αυτές τις κακόβουλες φήμες που κυκλοφορούσαν γι' αυτή. Αμέσως αρνήθηκε ότι έχει κάνει οποιαδήποτε πλαστική στο πρόσωπό της και μάλιστα στα χείλια της, ενώ για το όνομά της αναφέρει ότι φυσικά ήταν δική της έμπνευση. Σε συνέντευξη στο περιοδικό Vogue αναφέρει: «Πήγαινα στο Μαϊάμι πάρα πολύ εκείνη την εποχή και μιλούσα συνέχεια ισπανικά με τους φίλους μου από την Κούβα. Το Lana Del Rey μας θύμιζε τη μαγεία της παραλίας. Ακουγόταν θαυμάσια όπως το πρόφερες».
Η del Rey απαντά και σε όσους υποστηρίζουν ότι υπάρχει κάποιο ύποπτο μυστήριο στην ξαφνική απόσυρση του πρώτου της άλμπουμ σε μόλις δυο μήνες από την κυκλοφορία του: «Αυτό δεν έγινε επειδή είναι κακός δίσκος. Τον αποσύραμε γιατί ήθελα να φτιάξω το δεύτερο άλμπουμ μου και η ανεξάρτητη δισκογραφική μου εταιρεία, οι 5 Points, δεν είχε πια τα χρήματα ή τον χρόνο για να στηρίξει τον πρώτο. Δεν υπάρχει καμία συνομωσία, τίποτα να κρύψω. Τον θεωρώ αριστούργημα».
Ακόμα μια συνομωσία γύρω από τη Lana del Rey έχει άρωμα ελληνικό. Σύντομα κυκλοφόρησε στο ίντερνετ ότι το τραγούδι της del Rey «Video Games» θυμίζει ύποπτα πολύ το τραγούδι της Ελένης Βιτάλη, «Δρόμοι που αγάπησα». Και πράγματι αν κάποιος ακούσει τα δυο τραγούδια οι ομοιότητες είναι πάρα πολλές για να είναι τυχαίες.
Η ίδια πάντως στις επιρροές της δεν αναφέρει τη Βιτάλη, αλλά τον Έλβις Πρίσλεϊ, τον Κερτ Κομπέιν, την Νίνα Σιμόν, τον Φρανκ Σινάντρα αλλά και την Μπρίτνεϊ Σπίαρς, ενώ αυτοαποκαλείται μια νέα «gangsta Nancy Sinatra».  Η indie μουσική της αναμεμειγμένη με στοιχεία χιπ χοπ, δημιουργούν μοναδικές μελωδίες που ντύνονται τέλεια με την αισθαντική φωνή της Lana del Rey.

Και ύστερα ήρθαν οι ζωντανές εμφανίσεις...
Το σοκ του SNL
Η Lana del Rey μετά από όλη αυτή τη φήμη που απέκτησε κλήθηκε να τραγουδήσει σε ένα από τα σημαντικότερα live show της αμερικανικής τηλεόρασης, το Saturday Night Live (SNL), στο οποίο τραγουδούν πάντα σημαντικοί καλλιτέχνες. Όταν η del Rey άρχισε να τραγουδά όλοι πάγωσαν. Η φωνή της δεν είχε καμία σχέση με τη μαγευτική φωνή που όλοι είχαν ακούσει στο youtube. Συνεχώς εκτός τόνου, με απότομα σκαμπανεβάσματα στο ύψος της φωνής και παραφωνίες που δε θύμιζαν σε τίποτα την φωνή της del Rey. Η σκηνική της παρουσία απ' την άλλη αρκούταν σε ένα ελαφρύ κούνημα του σώματος αριστερά δεξιά και μικρές κινήσεις με τα χέρια της. Η Lana del Rey θύμιζε περισσότερο τη Λίζι Γκραντ.
Την επόμενη μέρα μάλιστα η ηθοποιός και μουσικός Τζουλιέτ Λιούις που ήταν στο live του SNL έγραφε στη σελίδα της στο twitter: «Βλέποντας αυτή την 'τραγουδίστρια' στο SNL ήταν σα να έβλεπα ένα 12χρονο παιδί στο δωμάτιό του να κάνει ότι τραγουδά!». Ο παρουσιαστής των ειδήσεων Μπράιαν Γουίλιαμς χαρακτήρισε την εμφάνισή της ως μια από τις χειρότερες στην ιστορία του SNL.
Πολλοί ωστόσο ήταν αυτοί που την υπερασπίστηκαν, όπως ο παρουσιαστής του σόου Ντάνιελ Ράντκλιφ, αλλά και πολλοί θαυμαστές της που ανέφεραν ότι τα λάθη της ήταν αποτέλεσμα του εμφανούς της άγχους.
Η ίδια πάντως αναφέρει: «Νομίζω ότι ο κόσμος που έχει ακούσει την φωνή μου έχει καταλάβει ότι είμαι περισσότερο μια συνθέτρια, ότι νοιώθω πιο άνετα στο στούντιο. Οι άνθρωποι που έρχονται να με ακούσουν live είναι όσοι ενδιαφέρθηκαν για τις ηχογραφήσεις μου και θέλουν να ακούσουν τα αγαπημένα τους κομμάτια από αυτές. Δεν νοιώθω άνετα στα live, ειδικά όταν πρόκειται για ζωντανό τηλεοπτικό πρόγραμμα. Όταν βγαίνω να τραγουδήσω προσεύχομαι να πάνε όλα καλά. Μην περιμένετε πολύ σπουδαία πράγματα από τις ζωντανές μου εμφανίσεις».
Η αλήθεια είναι πως σε άλλες ζωντανές εμφανίσεις που ακολούθησαν τα πράγματα ήταν εμφανώς καλύτερα με την Lana del Rey να μοιάζει ξανά με την Lana που ξέρουμε και μας αρέσει μέσα από το youtube.

Το πολυαναμενόμενο άλμπουμ
Αύριο, 30 Ιανουαρίου, πρόκειται να κυκλοφορήσει το νέο της άλμπουμ με τον τίτλο «Born to die» και ήδη όλοι το περιμένουν με ανυπομονησία, ενώ οι μουσικοκριτικοί από τώρα είναι σίγουροι πως θα είναι στη λίστα με τα καλύτερα άλμπουμ του 2012. Στο σάιτ της amazon οι προπωλήσεις έχουν  κάνει το ακυκλοφόρητο ακόμα άλμπουμ να φτάσει στο τοπ 25!
Πάντως η Lana del Rey, για να είναι σίγουρη, δεν αρκείται μόνο στις φωνητικές της ικανότητες, αλλά υπέγραψε και ένα συμβόλαιο με το πρακτορείο μοντέλων Next Model Management, οπότε ίσως την δούμε σύντομα, εκτός από τις μουσικές σκηνές και στις πασαρέλες. Μια κίνηση πάντως που οι επικριτές της, για ακόμα μια φορά, δεν την είδαν με καλό μάτι καθώς σύμφωνα με αυτούς είναι ακόμα μια απόδειξη ότι δεν είναι σοβαρή μουσικός, αν όχι καθόλου μουσικός.
Οι επικριτές της είναι πολλοί με τον πιο ένθερμο ίσως τον δημιουργό του σάιτ hipsterrunoff.com, ο οποίος έχει αναδειχθεί στον μεγαλύτερο πολέμιό της. Ωστόσο, εξίσου πολλοί, ίσως και περισσότεροι, είναι οι υποστηρικτές της και οι φαν της. Πάντως, είτε από τους υποστηρικτές της είτε από τους επικριτές της η Lana del Rey παίρνει την καλύτερη διαφήμιση και έχει κάνει τα μίντια σύμμαχό της, καθώς στην ουσία, αυτά έπαιξαν και τη μεγαλύτερη σημασία στην δημιουργία και στη διατήρηση της περσόνας της del Rey. Οι εποχές έχουν αλλάξει και τη μουσική φαίνεται ότι δεν την δημιουργούν πια τα άλμπουμ και οι μουσικοί, αλλά το ίντερνετ και τα views στο youtube. Ίσως αυτό να είναι η «εξέλιξη».
Βέβαια, στο τέλος αυτό που έχει σημασία δεν είναι αν τα χείλια της είναι φουσκωμένα, αν μεταμορφώθηκε με τη βοήθεια του πλούσιου πατέρα της και έγινε γνωστή χάρη στο youtube ή αν δεν έχει καμία σκηνική παρουσία. Αυτό που μετράει είναι ότι έφερε κάτι νέο στη μουσική σκηνή που είχε χρόνια να νιώσει ένα φρέσκο αεράκι. Αρκεί βέβαια αυτό το αεράκι να είναι πραγματικό και όχι ένα ψεύτικο δημιούργημα.

Η Lana del Rey φαίνεται ότι ήρθε για να μας απασχολήσει για πολύ καιρό, ακόμα κι αν κάποιοι ποντάρουν ότι μετά το πρώτο της άλμπουμ θα χαθεί όπως πολλοί άλλοι καλλιτέχνες. Ακόμα κι αν πολλά πάνω της είναι ψεύτικα, το μόνο που χρειάζεται πραγματικό για να επιβιώσει είναι η φωνή της και η μουσική της.
 Τουρλή Μαρία
29-1-2012
ΠΗΓΗ:
http://aek365.com/a-169882/to-fainomeno-lana-del-rey.htm


Lana Del Rey: "Born To Die" 
-------------------------------------------------------
Feet don't fail me now
Take me to the finish line
All my heart, it breaks every step that I take
But I'm hoping that the gates,
They'll tell me that you're mine
Walking through the city streets
Is it by mistake or design?
I feel so alone on a Friday night
Can you make it feel like home, if I tell you you're mine
It's like I told you honey


Don't make me sad, don't make me cry

Sometimes love is not enough and the road gets tough

I don't know why

Keep making me laugh,

Let's go get high

The road is long, we carry on

Try to have fun in the meantime



Come and take a walk on the wild side

Let me kiss you hard in the pouring rain

You like your girls insane

Choose your last words

This is the last time

Cause you and I, we were born to die




Lost but now I am found

I can see but once I was blind

I was so confused as a little child

Tried to take what I could get

Scared that I couldn't find

All the answers, honey



Don't make me sad, don't make me cry

Sometimes love is not enough and the road gets tough

I don't know why

Keep making me laugh,

Let's go get high

The road is long, we carry on

Try to have fun in the meantime



Come and take a walk on the wild side

Let me kiss you hard in the pouring rain

You like your girls insane

Choose your last words,

This is the last time

Cause you and I

We were born to die

We were born to die
We were born to die



Come and take a walk on the wild side

Let me kiss you hard in the pouring rain

You like your girls insane



Don't make me sad, don't make me cry

Sometimes love is not enough and the road gets tough

I don't know why

Keep making me laugh,

Let's go get high

The road is long, we carry on

Try to have fun in the meantime



Come and take a walk on the wild side

Let me kiss you hard in the pouring rain

You like your girls insane

Choose your last words

This is the last time

Cause You and I

We were born to die

We were born to die




5.
 Lana Del Rey 
ή 
πως γίνεσαι η πιο πολυσυζητημένη καλλιτέχνης σε 3 βήματα 

1. Επαναπροσδιορίζεις την ταυτότητα σου

Το πραγματικό όνομα της Lana Del Rey είναι Elizabeth Woolridge Grant (Lizzy Grant) και γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου του 1986 στη Νέα Υόρκη. Στην ηλικία των 14, η Lizzy (σημερινή Lana Del Rey)πήγε εσωτερική σε σχολείο του Κοννέκτικατ προκειμένου να αντιμετωπίσει την εξάρτησή της απ’το αλκοόλ. Μετά το σχολείο, συνέχισε τις σπουδές της στην φιλοσοφία, με ειδίκευση στη μεταφυσική, στο Fordham Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Στην ηλικία των 20, έχοντας μόλις υπογράψει συμφωνία για δίσκο αποφασίζει να ζήσει σε πάρκο τροχόσπιτων στο Νιου Τζέρσεϊ. Το πρώτο βήμα, η ενσάρκωση του «αμερικανικού ονείρου» που διαχρονικά μιλά στις καρδιές του κοινού, έχει γίνει. Οι επικριτές της λένε πως στην πραγματικότητα είναι η κόρη ενός καινοτόμου επιχειρηματία, αν και η ίδια δηλώνει πως «το γεγονός ότι ο πατέρας μου είναι πρωτοπόρος δεν σημαίνει πως είναι κι επιτυχημένος.» Η αποτυχία του άλμπουμ «Sirens»αναγκάζει την Lizzy να αλλάξει στόχους κι αποφασίζει να αφοσιωθεί στην φροντίδα αστέγων κι εξαρτημένων από αλκοόλ και ναρκωτικά. Ωστόσο η μοίρα (;) είχε άλλα σχέδια για εκείνη. Η Lizzy συνεργάζεται με τον παραγωγό David Khane και το 2010 κυκλοφορεί τον δίσκο με τίτλο «Lana Del Rey a.k.a. Lizzy Grant«, το δεύτερο βήμα μόλις έγινε. Ο παραγωγός της ψάχνει για ένα όνομα εύηχο που να μένει στη μνήμη του κοινού και βρίσκει την έμπνευση στα ταξίδια του στο Μαϊάμι όπου κάνει παρέα με Κουβανούς. Η Lana Del Rey μόλις γεννήθηκε!

2. Ακολουθείς το ρεύμα της εποχής

Το πρώτο της άλμπουμ ήταν διαθέσιμο στο iTunes για μικρό χρονικό διάστημα πριν αποσυρθεί απ’τα νοητά «ράφια». Η Lana ανεβάζει home made videosμε τα τραγούδια της στο κανάλι της στο YouTube. Τον Οκτώβριο του 2011 τραβά την προσοχή των δισκογραφικών εταιρειών Interscopeκαι Polydore και η παραγωγή του δίσκου «Born to Die» είναι γεγονός. Τα πρώτα της video στο YouTube για τα singles «VideoGames» και «Blue Jeans» αποτελούν συρραφή vintageλήψεων και στιγμιότυπων από προσωπικό αρχείο. Το αποτέλεσμα; Πάνω από 20 εκατομμύρια χτυπήματα. Ένα αστέρι γεννιέται πριν καν το αντιληφθούν οι δημοσιογράφοι. Ίσως να έπαιξαν ρόλο και οι συμβουλές μάρκετινγκ του μπαμπά. Για την ιστορία το άλμπουμ «Born to Die» έφτασε στο Νο.1 των chartsσε 11 χώρες ενώ τα εισιτήρια της για την συναυλία της στο Παρίσι ξεπουλήθηκαν μέσα σε 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα υποχρεώνοντας τους διοργανωτές να προσθέσουν μία ημερομηνία ακόμη.

3. Γίνεσαι fashion icon συνδυάζοντας πολλές επιρροές

Η ίδια περιγράφει τον εαυτό της ως μία δική της «gangsta εκδοχή της Nancy Sinatra»και μίας Λολίτα χαμένης στο δάσος… Το στυλ της δέχεται επιρροές από τη δεκαετία του ’50 και ’60. Τα μαλλιά είναι φουσκωμένα και χάλκινα, τα χείλη σαρκώδη (οι φήμες λένε πως τα χείλη και τη μύτη της δεν τα χρωστά στην μητέρα φύση), τα μάτια σε σχήμα γάτας με παχιές γραμμές eyeliner, το στυλ των ρούχων vintage, και η γενικότερη εικόνα της παραπέμπει στις αγαπημένες της πηγές έμπνευσης όπως τον Elvis Priestley και τον Frank Sinatra, τις ταινίες Νονός Ι και ΙΙ και την γοητευτική της μελαγχολία την χρωστά στην ποίηση του Walt Whitman.lana-del-rey-style

Οι επικριτές λένε πως είναι ένα πολύ πετυχημένο δημιούργημα της μουσικής βιομηχανίας. Εκείνη αδιαφορεί για τα σχόλια και υπογράφει συμβόλαιο με το πρακτορείο μοντέλων ΝΕΧΤ, γίνεται το πρόσωπο της νέας καμπάνιας της πασίγνωστης φίρμας ρούχων H&M και του F μοντέλου της Jaguar ενώ για καιρό ακούγονταν φήμες πως θα γινόταν η νέα εκπρόσωπος του οίκου Versace.

Καθόλου άσχημα για το κορίτσι από το πάρκο με τα τροχόσπιτα!

Από το http://www.thatslife.gr/culture-2/lana-del-rey-pws-ginesai-i-pio-polysizitimeni-star-se-tria-vimata/