Τέτοια Γ-Α-'Ι'-Δ-Ο-Υ-Ρ-Ι-Α !

Ο ΕΝΦΙΑ στα διατηρητέα κτήρια και τα μνημεία  είναι η κορυφή του παγόβουνου.
Δεν πιστεύαμε ότι θα ζήσουμε ποτέ τέτοια γαϊδουριά!

Σκίτσο του  Πάνου Μαραγκού

  Η ΤΡΟ'Ι'ΚΑ 
 είναι
...ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΗ 
σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ  του ΕΝΦΙΑ
 επί των διατηρητέων μνημείων! 



*

  ''Φοροεπιδρομή στα διατηρητέα''


'Ανεργοι απόγονοι ναυάρχων του '21 που καλούνται για το καπετανέικο που κληρονόμησαν να καταβάλουν 15.000 ευρώ ΕΝΦΙΑ. Δημόσιοι υπάλληλοι που πρέπει να πληρώσουν αστρονομικό ΕΝΦΙΑ για τους διατηρητέους πύργους που κληρονόμησαν, αν και χρόνο με το χρόνο καταρρέουν.
Συνταξιούχοι των 800 ευρώ, στα πρόθυρα εγκεφαλικού, επίσης για τον ΕΝΦΙΑ της πατρογονικής κατοικίας, που επιβαρύνεται επειδή κρίθηκε απ' το ελληνικό Δημόσιο μνημείο. «Ο ΕΝΦΙΑ στα διατηρητέα κτήρια και τα μνημεία ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Δεν πιστεύαμε ότι θα ζήσουμε ποτέ τέτοια γαϊδουριά. Είναι ζήτημα ηθικής τάξης να αποκατασταθεί η αδικία. Αλλά ακόμα και να καταργήσει η πολιτεία τον ΕΝΦΙΑ, και πάλι δεν θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντί μας». Η οργισμένη φωνή ανήκει στον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτηρίων και Μνημείων Ν. Χαρκιολάκη.
Οι 20.000 ιδιοκτήτες διατηρητέων («οι περισσότεροι κληρονομόμοι και όχι επενδυτές που αγόρασαν τα διατηρητέα για να τα εκμεταλλευτούν», όπως διευκρινίζεται) έπαθαν αποπληξία με τον «ουρανοκατέβατο» ΕΝΦΙΑ, τον οποίο χαρακτήρισαν «παράνομο» στην έκτακτη συνάντηση των μελών του Συλλόγου τους την περασμένη Τετάρτη, εν όψει της ψήφισης της σχετικής τροπολογίας. Δεν περιμέναν ποτέ την «εξόντωση», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, που θα τους επεφύλασσε η πολιτεία, και δήλωσαν εμφατικά: «Δεν θέλουμε ελεημοσύνη, απαιτούμε δικαιοσύνη».
«Είναι η χειρότερη εποχή που μπορούσε να μπει ο φόρος. Δεν επιβλήθηκε την εποχή των παχιών αγελάδων! Είναι μια τρέλα! Πρέπει να καταρρεύσει η αρχιτεκτονική κληρονομιά, αλλά να είμαστε καρφωμένοι όλοι στην τηλεόραση για να δούμε τον τάφο στην Αμφίπολη. Βάσει όμως της ισχύουσας νομοθεσίας, καλώς ή κακώς, το διατηρητέο του Παύλου Μελά είναι ίσης αξίας με τα ευρήματα του λόφου Καστά. Αλλά στην οικία Μελά που καταρρέει δεν διαθέτουν ούτε μισό ευρώ, ενώ στην Αμφίπολη δαπανούνται εκατομμύρια!», προσθέτει ο κ. Χαρκιολάκης, ο οποίος ανέπτυξε διεξοδικά όλα τα νομικά ερείσματα, προκειμένου ο Σύλλογός τους να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Το Δημόσιο έχει καταχραστεί «κάμποσα εκατομμύρια σε βάρος μας: από 20 μέχρι 50 εκατομμύρια. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση αρνείται να μας απαλλάξει από το ένα εκατομμύριο που θα κερδίσει από τον δικό μας ΕΝΦΙΑ».
Δεν είναι ένα το νομικό έρεισμα της προσφυγής του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιοκτητών κατά του ελληνικού Δημοσίου; «Κατ' αρχάς, το κράτος δεν εκπληρώνει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του απέναντί μας, όπως προκύπτουν από το άρθρο 24 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται αποζημίωση για τις δεσμεύσεις που υφίστανται (αναφέρομαι στις χιλιάδες τετραγωνικών μέτρων απαλλοτριώσεις). Συγχρόνως, η σύμβαση για την προστασία της ευρωπαϊκής κληρονομιάς έχει επικυρωθεί και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο με το Νόμο 2039 του 1992. Ομως συνεχίζουν να αγνοούν τη Σύμβαση της Γρανάδας για την οικονομική ενίσχυση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 28, επικυρωθείσα διεθνής σύμβαση έχει αυξημένη ισχύ σε σχέση με την εγχώρια νομοθεσία. Κι αντί να δούμε φορολογικά κίνητρα 12 χρόνια μετά την ψήφιση του νέου αρχαιολογικού Νόμου (ο οποίος με το άρθρο 48 προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα απ' τα υπουργεία Οικονομικών, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος που θα καθορίζει τα ποσοστά συμμετοχής του Δημοσίου σε κάθε αναστήλωση ή αποκατάσταση), μας φορτώνουν και τον ΕΝΦΙΑ!».
Το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ στα διατηρητέα μνημεία φέρεται να έφθασε στην τρόικα, η οποία όμως ήταν κάθετα αντίθετη σε κάθε ελάφρυνση. «Είμαστε ο Σύλλογος των αόρατων ανθρώπων», καγχάζει ο κ. Χαρκιολάκης. Η μοναδική ελάφρυνση που έλαβαν οι ιδιοκτήτες διατηρητέων είναι η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του οικοπέδου εντός του οποίου βρίσκεται το μνημείο και η απαλλαγή από το συμπληρωματικό φόρο, εφόσον η συνολική αξία του ακινήτου δεν ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.
Οπως διευκρινίζεται σε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, η οποία κοινοποιήθηκε και στα λοιπά αρμόδια υπουργεία, ζητώντας την αναγκαία νομοθετική διόρθωση του ΕΝΦΙΑ, «ο χαρακτηρισμός ενός κτηρίου ως διατηρητέου σπανίως είναι κάτι που ζητά ο ιδιοκτήτης. Και ουδέποτε γίνεται αυτός ο χαρακτηρισμός υπέρ του. Γίνεται για να ωφεληθεί το δημόσιο συμφέρον. Πώς λοιπόν νομικά μια πράξη με σκοπό το δημόσιο συμφέρον καταλήγει να επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη; Στην Αγγλία όλα αυτά από αιώνων έχουν γίνει αποδεκτά, με αποτέλεσμα το εσωτερικό του κτίσματος να ανήκει στον ιδιοκτήτη και το εξωτερικό στον δήμο, που το πληρώνει».
- Θα προσφύγει ο Σύλλογος Ιδιοκτητών, κύριε Χαρκιολάκη, στη Δικαιοσύνη;
«Ναι, καταφεύγουμε πια στο τελευταίο καταφύγιο που έχουμε στην Ελλάδα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Και ίσως, μετά λύπης μας, να κάνουμε και καταγγελία της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για κατ' εξακολούθηση παραβίαση του άρθρου 6 της Σύμβασης της Γρανάδας. Δυστυχώς, τα τελευταία 30 χρόνια επικρατεί μια παρανόηση: ενώ τα χρήματα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του Κράτους και στο πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων για τα διατηρητέα μνημεία θα έπρεπε να κατευθύνονται προς όλα τα διατηρητέα, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γρανάδας, αυτά τα κονδύλια καταλήγουν μονομερώς στα διατηρητέα ιδιοκτησίας του Δημοσίου. Επαναλαμβάνω, δεν ζητάμε ελεημοσύνη, ζητάμε από το κράτος να εφαρμόσει τους Νόμους και το Σύνταγμα».
- Επικρατεί η εντύπωση ότι οι ιδιοκτήτες των διατηρητέων είναι εύποροι και, ως εκ τούτου, δεν πρέπει να ζητάνε ελαφρύνσεις.
«Με τα στοιχεία που διαθέτουμε, από τα 200 μέλη του Συλλόγου -εκπροσωπώντας το 1/100 του συνόλου των ιδιοκτητών διατηρητέων Ελλάδας-, σας διαβεβαιώ: 4 μέλη είναι ευκατάστατα. Οι περισσότεροι είναι κληρονόμοι και ηλικιωμένοι συνταξιούχοι. Δεν καταλαβαίνω, από πού προκύπτει ότι είμαστε πάμπλουτοι;».
- Η βρετανική ή η κυπριακή νομοθεσία για τα διατηρητέα θα κάλυπτε την ελληνική περίπτωση περισσότερο;
«Ο Σύλλογος θα προτείνει την εφαρμογή του ισχύοντος κυπριακού νόμου περί διατηρητέων, σύμφωνα με τον οποίο το Δημόσιο αναλαμβάνει 40% κάθε δαπάνης αναστήλωσης. Πρέπει ωστόσο να συγκροτηθεί μια επιτροπή, στην οποία να συμμετέχουν εκπρόσωποι κατ' αρχάς του υπουργείου Οικονομικών και κατόπιν των υπουργείων Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Αιγαίου και Μακεδονίας- Θράκης, μια εξαμελής επιτροπή και με δικό μας εκπρόσωπο, η οποία να διερευνήσει τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Δυστυχώς, στην Ελλάδα προτιμούν τα διατηρητέα μας να καταρρεύσουν, και μετά να φορτώσουν στους ιδιοκτήτες τις αστικές και ποινικές ευθύνες. Διότι είσαι υποχρεωμένος να συντηρείς ιδίοις εξόδοις το μνημείο».
- Υπάρχει η ελπίδα να ενταχθείτε στα ΕΣΠΑ;
«Στα ΕΣΠΑ 2014-2020, με ένα μικρό πιλοτικό πρόγραμμα. Ενημερώσαμε σχετικά προ δύο ετών το υπουργείο Ανάπτυξης και ακόμα απάντηση δεν έχουμε λάβει. Πιθανότατα το πρόγραμμα να γίνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής. Μιλάμε για ένα ποσό της τάξης των 50 εκατομμυρίων. Ενα επιπλέον μεγάλο πρόβλημα είναι ότι έχουμε να κάνουμε με αδαείς. Ζητάνε για πύργους της Λακωνίας την άδεια πολεοδομίας! Αυτό είναι το ελληνικό Δημόσιο!».
Το σπίτι του Παύλου Μελά καταρρέει, αλλά πληρώνει ΕΝΦΙΑ
Η εγγονή του Παύλου Μελά, Ναταλία Ιωαννίδη, κληρονομώντας το σπίτι του παππού της δεν θα μπορούσε να φανταστεί τι την περίμενε. Το διατηρητέο οίκημα που έχτισε ο Μελάς για την οικογένειά του, από την οποία αποχώρησε -για πάντα- το 1904 για τη Μακεδονία, σήμερα βρίσκεται σε ερειπιώδη κατάσταση εντός ενός τεράστιου οικοπέδου επί της Τατοΐου 50, στην Κηφισιά, πλησίον του σιδηροδρομικού σταθμού. Το οικόπεδο μπορεί να έχει τεράστια αξία, αλλά σε αυτό απαγορεύεται να χτιστεί ακόμη και σκυλόσπιτο. Πέρσι για το υπό κατάρρευση κτίσμα η κληρονόμος κ. Ιωαννίδη έπρεπε να καταβάλει φόρο 4.500 ευρώ. Φέτος ο ΕΝΦΙΑ της ήρθε 6.500 ευρώ. Είναι συνταξιούχος καθηγήτρια του Κολλεγίου, με σύνταξη των 800 ευρώ, και αδυνατεί να πληρώσει ακόμα και τη μία από τις έξι δόσεις. «Αν η χώρα συμπεριφέρεται έτσι σε ένα κτήριο που η ίδια κήρυξε διατηρητέο, στη μνήμη του ιδρυτή του και στον άνθρωπο που έχει αναλάβει σήμερα να το διατηρήσει και να το διαφυλάξει από καταλήψεις αναρχικών και χρυσαυγιτών και ποικίλες καταστροφές, με κίνδυνο τη ζωή της, δεν μπορούμε να ελπίζουμε για τίποτα», επισημαίνει ο κ. Χαρκιολάκης.

Πυργοδέσποινα σε απόγνωση

Η Σοφία Παραρά κληρονόμησε τον περίφημο Πύργο της Αγιάς στη Νάξο. Τη θεωρούν οι περισσότεροι πάμπλουτη, ενώ είναι δημόσιος υπάλληλος. Ο Πύργος της καταρρέει, ενώ συχνά σημειώνονται σε αυτόν καταστροφές από «εισβολείς». Τι ζήτησε; Να βάλει μια πόρτα για να τον προφυλάξει. Της το απαγόρευσε η Αρχαιολογική Υπηρεσία, ζητώντας προηγουμένως την πλήρη μελέτη του Πύργου. Κράτος του παραλόγου!

Ατυχής κληρονόμος

Οποιος ακούει ότι ο Μανώλης Κυρίνης κληρονόμησε κτίσμα του 1205 στο Ρέθυμνο της Κρήτης, το οποίο λειτούργησε ως Αρχιεπισκοπή των Ενετών (πρόκειται για το περίφημο Ενετικό Μέγαρο Μυλοποτάμου), τον θεωρεί έναν πολύ τυχερό άνθρωπο. Μέχρι που ξεκινάει να αφηγείται τις απίθανες ταλαιπωρίες τις οποίες εδώ και μια δεκαετία περνά για να αναστηλώσει την κληρονομιά του. Δεν αγωνίζεται μόνο να βρει τα χρήματα και τους κατάλληλους τεχνίτες. Τον κυνηγάνε και δικαστικά οι γείτονές του με προσφυγές στην Πολεοδομία, δυσχεραίνοντας τις εργασίες αποκατάστασης. Εχει περάσει από αμέτρητες δίκες, αλλά στο τέλος δικαιώνεται.

Κλειστόν λόγω ΕΝΦΙΑ;

Ο Βαγγέλης Ραφαλιάς, απόγονος του Υδραίου καπετάνιου του 1821 Ραφαλιά, έμελλε να κληρονομήσει το τεραστίων διαστάσεων διώροφο καπετανέικο σπίτι του προγόνου του, στο οποίο γενιές τώρα Ραφαλιάδων διατηρούν το μοναδικό φαρμακείο του νησιού. Απ' το υστέρημά του συντηρούσε το οίκημα υποδειγματικά τα τελευταία χρόνια, οπότε το μεταβίβασε στον άνεργο γιο του, ο οποίος σήμερα καλείται να πληρώσει 15.000 ΕΝΦΙΑ! Φιρί φιρί το πάνε να κλείσουν το μοναδικό φαρμακείο της Υδρας, επειδή τυχαίνει να στεγάζεται σε διατηρητέο, με άλλα λόγια!

12-9-2014

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ  

http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes--politismos&id=447080