Ετσι είναι οι κανονικές χώρες, κύριε πρωθυπουργέ;


Σκίτσο του Γ.ΚΑΛΑ'Ι'ΤΖΗ
Ακούμε συνεχώς από κυβερνητικά χείλη ότι η μικρομεσαία επιχείρηση είναι ο βασικός πυλώνας της οικονομίας και επιβάλλεται να στηριχτεί. Ακούμε επίσης, πάλι από κυβερνητικούς αξιωματούχους, πως αυτά που υπόσχεται η Αριστερά για τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου είναι λόγια του αέρα, γιατί στην Ελλάδα το 90% των επιχειρήσεων είναι μικρές, μεσαίες και οικογενειακές που απασχολούν περίπου 15 εργαζομένους (κατά μέσο όρο) και δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται από το κράτος με φορολογική σκληρότητα. Αυτά ακούμε. Το θέμα όμως είναι τι βλέπουμε να συμβαίνει. Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας προκύπτει από την έκθεση που συνυπογράφει η Ομάδα Δράσης του Ράιχενμπαχ, δηλαδή εκείνοι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να κατηγορηθούν για λαϊκισμό, συντεχνιασμό ή για προστασία αντιπαραγωγικών κεκτημένων -αυτές είναι κοτρόνες που εκτοξεύουν οι πελταστές του ορθολογισμού κατά των εργαζομένων και των συλλογικών εκπροσωπήσεών τους. Τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής είναι τόσο οδυνηρά που χλευάζουν όλες τις θεωρίες περί επιστροφής στην ανάπτυξη. 
΄Εχουμε και λέμε: 
 Από το 2010 μέχρι το 2013 έκλεισαν πάνω από 214.000 επιχειρήσεις. 
 Οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν ξεπέρασαν τις 723.000, ενώ η οικονομία απώλεσε 21 δισ. ευρώ προστιθέμενης αξίας σε σχέση με τα προ κρίσεως μεγέθη. 
 Το κόστος έναρξης μιας επιχείρησης είναι 910 ευρώ έναντι μέσου όρου 343 ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση. 
 Η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων είναι πολύ πιο δαπανηρή και φτάνει το 11,8% της αξίας των περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με το 4,6% στην Ε.Ε. λόγω της υπερφορολόγησης και του επιπλέον κόστους. 
 Ο χρόνος που απαιτείται για να περάσουν οι πληρωμές από τις δημόσιες αρχές προς τις επιχειρήσεις, ειδικά σ’ ό,τι αφορά κρατικές ενισχύσεις, έχει αυξηθεί στις 114 μέρες από τις 66 μέρες το 2011 και είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. 
 Τα περισσότερα αιτήματα δανεισμού μικρομεσαίων εταιρειών απορρίπτονται από τις τράπεζες, ενώ στις περιπτώσεις που εγκρίνονται απαιτείται διπλάσιος χρόνος για την έναρξη των πληρωμών -104 μέρες έναντι 52 στην Ε.Ε. 
 Η κατανομή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ δεν ευνοεί τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αφού μόλις το 6,4% των περιφερειακών κονδυλίων της Ε.Ε. διατίθεται στις μικρομεσαίες, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι στο 22%. 
Συγγνώμη, κύριε πρωθυπουργέ, αλλά αυτή δεν είναι η εικόνα μιας σοβαρής και κανονικής χώρας, όπως μας λέτε ότι γινόμαστε σιγά σιγά. Είναι η εικόνα μιας ρημαγμένης χώρας. Σας το λένε ακόμη και οι φίλιες δυνάμεις. 
Συγγνώμη, κύριε Ράιχενμπαχ, αλλά γι’ αυτήν την κατάσταση δεν ευθύνεται μόνο το φαυλεπίφαυλο σύστημα του συναινετικού δικομματισμού, έχουν βάλει το δαχτυλάκι τους (ποιο δαχτυλάκι, εδώ μιλάμε για ολόκληρο τον βραχίονα) και οι συμπατριώτες σας που έχουν επιβάλει την πολιτική της «δημιουργικής καταστροφής».
 ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
28-9-2014
www.efsyn.gr