Η ύστατη έκκληση από την Κούρδισσα στρατηγό της Κομπάνι (βίντεο)
Με το χαμόγελο στα χείλη οι Κούρδοι μαχητές της ηρωικής Κομπάνι περιπολούν και μάχονται την ώρα που είναι πολιορκημένοι από τους δολοφόνους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Στο βίντεο φαίνονται ξεκάθαρα οι τζιχαντιστές με τα τανκς να είναι μέσα στην πόλη και να προωθούνται.
Μαζί με το βίντεο που δημοσιοποίησε η Κούρδισσα στρατηγός Ναλίν Αφρίν υπάρχει και ένα ύστατο μήνυμα στον ΟΗΕ και σε όλη την Δύση.
Το πρώτο μήνυμα το στέλνει στον ΟΗΕ:
«Προς τον ΟΗΕ
Όπως βλέπετε και στο βίντεο οι τζιχαντιστές έχουν τανκς και άλλο βαρύ οπλισμό και εμείς τους πολεμάμε με τουφέκια.
Δεν έχουμε αντιαρματικά.
Στείλτε μας ανθρωπιστική βοήθεια και αντιαρματικά όπλα ΤΩΡΑ, πριν είναι αργά.
Μέσα στην πόλη μας είναι χιλιάδες εγκλωβισμένοι πολίτες.
Δεν μπορούν να διαφύγουν από πουθενά.
Η μοναδική έξοδος είναι προς την Τουρκία, αλλά όπως γνωρίζετε είναι κλειστή».
Το δεύτερο μήνυμα το στέλνει στο ΝΑΤΟ:
«Προς ΝΑΤΟ
Είναι απαράδεκτο για το ΝΑΤΟ να μην κάνει τίποτα και να περιμένει να μας αποκεφαλίσουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, όταν μια χώρα μέλος του, η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, στην ουσία πολιορκεί χέρι με χέρι με το Ισλαμικό Κράτος την την Κομπάνι.
Το τρίτο μήνυμα το στέλνει προς την διεθνή κοινή γνώμη και στις γυναίκες όλου του κόσμου τονίζοντας:
«Η ύστατη μάχη γίνεται εδώ στην Κομπάνι. Είναι η ύστατη μάχη να σώσουμε τους ανθρώπους, είναι η ύστατη μάχη για να νικήσουμε τους την τρομοκρατία, είναι η μάχη για την ελευθερία. Εάν δεν μας βοηθήσετε σήμερα, αύριο θα έρθουν σε σας»
«Η ύστατη μάχη γίνεται εδώ στην Κομπάνι. Είναι η ύστατη μάχη να σώσουμε τους ανθρώπους, είναι η ύστατη μάχη για να νικήσουμε τους την τρομοκρατία, είναι η μάχη για την ελευθερία. Εάν δεν μας βοηθήσετε σήμερα, αύριο θα έρθουν σε σας»
New video: Street fighting between Kurds and ISIS in kobani
–RIGHT NOW
Breaking news:
New video shows ISIS terrorist organisation Tanks inside Kobani,
Kurdish female commander in Kobani sending Following last msg to the world:
Dear United nation as you see in this video, ISIS using heavy weapon specially Tank and attacking us inside Kobani , unfortunately we don’t have anti-Tank until we can defend civilian.
We are still defending town, but our weapon is only very light weapon with limited bullet
Please send us humanitarian aid and weapon especially Anti-tank now.
Thousands of civilian still inside the town, as they can’t go anywhere, all around us blocked, only one side was open and that has been blocked by Turkey.
Another msg to the NATO:
Dear NATO general secretary.This is very heart broking when NATO member- Turkey detained Kobani refugee in Turkey and blocked kobane town border shoulder to shoulder ISIS, And NATO just sitting, watching and waiting to see all civilian behead by ISIS As soon as possible.
Dear NATO general secretary.This is very heart broking when NATO member- Turkey detained Kobani refugee in Turkey and blocked kobane town border shoulder to shoulder ISIS, And NATO just sitting, watching and waiting to see all civilian behead by ISIS As soon as possible.
Another msg to all human right organisation around the world and to all women organisation around the world: the fight in here is a fight to save human, is a fight to against terrorist organisation, is a fight for all of us, its fight for freedom please help us now, if you don’t help us they will come to you one day.
We will fight until last bullet to save civilian, but don’t forget it’s been 28 days we are fighting and all around us blocked, we need your help now, please act now, tomorrow will be so late
12/October 2014
Kobane, Kurdish town
Kurdish control zone -Syria-Turkey border
* note from uploader :
we just copi and past the msg as we got from zilan qandil ,
botin kurdistani,Report
13/10/14
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ:
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/10/blog-post_330.html#.VDwYYfmsXMo
Μια μικρή πόλη περίπου 50.000 κατοίκων στα σύνορα Συρίας και Τουρκίας έγινε παγκοσμίως διάσημη, τον τελευταίο μήνα, χάρη στην πεισματική αντίσταση των Κούρδων υπερασπιστών της απέναντι στις κατά πολύ υπέρτερες δυνάμεις των φανατικών ισλαμιστών. Στη συλλογική συνείδηση των Κούρδων έχει ήδη πολιτογραφηθεί ως η δική τους «Γκουέρνικα», κατ’ αναλογία προς τη μαρτυρική πόλη του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, που ενέπνευσε τον Πικάσο: σύμβολο ηρωισμού, αλλά και προδοσίας από την πλευρά των γειτόνων και συμμάχων που θα έπρεπε, θεωρητικά, να την προστατεύσουν. Εκείνο που δεν γνωρίζει το ευρύ κοινό είναι ότι η μικρή αυτή πόλη αποτελεί λίκνο μιας σιωπηλής, αλλά πολύ ελπιδοφόρας επανάστασης, που κινδυνεύει να συντριβεί από τη βαρβαρότητα των τζιχαντιστών.
Η πόλη Κομπάνι λέγεται στα αραβικά Αΐν αλ Αράμπ, που σημαίνει, για ειρωνεία της ιστορίας, Αραβική Ανοιξη. Κατοικείται κυρίως από Κούρδους, αλλά και από Αραβες, Τουρκμένιους και Αρμενίους. Οταν ξέσπασε η αρχικά ειρηνική εξέγερση εναντίον του απολυταρχικού καθεστώτος Ασαντ, τον Μάρτιο του 2011, η πλειονότητα των κατοίκων της τάχθηκε υπέρ του δημοκρατικού κινήματος. Αυτή ήταν η θέση και του ισχυρότερου (και φυσικά παράνομου) κουρδικού κόμματος της βόρειας Συρίας, του PYD – μιας αριστερής δύναμης, που διατηρεί στενές σχέσεις με το ΡΚΚ του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στη γειτονική Τουρκία, αν και ιδεολογικά βρίσκεται πιο κοντά στους Ζαπατίστας του Μεξικού, παρά στον Λένιν και τον Μάο. Στόχος του είναι όχι η απόσχιση από τη Συρία, αλλά η δημιουργία μιας ζώνης άμεσης δημοκρατίας, εθνικού και πολιτικού πλουραλισμού, στο πλαίσιο μιας ενισχυμένης περιφερειακής αυτονομίας, στην ευρύτερη περιοχή της «Ροτζάβα», δηλαδή το Συριακό Κουρδιστάν.
Οταν η εξέγερση κατά του Ασαντ εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο, το κοσμικό PYD βρέθηκε ανάμεσα σε δύο πυρά – από τη μια οι δυνάμεις του καθεστώτος, από την άλλη οι τζιχαντιστές. Για να προστατεύσει τον εαυτό του και τον τοπικό πληθυσμό, δημιούργησε ομάδες λαϊκής αυτοάμυνας (YPG). Τον Ιούλιο του 2012, ο κυβερνητικός στρατός αποσύρθηκε από την περιοχή για να ενισχύσει την άμυνα των μεγάλων πόλεων, κυρίως της Δαμασκού. Καλύπτοντας το κενό, το PYD κατέλαβε την εξουσία στο Κομπάνι και άλλες πόλεις της Ροτζάβα. Ειδικά η κατάληψη της πόλης Κομπάνι είχε ξεχωριστή στρατηγική σημασία, καθώς διέκοπτε την επικοινωνία ανάμεσα στην άτυπη «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους, Ράκα, και τις δυνάμεις του που μάχονται τον Ασαντ στη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, το Χαλέπι.
Σύντομα το Κομπάνι και η γύρω περιοχή σχημάτισαν ένα από τα τρία καντόνια της ντε φάκτο αυτονομημένης Ροτζάβα. Τη διοίκηση της περιοχής ανέλαβε συνασπισμός κομμάτων με κυριότερους πόλους το PYD και το επίσης κουρδικό KNC, το οποίο πρόσκειται στην τοπική κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν, υπό τον Μασούντ Μπαρζανί. Στο πρόσφατο παρελθόν, οι δύο οργανώσεις είχαν συγκρουσθεί, ακόμη και ένοπλα, με το PYD να κατηγορεί το KNC ως ενεργούμενο της Αγκυρας και να κατηγορείται από αυτό ως μαριονέτα του Ασαντ – κατηγορίες εξόφθαλμα υπερβολικές.
Οπως και να ’χουν τα πράγματα, το PYD ήταν εκείνο που έδωσε τον τόνο, χάρη στην πολύ ισχυρότερη κοινωνική επιρροή και στρατιωτική του δύναμη. Σε σύντομο διάστημα, η απελευθερωμένη Ροτζάβα έγινε πεδίο μιας πραγματικής κοινωνικής επανάστασης. Η διοίκηση των πόλεων και των περιοχών ανατέθηκε σε λαϊκές συνελεύσεις και ανακλητά συμβούλια, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εθνικών και θρησκευτικών ομάδων. Η ισοτιμία της γυναίκας κατοχυρώθηκε πλήρως, ακόμη και στο πεδίο της μάχης, με τον σχηματισμό αυτόνομων γυναικείων πολιτοφυλακών. Εκτάσεις απαλλοτριώθηκαν και σχηματίσθηκαν αγροτικοί συνεταιρισμοί. Το Συριακό Κουρδιστάν εμφανιζόταν ως ο υπαρκτός τρίτος δρόμος, ανάμεσα στον κοσμικό απολυταρχισμό του Ασαντ και τη θρησκευτική τύφλωση των τζιχαντιστών.
Αυτό το σπάνιο για τα δεδομένα της Μέσης Ανατολής κοινωνικό και πολιτικό πείραμα κινδυνεύει να συντριβεί από τους τζιχαντιστές ή και από ενδεχόμενη τουρκική κατοχή υπό τον μανδύα της «ουδέτερης ζώνης». Ηδη, η ευρύτερη περιοχή γύρω από το Κομπάνι έχει ερημωθεί, καθώς περίπου 200.000 άνθρωποι, η τεράστια πλειονότητα των αμάχων, έχουν γίνει πρόσφυγες για να αποφύγουν τη σφαγή.
Ενδεχόμενο, το οποίο ελάχιστα φαίνεται ότι ανησύχησε την τουρκική ηγεσία – και, πάντως, πολύ λιγότερο από την προοπτική σταθεροποίησης μιας ντε φάκτο κρατικής, κουρδικής οντότητας, φιλικής προς το ΡΚΚ του Οτσαλάν, μπροστά ακριβώς από τα σύνορά της. Την περασμένη εβδομάδα, όταν οι τζιχαντιστές του ISIS βρίσκονταν στις πύλες του Κομπάνι, ο συναρχηγός του PYD Σαλέχ Μουσλίμ επισκέφθηκε την Αγκυρα, ζητώντας το ελάχιστο: να ανοίξει η Τουρκία διάδρομο στα σύνορά της, ώστε οι Κούρδοι υπερασπιστές της πόλης να έχουν ασφαλείς δρόμους ανεφοδιασμού. Η απάντηση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών ήταν μια ξεκάθαρη υπεκφυγή, που ισοδυναμούσε με πισώπλατο μαχαίρωμα την πιο κρίσιμη στιγμή: έθεσαν ως όρο για την παραμικρότερη υποστήριξη, να ενταχθούν οι δυνάμεις των Κούρδων στον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» των αντικαθεστωτικών που μάχονται εναντίον του Ασαντ – με άλλα λόγια, να διαλυθούν, να εγκαταλείψουν την εθνική τους υπόθεση και να δώσουν το αίμα τους για χάρη της έμμονης ιδέας του Ερντογάν να ανατρέψει τον Ασαντ. Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε όλοι...
ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
12.10.2014
http://www.kathimerini.gr
/787703/article/epikairothta/kosmos/to-kompani--h-gkoyernika--twn-koyrdwn
1.
3.
4.
5.
6.
7.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ:
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/10/blog-post_330.html#.VDwYYfmsXMo
Σ Χ Ε Τ Ι Κ Α
Οι τζιχαντιστές και το κουρδικό Μεσολόγγι
Η μετά από πολύμηνη ασφυκτική πολιορκία, διείσδυση των τζιχαντιστών στην παραμεθόριο κουρδική πόλη Κομπανί στη βόρεια Συρία απειλεί να μετατρέψει για μία ακόμα φορά τους Κούρδους στα μεγάλα θύματα του εν εξελίξει γεωπολιτικού παιγνίου στη Μέση Ανατολή.
Οι οπλισμένοι με ελαφρά όπλα Κούρδοι μαχητές αμύνονται πόρτα-πόρτα απέναντι στους βαριά οπλισμένους φανατικούς ισλαμιστές. Υπενθυμίζουμε πως όταν αυτοί είχαν καταλάβει τη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ είχαν αποσπάσει όλο τον βαρύ και σύγχρονο αμερικανικό οπλισμό του ιρακινού σώματος στρατού, το οποίο έδρευε εκεί.
Αν και θεωρείται δεδομένο ότι η άλωση της Κομπανί θα οδηγήσει σε μαζική σφαγή, η διεθνής κοινότητα δεν κάνει τίποτα για να την αποτρέψει. Μέχρι πρότινος, οι Αμερικανοί απέφευγαν να βομβαρδίσουν θέσεις των πολιορκητών. Αλλά και τώρα που τις βομβαρδίζουν αποδεικνύονται ανίκανοι να επηρεάσουν αποφασιστικά την κατάσταση στο πεδίο της μάχης. Οι τζιχαντιστές έχουν προσαρμόσει την τακτική τους, με αποτέλεσμα να υφίστανται μικρές απώλειες από τις βόμβες και τους πυραύλους.
Την επικείμενη σφαγή μπορούν να αποτρέψουν τα τουρκικά τεθωρακισμένα, τα οποία είναι παραταγμένα στη μεθόριο και μέχρι στιγμής παρακολουθούν από απόσταση αναπνοής τις συγκρούσεις, χωρίς να παρεμβαίνουν. Η Άγκυρα έχει θέσει ως όρο για να συμμετάσχει εμπράκτως στον πόλεμο εναντίον του Χαλιφάτου να δεσμευθούν οι ΗΠΑ όχι μόνο ότι θα ανατρέψουν με τα όπλα το καθεστώς Άσαντ, αλλά και ότι θα αναγνωρίσουν στην Τουρκία πρωτεύοντα ρόλο στον έλεγχο της Συρίας.
Είναι κοινό μυστικό ότι το Χαλιφάτο γιγαντώθηκε, επειδή χρηματοδοτήθηκε πλουσιοπάροχα από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και επειδή εμμέσως πλην σαφώς υποστηρίχθηκε από την Τουρκία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ δυτικών, αλλά και τουρκικών ΜΜΕ, στο τουρκικό έδαφος λειτουργούν άτυπα κέντρα στρατολόγησης τζιχαντιστών, βάσεις επιμελητείας (στη συνοριακή ζώνη) και νοσοκομείο για την περίθαλψη τραυματιών τζιχαντιστών. Είναι κοινό μυστικό, άλλωστε, πως οι φανατικοί ισλαμιστές που έρχονται από το εξωτερικό για να πολεμήσουν εισέρχονται στη Συρία από την Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο, βεβαίως, ότι η Άγκυρα δεν έχει χαρακτηρίσει το Χαλιφάτο τρομοκρατική οργάνωση.
Η στάση της Τουρκίας δεν οφείλεται μόνο στο νεοοθωμανικό μεγαλοϊδεατισμό. Έχει και ως στόχο τη στρατιωτική συντριβή της κουρδικής κρατικής οντότητας στη βόρειο Συρία, η οποία ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό πολιτικά από το ΡΚΚ. Για την υποστήριξή της προς το Χαλιφάτο, η Άγκυρα του έχει ζητήσει να κάνει τη βρώμικη δουλειά. Αυτός είναι ο λόγος που οι τζιχαντιστές εδώ και ενάμιση χρόνο πολιορκούν και πραγματοποιούν συνεχείς επιθέσεις εναντίον του στρατηγικής σημασίας κουρδικού καντονίου Κομπανί. Από τον περασμένο μήνα, μάλιστα, μετέφεραν τανκς και βαρύ αμερικανικό οπλισμό σ’ αυτό το μέτωπο για να κάμψουν την αντίσταση των Κούρδων.
Οι Τούρκοι τρίβουν τα χέρια τους και ανυπομονούν να πέσει το Κομπανί. Εάν αυτό συμβεί, θα αποκλεισθεί και θα πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών και το δυτικότερο κουρδικό καντόνι. Αυτό σημαίνει ότι θα μείνει μόνο το ανατολικό καντόνι, το οποίο για να επιβιώσει θα υποχρεωθεί να προσαρτηθεί στο κουρδικό κρατίδιο του βορείου Ιράκ. Μία τέτοια εξέλιξη βολεύει πολύ την Άγκυρα.
Ο Οτσαλάν προειδοποίησε τον Ερντογάν ότι αν πέσει το Κομπανί θα τερματισθούν οι συνομιλίες για ειρηνική λύση του Κουρδικού στην Τουρκία. Από την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Ντιγιαρμπακίρ, οι Κούρδοι έχουν ήδη κατεβεί στους δρόμους, απειλώντας να ότι θα επαναλάβουν όχι μόνο τις διαδηλώσεις, αλλά και τις αντάρτικές επιθέσεις.
Την τουρκική υποστήριξη προς το Χαλιφάτο δεν την αποδεικνύουν μόνο αποκαλυπτικά ρεπορτάζ δυτικών ΜΜΕ και εκθέσεις του Στέητ Ντηπάρτμεντ. Την ομολόγησε δημοσίως και ο μέχρι πρότινος Αμερικανός πρεσβευτής στη Άγκυρα Ρικιαρντόνε. Την ομολόγησε και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν. Η ειλικρίνειά του, όμως, του κόστισε. Αν και στην Ουάσιγκτον είναι δυσαρεστημένοι με τη νεοοθωμανική Τουρκία, συνεχίζουν να την θεωρούν κομβικό κράτος για την πολιτική τους. Αυτός είναι ο λόγος που ο Μπάιντεν υποχρεώθηκε να απολογηθεί στον Ερντογάν για τη δήλωσή του.
Η Ουάσιγκτον, άλλωστε, είναι συνυπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση. Όχι μόνο λόγω της στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ το 2003, αλλά και επειδή επανέλαβε το λάθος που είχε διαπράξει στο Αφγανιστάν όταν εξόπλισε και εκπαίδευσε τους Ταλιμπάν για να πολεμήσουν το τότε φιλοσοβιετικό καθεστώς. Τώρα, όχι μόνο ανέχθηκε τους τζιχαντιστές, αλλά και τους βοήθησε ποικιλοτρόπως προκειμένου να επιτύχει την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ. Για να μη φανεί, μάλιστα, ότι τους βοηθάει, η Δύση βάφτισε το κρέας ψάρι. Εμφανιζόταν να βοηθάει τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, ενώ ήταν κοινό μυστικό ότι η μεγάλη πλειονότητα των μαχητών του εντός Συρίας ήταν φανατικοί ισλαμιστές.
Οι Αμερικανοί επιδίωξαν την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ κυρίως για να εκριζώσουν το μοναδικό ρωσικό έρεισμα στη Μεσόγειο. Οι Ισραηλινοί το επιδιώκουν για να κόψουν τον διάδρομο που συνδέει το Ιράν με τη σιιτική Χεζμπολά του Λιβάνου μέσω των σιιτών του Ιράκ και της Συρίας του Άσαντ. Πιστεύουν ότι μόνο έτσι μπορούν να αποδυναμώσουν τη Χεζμπολά, τη μόνη ένοπλη οργάνωση που κατάφερε να αναχαιτίσει τον ισραηλινό στρατό (2006). Οι νεοοθωμανοί του Ερντογάν το επιδιώκουν για να εντάξουν στη σφαίρα επιρροής τους τη μετά-Άσαντ Συρία. Τέλος, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα άλλα εμιράτα του Κόλπου το επιδιώκουν για να δημιουργήσουν μία σουνιτική Συρία και κατ’ αυτό τον τρόπο να περιορίσουν την επιρροή της Τεχεράνης.
Η Δύση υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη στάση ανοχής που τηρούσε, λόγω του κλίματος που δημιούργησαν στη δυτική κοινή γνώμη οι τελετουργικοί αποκεφαλισμοί. Δεν έχει, όμως, παραιτηθεί από τον στόχο της ανατροπής του καθεστώτος Άσαντ, παρότι αυτή μπορεί να ολοκληρώσει το χάος και να συμπαρασύρει τον Λίβανο. Στην πραγματικότητα, οι Αμερικανοί αδυνατούν να επιβάλλουν μία νέα βιώσιμη τάξη πραγμάτων στη Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα να ακολουθούν αντιφατική πολιτική. Αυτός είναι και ο λόγος που ενώ επιδιώκουν να αποδυναμώσουν το Χαλιφάτο είναι αμφίβολο εάν είναι αποφασισμένες να το εξαλείψουν.
του Σταύρου Λυγερού
(Επίκαιρα 9 Οκτωβρίου 2014)
ΠΗΓΗ
13/10/14
Το Κομπάνι, η Γκουέρνικα των Κούρδων
Μια μικρή πόλη περίπου 50.000 κατοίκων στα σύνορα Συρίας και Τουρκίας έγινε παγκοσμίως διάσημη, τον τελευταίο μήνα, χάρη στην πεισματική αντίσταση των Κούρδων υπερασπιστών της απέναντι στις κατά πολύ υπέρτερες δυνάμεις των φανατικών ισλαμιστών. Στη συλλογική συνείδηση των Κούρδων έχει ήδη πολιτογραφηθεί ως η δική τους «Γκουέρνικα», κατ’ αναλογία προς τη μαρτυρική πόλη του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, που ενέπνευσε τον Πικάσο: σύμβολο ηρωισμού, αλλά και προδοσίας από την πλευρά των γειτόνων και συμμάχων που θα έπρεπε, θεωρητικά, να την προστατεύσουν. Εκείνο που δεν γνωρίζει το ευρύ κοινό είναι ότι η μικρή αυτή πόλη αποτελεί λίκνο μιας σιωπηλής, αλλά πολύ ελπιδοφόρας επανάστασης, που κινδυνεύει να συντριβεί από τη βαρβαρότητα των τζιχαντιστών.
Η πόλη Κομπάνι λέγεται στα αραβικά Αΐν αλ Αράμπ, που σημαίνει, για ειρωνεία της ιστορίας, Αραβική Ανοιξη. Κατοικείται κυρίως από Κούρδους, αλλά και από Αραβες, Τουρκμένιους και Αρμενίους. Οταν ξέσπασε η αρχικά ειρηνική εξέγερση εναντίον του απολυταρχικού καθεστώτος Ασαντ, τον Μάρτιο του 2011, η πλειονότητα των κατοίκων της τάχθηκε υπέρ του δημοκρατικού κινήματος. Αυτή ήταν η θέση και του ισχυρότερου (και φυσικά παράνομου) κουρδικού κόμματος της βόρειας Συρίας, του PYD – μιας αριστερής δύναμης, που διατηρεί στενές σχέσεις με το ΡΚΚ του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στη γειτονική Τουρκία, αν και ιδεολογικά βρίσκεται πιο κοντά στους Ζαπατίστας του Μεξικού, παρά στον Λένιν και τον Μάο. Στόχος του είναι όχι η απόσχιση από τη Συρία, αλλά η δημιουργία μιας ζώνης άμεσης δημοκρατίας, εθνικού και πολιτικού πλουραλισμού, στο πλαίσιο μιας ενισχυμένης περιφερειακής αυτονομίας, στην ευρύτερη περιοχή της «Ροτζάβα», δηλαδή το Συριακό Κουρδιστάν.
Οταν η εξέγερση κατά του Ασαντ εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο, το κοσμικό PYD βρέθηκε ανάμεσα σε δύο πυρά – από τη μια οι δυνάμεις του καθεστώτος, από την άλλη οι τζιχαντιστές. Για να προστατεύσει τον εαυτό του και τον τοπικό πληθυσμό, δημιούργησε ομάδες λαϊκής αυτοάμυνας (YPG). Τον Ιούλιο του 2012, ο κυβερνητικός στρατός αποσύρθηκε από την περιοχή για να ενισχύσει την άμυνα των μεγάλων πόλεων, κυρίως της Δαμασκού. Καλύπτοντας το κενό, το PYD κατέλαβε την εξουσία στο Κομπάνι και άλλες πόλεις της Ροτζάβα. Ειδικά η κατάληψη της πόλης Κομπάνι είχε ξεχωριστή στρατηγική σημασία, καθώς διέκοπτε την επικοινωνία ανάμεσα στην άτυπη «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους, Ράκα, και τις δυνάμεις του που μάχονται τον Ασαντ στη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, το Χαλέπι.
Σύντομα το Κομπάνι και η γύρω περιοχή σχημάτισαν ένα από τα τρία καντόνια της ντε φάκτο αυτονομημένης Ροτζάβα. Τη διοίκηση της περιοχής ανέλαβε συνασπισμός κομμάτων με κυριότερους πόλους το PYD και το επίσης κουρδικό KNC, το οποίο πρόσκειται στην τοπική κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν, υπό τον Μασούντ Μπαρζανί. Στο πρόσφατο παρελθόν, οι δύο οργανώσεις είχαν συγκρουσθεί, ακόμη και ένοπλα, με το PYD να κατηγορεί το KNC ως ενεργούμενο της Αγκυρας και να κατηγορείται από αυτό ως μαριονέτα του Ασαντ – κατηγορίες εξόφθαλμα υπερβολικές.
Οπως και να ’χουν τα πράγματα, το PYD ήταν εκείνο που έδωσε τον τόνο, χάρη στην πολύ ισχυρότερη κοινωνική επιρροή και στρατιωτική του δύναμη. Σε σύντομο διάστημα, η απελευθερωμένη Ροτζάβα έγινε πεδίο μιας πραγματικής κοινωνικής επανάστασης. Η διοίκηση των πόλεων και των περιοχών ανατέθηκε σε λαϊκές συνελεύσεις και ανακλητά συμβούλια, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εθνικών και θρησκευτικών ομάδων. Η ισοτιμία της γυναίκας κατοχυρώθηκε πλήρως, ακόμη και στο πεδίο της μάχης, με τον σχηματισμό αυτόνομων γυναικείων πολιτοφυλακών. Εκτάσεις απαλλοτριώθηκαν και σχηματίσθηκαν αγροτικοί συνεταιρισμοί. Το Συριακό Κουρδιστάν εμφανιζόταν ως ο υπαρκτός τρίτος δρόμος, ανάμεσα στον κοσμικό απολυταρχισμό του Ασαντ και τη θρησκευτική τύφλωση των τζιχαντιστών.
Αυτό το σπάνιο για τα δεδομένα της Μέσης Ανατολής κοινωνικό και πολιτικό πείραμα κινδυνεύει να συντριβεί από τους τζιχαντιστές ή και από ενδεχόμενη τουρκική κατοχή υπό τον μανδύα της «ουδέτερης ζώνης». Ηδη, η ευρύτερη περιοχή γύρω από το Κομπάνι έχει ερημωθεί, καθώς περίπου 200.000 άνθρωποι, η τεράστια πλειονότητα των αμάχων, έχουν γίνει πρόσφυγες για να αποφύγουν τη σφαγή.
ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
12.10.2014
http://www.kathimerini.gr
/787703/article/epikairothta/kosmos/to-kompani--h-gkoyernika--twn-koyrdwn
1.
2.
4.
5.
6.
7.1.Δυτικοί Φόβοι Μη Θυμώσει Η Τουρκία:
Αφήνουν Πολιορκούμενη Κουρδική Πόλη Στο Έλεος του Ισλαμικού Κράτους
7.2.Η Άγκυρα παζαρεύει ακόμη, παρά την ανάφλεξη των Κούρδων
http://ivan-2-google.blogspot.gr/2014/10/blog-post_39.html
http://ivan-2-google.blogspot.gr/2014/10/blog-post_39.html
8.