Reinhold Messner - ''Nanga Parbat'' του Joseph Vilsmaier




 ''Nanga Parbat''(*) του Joseph Vilsmaier 

- Ιs a 2010 motion picture mountaineering movie about two brothers, Reinhold Messner (**) and Günther Messner, who climbed Nanga Parbat. 
-Drama about the tragic Nanga Parbat expedition by the two Messner brothers in 1970, on which Reinhold Messner's younger brother Günther died.

---------------------------- 

Directed by Joseph Vilsmaier
Written by Reinhard Klooss
Sven Severin
Starring Florian Stetter
Andreas Tobias
Production
company
Perathon Film-und Fernsehproduktions GmbH
Release dates
14 January 2010 (Germany)
Running time 104 minutes
Country Germany
Language German

----------------------------- 

(*)
Nanga Parbat 

Nanga Parbat (literally, Naked Mountain Urdu: نانگا پربت [nəŋɡaː pərbət̪]) is the ninth highest mountain in the world. It is the western anchor of the Himalayas around which the Indus river skirts before it debouches into the plains of Pakistan. It is located in the Gilgit-Baltistan region of Pakistan, and is locally known as 'Deo Mir' ('mir' meaning 'mountain').
Nanga Parbat is one of the eight-thousanders, with a summit elevation of 8,126 metres (26,660 ft). An immense, dramatic peak rising far above its surrounding terrain, Nanga Parbat is also a notoriously difficult climb. Numerous mountaineering deaths in the mid and early 20th century lent it the nickname "killer mountain". Along with K2, it has never been climbed in winter. 
ΠΗΓΗ:http://en.wikipedia.org/wiki/Nanga_Parbat

(**)
Reinhold Messner: 

Ο Ράινχολντ Μέσνερ (Reinhold Messner, γενν. 17 Σεπτεμβρίου, 1944) είναι ορειβάτης, εξερευνητής και συγγραφέας από την ιταλική αυτόνομη επαρχία του Νότιου Τυρόλου, «του οποίου τα καταπληκτικά επιτεύγματα στο Έβερεστ και άλλες κορυφές σε όλον τον κόσμο του απέδωσαν τη θέση μεγαλύτερου αναρριχητή στην ιστορία».
Είναι γνωστός για την πρώτη μοναχική ανάβαση του Έβερεστ χωρίς βοηθητικό οξυγόνο και ως πρώτος ορειβάτης που ολοκλήρωσε και τις δεκατέσσερεις κορυφές με υψόμετρο άνω των 8.000 μέτρων πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Είναι συγγραφέας τουλάχιστον 63 βιβλίων (στα Γερμανικά, 1970–2006), πολλά από τα οποία μεταφράστηκαν σε άλλες γλώσσες.

----------------------- 

Ο Ράινχολντ Μέσνερ γεννήθηκε στο Μπρίξεν (Μπρεσσανόνε), της Ιταλίας, και είναι γηγενής ομιλητής των Γερμανικών και των Ιταλικών . Μεγάλωσε στο Βίλνες (Villnöß) και πέρασε τα πρώτα χρόνια του ορειβατώντας στις Άλπεις ιδιαίτερα στους Δολομίτες. Ο πατέρας του, Γιόζεφ Μέσνερ, ήταν δάσκαλος και ήταν εκείνος που τον οδήγησε στην πρώτη του κορυφή σε ηλικία πέντε ετών. Ο Ράινχολντ είχε οκτώ αδελφούς και μία αδελφή. Αργότερα σκαρφάλωνε με τον αδελφό του Γκίντερ και έκανε αρκτικές διασχίσεις με έναν άλλον αδελφό, τον Χούμπερτ.
Σε ηλικία δεκατριών ετών, άρχισε να σκαρφαλώνει με τον εντεκάχρονο αδελφό του Γκύντερ. Στα 20 περίπου χρόνια τους συγκαταλέγονταν ανάμεσα στους καλύτερους Ευρωπαίους ορειβάτες . Κατά τη δεκαετία του 1960, ο Μέσνερ εμπνευσμένος από τον Χέρμαν Μπουλ, (Hermann Buhl), έγινε από τους πρώτους ενθουσιώδεις υποστηρικτές του αλπικού στυλ ορειβασίας στα Ιμαλάια, δηλαδή της αναρρίχησης με πολύ ελαφρύ εξοπλισμό και ελάχιστη εξωτερική βοήθεια. Ο Μέσνερ θεωρούσε το στυλ αποστολής ("τακτική πολιορκίας") ασεβές προς τη φύση και τα βουνά.
Η πρώτη μεγάλη ανάβαση του Μέσνερ στα Ιμαλάια το 1970, στην όψη Ρουπάλ του Νάνγκα Παρμπάτ, αν και στέφθηκε με επιτυχία είχε παράλληλα και τραγική κατάληξη. Μαζί με τον αδελφό του Γκύντερ έφτασαν στην κορυφή, αλλά ο Γκύντερ πέθανε δύο μέρες αργότερα κατά την κατάβαση από την όψη Ντιαμίρ. Ο Ράινχολντ έχασε έξι δάχτυλα του ποδιού του, που υπέστησαν άσχημα κρυοπαγήματα και χρειάστηκαν ακρωτηριασμό . Σε ό,τι αφορά στον Ράινχολντ, τού ασκήθηκε ιδιαίτερα αυστηρή κριτική για την επιμονή του στην ολοκλήρωση της ανάβασης μαζί με τον λιγότερο έμπειρο Γκύντερ . Η ταινία του 2010 Νάνγκα Παρμπάτ του Γιόζεφ Βιλσμάιερ (Joseph Vilsmaier) είναι βασισμένη στην αφήγηση των γεγονότων από τον Ράινχολντ
Παρόλο που ο Μέσνερ και ο Πήτερ Χάμπελερ (Peter Habeler) ήταν γνωστοί για τις ταχύτατες αναβάσεις τους στις Άλπεις -Άιγκερ βόρεια όψη, στάνταρ διαδρομή (10 ώρες) και Λε Ντρουάτ (8 ώρες)- η πρώτη του ανάβαση στο Γκασερμπρούμ Α΄ το 1975 από νέα διαδρομή απαίτησε τρεις μέρες. Στη δεκαετία 1970, Μέσνερ αποφάσισε να αντιμετωπίσει την πρόκληση να ανέβει στο Έβερεστ χωρίς βοηθητικό οξυγόνο, λέγοντας ότι είτε θα το έκανε με καθαρό τρόπο ή καθόλου[6]. Το 1978, έφτασε στην κορυφή του Έβερεστ με τον Χάμπελερ[6]. Ήταν η πρώτη φορά που εκτέθηκε κανείς σε τέτοιο υψόμετρο χωρίς βοηθητικό οξυγόνο. Οι Μέσνερ και Χάμπελερ απέδειξαν ότι ήταν δυνατό αυτό που ορισμένοι γιατροί, ειδικοί και ορειβάτες θεωρούσαν ανέφικτο. Επανέλαβε το επίτευγμα από την πλευρά του Θιβέτ το 1980, κατά την εποχή των μουσώνων. Αυτή ήταν και η πρώτη μοναχική αναρρίχηση του Έβερεστ.
Το 1978, πραγματοποίησε μοναχική ανάβαση της όψης Ντιαμίρ του Νάνγκα Παρμπάτ. Το 1986 ο Μέσνερ έγινε ο πρώτος ορειβάτης που συμπλήρωσε τις 14εις κορυφές πάνω από 8.000μ. Εκτός της ορειβασίας ο Μέσνερ διέσχισε την Ανταρκτική με σκι μαζί με τον Άρβεντ Φουκς (Arved Fuchs). Έγραψε πάνω από 60 βιβλία για τις εμπειρίες του, πολλά από τα οποία μεταφράστηκαν . Πρωταγωνίστηκε στην ταινία του 1984 Η σκοτεινή λάμψη των βουνών του Βέρνερ Χέρτζοκ.
Ο Μέσνερ διευθύνει επιχείρηση σχετική με τις ορειβατικές του δεξιότητες. Από το 1999 έως το 2004, διατηρούσε πολιτικό γραφείο ως ευρωβουλευτής από το ιταλικό πράσινο κόμμα (Ομοσπονδία των Πράσινων). Ήταν, επίσης, συνιδρυτής του διεθνούς ΜΚΟ Mountain Wilderness, αφιερωμένου στην προστασία των βουνών παγκοσμίως.
Το 2004 ολοκλήρωσε αποστολή 2.000 χλμ., διασχίζοντας την έρημο Γκόμπι. Ασχολείται κυρίως με το Μουσείο των βουνών Μέσνερ, του οποίου είναι ιδρυτής.
Έως το 1970 1970 Ο Μέσνερ ασχολήθηκε κυρίως με τις Άλπεις. Το 1965, αναρριχήθηκε σε μια νέα direttissima , στη βόρεια όψη του Όρτλερ. Ένα χρόνο αργότερα αναρριχήθηκε στο Γουόκερ Σπουρ (Walker Spur) στις Γκραν Γιοράς και κατάκτησε την Ροτσέττα Άλτα ντι Μποσκονέρο (Rocchetta Alta di Bosconero). Το 1967 πραγματοποίησε την πρώτη ανάβαση της ΒΑ όψης του Αγκνέρ και τις πρώτες χειμερινές της βόρειας όψης του Αγκνερ και της βόρειας όψης του Φουρκέττα (Furchetta).

Αποστολές 
(Έως το 1970)

Το 1968 αναρριχήθηκε στο κεντρικό πιλιέ του Σας ντλα Κρουσκ και την σύντομη διαδρομή της νότιας όψης του Μαρμολάντα. Το επόμενο έτος, ο Μέσνερ συμμετείχε σε αποστολή στις Άνδεις επιτυγχάνοντας,μαζί με τον Πήτερ Χάμπελερ, την πρώτη ανάβαση στην ανατολική όψη του Γιερουπάγια και λίγες μέρες αργότερα την πρώτη ανάβαση του Γιερουπάγια Τσίκο (6.121)[10]. Επίσης, πραγματοποίησε την πρώτη μοναχική αναρρίχηση της βόρειας όψης του Λε Ντρουάτ, τη διασταύρωση Φίλιπ στο Κιβέττα και τη νότια όψη του Μαρμολάντα ντι Ρόκκα. Με αυτά τα επιτεύγματα κέρδισε την αναγνώρισή του ως ο καλύτερος ορειβάτης στην Ευρώπη. Το 1970, προσκλήθηκε σε μια μεγάλη αποστολή στα Ιμαλάια.

Αναρριχήσης σε κορυφές υψηλότερες των 8.000 μ. 
(Μετά το 1970) 

Ο Ράινχολντ Μέσνερ ήταν ο πρώτος που σκαρφάλωσε και τις 14ες «οκτάρες» και μάλιστα χωρίς βοηθητικό οξυγόνο. 
Ειδικότερα οι αναρριχήσεις περιλαμβάνονται στον παρακάτω πίνακα:

Έτος   Κορυφή   (ύψος σε μ.)   Παρατηρήσεις


1970 Νάνγκα Παρμπάτ (8.125)
1972 Μανασλού (8.163)
1975 Χίντεν Πικ (Γκασερμπρούμ Α΄) (8.080)
1978 Έβερεστ (8.848), Νάνγκα Παρμπάτ (8.125) Πρώτη ανάβαση του Έβερεστ χωρίς βοηθητικό όξυγόνο
Νάνγκα Παρμπάτ: πρώτη μοναχική ανάβαση από την κατασκήνωση βάσης
1979 Κ2 (8.611)
1980 Έβερεστ (8,848) Πρώτη μοναχική ανάβαση χωρίς βοηθητικό οξυγόνο στην εποχή των μουσώνων
1981 Σισαπάνγκμα (8.027)
1982 Κανγκτσενγιούνγκα (8.586), Γκασερμπρούμ Β΄ (8.034), Μπρόουντ Πικ (8.051) Απέτυχε στη χειμερινή ανάβαση του Τσο Ογιού
1983 Τσο Ογιού (8.188)
1984 Χίντεν Πικ (Γκασερμπρούμ Α΄) (8.080), (Γκασερμπρούμ Β΄ (8.034) Σε μία προσπάθεια χωρίς επιστροφή στην κατασκήνωση βάσης
1985 Αναπούρνα (8.091), Νταουλαγκίρι (8.167)
1986 Μακάλου (8.485), Λότσε (8.516)

ΠΗΓΗ:http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CE%AC%CE%B9%CE%BD%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%BD%CF%84_%CE%9C%CE%AD%CF%83%CE%BD%CE%B5%CF%81




ΣΧΕΤΙΚΑ

1.
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ:
http://www.reinhold-messner.de/

2.

http://www.messner-mountain-museum.it/


Reinhold Messner



Reinhold Messner - VIDEOS


Reinhold Messner - KEIMENA (W.W.W.)