''TAX HAVENS''. Το σκάνδαλο ''Luxembourg Leaks'' ...


Ποιο είναι πιο σκανδαλώδες; 
Το ότι η μεγαλύτερη ελληνική πολυεθνική διαπρέπει στη φοροαποφυγή ή ότι σχεδόν σύμπαντα τα ελληνικά ΜΜΕ επιλέγουν να αποσιωπήσουν τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στα LuxLeaks;

Το ThePressProject παρουσιάζει σήμερα ένα αναλυτικό μεγάλο αφιέρωμα που βασίζεται στην έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) αλλά προχωράει και πέραν αυτής. Σε αυτές τις σελίδες θα δημοσιεύσουμε μια σειρά από ρεπορτάζ τις επόμενες ημέρες για τις εταιρίες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, τα πρόσωπα που έπαιξαν τον σημαντικότερο ρόλο και την σημασία των αποκαλύψεων.
Το ThePressProject δημιούργησε αυτό το ειδικό αφιέρωμα προσπαθώντας να καλύψει μια αναντίρρητη ανάγκη: Να σπάσει η ομερτά των ΜΜΕ που προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα, ή ακόμα και να το εξαφανίσουν από την επικαιρότητα. Το TPP όμως έχει μόνο την δύναμη που του δίνετε εσείς και για αυτό, αφού διαβάσετε όσα θα δημοσιεύσουμε εδώ με στοιχεία, θα σας ζητήσουμε να τα κάνετε γνωστά σε όσους περισσότερους μπορείτε.

Το σκάνδαλο σε μια παράγραφο

Αυτό που αποκαλύπτει σήμερα το ICIJ μέσω των συνεργαζόμενων με αυτό ΜΜΕ ανά τον κόσμο (δυστυχώς το TPP δεν έχει το status των ΝΕΩΝ, τα οποία ανέλαβαν τη διερεύνηση του ελληνικού τμήματος) είναι μια τεράστια υπόθεση φοροαποφυγής, στην οποία ενέχονται εκτός από πολυεθνικές και ισχυρά πολιτικά συμφέροντα. Πρόκειται για ένα νόμιμο σύστημα, σύμφωνα με το οποίο οι εταιρείες μπορούν να πετυχαίνουν ξεχωριστές συμφωνίες με κράτη προκειμένου να έχουν ειδική φορολόγηση. Το ICIJ σήμερα αποκάλυψε ότι οι αρχές του Λουξεμβούργου μέσω ελεγκτικών εταιριών έκαναν συμφωνίες με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο προκειμένου να μεταφέρεται στο Δουκάτο η φορολόγηση των κερδών των εταιριών, νόμιμα, απλά... και εντελώς ανήθικα, αφού ουσιαστικά οι μεγάλες εταιρείες με αυτό τον τρόπο δεν φορολογούνται στις χώρες που δραστηριοποιούνται.

Υποστήριξη

Το ThePressProject χρειάζεται επίσης την ενίσχυσή σας. Για να μπορούμε να συνεχίσουμε να ενημερώνουμε, να αναλύουμε και να ψάχνουμε όλο και περισσότερα θέματα, σε όλο και μεγαλύτερο βάθος θα πρέπει να έχουμε τους στοιχειώδεις πόρους που μας κρατάνε ζωντανούς. Μην διστάσετε, όσοι από εσάς έχουν την ευχέρεια, να κάνετε μια δωρεά στο TPP. Σας προτρέπουμε να πάρετε την χρηματοδότηση των ΜΜΕ στα χέρια σας, γιατί όπως αποδεικνύεται και από αυτά που θα βρείτε εδώ, όταν δεν πληρώνετε εσείς για την ενημέρωσή σας, κάποιος άλλος (πιο πρόθυμος) βρίσκεται να την πληρώσει. Και φαίνεται ότι εσείς και αυτός... δεν έχετε ακριβώς τα ίδια συμφέροντα.


Οι εταιρίες:

 1.
Coca Cola:
[Η Coca Cola HBC (Hellenic Bottling Company) είναι ίσως η μεγαλύτερη ελληνική πολυεθνική, και μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμφιάλωσης προϊόντων της Coca-Cola στον κόσμο.
-Τα έγγραφα δημοσιεύτηκαν σπό το ICIJ την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014
-Διαβάστε το ρεπορτάζ για την Coca Cola-''Coca-Cola Zero Tax - μέσα σε μια ανατριχιαστική σιωπή των μίντια''-ΕΔΩ:

 2.
EFG Group:
[ To EFG Group, συμφερόντων της οικογένειας Λάτση, είναι ένα διεθνές τραπεζικό ίδρυμα με έδρα τη Γενεύη. Κατά την περίοδο που ερευνούν τα LuxLeaks, ο όμιλος ήλεγχε την ελληνική τράπεζα Eurobank
Τα έγγραφα δημοσιεύτηκαν σπό το ICIJ την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014]

 3.
Weather Inv. Wind (WIND):
Η Weather Investments, εταιρεία συμφερόντων του Αράβα επιχειρηματία Naguib Sawiris, είχε τον έλεγχο της Wind μέχρι τον Οκτώβειο του 2010.
Τα έγγραφα δημοσιεύτηκαν σπό το ICIJ την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014]

 4. 
Macquarie Group:
[Η Macquarie Group είναι ένα παγκόσμιο επενδυτικό fund που παρέχει και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Εξαγοράστηκε από τη BlackRock το 2013 και προσπαθεί να κατασκευάσει εμπορικό κέντρο στην Ακαδημία Πλάτωνος, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων και τα νομοθετικά εμπόδια.
Τα έγγραφα δημοσιεύτηκαν σπό το ICIJ την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014]

 5.
BlueHouse:
[Η Bluehouse είναι επενδυτικό fund που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη του real estate. Στην Ελλάδα έχει την ιδιοκτησία του McArthurGlen.
Τα έγγραφα δημοσιεύτηκαν σπό το ICIJ την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014]

 6. 
Olayan Investments Company Establishment΅:
[O Όμιλος Olayan ήταν υποψήφιος, μαζί με τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου, για την απόκτηση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Παράλληλα, επένδυσε σε ελληνικές εταιρείες τροφίμων όπως η Chipita.
Τα έγγραφα δημοσιεύτηκαν σπό το ICIJ την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014]

 7.
Babcock & Brawn:
[Διεθνής εταιρεία επενδύσεων και συμβουλευτικών υπηρεσιών με έδρα το Σίδνεϋ της Αυστραλίας. Στην Ελλάδα είχε επενδύσει σε αιολικά πάρκα στην Αρκαδία.
Τα έγγραφα δημοσιεύτηκαν σπό το ICIJ την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014]

 8.
Κόκκινα δάνεια και Δασκαλόπουλος στις αποκαλύψεις:
[ Δύο εταιρείες με ελληνικό ενδιαφέρον: την BAWAG PSK (που σχετίζεται με κόκκινα δάνεια Ελλήνων) και τη Damma Holdings, το επενδυτικό fund του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, πρώην προέδρου του ΣΕΒ.]

Δείτε ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: