Tax Havens: Λουξεμβούργο,το Μεγάλο Δουκάτο της φοροαποφυγής ...


1.
Λουξεμβούργο: Το Μεγάλο Δουκάτο της φοροαποφυγής
-Ερευνα φέρνει στο φως μυστικές φορολογικές συμφωνίες διεθνών επιχειρήσεων-κολοσσών με τις αρχές της χώρας
---------------------------- 
Τον φορολογικό παράδεισο του Λουξεμβούργου φέρνει στο φως έρευνα της εφημερίδας «Τα Νέα»[http://www.tanea.gr/videos/economy/video/?vidid=456337, http://www.tanea.gr/…/artic…/5177533/kampanaki-gia-gioynker/,http://www.tanea.gr/videos/economy/video/?vidid=455539 ] σε συνεργασία με τη Διεθνή Σύμπραξη Δημοσιογράφων (ICIJ) και τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης στον πλανήτη.
H Pepsi, η ΙΚΕΑ, η FedEx και 340 ακόμα διεθνείς επιχειρήσεις έχουν εξασφαλίσει μυστικές συμφωνίες με το Λουξεμβούργο, επιτρέποντας σε πολλές από αυτές να μειώσουν τις συνολικές φορολογικές τους υποχρεώσεις, διατηρώντας παράλληλα μικρή παρουσία στο μικροσκοπικό δουκάτο της Κεντρικής Ευρώπης. Αυτό αποκαλύπτουν έγγραφα που διέρρευσαν και αποκτήθηκαν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, το ICIJ.
Αυτές οι εταιρείες εμφανίζονται να έχουν διοχετεύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ μέσα από το Λουξεμβούργο και να έχουν εξοικονομήσει δισ. ευρώ σε φόρους, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε σχεδόν 28.000 σελίδες απόρρητων εγγράφων από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων και μία ομάδα περισσοτέρων των 80 δημοσιογράφων από 26 χώρες.
Οι μεγάλες εταιρείες μπορούν να επιτύχουν μεγάλες μειώσεις στα φορολογικά τους βάρη μετακινώντας τα κέρδη στο Λουξεμβούργο - που εξασφαλίζει ευνοϊκή φορολόγηση - από τις χώρες όπου εδρεύουν ή δραστηριοποιούνται και έχουν υψηλούς φορολογικούς συντελεστές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως δείχνουν τα έγγραφα που διέρρευσαν, εταιρείες απολαμβάνουν επί της ουσίας φορολόγηση κάτω από το 1% επί των κερδών που έχουν μεταφέρει στο Λουξεμβούργο. Τα έγγραφα αυτά που εξετάστηκαν από δημοσιογράφους του ICIJ περιλαμβάνουν εκατοντάδες ιδιωτικές φορολογικές αποφάσεις - γνωστές και ως «συμφωνίες» - που παρέχει το Λουξεμβούργο σε εταιρείες που επιδιώκουν ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Λουξεμβούργο επί μήνες συγκρούονται για την απροθυμία του τελευταίου να κοινοποιήσει πληροφορίες σχετικά με φορολογικές αποφάσεις του στην ΕΕ, η οποία διερευνά κατά πόσον οι συμφωνίες της χώρας με την Amazon και τη Fiat παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο. Το Λουξεμβούργο παρείχε κάποιες πληροφορίες στην ΕΕ αλλά αρνήθηκε, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, να κοινοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των εγγράφων που σχετίζονται με τις φορολογικές αποφάσεις.
Σήμερα, το ICIJ και τα συνεργαζόμενα μέσα ενημέρωσης αποκαλύπτουν στη διεύθυνση www.icij.org μεγάλο αριθμό φορολογικών αποφάσεων του Λουξεμβούργου - 548 «συμφωνίες» που συνάφθηκαν την περίοδο 2002-2010. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν δημοσιεύματα, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές σχετικά με το περιεχόμενό τους σε δεκάδες χώρες. Δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν κάποιο από αυτά τα έγγραφα είναι μεταξύ εκείνων που εξακολουθούν να αναζητούν οι ελεγκτές της ΕΕ, ωστόσο πρόκειται για στοιχεία που αφορούν την ουσία της ευρωπαϊκής έρευνας για τις φορολογικές αποφάσεις του Λουξεμβούργου.
Τα έγγραφα που διέρρευσαν και εξετάστηκαν από το ICIJ περιλαμβάνουν συμφωνίες που διαπραγματεύθηκε η PricewaterhouseCoopers, μία από τις μεγαλύτερες λογιστικές εταιρείες στον πλανήτη, για λογαριασμό των εκατοντάδων εταιρειών - πελατών της. Στα ντοκουμέντα φαίνεται ότι για να έχουν οι επιχειρήσεις φορολογικές ελαφρύνσεις, οι σύμβουλοι της PwC βοήθησαν στην επινόηση «οικονομικών τεχνασμάτων» όπως δάνεια μεταξύ θυγατρικών εταιρειών και άλλες κινήσεις με στόχο τη μετατόπιση των κερδών από ένα τμήμα μιας επιχείρησης προς ένα άλλο για να μειώσουν ή να εξαλείψουν το φορολογητέο εισόδημα.
«Μια εταιρική δομή στο Λουξεμβούργο μπορεί να "απογυμνώσει" έσοδα από όποια χώρα και να προέρχονται» δήλωσε ο Stephen E. Shay, καθηγητής Διεθνούς Φορολογίας στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ και πρώην στέλεχος επί φορολογικών θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Το Μεγάλο Δουκάτο, είπε, «συνδυάζει τεράστια ευελιξία στη δημιουργία σχημάτων ελάφρυνσης φόρων, τα οποία μαζί με τις δεσμευτικές φορολογικές αποφάσεις του είναι μοναδικά. Είναι σαν μία μαγική νεραϊδοχώρα».
Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που αναζήτησαν, σύμφωνα με τα έγγραφα, φορολογικές συμφωνίες με το Λουξεμβούργο περιλαμβάνονται ονόματα όπως αυτά των Accenture, Abbott Laboratories, American International Group (AIG), Amazon, Blackstone, Deutsche Bank, Fed Ex, HJ Heinz, JP Morgan Chase, Burberry, Procter & Gamble, Carlyle Group και η Επενδυτική Αρχή του Αμπου Ντάμπι (Abu Dhabi Investment Authority).
Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι και υπερασπιστές του Λουξεμβούργου λένε ότι το σύστημα των φορολογικών συμφωνιών είναι άμεμπτο. «Αυτές οι συμφωνίες δεν είναι με κανέναν τρόπο χαριστικές» δήλωσε σε συνέντευξή του στο ICIJ ο Νικολά Μακέλ, διευθύνων σύμβουλος του Luxembourg for Finance, ενός οιονεί κυβερνητικού οργανισμού που ασχολείται με οικονομικά θέματα της χώρας. «Το φορολογικό σύστημα του Λουξεμβούργου είναι ανταγωνιστικό - δεν υπάρχει τίποτα αθέμιτο ή ανήθικο σε αυτό» είπε ο Μακέλ.
Οι αποκαλύψεις από τα έγγραφα που διέρρευσαν έρχονται σε μια ευαίσθητη στιγμή για το Λουξεμβούργο, ένα κράτος με λιγότερους από 550.000 κατοίκους. Η έρευνα της ΕΕ για τις φορολογικές συμφωνίες συμπίπτει με την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο Γιούνκερ, ηγέτης του Λουξεμβούργου όταν σχεδιάστηκαν πολλές από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για φοροαπαλλαγές, υποσχέθηκε να πατάξει τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή από τη νέα του θέση. Ωστόσο, έχει επίσης αναφέρει ότι πιστεύει πως το φορολογικό καθεστώς της χώρας του είναι σε «πλήρη συμφωνία» με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Σύμφωνα με το σύστημα του Λουξεμβούργου, φορολογικοί σύμβουλοι από την PwC και άλλες εταιρείες μπορούν να υποβάλουν προτάσεις για εταιρικές δομές και κινήσεις που αποσκοπούν στην εξοικονόμηση φόρων και στη συνέχεια να πάρουν γραπτή διαβεβαίωση ότι το σχέδιό τους θα αντιμετωπισθεί ευνοϊκά από το υπουργείο Οικονομικών του Δουκάτου.
Οι συμφωνίες αυτές είναι νόμιμες στο Λουξεμβούργο, αλλά μπορεί να είναι ευάλωτες σε νομικές προσφυγές έξω από τη χώρα αν οι φορολογικοί υπάλληλοι άλλων κρατών θεωρήσουν ότι πρόκειται για καταχρηστικές ρυθμίσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών του Λουξεμβούργου δήλωσε ότι οι «αποφάσεις προληπτικής φορολόγησης» είναι «καθιερωμένες σε πολλά κράτη - μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Λουξεμβούργο» και ότι δεν έρχονται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό δίκαιο, αν «όλοι οι φορολογούμενοι βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση και τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης».
H PwC δήλωσε ότι η έρευνα του ICIJ βασίζεται σε «ξεπερασμένες» και «κλεμμένες» πληροφορίες, «των οποίων η κλοπή εξετάζεται από τις αρμόδιες Αρχές». Επιπλέον πρόσθεσε ότι οι φορολογικές συμβουλές και η βοήθειά της «δόθηκαν σύμφωνα με τους ισχύοντες τοπικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορολογικούς νόμους και συμφωνίες, και διέπονται από τον Παγκόσμιο Κώδικα Δεοντολογίας της PwC».
Το ICIJ και τα συνεργαζόμενα μέσα ενημέρωσης εξέτασαν κατά την έρευνα για το Λουξεμβούργο τις οικονομικές καταστάσεις και τους ισολογισμούς των εταιρειών, ρυθμιστικές αποφάσεις και δικαστικά έγγραφα.
Αμερικανικές και βρετανικές εταιρείες είναι οι πλέον συχνά εμφανιζόμενες στα αρχεία που διέρρευσαν ενώ ακολουθούν επιχειρήσεις από τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ελβετία.
Οι περισσότερες φορολογικές συμφωνίες εγκρίθηκαν την περίοδο 2008-2010. Η ύπαρξη μικρού μέρους των αποφάσεων αναφέρθηκε πρώτη φορά το 2012 σε ντοκιμαντέρ του Εντουάρντ Περέν για τη δημόσια γαλλική τηλεόραση France 2 και από το BBC, αλλά η πλειονότητα των εγγράφων δεν έχουν ερευνηθεί στο παρελθόν από δημοσιογράφους.
*Μέσα από την ανάλυση εκατοντάδων μυστικών συμφωνιών που συνάπτει το Μεγάλο Δουκάτο φωτίζονται οι τρόποι με τους οποίους μεγάλες επιχειρήσεις γλιτώνουν φόρους εκατομμυρίων. Στην παγκόσμια έρευνα που διήρκεσε έξι μήνες έλαβαν μέρος οι εφημερίδες «The Guardian» στη Βρετανία, «Süddeutsche Zeitung» στη Γερμανία, «Le Monde» στη Γαλλία, «Politiken» στη Δανία, «Folha de Sao Paulo» στη Βραζιλία, «Asahi Shimbun» στην Ιαπωνία, οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί CBC στον Καναδά και NDR στη Γερμανία και πολλοί ακόμα ειδησεογραφικοί οργανισμοί. Συνολικά συμμετείχαν 80 δημοσιογράφοι από 26 χώρες.


 2.
Ερώτηση Παπαδημούλη στην Ε.Ε. για τη φορολογία στο Λουξεμβούργο
-Εστιάζεται περισσότερο σε εταιρείες ελληνικών συμφερόντων
 ------------------------------------- 
Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το φορολογικό καθεστώς του Λουξεμβούργου που ευνοεί την φοροαποφυγή πολυεθνικών εταιρειών, κατέθεσε σήμερα Παρασκευή ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.
Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται τα στοιχεία της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, σύμφωνα με την οποία περίπου 343 πολυεθνικές εταιρείες συστηματικά φοροδιέφευγαν, εκμεταλλευόμενες το χαλαρό φορολογικό καθεστώς του Λουξεμβούργου, μεταξύ των οποίων και «9 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, όπως η EFG Group, που κατείχε την τράπεζα Eurobank, η Weather Investments, που κατείχε την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Wind, η Coca-Cola 3Ε κ.α..
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά από την Κομισιόν να τον πληροφορήσει σε ποιο σημείο βρίσκονται οι έρευνες για το φορολογικό καθεστώς του Λουξεμβούργου αναφορικά με την φορολογική μεταχείριση της εταιρείας FIAT, καθώς επίσης, κατά πόσο θα ξεκινήσει νέες έρευνες για ενδεχόμενες παράνομες κρατικές ενισχύσεις μετά τις προαναφερθείσες αποκαλύψεις.
Ακόμη, ζητά να ξεκαθαρίσει εάν προκύπτουν θέματα ‘σύγκρουσης συμφερόντων’ για τον Πρόεδρο της Κομισιόν, με δεδομένο ότι οι περισσότερες φορολογικές συμφωνίες μεταξύ πολυεθνικών και Λουξεμβούργου υπογράφηκαν επί Πρωθυπουργίας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμήσει το ύψος της φοροαποφυγής των ελληνικών εταιρειών που έχουν συνάψει φορολογικές συμφωνίες με το Λουξεμβούργο.
Πάντως, εκ παραδρομής η ερώτηση Παπαδημούλη αναφέρει πως η EFG Group, έχει ως θυγατρική τη συστημική τράπεζα Eurobank, η οποία έχει ανακεφαλαιοποιηθεί με δεκάδες δισεκατομμύρια. Η Eurobank ανήκει κατά 35,4% στο ΤΧΣ και κατά 64,6% σε ξένους (κυρίως) και Έλληνες επενδυτές.
Απάντηση WIND
Απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης έστειλε η Wind Ελλάς.
«Η WIND δεν έχει καμία σχέση με τη Weather Investments. Από το 2009, μέτοχοι της WIND είναι διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και η μητρική της εταιρεία είναι η Largo Limited» σημειώνει η εταιρία.
«Η WIND Ελλάς ήταν και είναι ελληνική εταιρεία, ιδρύθηκε και διατηρεί την έδρα της στην Ελλάδα από το 1992, καταβάλλοντας τους φόρους που προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία στη χώρα μας για το σύνολο των εσόδων της. Επισημαίνουμε ακόμη, ότι από το 2009 η εταιρεία δεν έχει δώσει μέρισμα στους μετόχους της» καταλήγει.

7-11-2014
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=648463


 3.
Καμπανάκι για Γιούνκερ μετά τα Luxleaks
-Το Λουξεμβούργο «έχει πολλά να κάνει» σχολίασε ο Β. Σόιμπλε μετά την αποκάλυψη για τις «φορολογικές συμφωνίες» του Μεγάλου Δουκάτου, δημιούργημα του σημερινού προέδρου της Κομισιόν
-------------------------------------- 
Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε η Γερμανία κατά του Λουξεμβούργου έπειτα από τις αποκαλύψεις της έρευνας της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), στην οποία συμμετέχουν «ΤΑ ΝΕΑ» μαζί με τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης στον πλανήτη.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χθες ότι το Λουξεμβούργο έχει «πολλά να κάνει» για να ευθυγραμμιστεί με τα παγκόσμια φορολογικά πρότυπα, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας που ξεσκεπάζει τους μηχανισμούς του Μεγάλου Δουκάτου τους οποίους χρησιμοποιούν εκατοντάδες εταιρείες για να ελαχιστοποιήσουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις τους.
Στις δηλώσεις του ενώπιον των γερμανών βουλευτών στην Μπούντεσταγκ ο Σόιμπλε αναφέρθηκε στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής από εταιρείες και τη διεθνή συμφωνία, στις 29 Οκτωβρίου, για τις χώρες να μοιράζονται αυτόματα φορολογικά στοιχεία.
«Το Λουξεμβούργο είναι μεταξύ των κρατών που υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα - εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουν αν έχετε διαβάσει την εφημερίδα, αυτό είναι αλήθεια» είπε ο Σόιμπλε στο Κοινοβούλιο.
Η επίθεση δεν σταμάτησε σε αυτό το επεισόδιο: ο γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε στην εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung»: «Αυτή η κατάσταση πρέπει να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα». Οι χώρες, ανέφερε, δεν πρέπει να καθιστούν τη φοροαποφυγή επιχειρηματικό μοντέλο και όσοι το κάνουν, διαρρηγνύουν την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».
Η αντίδραση Γιούνκερ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών επί σχεδόν δύο δεκαετίες στο Λουξεμβούργο, ήταν άμεση. Σε βροχή ερωτημάτων που δέχθηκε χθες από δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς απάντησε ότι «ήδη η Κομισιόν έχει προχωρήσει σε ενέργειες» καθώς και ότι «αν υπάρξει δυσμενής απόφαση (από την Κομισιόν) το Λουξεμβούργο θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επανορθώσει».

«ΝΟΜΙΜΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ». 
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν εκτάκτως χθες το πρωί στον απόηχο των αποκαλύψεων ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Χανς Μπέτελ μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Πιερ Γκραμένια υπογράμμισαν ότι οι φορολογικές αποφάσεις έχουν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ότι σχετικές διαδικασίες υφίστανται σε πολλές χώρες.
Από την πλευρά της, η νέα επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτ Βεστάγκερ, η οποία είναι πλέον αρμόδια για τις έρευνες που διεξάγει η Κομισιόν για τις φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου, δήλωσε χθες το βράδυ στον ερευνητή δημοσιογράφο Τζον Χάνσεν από την εφημερίδα «Politiken» της Δανίας: «Δεν έχουμε δει όλες τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν χθες και σε αυτό το στάδιο δεν έχουμε διαμορφώσει ακόμη άποψη σχετικά με αυτές τις αποφάσεις και μια πιθανή επίσημη ενέργεια από την Επιτροπή».
Η Μ. Βεστάγκερ επισήμανε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι αποκαλύψεις θα φέρουν το θέμα σε υψηλότερη θέση στην ατζέντα και θα ενισχύσουν τις πιέσεις για πολιτική δράση».
Οι πολιτικές αναταράξεις από τις αποκαλύψεις έφτασαν χθες έως την Αυστραλία, όπου ο επίτροπος Φορολογικών Θεμάτων Κρις Τζόρνταν δήλωσε στο μέλος του ICIJ Νιλ Τσένοουαθ ότι επικοινώνησε γραπτώς με τα κράτη που έχουν συνάψει φορολογικές συμφωνίες και ζήτησε «τη συνεργασία τους σε μία από κοινού έρευνα για τα στοιχεία» των αποκαλύψεων.
Χάρης Καρανίκας 
http://www.tanea.gr/…/artic…/5177533/kampanaki-gia-gioynker/



 4.
Λουξεμβούργο: Ενας μικρός παράδεισος για εταιρείες - κολοσσούς
 ------------------------------------------- 
Ειδικοί σε φορολογικά θέματα που εξέτασαν τα αρχεία για την έρευνα του ICIJ υποστηρίζουν ότι τα έγγραφα καθιστούν σαφές πως οι επιχειρήσεις και οι σύμβουλοί τους στην PwC επιδόθηκαν σε επιθετικές στρατηγικές φορολογικής ελάφρυνσης, χρησιμοποιώντας το Λουξεμβούργο σε συνδυασμό με άλλους φορολογικούς παραδείσους, όπως το Γιβραλτάρ, το Ντέλαγουερ στις ΗΠΑ και την Ιρλανδία.
Κάποια από τα ευρήματα της έρευνας, ανάμεσα σε άλλα, αφορούν:
- Την Pepsi Bottling Group Inc., τη μονάδα της Pepsi με έδρα τη Νέα Υόρκη που χρησιμοποίησε θυγατρικές στο Λουξεμβούργο για να μπορέσει μέσω δανείων να μειώσει τους φόρους που θα έπρεπε να πληρώσει για την εξαγορά του μεγαλύτερου παρασκευαστή χυμών στη Ρωσία έναντι 1,4 δισ. δολαρίων. Σε αυτή την περίπτωση το Λουξεμβούργο έπαιξε τον ρόλο μεσάζοντα για τη φορολογική ελάφρυνση της εταιρείας κατά τη μετακίνηση των κερδών από τη Ρωσία στον φορολογικό παράδεισο της Καραϊβικής.
- Την ΙΚΕΑ, η οποία φαίνεται από τα έγγραφα που διέρρευσαν ότι από το παράρτημα του Λουξεμβούργου δημιούργησε ελβετική θυγατρική το 2009 για να αναθέσει μέρος της χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων της σε επίσης ευνοϊκή φορολογική δικαιοδοσία, επιτρέποντας στην εταιρεία να μειώσει τους φόρους της τόσο στο Λουξεμβούργο όσο και στην Ελβετία.
- Ακόμη και την καναδική κυβέρνηση, το Συμβούλιο Επενδύσεων του Συνταξιοδοτικού Ταμείου, που χρησιμοποίησε φορολογική συμφωνία με το Λουξεμβούργο ώστε να παρακάμψει την καταβολή φόρων μεταβίβασης κατά την αγορά ακινήτων στο Βερολίνο. Επιπλέον, μια πολύπλοκη δομή επέτρεπε την πληρωμή ελάχιστων φόρων στο Λουξεμβούργο από τα έσοδα που προέκυπταν από την αξιοποίηση των ακινήτων.
Η IKEA και το Συμβούλιο του καναδικού Συνταξιοδοτικού Ταμείου ανέφεραν ότι ο φορολογικός σχεδιασμός τους είναι σύμφωνος με όλους τους νόμους και τους κανονισμούς. H Pepsi δεν απάντησε.
«Είναι πραγματικά η πρώτη φορά που βλέπουμε από μέσα τη λειτουργία του Λουξεμβούργου ως φορολογικού παραδείσου» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπρουκς, βρετανός πρώην έφορος και συγγραφέας του βιβλίου «Η μεγάλη ληστεία των φόρων», ο οποίος είχε προσληφθεί από το ICIJ να βοηθήσει στην εξέταση εγγράφων που διέρρευσαν. «Οι χώρες που χάνουν χρήματα δεν ξέρουν γι' αυτό, δεν γνωρίζουν καθόλου πώς λειτουργεί το συγκεκριμένο σύστημα».

06/11/2014 
http://www.tanea.gr/…/enas-mikros-paradeisos-gia-etaireies…/